Malé eseročky a ďalšia časť SZČO už môžu žiadať o pomoc

TA3 TASR
23.4.2020 12:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny začalo s realizáciou štvrtého opatrenia zameraného na pomoc zamestnancom, zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám. Vďaka nemu môžu žiadať o príspevky aj SZČO, ktorým nevznikla povinnosť platiť sociálne odvody, aj jednoosobové "eseročky".

Malé eseročky a ďalšia časť SZČO už môžu žiadať o pomoc
SITA/Jozef Jakubčo (ilustračná fotografia)

Podmienkou je nemať od 13. marca iný príjem

"Na stránke www.pomahameludom.sk už môžu žiadať o paušálny príspevok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti," uvádza sa v tlačovej správe rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. Podmienkou je, aby od 13. marca 2020 nemali iný príjem z podnikateľskej, nepodnikateľskej a zo závislej činnosti. Za príjem sa v tomto prípade považuje aj starobný, predčasný starobný, invalidný, čiastočný invalidný alebo výsluhový dôchodok.

"V tejto ďalšej časti môžu o pomoc žiadať SZČO, ktorým nevznikla povinnosť platiť nemocenské a dôchodkové poistenie z dôvodu nižšieho príjmu a prerušili vykonávanie svojej činnosti. Tu je dôležité, aby nemali pozastavené resp. zrušené oprávnenie na jej vykonávanie,“ informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Ďalšou skupinou žiadateľov sú tzv. jednoosobové s.r.o., ktoré doteraz pomoc čerpať nemohli. Podmienkou je, že žiadatelia musia byť jediným spoločníkom v spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorej zisk po zdanení za posledné ukončené účtovné obdobie nepresiahol 9-tisíc eur a jej kumulatívny obrat bol minimálne 2,4-tisíca eur. Zároveň ako konatelia v tejto spoločnosti nesmú byť jej zamestnancom a taktiež nemôžu byť spoločníkom v inej s.r.o. SZČO aj jednoosobové s.r.o. môžu žiadať o mesačný paušálny príspevok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti vo výške 105 eur za marec a vo výške 210 eur za apríl a máj tohto roka.

A čo dohodári?

Rezort práce a sociálnych vecí už pracuje aj na pomoci pre „dohodárov“ bez príjmu, ktorých podľa ministerstva nebolo možné zahrnúť do schémy štátnej pomoci, pretože nemajú uzatvorený riadny pracovný pomer. Tí budú môcť požiadať o pomoc z dotačného systému ministerstva. "Parlament v stredu schválil naše doplnenia v zákone o dotáciách v pôsobnosti ministerstva, kde rozširujeme náš humanitárny fond a vytvárame takzvanú SOS dávku. Tá je určená presne pre tých ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nespĺňajú žiadnu kategóriu pomoci zo strany štátu v súvislosti s koronakrízou, čiže nie iba pre „dohodárov“. Možnosti tohto fondu, ako aj objem finančných prostriedkov, ktoré budeme môcť na pomoc ľudom použiť, sa budú zväčšovať,“ povedal minister Krajniak.

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dopadov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila vláda na konci marca tohto roka a jej doplnenie 14. apríla. Ministerstvo práce následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie samostatne zárobkovo činných osôb v čase pandémie koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok