Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľný senzor menší ako lienka môže sledovať srdce a pľúca

Nositeľný senzor menší ako lienka môže sledovať srdce a pľúca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jemné vibrácie, ktoré vytvárajú naše bijúce srdce a pľúca, môžu byť síce slabo zreteľné, no môžu odhaliť dôležité informácie o našom zdravotnom stave. Nový miniatúrny snímač, ktorý sa dá nosiť na odevoch, by mohol priniesť spôsob, ako detegovať tieto vibrácie a upozorniť nositeľa, či treba ísť na kontrolu k svojmu lekárovi.

Nový senzor, ktorý je menší ako lienka, vyvinuli vedci z Technologického inštitútu v Georgii. Dokáže však čiastočne napodobniť funkciu elektrokardiogramu. Testy pomocou tohto lekárskeho zariadenia sa spoliehajú na elektródové náplasti pripojené k pokožke, pomocou ktorých sa zaznamenáva elektrická aktivita srdca. Môžu odhaliť jeho rytmus, prietok krvi a ďalšie kľúčové metriky zdravotného stavu orgánov. No srdce vysiela zvuky a pohyby, ktoré elektrokardiogram nezistí a tiež nepovie nič o funkčnosti pľúc.

Tím vedcov sa pri vývoji nového snímača rozhodol tieto vyplniť práve tieto medzery. Senzor sa skladá z dvoch veľmi jemných vrstiev kremíka s neuveriteľne úzkym priestorom medzi nimi, ktorý meria iba 270 nanometrov alebo približne 0,005 šírky ľudského vlasu. Tieto kremíkové vrstvy pôsobia ako elektródy a nesú malé napätie, ktoré sa mení v reakcii na rôzne zvuky a vibrácie z tela.

Miniatúrny nositeľný senzor dokáže aj na oblečení detegovať jemné zvukové vibrácie srdca a pľúc.

Podľa vedcov je zariadenie schopné tieto zvuky rozlišovať od okolitých zvukov pochádzajúcich z vonkajšej časti tela, takže zachytáva len vibrácie zvnútra tela a to aj prostredníctvom oblečenia. Tieto zvukové vibrácie sa prevádzajú na čitateľné elektronické výstupy, ktoré potom poskytnú informácie o zdraví používateľa.

Medzi zvuky, ktoré dokáže senzor zistiť, patrí srdcový rytmus, rýchlosť dýchania a zvuky prichádzajúce z pľúc. Okrem toho dokáže zistiť fyzickú aktivitu používateľa, napríklad chôdzu, a synchronizovať ju s údajmi získanými zo srdca a pľúc tak, aby sa dal vytvoriť všeobecný obraz o zdraví nositeľa.

Vedci dúfajú, že s ďalším vývojom by sa senzor mohol dať použiť napríklad na odhalenie nefunkčnej srdcovej chlopne prostredníctvom detekcie turbulencie v krvnom riečisku alebo rozpoznaním slabých praskajúcich zvukov, ktoré by mohli znamenať nárast rakoviny v pľúcach.