Kotleba opakovane neuspel, SaS navrhla dočasného šéfa výboru

TA3 SITA
23.4.2020 10:42

Kandidátom na voľbu predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva je poslanec Radovan Sloboda. Návrh v pléne parlamentu predložila predsedníčka koaličného klubu Sloboda a Solidarita Anna Zemanová. Avizovala, že poslanec Sloboda sa po sfunkčnení výboru funkcie predsedu vzdá. Kreslo šéfa tohto výboru patrí opozícii.

Kotleba opakovane neuspel, SaS navrhla dočasného šéfa výboru
SITA/Národná rada SR

Kotleba nemá morálny nárok

Kreslo šéfa tohto výboru patrí opozícii. Parlament niekoľkokrát nezvolil za predsedu výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva Mariana Kotlebu (Kotlebovci – ĽSNS). Ten opäť kandiduje za predsedu výboru. Poslankyňa Zemanová uviedla, že Kotleba nemá morálny nárok byť v pozícii šéfa výboru. Poslanec Sloboda svoju kandidatúru zdôvodnil „rozchodením“ výboru a potom sa funkcie vzdá. Výbor musí totiž zvolať predseda, ten následne zvolí svojho podpredsedu. Podobný model vládna koalícia uplatnila aj pri ľudskoprávnom výbore. Dočasne bol jeho predsedom Ondrej Dostál (SaS). Koalícia odmieta totiž podporiť do čela výboru poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD).

Poslanci budú hlasovať o predsedovi výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva v rovnaký čas aj o novom predsedovi Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Rovnako sa uskutoční hlasovanie o troch kandidátoch na členov Súdnej rady SR. Ide o advokáta Andreja Majerníka ( nom. Za ľudí), Jána Mazáka (nom. SaS) a Alenu Svetlovskú ( nom. Sme rodina).

Ignorantstvo programového vyhlásenia?

Poslanec Boris Susko (Smer-SD) v rozprave kritizoval koalíciu, že kandidátov do súdnej rady navrhla v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Hovorí sa v ňom, že zákonodarná a výkonná moc bude do súdnej rady nominovať osoby, ktoré nie sú sudcami. „Neviem, či je toto ignorantstvo vlastného programového vyhlásenia,“ vyhlásil Susko.

Kandidátka do súdnej rady Svetlovská je sudkyňou Najvyššieho súdu SR a Mazák je bývalým predsedom Ústavného súdu SR. Podľa poslanca Alojza Baránika (SaS) Mazák nie je vedený v registri ministerstva spravodlivosti ako sudca. Iný prípad je podľa neho Svetlovská, ktorá je aktívna sudkyňa. „Tam pán Susko poukázal na niečo, čo nie je celkom kóšer,“ podotkol Baránik. Predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár povedal, že vládny program ešte nie je schválený a že Svetlovská spĺňa zákonné predpoklady na kandidatúru do súdnej rady. Podľa Kollára Sme rodina súhlasila, že v budúcnosti nebudú za parlament a vládu kandidovať do súdnej rady sudcovia. „Ale dnes som si ešte vyhradil, že môžem dať sudcu,“ dodal Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok