PR správa

SEAT urobí testy všetkým svojim zamestnancom, aby sa mohli vrátiť do práce

PR
23.4.2020 16:06

SEAT uskutoční testy PCR u svojich 15.000 zamestnancov pre zabezpečenie ich zdravia a prevenciu infekcie vírusom COVID-19. Španielsky automobilový výrobca dnes prijal rozhodnutie postupne obnoviť výrobu od 27. apríla a v rámci zdravotných a bezpečnostných opatrení, dohodnutých so zástupcami odborov, urobí testy PCR na vírus SARS-CoV-2 všetkým svojim zamestnancom. Testy PCR sú najspoľahlivejšou diagnostikou na identifikáciu, či sa testovaná osoba nakazila vírusom COVID-19.

SEAT urobí testy všetkým svojim zamestnancom, aby sa mohli vrátiť do práce
SITA/AP

Tieto testy budú predstavovať reprezentatívnu vzorku spoločnosti a ako anonymné a tajné poslúžia pre vedeckú štúdiu

Spoločnosť SEAT začne od 27. apríla potupne obnovovať výrobu a týždenne realizovať vyše 3.000 testov

Výroba v materskom závode SEAT bude obnovená v jednozmennej prevádzke a postupne sa bude zvyšovať v nasledujúcich týždňoch

SEAT vyrába chirurgické masky vo svojom závode Martorell

SEAT je prvou spoločnosťou v Španielsku, ktorá zrealizuje takéto celoplošné testovanie. Týždenne sa zrealizuje vyše 3.000 testov PCR pre výrobných pracovníkov závodov SEAT Martorell, SEAT Barcelona, SEAT Componentes a CROS (Centrum náhradných dielov SEAT), ako aj pre ostatných zamestnancov spoločnosti a rozšíri sa aj na ostatné spoločnosti koncernu Volkswagen v Španielsku. Dnes ráno SEAT začal testovanie v troch závodných zdravotníckych centrách – CARS (Martorell), v závode SEAT Barcelona a v závode SEAT Componentes.

Vyhodnocovanie testov bude robiť laboratórium akreditované Ministerstvom zdravotníctva a vládou Katalánska bez toho, aby jeho kapacity chýbali verejnému zdravotníctvu. Testovanie bude koordinované zdravotnou službou SEAT a dohliadať naň bude by Dr. Bonaventura Clotet, riaditeľ výskumného ústavu IrsiCaixa a člen vedeckého výboru SEAT. Tieto testy sú súčasťou komplexu preventívnych opatrení, ktoré majú chrániť zdravie a bezpečnosť zamestnancov.

Carsten Isensee, predseda predstavenstva SEAT, zodpovedný aj za financie a oblasť IT, ubezpečil, že „teraz, keď sme prekonali najťažšiu fázu epidémie COVID-19, spúšťame prvú etapu návratu k normálnemu životu bez zníženia ochrany. Aplikácia striktných zdravotných a bezpečnostných opatrení má zásadný význam pre bezpečný návrat zamestnancov na ich pracoviská. Rozhodnutím investovať prostriedky na celoplošné testovanie PCR súčasne pomáhame orgánom verejného zdravotníctva pochopiť rozsah pandémie.“

Dr. Bonaventura Clotet zdôraznil, že „testovanie všetkých zamestnancov je najlepším spôsobom ako minimalizovať rozšírenie vírusu. Okrem toho predstavuje z epidemiologického hľadiska veľkú príležitosť obohatiť vedecké poznatky o víruse COVID-19, pretože zamestnanci SEAT tvoria veľkú, reprezentatívnu vzorku španielskej spoločnosti. Výsledky testov, ktoré budú anonymné a tajné, poslúžia ako základ vedeckej štúdie v pôsobnosti zdravotníckeho vedeckého výboru SEAT.“

Postupný rozbeh výroby

SEAT začne obnovovať výrobu v pondelok 27. apríla v závodoch Martorell, Barcelona a Componentes. Rozbeh výroby sa uskutoční postupne pri uplatnení nevyhnutných opatrení na ochranu zdravia a bezpečnosti zamestnancov. Toto rozhodnutie má za cieľ prispieť k reaktivácii zamestnancov SEAT a dodávateľských spoločností aby sa obmedzil ekonomický dopad zdravotnej krízy. V tejto súvislosti už spoločnosť SEAT oslovila svojich hlavných dodávateľov aby bolo možné koordinovať reštart výroby.

V týždňoch od 27. apríla a 4. mája bude pracovať iba jedna zmena približne na tretinovú kapacitu na každej z troch výrobných liniek závodu SEAT Martorell, na ktorých sa vyrábajú modely  SEAT Ibiza, SEAT Arona, SEAT Leon a Audi A1. Počas prvých dvoch týždňov spoločnosť plánuje vyrábať približne 325 automobilov denne. Od 11. mája budú na všetkých výrobných linkách pracovať dve zmeny, čím sa výroba zvýši na tretinu normálnej kapacity, čo predstavuje približne 650 automobilov denne. Dosiahnutie plného objemu výroby ako pred krízou SEAT predpokladá od júna a bude závisieť od vývoja epidémie COVID-19 a jej dopadu na komerčné aktivity.

Nové zdravotné a bezpečnostné opatrenia

Obnovenie výroby sa uskutoční s osobitným dôrazom na zdravie a bezpečnosť všetkých zamestnancov. Na to spoločnosť SEAT pripravila plán postupného spúšťania, ktorého hlavnou prioritou je ochrana všetkých zamestnancov pred nákazou vírusom COVID-19. Plán zahŕňa informačné, organizačné, preventívne a zdravotné opatrenia, ako aj niektoré špecifické opatrenia pre zvlášť ohrozených zamestnancov, ktorí v úvodných etapách nebudú chodiť do práce.

Spoločnosť SEAT v spolupráci so Spoločnou službou prevencie spoločností koncernu Volkswagen v Španielsku, ako aj zástupcami odborov vypracovala podrobný protokol na ochranu zdravia. Opatrenia okrem testov PCR zahŕňajú takú adaptáciu výrobných liniek, aby medzi zamestnancami boli dodržané predpísané bezpečnostné odstupy 2 metre a v prípade, ak to charakter pracoviska nedovoľuje, ďalšie opatrenia na ochranu zdravia. Okrem toho všetci zamestnanci dostanú chirurgické masky a budú mať k dispozícii dezinfekčný gél. Všetky výrobné zariadenia budú navyše pred a po každej výrobnej zmene starostlivo očistené a dezinfikované.

Kým sa budú uplatňovať opatrenia z tohto protokolu na ochranu zdravia zamestnancov, nebude technicky možné dosiahnuť rovnakú úroveň výroby ako pred zdravotnou krízou. Preto vedenie spoločnosti SEAT a zástupcovia odborov rokujú o dočasnom pláne prepúšťania z organizačných dôvodov pre výrobných pracovníkov. Dočasné prepustenie bude trvať maximálne 8 týždňov, kým sa výroba neobnoví na pôvodnú úroveň.

Na nevýrobných zamestnancov sa plán dočasného prepúšťania nebude vzťahovať. Kým sa prevádzka neobnoví do normálneho stavu, SEAT favorizuje prácu z domu, predovšetkým pre zamestnancov, ktorí majú deti mladšie ako 14 rokov. Prví nevýrobní zamestnanci sa začali na svoje pracoviská postupne vracať od polovice apríla a v najbližších týždňoch prácu obnovia úplne.

SEAT sa podieľa na dodávkach pre zdravotníctvo

Za uplynulé týždne, kedy výroba stála kvôli epidémii koronavírusu, sa spoločnosť SEAT podieľala na viacerých iniciatívach, zameraných na oslabenie efektu pandémie. V závode Martorell adaptovala linku, na ktorej sa vyrábali pomocné rámy prednej nápravy pre SEAT Leon, na výrobu pľúcnych ventilátorov pre zdravotníctvo. Na linke bolo vyrobených za týždeň vyše 600 ventilátorov, pričom výroba sa skončila minulý piatok pre zníženie zaťaženia jednotiek intenzívnej starostlivosti v španielskych nemocniciach.

Okrem toho spoločnosť SEAT prepojila viaceré spoločnosti vyrábajúce chirurgické masky s využitím filtrov používaných vo ventilačnom systéme lakovacích boxov v závode Martorell. Doteraz bolo takýmto spôsobom vyrobených niekoľko tisíc masiek, dodaných nemocniciam, bezpečnostným zložkám a ďalším organizáciám. Španielska Agentúra pre lieky a zdravotnícke pomôcky dočasne povolila používanie takýchto masiek v období zdravotnej núdze, spôsobenom vírusom COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok