Ashtonová odletela do Mjanmarska posilniť zlepšujúce sa vzťahy

TA3
28.4.2012 11:53

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes odcestovala na trojdňovú návštevu Mjanmarska. Jej návšteva je potvrdením zlepšujúcich sa vzťahov medzi EÚ a touto juhoázijskou krajinou.

Ashtonová odletela do Mjanmarska posilniť zlepšujúce sa vzťahy
SITA

Ashtonová sa v meste Rangún zúčastní na oficiálnom otvorení Úradu Európskej únie v Mjanmarsku a čakajú ju oficiálne rokovania s prezidentom Theinom Seinom. Na pláne je aj stretnutie s vodkyňou mjanmarskej opozičnej Národnej ligy za demokraciu a dlhoročnou politickou väzenkyňou Aung Schan Su Ťij.

"Európska únia víta pozoruhodné zmeny v Mjanmarsku a rozhodla sa otvoriť novú kapitolu vzťahov s touto krajinou. Zmrazili sme naše sankcie s výnimkou zbrojného embarga, avšak nastolené reformy musia aj naďalej pokračovať," uviedla Ashtonová v stanovisku pre médiá. Šéfka európskej diplomacie spresnila, že EÚ očakáva pokrok najmä pri prepúšťaní politických väzňov v Mjanmarsku a zvýšené úsilie o doriešenie súčasných etnických konfliktov.

EÚ ponúka Mjanmarsku odbornú pomoc najmä v rovine ekonomických a spoločenských reforiem a demokratizácie spoločnosti, oblastiach nevyhnutných pre zabezpečenie rozvoja krajiny. Ashtonová dodala, že únia má tiež záujem o zvýšenie investičných a obchodných možností v Mjanmarsku. Prvým krokom v tomto smere má byť Ashtonovej stretnutie s viacerými ministrami mjanmarskej vlády, vrátane predstaviteľa rezortu priemyslu a dopravy, a predstaviteľmi parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok