Lídri EÚ sa dohodli, ekonomiku nakopnú stovkami miliárd eur

TA3 TASR
23.4.2020 20:17

Hlavy vlád a štátov členských krajín EÚ sa v rámci mimoriadneho online summitu dohodli na prijatí finančného balíka v hodnote 540 miliárd eur. Z tejto sumy sa majú financovať opatrenia na oživenie európskej ekonomiky, ktorú negatívne postihla pandémia nového koronavírusu. Podľa agentúry DPA by dohodnutý balík finančnej pomoci mal byť k dispozícii už do 1. júna tohto roku.

Podľa zdrojov z prostredia rokovaní je rozhodnutie lídrov v súlade s dohodou, ku ktorej dospeli ministri financií EÚ pred dvoma týždňami. Ministri odobrili vznik záchranného fondu, ktorý poskytne vyše pol miliardy eur pre firmy, zamestnancov a zdravotnícke systémy na zmiernenie ekonomického dosahu epidémie koronavírusu.

Lídri členských krajín zároveň vyzvali Európsku komisiu, ktorej prináleží legislatívna iniciatíva, aby do 6. mája navrhla plán na zotavenie EÚ z "hospodárskeho úpadku", ktorý spôsobila pandémia. Plán, ktorý má vypracovať eurokomisia, by mal byť prepojený s dlhodobým rozpočtom EÚ (2021-2027), na ktorého výške a prioritách sa však zatiaľ členské krajiny nedohodli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok