Pribudlo 72 nakazených a jedno úmrtie. Otestovali vyše 3300 ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
19.4.2020 07:00

Vyše tisíc nakazených, infikované domovy sociálnych služieb i rozhnevaní pendleri. Niektoré krajiny začínajú uvoľňovať sprísnené opatrenia, iné ich ešte len zavádzajú. Oklieštené veľkonočné sviatky zažívajú i pravoslávni veriaci. Ako sa situácia bude vyvíjať? Udalosti okolo šírenia koronavírusu sme s vami sledovali online aj v nedeľu.

Pribudlo 72 nakazených a jedno úmrtie. Otestovali vyše 3300 ľudí
SITA/PHaZZ

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:22 V Moskve za uplynulý deň zomrelo takmer 30 ďalších pacientov s novým koronavírusom, čím celkový počet úmrtí súvisiacich s týmto ochorením v ruskej metropole presiahol 200.

22:34 Turecko sa stalo krajinou s najvyšším počtom nakazených novým typom koronavírusu mimo Európy a Spojených štátov amerických. Ankara aktuálne hlási viac ako 86 300 infikovaných a 2017 mŕtvych. Rýchle šírenie patogénu v Turecku potvrdilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

21:48 Po vypuknutí nákazy koronavírusom v pezinskom domove sociálnych služieb, začali niektoré samosprávy testovať klientov svojich zariadení. V každom z nich už niekoľko týždňov platia prísne bezpečnostné pravidlá.

21:09 V jednom z martinských centier sociálnych služieb stále čakajú na výsledky testovania odobratých vzoriek. Hygienici spracovávajú dáta z laboratória. V súkromnom zariadení, kde zase potvrdili masívnu nákazu, je situácia stabilizovaná.

20:24 Preventívne testovanie na nový koronavírus v mestách a obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami sa počas víkendu uskutočnilo na siedmich miestach Prešovského a ôsmich Košického kraja. Podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Kovaľ Kakaščíkovej tam počas soboty a nedele vojenskí zdravotníci odobrali približne 520 vzoriek. Ako vyplýva z vyjadrení oslovených starostov, výsledky najviac očakávajú v obci Vŕbnica v okrese Michalovce. Pri predošlom testovaní tam už mali viacero nakazených.

19:38 Aj dnes sme odpovedali na vaše otázky, ktoré súvisia so šíriacim sa koronavírusom. Medzi nami sa nájdu aj takí, ktorí pre vlastné zbohatnutie dokážu okradnúť seniorov. V štúdiu nám k tejto téme povedal viac Jozef Halcin, riaditeľ Odboru prevencie kriminality ministerstva vnútra.

19:11 V Taliansku zomrelo za uplynulých 24 hodín ďalších 433 ľudí nakazených novým koronavírusom, čo je o 49 menej ako v predchádzajúci deň. Celkový počet úmrtí od 20. februára, považovaného za začiatok pandémie v Taliansku, tak stúpol na 23.660, uviedli v nedeľu predstavitelia civilnej ochrany. Počet obetí je druhý najnižší od 12. apríla - vtedy ich bolo 431.

18:51 Počet úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom sa v nedeľu vo Francúzsku priblížil k číslu 20.000, keď miestne úrady potvrdili 395 nových smrteľných prípadov. Denný prírastok úmrtí sa však spomaľuje a zároveň pomaly klesá aj počet nových hospitalizovaných pacientov i ľudí ležiacich na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

18:09 V pravoslávnom Chráme sv. Rastislava v Bratislave sa v nedeľu ráno zišla viac ako stovka veriacich napriek zákazu Úradu verejného zdravotníctva SR vydaného vzhľadom na pandemickú situáciu. Agentúru TASR o tom informoval človek, ktorý do jej redakcie zaslal video a neželá si byť menovaný.

17:23 Šéf juhotalianskeho regiónu Kampánia Vincenzo De Luca nariadil mestečku Saviano pri Neapole karanténu. Je to trest za to, že stovky ľudí sa zúčastnili na pohrebnom sprievode na počesť jeho zosnulého starostu.

