Matovič predstavil plán otvárania ekonomiky. Bude mať štyri fázy

TA3 TASR SITA ČTK
20.4.2020 18:07

Niektoré krajiny začínajú uvoľňovať sprísnené opatrenia, iné ich ešte len zavádzajú. Od pondelka platia nové pravidlá pri vstupe na naše územie. Pribúdajú nové prípady i ďalšie úmrtia. Ako sa bude situácia vyvíjať? Udalosti okolo šírenia koronavírusu sme s vami sledovali online aj v pondelok.

Matovič predstavil plán otvárania ekonomiky. Bude mať štyri fázy
SITA/Branislav Bibel

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:42 Nemecko poskytlo lôžka v nemocniciach a liečebnú starostlivosť už 229 pacientom s koronavírusom z iných európskych krajín. Informoval o tom v pondelok hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Christofer Burger. Stotridsať z nich pochádza z Francúzska, 55 z Holandska a 44 z Talianska. Burger uviedol, že Nemecko za ich liečbu aj zaplatí, a označil túto iniciatívu svojej krajiny za "prejav európskej solidarity".

22:50 Firma Amazon nainštalovala vo svojich skladoch po celom svete termokamery s cieľom monitorovať, či zamestnanci nemajú príznaky infekcie novým koronavírusom. Zariadenia dokážu zmerať telesnú teplotu. Táto technológia je rýchlejšia ako teplomery, ktoré spoločnosť používala predtým.

22:33 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok ohlásil štvordňový zákaz vychádzania, ktorý sa začne v predvečer nadchádzajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

22:00 Posádky hasičskej a záchrannej služby v pondelok vykonávali testovanie osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 na viacerých miestach na Slovensku. "Na rad prišli repatrianti ubytovaní v karanténnych zariadeniach v Považskom Chlmci, Terchovej, Nižnej, Piešťanoch, Kunove, Lučenci, Gabčíkove, Košiciach, Spišskej Novej Vsi, Novoveskej Hute a na Donovaloch," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Dodala, že na hasičskej stanici v Nitre bolo pre príslušníkov Policajného zboru tiež zriadené drive-in odberné miesto na vykonávanie odberov priamo z osobných vozidiel. Príslušníci HaZZ sa podľa Farkasovej zároveň začali podieľať aj na odoberaní vzoriek v domovoch sociálnych služieb, v pondelok konkrétne v Batizovciach.

21:50 V nemeckej spolkovej krajine Durínsko by mala od piatka začať platiť povinnosť nosiť ochranné rúška v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu. Durínska ministerka zdravotníctva Heike Wernerová predloží návrh týkajúci sa nosenia rúšok krajinskému vládnemu kabinetu v utorok.

21:45 Pozrite si dnešnú Tému dňa, ktorej hosťami boli ministri Krajčí a Heger. V relácii hovorili o štvorfázovom pláne postupného uvoľňovania opatrení.

21:40 Pre komplikácie spôsobené súčasnou zdravotnou krízou sa Vatikán rozhodol o rok odložiť dve veľké medzinárodné podujatia. Informoval o tom v pondelok hovorca Svätej stolice Matteo Bruni. Spresnil, že sa posúvajú termíny konania Svetových dní mládeže a Svetového stretnutia rodín.

Svetové stretnutie rodín, ktoré sa malo pôvodne konať v júni roku 2021 v Ríme, sa tam bude konať až v júni roku 2022. Svetové dni mládeže v portugalskom Lisabone sa uskutočnia až v auguste 2023, teda o rok neskôr oproti pôvodnému termínu.

21:30 Niekoľko desiatok ľudí v Bosne a Hercegovine začalo v pondelok protestnú hladovku, aby vyjadrili nesúhlas s karanténou v štátnych zariadeniach, kam ich umiestnili po návrate do krajiny. Takmer 80 ľudí v začalo v pondelok hladovku v hoteli v meste Zenica a neskôr sa k nim pripojilo ďalších 150, ktorí sú v karanténe v študentskom internáte v hlavnom meste Sarajevo.

21:10 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

21:00 V Británii pribudlo za posledných 24 hodín 449 osôb, ktoré podľahli nákaze novým koronavírusom. V krajine zomrelo v nemocniciach celkovo 16.509 pacientov, ako vyplýva z údajov britského ministerstva zdravotníctva zverejnených v pondelok.

20:35 Cena americkej ropy WTI skolabovala a prvýkrát v histórii sa dostala do negatívneho teritória. Májový kontrakt na ropu WTI padol o vyše 120 % na -3,70 USD (-3,41 eura) za barel (159 litrov).

20:30 Podvodné nákupy na internete, problémy pri nakupovaní a doručovaní tovaru. Na vaše otázky na túto tému odpovedala Jana Vilímová zo Slovenskej obchodnej inšpekcie.

20:25 Epidémia choroby COVID-19 si vo Francúzsku vyžiadala už viac ako 20.000 obetí. Na brífingu v Paríži o tom v pondelok večer informoval riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon.

20:15 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok v súvislosti s pandémiou koronavírusu varoval, že "to najhoršie je ešte len pred nami". "Verte nám. Najhoršie je ešte len pred nami," vyhlásil generálny riaditeľ WHO. "Zabráňme tejto tragédii. Je to vírus, ktorému mnohí ľudia ešte stále nerozumejú," dodal.

20:00 Thajsko predĺžilo v pondelok platnosť zákazu predaja alkoholu s cieľom zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový druh koronavírusu. Zákaz by mal platiť do 30. apríla.

19:50 Mestský park v Lučenci je od pondelka opäť sprístupnený verejnosti. Vstup povolil mestský krízový štáb. „Povinnosťou návštevníkov zostáva dodržiavanie všetkých hygienicko-epidemiologických opatrení. Detské ihriská v parku zostávajú naďalej zatvorené. Prosíme rodičov detí, aby toto nariadenie naďalej rešpektovali,“ upozornila vedúca.

19:45 Ďalšie tri úmrtia zaznamenali v pondelok v Srbsku, čím sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 125. Nakazených je 6630 osôb. Vládny krízový štáb oznámil, že počet potvrdených prípadov nákazy sa v Srbsku za posledných 24 hodín zvýšil o 312. Celkovo je nakazených 6630 ľudí. Krízový štáb dodal, že opatrenia v súvislosti s pandémiou v krajine sa budú od utorka postupne uvoľňovať.

19:35 Žiadny ďalší zamestnanec ani nikto z klientov Seniorcentra Staré Mesto na Podjavorinskej ulici v Bratislave nie je pozitívne testovaný na COVID-19. Výsledky nedeľného testovania všetkých zamestnancov a klientov zariadenia sú negatívne.

"Tento výsledok je dôkazom toho, že dodržiavanie mimoriadnych opatrení má naozaj zmysel," skonštatovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. V Seniorcentre totiž od začiatku mimoriadneho stavu nastavili a podľa starostky dodržiavali prísne pravidlá, a to používanie masiek a rukavíc, každodenné meranie teploty a okamžitý zásah pri najmenšom náznaku zdravotných problémov.

19:30 Členovia rakúskej vlády v čase pandémie nového koronavírusu venujú časť svojej ročnej mzdy vybraným organizáciám. Oznámili to v pondelok rakúsky kancelár Sebastian Kurz a vicekancelár Werner Kogler. "Milióny ľudí sa musia v súčasnosti zriecť mnohých vecí alebo sú v ťažkej ekonomickej situácii. Ako spolková vláda robíme všetko, čo je v našich silách, aby Rakúsko dokázalo prekonať túto krízu. Zároveň chceme v tomto náročnom období aj osobne prejaviť spolupatričnosť," povedal Kurz. Preto každý člen vlády daruje jednu svoju čistú mesačnú mzdu vybranej organizácii, dodal.

19:25 Britské nemocnice ostro kritizujú vládu premiéra Borisa Johnsona za neschopnosť zabezpečiť zdravotníkom dostatok ochranných odevov a vybavenia pre boj s pandémiou ochorenia COVID-19. V pondelok to vyhlásil Niall Dickson, riaditeľ asociácie britských zdravotníckych zariadení NHS Confederation.

19:22 V Taliansku v pondelok klesol - vôbec po prvý raz od začiatku pandémie - celkový počet osôb nakazených novým koronavírusom.

19:18 Pakistanská vláda sa v pondelok dohodla s vplyvnými moslimskými duchovnými na povolení hromadných modlitieb v mešitách počas nadchádzajúceho pôstneho mesiaca ramadán. Mešity však musia dodržiavať opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusom.

19:00 Pozrite si celú tlačovú besedu, na ktorej premiér predstavil plán postupného uvoľnovania ekonomiky.

18:33 Ďalšie fázy otvárania prevádzok by mali v ideálnom prípade nasledovať v intervaloch dvoch týždňov. Začiatok prvej fázy bol stanovený na 22. apríla, ostatné pevný termín nemajú. Vývoj nakazených novým koronavírusom sa bude pravidelne vyhodnocovať stanoveným indikátorom a dôjde buď k prechodu na novú fázu, ponechaniu tej doterajšej alebo návratu k predchádzajúcemu stavu.

18:16 Upraviť by sa mali aj otváracie hodiny pre seniorov, po novom budú pre dôchodcov určené od 9:00 - 11:00 h.

18:08 Prvá fáza otvárania prevádzok sa má spustiť od stredy 22. apríla.

18:00 V prvej fáze by mali byť otvorené obchody do 300 metrov štvorcových, služby do 300 metrov štvorcových cez predajné okienko, vonkajšie športoviská (bezkontaktný šport, bez šatní, bez obecenstva, bez WC), ubytovne (dlhodobé, bez stravy), vonkajšie trhoviská, predaj automobilov, vozidiel, vrátane autobazárov.

17:58 Plán otvárania ekonomiky rozdelili podľa Matoviča do štyroch fáz.

17:50 Premiér Igor Matovič začal tlačovú konferenciu na tému "Niečo za niečo", na ktorej predstaví plán otvárania obchodných prevádzok.

17:40 Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice sú aktuálne hospitalizovaní štyria pacienti s ochorením COVID-19. „Všetci sú stabilizovaní a cítia sa dobre," v pondelok o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková.

Na ambulancii kliniky v piatok 17. 4. a cez uplynulý víkend 18. - 19. 4. v súvislosti s novým koronavírusom vyšetrili a vzorky odobrali spolu 39 pacientom, z nich siedmi boli prijatí na hospitalizáciu. Čo sa týka drive-in testovania, v piatok a v sobotu bolo na tomto odbere vyšetrených 41 osôb. „Od začiatku drive-in sme takto vyšetrili už vyše 1000 ľudí,“ pripomenula s tým, že v nedeľu takto netestujú. „Ústav lekárskej a klinickej mikrobiológie od piatka (17. 4.) testoval spolu 242 vzoriek, z toho tri boli pozitívne,“ dodala Vaněková.

17:35 Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa v pondelok v Damasku stretol so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Témou ich rozhovoru bol vývoj v regióne v súvislosti s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Išlo o Asadovo prvé oficiálne stretnutie so Zarífom od apríla minulého roku.

17:30 Keď futbalisti čínskeho Wu-chanu v januári vycestovali na sústredenie do Španielska, nepredpokladali, že domov sa vrátia až v druhej polovici apríla. Pandémia koronavírusu im pripravila príbeh, na ktorý len tak nezabudnú.

17:25 Slovenská výtvarná únia žiada od ministerstva kultúry, aby finančne pomohla výtvarníkom zmierniť negatívne dôsledky mimoriadnych opatrení zavedených v súvislosti s koronavírusom. Pre fyzické osoby navrhuje kompenzáciu do 1 100 eur. V prípade občianskych združení konkrétnu sumu neuvádza, lebo ako vysvetľuje, nie je možné stanoviť adekvátny limit vzhľadom na rozdielne podmienky, výkonnosť či veľkosť združení.

17:17 Niekoľko stoviek ľudí protestovalo na juhu Ruska proti prísnym opatreniam zameraným na boj s novým koronavírusom. Demonštranti sa zhromaždili pred sídlom regionálnej vlády vo Vladikavkaze, hlavnom meste republiky Severné Osetsko, a vypískali miestneho predstaviteľa, keď sa davu prihovoril a snažil sa ľuďom vysvetliť, že karanténne opatrenia sú nevyhnutné na zastavenie šírenia nákazy. Niekoľkých organizátorov protestu zadržala polícia.

17:05 Bielorusko po predĺžených jarných prázdninách opätovne otvorilo školy. Úrady však dovolili rodičom, aby svoje deti nechali doma. Bielorusko pritom odmieta akékoľvek reštrikcie či obmedzenia týkajúce sa pandémie koronavírusu. Prezident Alexander Lukašenko nariadil v pondelok pokračovanie vyučovania po dvoch dodatočných týždňoch normálne týždňových jarných prázdnin. Vláda dôvod pre toto predĺženie neuviedla, hoci je všeobecne známy.

17:02 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok občanov krajiny, aby sa v boji proti pandémii nového koronavírusu správali disciplinovane a boli obozretní. Napriek tomu, že krajina už začala uvoľňovať niektoré opatrenia, k víťazstvu nad pandémiou vedie podľa nej ešte dlhá cesta. "Bola by to obrovská škoda, keby sme sa ľahkovážne vrátili späť a ohrozili prvé úspechy. Ani na sekundu nesmieme byť ľahkovážni a ani na sekundu si nesmieme myslieť, že sme v bezpečí," uviedla.

16:58 Obchodníkov združených vo Zväze obchodu SR mrzí, že štátne autority doposiaľ nevypočuli ich niektoré argumenty týkajúce sa organizácie predaja. Uviedol to prezident ZO SR Martin Katriak pri hodnotení vládnych opatrení zavedených proti novému koronavírusu.

16:49 V Španielsku zomrelo za 24 hodín 399 ľudí na koronavírus, čo je opäť menej ako v predchádzajúcich dňoch. Počet infikovaných však prekročil hranicu 200-tisíc. Vláda napriek tomu avizuje, že uvoľní niektoré obmedzenia.

16:37 Nemocnica Poprad zatiaľ nemá všetky výsledky testov ďalších členov personálu a pacientov po tom, čo sa nákaza novým koronavírusom potvrdila u šiestich jej zamestnancov. „Tie, ktoré sme dostali, sú negatívne,“ uviedla hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda.

Podľa hovorkyne sú nakazení zdravotníci z oddelení anestéziológie, intenzívnej medicíny, vnútorného lekárstva a z oddelenia so špeciálnym režimom. „Momentálne sú všetci v domácej karanténe,“ dopĺňa.

16:20 Všetkých 117 vzoriek testovania na nový koronavírus odobratých v sobotu v obci Vŕbnica v okrese Michalovce bolo negatívnych. Potvrdil to starosta Jaroslav Tokár s tým, že tak naďalej evidujú sedem potvrdených prípadov nákazy. V povinnej domácej karanténe je takmer polovica obce.

„Neskrývam radosť, potešilo ma to. Čakal som, že budú nejaké problémy a niekto vyskočí, ale chvalabohu zo 117 testovaných sú všetky výsledky negatívne,“ uviedol. Pri výbere testovaných podľa jeho slov zavážilo aj odporúčanie krízového štábu a obecných poslancov. Prevažne išlo o rodinu a blízkych ľudí, ktorí s doposiaľ pozitívne testovanými mohli byť v kontakte.

16:12 Téma pracovníkov z prihraničných území, tzv. pendlerov, oslovila aj slovenských poslancov Európskeho parlamentu, ktorí kriticky vnímajú povinnosť absolvovať test na COVID-19 bez úhrady výdavkov zo strany štátu. Europoslankyňa Miriam Lexmann z frakcie európskych ľudovcov upozornila, že ak sa majú pendleri nechať testovať na COVID-19, nesmú byť štátom považovaní za občanov druhej kategórie a hradiť náklady na tento úkon zo svojho.

15:48 Slovensko posiela humanitárnu pomoc Taliansku na podporu boja proti pandémii nového koronavírusu. "Som veľmi rád, že len niekoľko dní po rozhodnutí vlády SR o poskytnutí pomoci Taliansku sme tu na letisku v Bratislave, aby sme vyprevadili špeciál vlády SR, ktorý odvezie do Ríma už o malú chvíľu materiálnu pomoc," povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

15:34 Z 12 nových nakazených na Slovensku sa tri osoby nachádzajú v karanténnom stredisku vo Vranove nad Topľou. Pribudol aj prípad v Domove sociálnych služieb v Pezinku. Ďalšia osoba s neznámou adresou sa nachádza v karanténnom stredisku, rezort však neuviedol v ktorom. Ďalšia osoba sa nachádza v karanténnom stredisku Akadémie Policajného zboru v Bratislave. Z nových pacientov je najmladší muž vo veku 26 rokov z okresu Vranov nad Topľou, najstaršou je žena vo veku 76 rokov z okresu Prievidza.

15:27 Podnikatelia so sídlom alebo miestom podnikania na Slovensku by mohli požiadať o dočasnú ochranu, pokiaľ boli zasiahnutí negatívnymi dosahmi pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v justícii, ktorú poslanci Národnej rady SR prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní. O zrýchlenom režime rozhodli v pondelok.

15:15 Nitrianski hasiči v pondelok zriadili dočasné drive-in odberné miesto v areáli hasičskej stanice v Nitre. Určené bolo pre príslušníkov Policajného zboru. Počas dňa odobrala posádka hasičských záchranárov vzorky 22 policajtom.

15:13 Český minister vnútra a predseda Ústredného krízového štábu Jan Hamáček povedal, že chce uvoľniť režim na hraniciach. Pendleri by tak nemuseli nutne ísť do 14-dňovej karantény, stačil by im negatívny test na ochorenie COVID-19, ale nesmel by byť starší ako tri dni.

15:09 Počet zaznamenaných prípadov pandémie v Afrike je v súčasnosti 21.633, pričom obetí ochorenia je 1076. Najvyšší počet 3158 infikovaných zaznamenali v Južnej Afrike, kde zomrelo 54 ľudí.

15:02 Bratislavský samosprávny kraj začal v pondelok s celoplošným testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb na nový koronavírus. Ako prví boli otestovaní zamestnanci Domova sociálnych služieb Sibírka v bratislavskom Novom Meste. V najbližších dňoch chce kraj otestovať zamestnancov a klientov všetkých sociálnych zariadení na svojom území.

14:42 Policajti z Gabčíkova obvinili muža, ktorý počas víkendu odmietol rešpektovať pravidlá pri povinnej karanténe.

14:34 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová sa v pondelok poďakovala občanom, že "zastavili nekontrolovaný výbuch ochorenia COVID-19". Zároveň oznámila uvoľnenie zavedených reštrikcií. Ďalšie prehodnotenie situácie má nasledovať 11. mája.

14:16 Niektorí pasažieri luxusnej výletnej lode Costa Deliziosa, ktorá sa 15 týždňov plavila okolo sveta, kým na súši sa šíril nový koronavírus, začali v pondelok z plavidla vystupovať v Barcelone na severovýchode Španielska. Zastávka v Barcelone je začiatkom konca plavby okolo sveta tejto lode, kt

14:00 Vyliečených máme na Slovensku už 251 ľudí, z toho bolo 61 hospitalizovaných v nemocniciach a 190 sa vyliečilo v domácej izolácii.

13:50 Na Slovensku bolo v nedeľu otestovaných 1970 osôb, z toho 12 testov bolo pozitívnych a 2 446 negatívnych. Podľa štatistík NCZI tak máme na Slovensku celkovo 1173 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19.

Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 45 561.Hospitalizovaných je 212 pacientov, u 81 bolo ochorenie COVID-19 potvrdené, u 131 sa čaká na výsledky testov. Na JIS je 8 pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii.

Pribudlo ďalšie úmrtie pacienta s pozitívnym testom na COVID-19, ide o klienta DSS Spišské Bystré. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus tak stúpol na 13.

13:30 Nemecká spolková krajina Bavorsko plánuje od začiatku budúceho týždňa zaviesť povinné nosenie ochranných rúšok alebo inej formy zakrytia tváre v obchodoch a vo verejnej doprave. Ide doposiaľ o najľudnatejší nemecký región, ktorý sa rozhodol pristúpiť k tomuto kroku. Bavorský premiér Markus Söder oznámil, že opatrenie vstúpi do platnosti o týždeň, keď Bavorsko znovu otvorí malé obchody.

13:10 Ministerstvo zdravotníctva v Singapure potvrdilo v pondelok ďalších 1426 prípadov ochorenia COVID-19. Údaj je zďaleka najvyšším denným nárastom, aký ostrovná krajina dosiaľ zaznamenala. S týmto nárastom, založeným na predbežných údajoch, má Singapur celkový počet prípadov nákazy 8014. To znamená, že mestský štát zaznamenal viac prípadov ochorenia COVID-19 než ktorákoľvek iná krajina juhovýchodnej Ázie.

12:58 Minulý štvrtok zomrela v popradskej nemocnici klientka Centra sociálnych služieb v Batizovciach, u ktorej sa pri kontrolnom testovaní potvrdilo ochorenie COVID-19. Krízový štáb Prešovského samosprávneho kraja preto rozhodol o testovaní všetkých klientov a zamestnancov zariadenia.

12:43 Do Univerzitnej nemocnice Martin prijali v sobotu šesť pacientov v ochorením COVID-19 z Domova sociálnych služieb Dom svätého Martina. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. "Traja pacienti majú zatiaľ ľahký priebeh ochorenia, traja pacienti majú stredne ťažký priebeh ochorenia s rozvinutým zápalom pľúc a nutnosťou kyslíkovej liečby. Piati z týchto pacientov majú vek vyšší ako 60 rokov s inými závažnými ochoreniami," uviedla Kapustová.

12:32 Spoločnosť Volkswagen Slovakia spustila od pondelka po niekoľkotýždňovej prestávke výrobu automobilov. Bratislavský závod rozbehol v jednozmennej prevádzke za prísnych opatrení jeden zo segmentov vyrábajúcich SUV vozidlá. Potvrdila to hovorkyňa podniku Lucia Kovarovič Makayová.

12:28 Británia vyhodnotí svoj prístup k pandémii koronavírusu, aby zistila, čo mohla spraviť inak a lepšie, oznámil v pondelok minister kultúry Oliver Dowden po kritike, že vláda konala pomaly. "V bezprecedentnej situácii, ako je táto, nemáme nikdy úplne jasno, ako čo dopadne. Samozrejme, budeme sa musieť zamyslieť, čo sme mohli spraviť inak," povedal Dowden pre stanicu BBC.

12:23 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo podpísal nariadenie, ktoré umožňuje ľuďom uzavrieť sobáš on-line. Mnoho svadieb totiž obyvatelia tohto štátu museli zrušiť pre prísne obmedzenia vo fungovaní spoločnosti, vynútené pandémiou nového druhu koronavírusu. V nedeľu o tom informovala stanica BBC.

12:00 Úrad verejného zdravotníctva zavádza výnimky v súvislosti s nosením rúšok. Rúška nemusia mať deti do dvoch rokov,ľudia na prechádzke v prírode (tí musia byť z jednej domácnosti, vzdialenosť od ostatných musí byť aspoň 20 metrov), ľudia so závažnými poruchami autistického spektra, ľudia v aute (ak žijú v spoločnej domácnosti), vodiči verejnej dopravy, ak sú v uzavretej kabíne. Upravené pravidlá budú platiť od utorkovej polnoci.

11:57 Plánované zákroky v nemocniciach aj v čase pandémie dostávajú zelenú, no s prísnymi pravidlami na ochranu verejného zdravia. Informuje o tom ministerstvo zdravotníctva. Národný klinický tím po konzultácii so šéfom rezortu zdravotníctva Marekom Krajčím pripravil pre nemocnice jasné pravidlá. Plánované zákroky môžu spustiť, ale za presne stanovených podmienok.

11:53 Predseda vlády Igor Matovič by mal v pondelok predstaviť plán otvárania prevádzok. Na Úrade vlády SR preto rokuje krízový štáb. Pozvali naň aj starostov obcí Jarovnice a Bystrany.

11:50 Pri vstupe na Slovensko platia od pondelka nové pravidlá. Osoby, ktoré majú výnimku z povinnosti absolvovať povinnú štátnu karanténu, musia predložiť potvrdenie od lekára aj výsledok negatívneho testu na koronavírus, ktorý nie je starší ako 48 hodín.

11:48 India zaznamenala v pondelok 1553 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o dosiaľ najvyšší denný nárast počtu prípadov. Krajina zároveň uvoľnila niektoré obmedzenia zavedené v boji s koronavírusom.

11:42 V Španielsku klesá počet obetí koronavírusu, za posledný deň v krajine zomrelo 399 ľudí.

11:33 Veľká Británia sa chystá použiť krv osôb, ktoré porazili koronavírus, na liečbu pacientov s týmto ochorením. Ľudí, ktorí sa z ochorenia COVID-19 zotavili, preto odborníci vyzývajú, aby prišli darovať krv a oni mohli túto terapiu otestovať. Dúfajú pritom, že protilátky, ktoré sa u nich vytvorili, pomôžu zničiť vírus aj u iných. Spojené štáty už spustili veľký projekt, ktorý má túto možnosť overiť. Zapojilo sa doň viac než 1 500 nemocníc.

11:20 Na Slovensko sa aj vďaka pomoci ministerstva zahraničných vecí vrátilo k pondelku 3723 slovenských občanov. Takmer každý z 91 zastupiteľských úradov SR v zahraničí bol do procesu repatriácie zapojený. "Využívame na to všetky dostupné prostriedky - autobusy, komerčné lety a v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR sme zapojili aj národnú letku a svoje prepravné kapacity ponúklo aj Ministerstvo obrany SR," priblížil štátny tajomník Martin Klus.

11:15 Na bránach v bratislavskom Novom Meste pribudnú nálepky, ktoré obyvateľov upozorňujú na dodržiavanie nariadenia o povinnom nosení ochranného rúška. Mestská časť tak reaguje na fakt, že v poslednom období pribúda ľudí, ktorí si na verejných priestranstvách dávajú rúška dole. Informuje o tom starosta Nového Mesta Rudolf Kusý na sociálnej sieti.

11:12 Ako sa správať počas domácej karantény, ak máte koronavírus? Prečítajte si pravidlá, ktoré na svojom Facebooku zverejnila polícia.

10:52 Mesto Senica prijalo opatrenie, ktoré zabezpečí testovanie 208 sociálnych pracovníkov prichádzajúcich do kontaktu so seniormi. Krízový štáb mesta navrhol opatrenia na pomoc zariadeniam sociálnych služieb pre prípad výskytu koronavírusu medzi zamestnancami alebo klientmi. V meste Senica sa nachádzajú štyri takéto zariadenia.

10:48 Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín 4268 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím ich celkový počet stúpol na 47.121. Z nákazy sa doposiaľ v Rusku vyliečilo 3446 osôb a podľahlo jej 405 ľudí, pričom za posledných 24 hodín zomrelo 44 ľudí.

10:44 Od vypuknutia pandémie sa nakazili už viac ako dva milióny ľudí. Vyše 165-tisíc osôb nákaze podľahlo. Epicentrum nákazy sa postupne presunulo z Číny do Európy a momentálne je najhoršia situácia v Spojených štátoch. O vývoji pandémie sme sa rozprávali s kolegom zo zahraničnej redakcie Tomášom Verníčkom.

10:28 Viac ako 150 austrálskych ekonómov sa aj napriek poklesu nových prípadov nákazy postavilo v pondelok proti uvoľňovaniu opatrení. Austrálii sa zatiaľ veľkému rozšíreniu nákazy koronavírusom i vysokému počtu obetí darí vyhýbať. Zavedené opatrenia udržali denný počet nových prípadov pod 40. "Nemôžeme mať fungujúcu ekonomiku, ak najskôr nevyriešime krízu verejného zdravia," uvádza otvorený list skupiny 157 ekonómov z austrálskych univerzít.

10:23 Na viacerých fakultách univerzít uskutočnili historicky prvýkrát online štátnice. Za sebou ich už majú desiatky študentov Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave či Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, informujú o tom obe univerzity na svojich weboch.

10:08 Spolu s pandémiou rastie aj počet šarlatánov, ktorí propagujú nevedecké metódy v boji proti nákaze. Sociálne siete sú zaplavené konšpiračnými teóriami, ktoré sa nezakladajú na pravde. Podľa britského denníka The Guardian šíria nepravdivé informácie aj niektorí politici či duchovní predstavitelia.

9:56 Spoločnosť RegioJet posilňuje kapacitu vlakov medzi Bratislavou a Komárnom v rannej a popoludňajšej špičke denne o osemsto miest. Počet cestujúcich na tejto trase postupne opäť rastie a dopravca im tak vychádza v ústrety. "Napriek platným obmedzeniam je stále viac cestujúcich, ktorí musia cestovať, a to najmä do práce či z iných dôvodov. Vlaky sa začínajú naplňovať najmä v ranných hodinách v smere do Bratislavy a v popoludňajších hodinách na Žitný ostrov," informoval v pondelok hovorca RegioJet.

9:40 V uplynulých 24 hodinách podľahlo pandémii v Maďarsku desať pacientov. Počet nakazených stúpol do pondelka na 1984. Premiér Viktor Orbán vo videu zverejnenom v nedeľu na Facebooku vyhlásil, že vyvrcholenie nákazy koronavírusom v Maďarsku možno očakávať 3. mája.

9:18 V Thajsku používajú ako testovacie stanice pre zisťovanie koronavírusu prerobené telefónne búdky. Za týmto účelom do priehľadnej steny z plexiskla vyvŕtajú dve diery, cez ktoré následne zdravotnícky pracovník stojaci vo vnútri prestrčí ruky v ochranných rukaviciach a odoberie testovanému vzorky.

9:11 Testy klientov a zamestnancov Centra sociálnych služieb Ľadoveň v Martine na nový koronavírus boli negatívne. Potvrdil to martinský regionálny hygienik Tibor Záborský. U jednej pracovníčky CSS Ľadoveň potvrdili ochorenie COVID-19 minulý týždeň. "Na pokyn riaditeľky zariadenia sa dala testovať a výsledky boli pozitívne. Vedenie zariadenia vypracovalo na základe odporúčaní hygienika zoznamy zamestnancov a klientov. Testovanie sa týkalo 100 klientov a 69 zamestnancov," uviedla hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja.

9:06 V Českej republike od polnoci pribudlo 41 ľudí s ochorením COVID-19. Počet úmrtí sa od nedeľného večera zvýšil o dve na 188. Vyliečených pacientov je o 13 viac (1311). Testov v nedeľu urobili celkovo 4027.

9:03 Nemecko povolilo v pondelok otvorenie niektorých menších a stredne veľkých obchodov, ako kníhkupectvá, autoservisy a predajne bicyklov. Ďalšie kroky sa od Berlína očakávajú koncom apríla.

9:00 Tedros vyhlásil, že jeho organizácia "od začiatku hlasno a zreteľne bila na poplach".

8:40 Zeman v interview reagoval aj na informácie, že niektorí ľudia nenosia rúško a porušujú tým opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

8:20 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa pridal k stovkám demonštrantov, ktorí pred hlavným veliteľstvom armády v metropole Brazília protestovali proti nariadeniam obmedzujúcim pohyb, vydaným guvernérmi niektorých štátov v krajine. Dav približne 600 ľudí vyzýval armádu, aby zasiahla do boja proti koronavírusovej pandémii, a žiadal tiež uzavretie Kongresu. Niektorí účastníci protestu držali transparenty hlásajúce "Vojenská intervencia s Bolsonarom". "Som tu, pretože vo vás verím, a vy ste tu, pretože veríte v Brazíliu," povedal prezident davu zo svojho pikapu.

8:00 Cena americkej ľahkej ropy WTI sa prepadla pod 15 USD za barel (159 litrov) na 21-ročné minimum. Dôvodom je pokračujúci pokles dopytu a obavy, že americké ropné zásobníky sa čoskoro naplnia.

7:40 Francúzsko v rámci postupného uvoľňovania obmedzení opäť povolí navštevovať starých ľudí i domovy dôchodcov, avšak s obmedzeniami. Oznámil to francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran na spoločnej tlačovej konferencii s premiérom Édouardom Philippom.

Obyvateľa domova dôchodcov či zariadenia s opatrovateľskou službou tak budú môcť v rovnakom čase navštíviť maximálne dvaja príbuzní, fyzický kontakt im však naďalej povolený nebude, povedal Véran. Zákaz návštev v takýchto zariadeniach zaviedli vo Francúzsku v polovici marca.

7:20 Počet úmrtí na nový koronavírus v Spojených štátoch sa za posledných 24 hodín zvýšil o takmer 2000 a dosiahol celkovo 40.661. Celkový počet infikovaných v nedeľu v krajine vzrástol na 759.086. Najviac zasiahnutým v USA je štát New York, ktorého guvernér Andrew Cuomo vyhlásil, že tamojšia epidémia už zrejme kulminovala a dostala sa do fázy poklesu.

7:00 Čína zaznamenala v nedeľu 12 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je o štyri menej než v sobotu. V krajine zároveň znova neevidovali žiadne úmrtie. Osem z nových prípadov nákazy zistených 19. apríla bolo "dovezených" zo zahraničia. Troch lokálne infikovaných hlásili z provincie Chej-lung-ťiang na severovýchodnej hranici a štvrtého v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko. Ďalších 992 ľudí umiestnili do izolácie a sledujú ich pre podozrenie z nákazy alebo po pozitívnych testoch bez príznakov ochorenia. V meste Wu-chan, pôvodnom epicentre pandémie, nehlásili žiadne nové prípady.

6:40 V Českej republike evidovali v nedeľu ďalších 92 prípadov nákazy, denný prírastok infikovaných tak v krajine klesol štvrtý deň po sebe. Celkový počet nakazených sa podľa aktuálnych údajov ministerstva zdravotníctva zvýšil na 6746, informoval Český rozhlas. Z ochorenia COVID-19 sa v Česku doposiaľ vyliečilo 1298 pacientov, uzdravenie 63 z nich potvrdili počas nedele. Nákaze v nemocniciach v krajine podľahlo 186 ľudí, päť nových úmrtí zaznamenali v nedeľu.

6:20 Osoby, ktoré majú výnimku z povinnosti absolvovať po príchode zo zahraničia karanténu v zariadeniach určených štátom, majú od pondelka po novom povinnosť doložiť potvrdenie od lekára. Ide napríklad o tehotné ženy či osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu. Zároveň musia predložiť v dvoch vyhotoveniach aj výsledok negatívneho testu na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší ako 48 hodín.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok