Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Diamantové nanovlákna uložia 3x viac energie ako lítium-iónové batérie

Diamantové nanovlákna uložia 3x viac energie ako lítium-iónové batérie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj ukazuje, že by sa batérie nemuseli v budúcnosti obmedzovať iba na chemické procesy. Nová štúdia z austrálskej Technickej univerzity v Queenslande totiž naznačuje sľubné riešenie ukladania energie v mechanických systémoch pomocou zväzkov diamantovových nanovlákien.

Vedci v štúdii navrhli systém pre ukladanie elektrickej energie prostredníctvom zväzkov diamantových nanovlákien, čo sú malé štruktúry, ktoré sa pre svoje jedinečné fyzikálne vlastnosti už nejaký čas skúmajú v oblasti materiálovej vedy. Tieto zväzky pozostávajú z veľmi jemných jednorozmerných uhlíkových vlákien, ktoré sa môžu skrútiť alebo roztiahnuť ako spôsob ukladania mechanickej energie.

Tím vytvoril počítačový model, aby mohol preskúmať hustotu energie hypotetického zväzku diamantových naonovlákien. Podľa výsledkov by tieto mechanické systémy mohli byť schopné uchovávať 1,76 MJ na jeden kilogram. To je približne trojnásobok úložnej kapacity súčasných lítium-iónových batérií.

Haifei Zhan viedol výskumný tím pri modelovaní hustoty energie zväzkov diamantových nanovlákien.

No nielen obrovská hustota energie, ale aj bezpečnosť je veľkým stimulom pre vývoj tohto systému. Keďže riešenie nezahŕňa elektrochemické reakcie, ktoré sa vyskytujú v lítium-iónových batériách, mechanické batériové systémy sa tak vyhýbajú riziku úniku, vzplanutia či výbuchu alebo iného chemického zlyhania.

Výskumníci si predstavujú rôzne miesta využitia ich systému s mechanickým ukladaním energie, od nositeľných technológií až po biomedicínske nástroje, robotiku a iné. Už si len počkať na doladenie a komercializáciu tejto technológie.