Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický systém pomôže pracovníkom s kontrolou kvality zvarov vo výrobe

Robotický systém pomôže pracovníkom s kontrolou kvality zvarov vo výrobe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa množstvo operácií vo výrobnom procese v automobilovom priemysle vykonáva pomocou automatizácie, kontrola zvarov sa zvyčajne vykonáva ľudskými pracovníkmi. Nový robotický systém, ktorý sa vyvíja v Nemecku, by mal túto úlohu uľahčiť a pomôcť s oveľa presnejšou kontrolou.

V súčasnosti sa musia jednotlivé automobilové komponenty vkladať ručne do rotačného zariadenia, aby sa dali otáčať a mohli sa prezerať zo všetkých uhlov. No aj tak musia pracovníci často zaujať nepohodlné pózy, aby mohli vidieť zvary. To môže viesť k zvýšenej námahe a dokonca až k prípadným zraneniam. Okrem toho je čas vyhradený na kontrolu každej časti obmedzený, čo potenciálne vedie k tomu, že sa pri kontrole zvarov pracovníci ponáhľajú. Navyše môžu rôzni pracovníci vidieť rovnaké zvary z iných uhlov a tak je tento proces v podstate nekonzistentný.

S ohľadom na tieto obmedzenia spustila nemecká vláda projekt EASY COHMO (Ergonomics Assistance Systems for Contactless Human-Machine Operation - Ergonomické asistenčné systémy pre bezkontaktnú prevádzku človeka a stroja). Pod vedením Inštitútu Fraunhofer je tak spoločným úsilím viacerých skupín vyvinúť systém, v ktorom robotické rameno automaticky vyberie komponenty z montážnej linky a potom ich podrží pred ľudským inšpektorom.

Na zaznamenanie polohy chybného zvaru používa systém technológiu sledovania prstov.

Použitím hlasových povelov, spolu s rozhraním na rozpoznávanie gest rúk, ktoré sa premieta na pracovnú plochu a aj na samotný komponent, dá pracovník pokyn robotickému ramenu, aby komponent umiestnil presne na správne miesto pre kontrolu zvarov. Ak by sa vyskytli nejaké problémy so zvarmi, môžu sa protokoly zaznamenať pomocou gest alebo hlasom, pričom sa poloha problematického zvaru zaznamená pomocou systému pre sledovanie prstov pracovníka.

Očakáva sa, že takýto robotický systém nakoniec zníži únavu a počet zranení pracovníkov a zároveň zlepší účinnosť kontroly zvarov. Tým sa aj výrazne zníži počet chybných zvarov, ktoré nebudú odhalené. V pláne je, aby bola táto technológia spočiatku integrovaná do výrobných areálov partnera projektu, spoločnosti Volkswagen.

Rozhranie systému pre rozpoznávanie gest rukou.