Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný zámok S1 sa odomkne odtlačkom prsta, NFC, kódom či smartfónom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Yeeuu nedávno predstavila skrinku, ktorá zmení obyčajný zámok na „inteligentný“ a teraz prichádza priamo s inteligentným zámkom ako takým. Nesie názov S1 Smart Lock a od iných na trhu sa odlišuje tým, že dokáže poskytnúť až osem rôznych spôsobov odomykania vchodových dverí.

S1 Smart Lock nahrádza existujúcu kľučku dverí a vnútro dverného zámku. Ak chcete tento inteligentný zámok potom odomknúť, môžete na zabudovanú čítačku odtlačkov priložiť svoj prst, naťukať číselný kód, priložiť smartfón a použiť aplikáciu cez Wi-Fi alebo Bluetooth, alebo použiť zariadenie s podporou technológie NFC, priložiť vlastný odomykací štítok, zadať hlasový povel digitálnemu asistentovi či použiť klasický mechanický kľúč.

Snímač odtlačkov prstov je integrovaný na vrchnej časti valcového tela zámku tak, aby sa dal požadovaný prst ľahko priložiť. Čítačka dokáže používateľa identifikovať už za menej ako pol sekundy, pričom systém môže mať v sebe uložených až 50 rôznych odtlačkov prstov.

Inteligentný zámok S1 Smart Lock.

Predná strana zámku S1 má dotykový displej s kruhom čísel pre zadávanie prístupového kódu. Dá sa použiť niekoľko prístupových režimom. Majitelia domu a ich rodina môže použiť trvalý kód, zatiaľ čo dynamické kódy, ktorých platnosť zanikne po piatich minútach, môžu byť pridelené rodinným návštevám či hosťom Airbnb. Ďalšie kódy sa dajú nastaviť tak, aby fungovali iba v určitých dňoch a časoch. To môže byť vhodné napríklad pre pravidelné upratovacie služby.

Ak je zámok S1 pripojený k domácej Wi-Fi sieti pomocou voliteľného modulu, môžu ho používatelia odkiaľkoľvek odomykať pomocou mobilnej aplikácie. Aplikácia môže fungovať aj vtedy, keď je telefón v Bluetooth dosahu zámku alebo klepnutím na displej telefónu či použitím inteligentných hodiniek s integrovanou technológiou NFC. So zámkom sa dodávajú aj tri NFC štítky, ktoré po priložení zámok odomknú.

Ak je používateľ vo vnútri domu a niekto príde, môže mu odomknúť vchodové dvere aj prostredníctvom hlasového príkazu cez zariadenia s podporou digitálnych asistentov Google alebo Amazon Alexa. No a ak všetko nebodaj zlyhá, zámok sa dá otvoriť aj odstránením krytu a použitím klasického mechanického kľúča.

Inteligentný zámok S1 Smart Lock.

Všetko je ovládané prostredníctvom aplikácie Yeeuu, ktorá vedie záznamy o tom, kto prichádza a odchádza, a umožňuje používateľom udeľovať a rušiť prístupy, nastavovať či meniť číselné kódy. Ak sa zistí nesprávne heslo alebo odtlačok prsta, vchodové dvere sa zamknú na 15 minút a aplikácia odošle používateľovi upozornenie.

Zámok S1 je napájaný tromi batériami typu AAA a podľa výrobcu by mali vydržať až rok, kým ich bude treba vymeniť. Zámok je samozrejme odolný voči prachu a dažďu v kategórii IP55.

Spoločnosť Yeeuu v súčasnosti ponúka inteligentný zámok S1 Smart Lock prostredníctvom start-up portálu Indiegogo. Už teraz pritom vyzbierala takmer stonásobok požadovanej sumy 4 642 euro. Zámok sa dá získať za 148 EUR. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 231 EUR. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v júni 2020.

Inteligentný zámok S1 Smart Lock.