16:46 Globálna ekonomika sa z koronakrízy zrejme plne nezotaví ani do konca budúceho roka, uviedla hlavná ekonómka Medzinárodného menového fondu Gita Gopinathová. MMF tento týždeň výrazne zhoršil prognózy vývoja svetovej ekonomiky. Aktuálne počíta tento rok s poklesom o 3 % a na budúci rok s nárastom o 5,8 %.

16:37 Pandémiu koronavírusu môžeme brať aj ako skúšku, ktorá má ľudstvo pripraviť na budúcnosť, a tá, ak v skúške obstojme, by mohla byť lepšia a spravodlivejšia ako súčasnosť. Počas nedeľňajšej omše v Ríme, na ktorej bolo v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu prítomných len niekoľko málo kňazov, to povedal pápež František.

Pandémia nám podľa neho opäť pripomenula, že medzi trpiacimi nejestvujú štátne hranice, a že národnosť človeka nemá nijaký vplyv na to, kto zomrie a kto bude ušetrený. "Toto nie je nejaká ideológia. To je kresťanstvo," povedal pápež.

16:09 Vo Veľkej Británii pribudlo v sobotu 596 ľudí, ktorí zomreli v nemocnici na nákazu novým koronavírusom. Takýchto obetí je celkovo 16.060, vyplýva z údajov britského ministerstva zdravotníctva zverejnených v nedeľu a platných k sobotňajšej 18.00 h SELČ. Nárast úmrtí za uplynulých 24 hodín je výrazne nižší oproti 888 novým prípadom zaznamenaným v predchádzajúci deň.

16:02 Záchranky upozorňujú, že k pacientom, ktorí sú v povinnej karanténe, nemusia doraziť včas. Dôvodom sú chýbajúce ochranné pomôcky. Takýto prípad sa už na Slovensku stal a mal tragický koniec.

15:31 Približne dva milióny rúšok na tvár bude Paríž zadarmo distribuovať v nadchádzajúcich týždňoch všetkým svojim obyvateľom ako ochranu pred nákazou novým koronavírusom. Starostka Anne Hidalgová povedala pre nedeľník Le Journal du Dimanche, že do konca apríla by mesto malo disponovať asi polmiliónom takýchto opakovane použiteľných rúšok. Všetci Parížania by mali podľa jej slov svoje rúška dostať do polovice mája. Hidalgová odhadla, že takéto opatrenie bude mesto stáť približne tri milióny eur.

15:02 Jedného z ohnísk nákazy sa ujala krízová manažérka.

14:50 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky zatiaľ uskutočnili viac ako 600 testov na ochorenie COVID-19. Novozámocká nemocnica v sobotu 18. aríla oznámila, že štyria zamestnanci z Kliniky vnútorného lekárstva I. boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19.

14:47 Nákaze podľahol vysoko postavený guinejský vládny predstaviteľ a blízky spolupracovník prezidenta Sékou Kourouma. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie úradu vlády.

14:25 Testovať na nový koronavírus sa budú všetci zamestnanci domovov sociálnych služieb. V relácii V politike to potvrdil predseda vlády igor Matovič.

13:40 Britský premiér Boris Johnson, ktorý sa lieči z nákazy koronavírusom, sa pomaly vracia k plneniu svojich povinností. Minulý piatok mal trojhodinový videohovor s ministrom zahraničných vecí Dominicom Raabom, ktorý ho čiastočne zastupuje, a ďalšími spolupracovníkmi, informoval nedeľník Sunday Telegraph.

13:25 Singapur zaznamenal k nedeľňajšiemu poludniu miestneho času 596 nových prípadov infekcie koronavírusom, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 6588. Informoval o tom denník The Strait Times s odvolaním na singapurské ministerstvo zdravotníctva.

12:35 Kollár v relácii V politike uistil, že napriek ambicióznym plánom a zhoršenej ekonomickej situácii v dobe s pandémiou sa netreba báť zvyšovania daní. "Dane sa zvyšovať nebudú," vyhlásil Kollár.

12:30 Austrália v nedeľu vyzvala na nezávislé prešetrenie globálnej reakcie na pandémiu nového koronavírusu. Jeho súčasťou má byť aj previerka postupu Svetovej zdravotníckej organizácie a krízového manažmentu čínskej vlády na začiatku pandémie, povedala v televízii ABC News austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Paynová.

12:20 Ugandský arcibiskup Stephen Kazimba Mugalu vyzval v nedeľňajšej kázni ženy, aby v čase koronavírusu, keď sú ich muži stále doma, užívali antikoncepciu. Ide o prekvapivé slová zo strany najvyššieho predstaviteľa Rímskokatolíckej cirkvi v tejto krajine, ktoré sa hneď stretli s negatívnymi reakciami zo strany iných cirkevných predstaviteľov.

12:19 Počet úmrtí dosiahol v Španielsku 20.453 po tom, čo v dôsledku nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo za 24 hodín ďalších 410 ľudí. Nakazených je 195.944 osôb a 77.357 ľudí sa z nákazy vyliečilo.

11:40 Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín rekordných 6060 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich celkový počet stúpol na 42.853. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

11:20 Izrael v nedeľu zmiernil niektoré obmedzenia, ktoré vláda v krajine zaviedla v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2. Ten spôsobuje ochorenie, ktorému doposiaľ v izraelských nemocniciach podľahlo 171 ľudí.

11:10 Známi umelci sa spojili v jedinečnom projekte. V osemhodinovej show vystúpili na podporu zdravotníkov, ktorí bojujú v prvej línii proti koronavírusu.

10:40 Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, pribudlo i ďalšie úmrtie. Dvanástou obeťou koronavírusu na Slovensku je klientka DSS Pezinok. Zomrela v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

10:35 Na Slovensku v sobotu otestovali spolu 3323 osôb, z toho 72 testov bolo pozitívnych a 3251 negatívnych.

10:30 Vláda Igora Matoviča schválila v čase pandéme svoje programové vyhlásenie vlády.

9:45 Ambulancie Hasičského a záchranného zboru patria v čase pandémie nového koronavírusu k najviac vyťaženým. Využívajú sa pri odbere vzoriek u osôb s podozrením na ochorenie COVID-19, ale aj pri kontrole osôb na štátnych hraniciach. Posádka hasičskej záchrannej služby musí vedieť vykonávať prácu hasiča i záchranára, priblížila Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

9:25 V Českej republike nepribudlo od sobotného večera v súvislosti s ochorením COVID-19 ani jedno úmrtie. České úrady zaznamenali doposiaľ 6657 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom za sobotu pribudlo 105 nových prípadov. Ich počet tak klesol tretíkrát za sebou. Vyliečených je zatiaľ 1235.

9:05 Južná Kórea prvýkrát po dvoch mesiacoch zaznamenala iba jednociferný nárast počtu nakazených - pribudlo osem nových prípadov. Celkovo Južná Kórea eviduje 10.661 nakazených a 234 obetí ochorenie Covid-19.

8:55 Premiér Igor Matovič ohlásil dnes o 10.00 h tlačovú konferenciu.

8:35 Nemecko v sobotu zaznamenalo 2458 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je menej než piatok, kedy ich bolo 3609. Zomrelo ďalších 184 ľudí, v piatok to bolo 242.

8:15 Ruská armáda dodala tento týždeň obyvateľom Sýrie viac ako 31 ton potravín. Informovalo o tom v sobotu ruské centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii.

7:25 USA zaznamenali 1891 ďalších úmrtí na nový koronavírus. Celkový počet obetí ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2, tak v USA dosiahol 38.664. Počet infikovaných je aktuálne 732.197.

7:01 Vyše 300 miliónov pravoslávnych veriacich slávi Veľkú noc. Tento najvýznamnejší náboženský sviatok má však vďaka pandémii koronavírusu inú podobu, ako zvyčajne.

7:00 Americký prezident Donald Trump v sobotu vyhlásil, že Čína by mala čeliť následkom, ak bola "vedome zodpovedná" za vypuknutie pandémie nového koronavírusu.

6:53 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa v sobotu zvýšil o 444 na 5106. Z tohto počtu 133 ľudí nákaze podľahlo a 275 sa uzdravilo.

6:52 Podľa vedcov zo Stanford University v americkej Kalifornii je koronavírusom nakazených 50- až 85-krát viac ľudí, než ukazujú oficiálne čísla.

6:51 Kriminalisti odniesli z DSS počítače aj listiny.

6:50 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v sobotu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok