Zomrel ďalší klient z Pezinka, pribudli desiatky nových prípadov

TA3 SITA TASR ČTK
17.4.2020 13:50

Koronavírus sa na Slovensku šíri, pribúdajú nakazení i obete, problematické sú osady i domovy dôchodcov. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Dokáže vláda svojimi opatreniami pandémiu zmierniť? Udalosti sme s vami sledovali online.

Zomrel ďalší klient z Pezinka, pribudli desiatky nových prípadov
SITA/Magistrát hlavného mesta

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:35 Slovenská katolícka charita a Červený kríž dostali na zvládanie súčasnej situácie 3 nové autá. Tie im budú prioritne slúžiť na rozvoz stravy, liekov a ďalšieho tovaru pre seniorov, či hendikepovaných ľudí. Vozidlá im darovala spoločnosť AAA auto.

0:30 Celosvetový počet úmrtí na nový koronavírus prekročil 150.000. Informovala o tom v piatok večer agentúra AFP, ktorá údaje zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie.

0:20 Na Ukrajine podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom už 150 ľudí, oznámil v piatok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Štatistiky sú pravdivé: máme o niečo viac ako 4500 pacientov, 150 prípadov bolo smrteľných," citovala Zelenského agentúra UNIAN.

0:15 Česká vláda schválila podrobný plán postupného uvoľňovania reštriktívnych opatrení. V pondelok sa v obmedzenom režime otvoria vysoké školy pre študentov posledných ročníkov. Otvorené budú môcť byť aj farmárske trhy, či autobazáre. Všetci sa ale budú musieť riadiť prísnymi hygienickými pravidlami.

0:00 Koronavírus naplno udrel aj v rómskych osadách. Krízový štáb na situáciu odpovedal razantnými opatreniami. Obyvatelia dotknutých lokalít aj mimovládne organizácie ich za to kritizujú. Ako sa Rómom v osadách zmenil život za posledné štyri roky? Pozrite si viac ako 2,5 hodinovú debatu na túto tému.

Diskutovali expert na sociálnu ekonomiku Eduard Čonka, lekár a člen permanentného krízového štábu Peter Visolajský, riaditeľka organizácie Človek v ohrození Andrea Najvirtová, občiansky aktivista Ivan Hricko, ex-splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz a Adela Danišková zo sekcie európskych programov MV.

23:15 Aké budú komplexné dopady pandémie na slovenský šport momentálne ešte nikto nevie predpovedať. Isté je, že aktuálna situácia ho výrazne ovplyvní. Dôležité bude na súčasné dianie rýchlo reagovať a prepracovať potrebnú legislatívu. Viac nám povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

23:00 Zlatan Ibrahimovič trénuje v Štokholme s klubom Hammarby, v ktorom je polovičným vlastníkom. Útočník Milánskeho AC odišiel z Talianska, ktoré je silno poznačené pandémiou do rodného Švédska, v ktorom nie sú až také tvrdé opatrenia, ako vo väčšine európskych krajín.

22:45 Ruský prezident Vladimir Putin apeloval na vysokých štátnych predstaviteľov, aby postupovali rýchlejšie pri prípravách na zhoršujúcu sa pandémiu koronavírusu. Počas piatkovej telekonferencie vyzval vysokých federálnych funkcionárov a gubernátorov, aby "konali rýchlejšie a energetickejšie" pri zháňaní pľúcnych ventilátorov, ochranného vybavenia a ďalších nevyhnutných zásob.

22:00 Prítomnosť protilátok v krvi nemusí zaručiť úplnú ochranu proti opätovnému infikovaniu sa novým koronavírusom, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním na experta Svetovej zdravotníckej organizácie Mikea Ryana.

21:30 Minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Mike Pompeo v piatok uviedol, že úloha Číny v globálnej pandémii nového koronavírusu pravdepodobne prinúti mnoho štátov prehodnotiť svoj postoj k prijatiu čínskych 5G sietí od spoločnosti Huawei.

21:25 Poľsko vie bezpečne zorganizovať klasické voľby najskôr o dva roky. Povedal to v piatok minister zdravotníctva Lukasz Szumowski. Jedinou možnosťou tak podľa neho ostávajú voľby poštou.

Stále nie je jasné, či sa v Poľsku uskutočnia prezidentské voľby, ktoré sú naplánované na 10. mája. Niektorí členovia vládnucej konzervatívnej koalície presadzujú zmenu ústavy, ktorá by predĺžila mandát Andrzeja Dudu o dva roky. Opozícia vyzýva na vyhlásenie núdzového stavu.

21:10 Ruská vláda povolila použitie antimalarika hydroxychlorochín na liečbu pacientov s ochorením COVID-19, spôsobeným novým koronavíruson, aj napriek medzinárodným obavám o bezpečnosť a účinnosť tohto lieku.

21:00 Pozrite si aj naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich všetko podstatné z dnešného dňa.

20:55 Francúzsko v piatok hlásilo 761 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19 v nemocniciach a opatrovateľských domovoch za posledných 24 hodín; celkový počet mŕtvych počas pandémie nového koronavírusu je tak v krajine 18.681.

20:50 Nemecko zaznamenalo 299 nových úmrtí na koronavírus. Celkovo už ochoreniu COVID-19 v krajine podľahlo takmer 3 900 ľudí. Podľa úradov sa ale šírenie koronavírusu v krajine spomaľuje a zdravotníci majú situáciu opäť pod kontrolou.

20:40 Vládny špeciál priviezol v piatok večer na Slovensko 2,5 milióna rúšok pre potreby Správy štátnych hmotných rezerv SR. Ministerstvo vnútra SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

20:30 U jedného zamestnanca Seniorcentra Staré Mesto na Podjavorinskej ulici v Bratislave sa v piatok potvrdil pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19. Vedenie Seniorcentra a mestskej časti okamžite pristúpili k sprísneniu preventívnych opatrení, v najbližších hodinách prebehne testovanie všetkých klientov a personálu. Informoval o tom hovorca Starého Mesta Matej Števove.

20:20 Na nedostatok krvi upozorňujú už aj lekári z pôrodníc. Spustili preto kampaň, podľa ktorej môžu ľudia aj v čase šíriaceho sa koronavírusu zachrániť život. Krv môžu darovať vo všetkých prevádzkach Národnej transfúznej služby. Mobilné odbery zatiaľ nerobia.

20:00 Preventívne terénne testovanie ľudí bez domova na nový koronavírus ako prvé mesto na Slovensku spustila v piatok Trnava. Informoval o tom primátor Peter Bročka na sociálnej sieti. Ako doplnil, testovací tím zostavený z príslušníkov hasičského zboru a terénnej pracovníčky v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trnave v prvý deň odobral 33 vzoriek v piatich lokalitách, čo predstavuje približne desať percent populácie bezdomovcov v Trnave.

19:50 Takmer 17.000 pracovníkov zdravotníckych zariadení v Taliansku sa nakazilo novým koronavírusom, z nich viac ako dve tretiny sú ženy. V piatok o tom informoval taliansky úrad verejného zdravotníctva. Tento počet predstavuje desať percent oficiálne zaznamenaných prípadov nákazy v Taliansku.

19:40 Ste SZČO alebo zamestnávateľ? Požiadali ste o finančný príspevok, ale mali ste problémy s vyplnením formulára žiadosti? Zamietli vašu žiadosť? Na vaše otázky odpovedal Jozef Snopko, generálny riaditeľ Odboru IKT z ministerstva práce.

19:20 Pandémia koronavírusu výrazne zmenila náš spôsob života. Strach z neznáma a stále nové opatrenia spôsobujú, že ľudia chcú byť informovanejší, a preto viac sledujú televíziu. Aj naša televízia TA3 zaznamenala počas marca, keď u nás prepukla epidémia COVID-19, rekordnú sledovanosť. Aj vďaka nášmu vysielaniu sa ľudia správajú disciplinovanejšie.

19:10 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Česku stúpol v piatok ráno na 6499. Mŕtvych je 173. Celkový počet vykonaných testov dosiahol v ČR v piatok večer 154.307. Z ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom sa vyliečilo 1174 osôb.

18:50 Spolupráca v boji s novým koronavírusom a zmierňovanie sociálnych následkov pandémie boli témami prvého rozhovoru medzi slovenským ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom a vysokým predstaviteľom Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

18:20 Minister školstva Branislav Gröhling testoval online prijímacie skúšky. Žiaci deviateho ročníka základnej školy sa cez videohovor spojili s učiteľmi a vypĺňali testy. Minister o tom informoval na sociálnej sieti, pričom uviedol, že simulované prijímačky boli úspešné.

18:00 V Bulharsku zaznamenali do piatka popoludnia 846 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Ukázala to najnovšia aktualizácia štátneho úradu povereného riešením pandémie, na ktorý sa odvolala bulharská tlačová agentúra BTA. Celkovo je v krajine hospitalizovaných 244 pacientov a 34 z nich sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

V Bulharsku zatiaľ zaznamenali 41 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobovaného koronavírusom.

17:45 Talianska centrálna banka odhaduje, že domáca ekonomika v prvých troch mesiacoch výrazne klesla. Centrálna banka počíta v 1. kvartáli so znížením hrubého domáceho produktu o 5 %. Priemyselná produkcia od januára do marca klesla o 6 %, len v samotnom marci padla o 15 %.

17:35 Vysokohorskí chatári majú k protiepidemiologickým opatreniam v súvislosti s výskytom nového koronavírusu "zodpovedný prístup". Zhodnotili to príslušníci bezpečnostno-operatívnej jednotky Horskej záchrannej služby, ktorí v horských oblastiach v období od 10. do 17. apríla kontrolovali dodržiavanie nariadení Úradu vlády SR a Úradu verejného zdravotníctva SR.

17:30 Česi sa možno nebudú musieť vzdať letných dovoleniek pri Jadranskom mori. Z piatkového rokovania českého premiéra Andreja Babiša s jeho chorvátskym partnerom Andrejom Plenkovičom vyplynulo, že obe krajiny sú tejto možnosti naklonené, je potrebné len dohodnúť konkrétny model. Plenkovič to napísal na svojom účte na Twitteri.

17:10 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Izraeli 264 prípadov nákazy koronavírusom. Izrael takisto hlási 343 vyliečených pacientov za jediný deň. Po prvýkrát od začiatku epidémie je za jediný deň počet vyliečených v krajine väčší ako počet nakazených. Správu priniesla v piatok agentúra TASS s odvolaním sa ministerstvo zdravotníctva.

16:56 Do zoznamu výnimiek z povinnej karantény sa dostali zdravotnícki pracovníci s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí pracujú v Juhomoravskom, Zlínskom, Moravskosliezskom, Olomouckom kraji v Českej republike. Podmienkou je potvrdenie od zamestnávateľa a negatívny test na COVID-19, nie starší ako 48 hodín.

Osoby, ktoré majú výnimku z povinnosti absolvovať po príchode zo zahraničia karanténu v zariadeniach určených štátom, majú po novom doložiť potvrdenie od lekára. Ide napríklad o tehotné ženy či osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu. Zároveň musia predložiť v dvoch vyhotoveniach aj výsledok negatívneho testu na ochorenie COVID-19, ktoré nie je staršie ako 48 hodín. "Ak tieto dve podmienky splnia, nejdú do štátnej karantény, ale do domácej izolácie," vysvetlil Mikas.

Opatrenie vstupuje do platnosti od pondelka 20. apríla.

16:44 Ako vyzerá práca policajtov na hraniciach? Polícia na svojom Facebooku zverejnila fotografie.

16:35 Do vozidiel mestskej hromadnej dopravy v Budapešti bude od 27. apríla možné nastúpiť iba s rúškami. Podľa internetového vydania maďarského týždenníka Heti Világgazdaság o tom rozhodol starosta Gergely Karácsony.

16:23 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča. Hovoril o výsledkoch zasadnutia ústredného krízového štábu. K téme sa vyjadril aj hlavný hygienik SR Ján Mikas.

16:20 Aktuálne je podľa štatistík NCZI hospitalizovaných 203 pacientov, z toho u 73 je potvrdené ochorenie COVID-19, u 130 pacientov sa čaká na výsledky testov. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Na JIS je sedem pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii.

Z ochorenia COVID-19 sa na Slovensku vyliečilo doteraz 175 ľudí. Z toho 46 bolo hospitalizovaných v nemocniciach a 129 sa vyliečilo v domácej izolácii. Údaje o vyliečených hlásia regionálne úrady verejného zdravotníctva Úradu verejného zdravotníctva.

Ministerstvo eviduje aj jedno ďalšie úmrtie z DSS Pezinok. Dnes zomrela v Univerzitnej nemocnici Bratislava žena, ktorú hospitalizovali v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti.

16:10 V Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach potvrdili ochorenie COVID-19 u ôsmich zdravotníkov a troch pacientov. Podľa regionálnej hygieničky Zuzany Tornócziovej ochorenie zistili v Univerzitnej nemocnici Martin u pacienta, ktorý prišiel z Bojníc na operačný zákrok. Pacient podľa nej nemal žiadne príznaky.

"V rámci predoperačných vyšetrení mu odobrali vzorku na COVID-19 a jeho test bol pozitívny. Na základe toho sme na oddelení neurológie odobrali vzorky všetkým zdravotníckym pracovníkom a pacientom. Vyšlo osem pozitívnych zdravotníckych pracovníkov a dvaja pacienti," uviedla Tornócziová.

16:04 Zatiaľ bolo pozitívne testovaných z 12 rómskych osád celkovo 87 ľudí, informoval hlavný hygienik.

Pandémia si na Slovensku vyžiadala celkovo deväť ľudských životov, ako povedal na tlačovej konferencii Mikas.

15:47 Samospráva bratislavského Lamača má o situácii v Domove seniorov, sídliacom na území mestskej časti, podrobné informácie. "Na základe nich môžeme ubezpečiť, že pani riaditeľka a jej tím majú veci pod kontrolou," napísala mestská časť na sociálnej sieti.

15:31 Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava nemá v pôsobnosti zabezpečovanie, a už vôbec nie operatívne, testovania klientov zariadení sociálnych služieb či akýchkoľvek iných osôb. "Nemá to v náplni, nemá na to kompetencie, vlastné sily a ani prostriedky," informovala o tom hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová. Úrad tak reagoval na tlačovú konferenciu primátora Bratislavy Matúš Valla.

15:24 Menia sa aj pravidlá pre "pendlerov", od začiatku mája sa budú musieť preukázať potvrdením o negatívnom teste, ktoré nebude mať viac ako 30 dní. Opatrenie prijal ústredný krízový štáb, platí od 1. mája.

15:20 Premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas informovali o novinkách v boji proti pandemickej nákaze. Jedna sa týka osôb, ktoré sa vracajú zo zahraničia na územie Slovenska. Osoby, ktoré by mali dostať výnimku zo štátnej karantény, napríklad tehotné ženy, onkologickí či imobilní pacienti, musia predložiť dokumenty potvrdzujúce ich stav a zároveň negatívny test na koronavírus - len vtedy nemusia ísť do štátnej karantény, ale len do domácej izolácie.

15:18 Ministerstvo hospodárstva spustilo v spolupráci so Slovak Investment Holding program pôžičiek pre malé a stredné podniky. Rezort do projektu vložil zatiaľ 100 miliónov eur z nevyčerpaných eurofondov a tieto peniaze zvýšené o vlastné prostriedky budú poskytovať žiadateľom komerčné banky. Prvú zmluvu s ministerstvo podpísala Slovenská sporiteľňa, povedal v piatok minister hospodárstva Richard Sulík.

15:16 Pápež František označil bohoslužby, ktoré sa aktuálne v čase pandémie konajú bez fyzickej prítomnosti veriacich, za "nebezpečné". Podľa pápeža nejde o skutočnú cirkev, keď je komunikácia sprostredkovaná len online cez médiá. "Dôvernosť bez spoločenstva, dôvernosť bez eucharistie, bez cirkvi, bez ľudu, bez sviatosti je nebezpečná," povedala hlava katolíckej cirkvi.

15:07 Veľká Británia má pravdepodobne najvyšší počet úmrtí na koronavírus v Európe. Tvrdí to popredný expert v oblasti zdravotníctva Anthony Costello. Dôvodom majú byť podľa neho "systémové chyby". Vláda však svoj postup počas pandémie obhajuje. Podľa britskej vlády v nemocniciach zomrelo doteraz 13 729 osôb, ktoré pozitívne otestovali na koronavírus. Toto číslo ale nezahŕňa stovky, možno aj tisíce ďalších úmrtí v domovoch sociálnych služieb a ďalších zariadeniach, ktoré má rovnako na svedomí vírus.

14:52 Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou momentálne nevykonáva obdobný dohľad v inom domove sociálnych služieb okrem toho pezinského. Uviedla to hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. "Treba zdôrazniť, že podnetom na výkon dohľadu v prípade DSS Pezinok boli výsledky pitiev zomrelých klientov tohto zariadenia a okrem iných závažných diagnóz pozitivita na nový koronavírus," povedala s tým, že trvanie dohľadu nie je možné odhadnúť, pretože každý dohľad je iný, špecifický, preto aj jeho trvanie je rôzne.

14:50 Rakúsko od polovice mája opäť otvorí múzeá. Konanie veľkých podujatí, ako napríklad mestských festivalov či hudobných koncertov, kde sa na malom priestore stretáva mnoho ľudí, však bude zakázané až do 31. augusta. Zákaz zhromažďovania, ktorý mal pôvodne platiť do konca júna, sa tak predĺži do konca augusta.

14:45 Donald Trump predstavil na brífingu v Bielom dome nové usmernenia týkajúce sa pandémie, pomocou ktorých by chcel v troch fázach postupne opäť otvoriť ekonomiku a vrátiť život v USA do normálu. Podrobnosti o troch fázach otvárania americkej ekonomiky nám vysvetlil spolupracovník Igor Teleky.

14:40 Na pomoc podnikateľom chce ministerstvo hospodárstva presunúť nevyčerpané eurofondy. Informoval o tom podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík.

14:36 Počet úmrtí sa už v Španielsku priblížil k číslu 19.500. V dôsledku nákazy novým koronavírusom zomrelo za posledný deň takmer 350 ľudí. Celkovo momentálne v krajine evidujú 19.478 obetí na životoch. Za posledný deň okrem toho v Španielsku zaznamenali 5252 nových prípadov infekcie. Celkovo v Španielsku už dosiaľ zaevidovali 188.068 nakazených.

14:28 "Už v najbližších hodinách nastupuje do zariadenia sociálnych služieb v Pezinku krízová manažérka. Jej prvou úlohou bude zistiť, aký je reálny stav v zariadení a následne navrhnúť opatrenia," uviedli z Úradu BSK.

DSS Pezinok je od soboty v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. Polícia pre situáciu v DSS Pezinok začala trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Policajti vykonávajú v nebytových priestoroch domova za dodržiavania prísnych bezpečnostných opatrení prehliadky a v blízkosti zariadenia zriadili aj provizórnu výsluchovú miestnosť.

14:16 Pozrite si tlačovú besedu podpredsedu vlády pre ekonomiku a ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Informoval o tom, že ministerstvo hospodárstva presunie nevyčerpané eurofondy na pomoc podnikateľom. K téme sa vyjadril aj expert strany SaS na eurofondy Ján Rudolf.

14:04 Trnavský samosprávny kraj sa pripravuje na testovanie všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Prvé preventívne opatrenia v nich prijal už začiatkom marca, skôr ako ich nariadil štát centrálne. Odvtedy podľa predsedu Jozefa Viskupiča platí prísny zákaz návštev pre verejnosť a je zamedzený voľný pohyb klientov mimo zariadenia.

13:50 Bezpečnostná rada okresu Martin a Krízový štáb mesta prijali opatrenia na riešenie situácie v martinských zariadeniach pre seniorov, kde potvrdili tri prípady ochorenia COVID–19. Cieľom je situáciu riešiť rýchlo a efektívne. "Oba domovy sú momentálne v karanténe a situácia je pokojná," uviedla hovorkyňa mesta.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Martine už v prvých dňoch zavádzania opatrení skontroloval stav a pripravenosť všetkých domovov sociálnych služieb v meste. "Zároveň zabezpečil karanténne ubytovanie pre ohrozených zamestnancov týchto zariadení. V Dome svätého Martina sa dnes uskutočnilo testovanie všetkých klientov a zamestnancov, pričom zamestnanci sú ubytovaní v internátoch. Momentálny stav nákazy je jeden prípad u klienta domova a jeden prípad u zamestnanca, ktorý nebol niekoľko týždňov v práci," konkretizovala hovorkyňa mesta Martin.

13:45 Zomrel ďalší klient z domova sociálnych služieb v Pezinku. Informáciu pre TA3 potvrdil Bratislavský samosprávny kraj. Celkový počet úmrtí v tomto zariadení sa tak zvýšil na päť.

13:37 Trest odňatia slobody až na dva roky hrozí 31-ročnému mužovi, ktorý sa nepodrobil určenej karanténe a karanténne stredisko v Košiciach svojvoľne opustil. Obvinený je z trestného činu porušovania povinností za krízovej situácie. Informovala o tom košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

13:35 V čase pandémie je veľmi dôležité, ako si vyberať a overovať informácie. Poplašné správy, fake news a hoaxy sa šíria prostredníctvom sociálnych sietí rovnako rýchlo, ako vírus, a ich dopad môže byť podobne ničivý. Tento jav presýtenosti správami už dostal aj svoj názov – infodémia. O tom, ako sa orientovať v svete médií, sme hovorili s politológom Tomášom Kriššákom.

13:32 Podľa piatkových informácií odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR hlásili tento týždeň zatiaľ 334 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19. Vo virologických laboratóriách ÚVZ bolo od začiatku pandémie spolu vyšetrených 36.760 vzoriek biologického materiálu. Hospitalizovaných je podľa informácií hygienikov 203 osôb. Celkový počet vyliečených pacientov je 167.

Z celkového počtu bolo najviac prípadov podľa ÚVZ SR vo vekovej skupine od 20 do 29 rokov. Najviac prípadov zaznamenali v Bratislavskom kraji.

13:30 V Martine potvrdili tri pozitívne prípady ochorenia COVID–19 v Centre sociálnych služieb v mestskej časti Ľadoveň a Dome svätého Martina v mestskej časti Jahodníky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

13:27 Po prudkom náraste infikovaných je pandémia v Nemecku vďaka mesiac trvajúcim reštrikciám "opäť pod kontrolou", cituje spolkového ministra zdravotníctva Jensa Spahna agentúra AFP. Spahn poznamenal, že obmedzenia, ktoré mali ľudí počas pandémie udržať v ich domovoch, boli úspešné. "Počty nových prípadov sa značne znížili, najmä čo sa týka denného nárastu množstva infikovaných. Šírenie nákazy je tak dnes opäť pod kontrolou," dodal Spahn.

13:24 Česko umožní s platnosťou od 27. apríla opätovné konanie bohoslužieb. Na začiatku sa na nich bude môcť zúčastniť najviac 15 osôb, pričom od 8. júna by mali už prebiehať bez obmedzení. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Rádio Z to v piatok uviedol český premiér Andrej Babiš, ktorý sa nedávno priznal, že na bohoslužby jeho kabinet zabudol.

13:13 Pozrite si tlačovú besedu poslancov klubu OĽANO. Pravidelne budú prispievať do Fondu vzájomnej pomoci sumou 500 eur. Fond zriadil premiér Igor Matovič. Peniaze dostanú ľudia, ktorí sa pre pandémiu ocitli v zlej finančnej situácii

13:00 Jednou z najohrozenejších profesných skupín v čase pandémie koronavírusu sú aj vodiči hromadnej dopravy v jednotlivých mestách. Potvrdzujú to aj smutné čísla z Londýna, kde po nakazení sa koronavírusom zomrelo už dvadsať vodičov.

12:55 Ruská vláda povolila použitie antimalarika hydroxychlorochín na liečbu pacientov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, a to aj napriek obavám, ktoré sa objavili v zahraniční v súvislosti s jeho bezpečnosťou a účinnosťou. Vláda svoje rozhodnutie oznámila vo štvrtok večer po tom, ako Čína Rusku darovala viac ako 68.000 balení tohto lieku.

12:50 U pracovníčky Centra sociálnych služieb Ľadoveň v Martine potvrdili ochorenie COVID-19. Informovala o tom Martina Remencová, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom CSS.

Zamestnankyňa sa podľa nej necítila dobre, na pokyn riaditeľky zariadenia sa dala testovať a výsledky boli pozitívne. "Vedenie zariadenia vypracovalo na základe odporúčaní hygienika zoznamy zamestnancov a klientov. Aktuálne čakáme na rozhodnutie, kedy a v akom počte budú otestovaní. Týka sa to 100 klientov a 69 zamestnancov," uviedla Remencová.

12:46 Celkovo už máme na Slovensku 1049 pozitívnych prípadov nákazy novým koronavírusom.

12:40 Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 72 nových prípadov ochorenia COVID-19. Informoval o tom hlavný hygienik Ján Mikas. Celkovo otestovali za včera 3351 ľudí.

12:36 Heger uviedol, že týmto rokovaním odštartoval ekonomický krízový štáb. Hovoril o dvoch fázach - udržaní a štartovaní ekonomiky. Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík sa nezúčastnil, lebo mal “iné povinnosti”. Odborníci diskutovali, ako adresne nasmerovať pomoc jednotlivým subjektom.

Predseda RRZ Ivan Šramko privítal, že vláda počúva okrem epidemiológov aj názory ekonómov.

12:34 Premiér Igor Matovič a minister financií Eduard Heger sa stretli s poprednými ekonómami a diskutovali o tom, ako v aktuálnej ťažkej situácii otvoriť slovenskú ekonomiku. O výsledkoch informovali na tlačovej besede.

12:13 Pozrite si tlačovú besedu ministra vnútra Romana Mikulca a ministra dopravy Andreja Doležala, ktorí navštívili Krompachy. K téme sa vyjadril aj prezident Policajného zboru Milan Lučanský.

12:02 Pre to, aby mohlo hlavné mesto testovať seniorov i personál v zariadeniach po vlastnej línii, už zaškolilo aj zdravotné sestry, aby mohli robiť stery. "Testovať budeme sami podľa protokolu a spôsobu, ktorý máme aj s pomocou epidemiológa pripravený," poznamenal Vallo s tým, že testovaní nebudú všetci seniori a personál v zariadeniach, ale tí, u ktorých je podozrenie na COVID-19.

11:57 Mestu v testovaní klientov i personálu v bratislavských zariadeniach pomohli aj súkromné firmy, ktoré mestu darovali 1500 testov. Vallo tvrdí, že najväčší chaos a rozporuplné informácie zo strany vlády prichádzajú v súvislosti s testovaním na COVID-19. "Stále nemáme od štátu jasné inštrukcie. My však už nemôžeme čakať a máme premyslené cielené testovanie. Začíname v týchto dňoch. Testovanie môže znížiť riziko nákazy o 30 až 40 percent," skonštatoval primátor.

11:52 Mesto Bratislava už prijalo sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. Má vypracované krízové plány, vytvorené karanténne i infekčné priestory. Magistrátu však chýbajú zo strany štátu jednoznačné postupy v otázke testovania seniorov v zariadeniach na ochorenie COVID-19, vysvetlil Matúš Vallo.

11:50 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Smer-SD. Robert Fico a Erik Tomáš hovorili o zvolaní mimoriadneho výboru pre situáciu v Domove sociálnych služieb v Pezinku.

11:45 Pandémia sa podľa Organizácie Spojených národov premieňa na "krízu detských práv", pričom sociálne a ekonomické následky sú "pre milióny detí potenciálne katastrofické". "Ovplyvnené sú všetky deti v každom veku," upozorňuje OSN vo svojej novej správe s tým, že niektoré deti následky zasiahnu horšie ako iné. Medzi ne patria napríklad deti žijúce v slumoch, táboroch pre utečencov alebo vysídlených ľudí, v konfliktných zónach, detenčných centrách či deti so zdravotným postihnutím.

11:38 “Situácia v rómskych osadách je momentálne pokojná. Prišli sme sem preto, aby sme spoločne so Slovenskou poštou našli najbezpečnejšie riešenie počas vydávania sociálnych dávok od budúceho týždňa," informoval policajný prezident Milan Lučanský na sociálnej sieti.

11:33 V súvislosti so situáciou v Domove sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov Pezinok začala polícia trestné stíhanie. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave o tom informovalo na sociálnej sieti.

11:28 Na pozvanie ministra financií Eduarda Hegera sa na Úrade vlády SR stretli za účasti premiéra Igora Matoviča poprední slovenskí ekonómovia aby diskutovali o pandémii.

ekonomovia_ac1100ae-76c4-6c83.jpg

11:22 Bezpečnostné zložky, ktoré v častiach Nigérie kontrolujú dodržiavanie nariadení obmedzujúcich pohyb, usmrtili od vypuknutia koronavírusovej pandémie viac ľudí než vírus samotný, cituje miestnu ľudskoprávnu organizáciu spravodajská televízia BBC.

11:17 V osadách na Spiši začali vyplácať sociálne dávky. Sprevádzajú ich prísne bezpečnostné opatrenia. Do Krompách prišli aj ministri vnútra a dopravy.

11:13 Ministri a poslanci NR SR za hnutie OĽANO budú pravidelne prispievať do Fondu vzájomnej pomoci. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Vytvorenie fondu, ktorý je zriadený na úrade vlády, ohlásil predseda vlády Igor Matovič 1. apríla.

11:08 Keď sme ohrození a bezmocní, pravda a fakty idú bokom. Vyplýva to z výskumu vedcov z Centra spoločenských a psychologických vied SAV, kedy u ľudí sledovali úzkosť a bezmocnosť súvisiacu s pandémiou koronavírusu.

11:04 Sociálna poisťovňa v prvom výplatnom termíne za marec vyplatila viac ako 194.000 nemocenských dávok. Ide najmä o dávky poistencov, ktorí sú práceneschopní, dávky za ošetrovanie člena rodiny a dávky materské. Tento údaj zahŕňa výplatu bežných, ako aj tzv. pandemických dávok, ktoré sa prelínajú s obdobím od 12. marca 2020.

11:00 Pozrite si tlačovú besedu primátora Bratislavy Matúša Valla, riaditeľky zariadenia pre seniorov v Bratislave B. Belanovej a T. Sedlákovej zo sekcie sociálnych služieb mesta Bratislava. Informovali o prijatých opatreniach mesta v zariadeniach pre seniorov.

10:56 Tri nahlásenia hromadného prepúšťania zamestnancov eviduje v súčasnosti trnavský úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. V štádiu riešenia je aktuálne nahlásené uvoľnenie z pracovného pomeru 99 zamestnancov strojárskej firmy a 27 zamestnancov prevádzkovateľa herní. Ďalšie prepúšťanie 119 ľudí zo strojárskej firmy nemá podľa riaditeľa úradu Igora Válka spojitosť s koronakrízou a bude prebiehať od júna do decembra 2020. Ústredie práce v regióne Piešťan záujem výrobcu papiernických potrieb prepustiť spolu 15 ľudí.

10:46 "Nečakáme na štát, do testovania sa púšťame sami," vyhlásil bratislavský primátor Matúš Vallo na tlačovej konferencii v súvislosti so zariadeniami pre seniorov v hlavnom meste. Opatrenia podľa Valla konzultujú s epidemiológmi ale musia aj improvizovať. "Ležiacich pacientov oficiálne nikto nemôže testovať a nebyť nášho úsilia, vôbec by sme ich nemali otestovaných," konkretizoval Vallo.

"Ideme testovať všetkých, pri ktorých sa vyskytne podozrenie," vysvetlil primátor. Zároveň poďakoval sociálnym pracovníkom, personálu, riaditeľom domovov sociálnych služieb a vyzdvihol ich hrdinstvo a nasadenie.

10:40 Pozrite si tlačovú besedu ministra vnútra Romana Mikulca a ministra dopravy Andreja Doležala, ktorí navštívili Krompachy a osadu na Hornádskej ulici.

10:31 Aj Národná kriminálna agentúra musela prispôsobiť svoj režim. Ako vyzerajú porady NAKA v čase pandémie?

11:24 Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval britskú vládu, aby prikázala povinné nosenie rúšok v dopravných prostriedkoch a počas nákupov. Skúsenosti zo zvyšku sveta podľa starostu dokazujú, že nosenie rúšok pomáha znižovať rýchlosť, akou sa vírus šíri. "V situáciách, keď od seba nemôžeme udržiavať dostatočnú vzdialenosť, ako napríklad pri cestovaní hromadnou dopravou alebo pri nákupoch, by sme mali používať nezdravotnícke pokrývky tváre akými sú šatky, šály a znovu použiteľné masky," uviedol

10:17 Európska komisia prijala ďalšie opatrenia na pomoc agropotravinárskemu sektoru počas koronakrízy. S cieľom zvýšiť peňažný tok poľnohospodárov prijala vyššie zálohové platby pre poľnohospodárov. Tým sa zvýšia preddavky na priame platby z 50 % na 70 % a platby na rozvoj vidieka zo 75 % na 85 %. Poľnohospodári začnú tieto zálohy dostávať od polovice októbra.

10:03 Nórsko, ktoré je jednou z prvých európskych krajín, čo začínajú s uvoľňovaním opatrení proti koronavírusu, spúšťa mobilnú aplikáciu na monitorovanie pohybu nakazených ľudí. "Aby sme sa vrátili k normálnemu životu a mali vírus pod kontrolou, musíme sa všetci posnažiť a používať túto aplikáciu," vyhlásila nórska premiérka Erna Solbergová.

9:47 Minister práce Milan Krajniak sa bude zaoberať listom, ktorý mu poslali zástupcovia rodičov-samoživiteľov. Ministerstvo zároveň pripomína, že rodičia, ktorých zasiahla kríza, majú už v súčasnosti viaceré možnosti pomoci. "Doposiaľ v spätnej väzbe od rodičov registrujeme najmä to, že vnímajú rýchlosť a ústretovosť pri prijímaní mimoriadnych opatrení, tie pre rodičov boli realizované hneď v prvom týždni po nástupe nového vedenia ministerstva. Historicky najvýznamnejšie opatrenia proti prepúšťaniu rodičov, ako zamestnancov, nasledovali hneď potom," uviedlo ministerstvo v stanovisku.

9:38 V Domove sociálnych služieb v Spišskom Bystrom pri Poprade potvrdili u 98-ročného muža ochorenie COVID-19. Previezli ho do prešovskej nemocnice a podľa dostupných informácií je vo vážnom stave a napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Do kontaktu mohol prísť s približne dvadsiatimi ďalšími seniormi, ktorí budú v najbližšom čase testovaní.

9:30 Maďarsko bude vo fáze masového šírenia nákazy potrebovať 30.000 nemocničných postelí a 8000 pľúcnych ventilátorov, vyhlásil v piatok premiér Viktor Orbán v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió. Podľa jeho slov epidemiologické opatrenia uplynulých týždňov napomohli k tomu, aby šírenie nákazy bolo spomalené a aby nemocnice bolo možné na masovú nákazu pripraviť.

9:11 Predaj áut v Európe sa v marci prepadol o takmer 52 %. Uviedlo to Európske združenie výrobcov automobilov s tým, že pokles je najvyšší od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1990.

9:05 Asi 2000 demonštrantov sa zišlo vo štvrtok večer na námestí Habima, najväčšom v centre Tel Avivu, aby protestovali proti porušovaniu demokracie v krajine pod vedením predsedu vlády Benjamina Netanjahua. Ako informoval denník The Times of Israel, v súlade s nariadeniami úradov v čase pandémie demonštranti medzi sebou dodržiavali dvojmetrové odstupy.

demo_ac1100ae-562d-75d6.jpg

8:55 V Dánsku sa v pondelok 20. apríla budú môcť opäť otvoriť niektoré malé prevádzky, ako sú kaderníctva, salóny krásy či autoškoly. Oznámila to dánska vláda. Už od stredy sa v krajine otvorili niektoré školy a predškolské zariadenia. Školy však museli splniť špeciálne požiadavky vrátane zabezpečenia dostatočného priestoru medzi jednotlivými žiakmi. Zatvorené naďalej zostanú reštaurácie, kaviarne, krčmy, posilňovne a ďalšie zariadenia. Zakázané sú väčšie zhromaždenia a pre cudzincov zostávajú zatvorené hranice.

V Dánsku dosiaľ zaznamenali 6879 prípadov nákazy a 321 úmrtí. V apríli však došlo k poklesu denne hlásených nových obetí i hospitalizácii.

8:40 Dopravný podnik Bratislava zavádza od pondelka mimoriadny prevádzkový režim električiek a trolejbusov. Ide o dočasné úsporné opatrenie, ktorým dopravca reaguje na pokles počtu cestujúcich v mestskej hromadnej doprave, ktorý spôsobila situácia okolo pandémie nového koronavírusu. DPB deklaruje, že nepríde k žiadnej strate spojení, iba k miernemu predĺženiu čakania na spoje.

8:20 Na pozvanie ministra financií Eduarda Hegera sa o 10:00 stretnú na úrade vlády za účasti premiéra Igora Matoviča poprední slovenskí ekonómovia.

8:14 Primátorka Krompách Iveta Rušinová pre TA3 uviedla, že mesto robí všetko pre to, aby ľudia v karanténe trpeli čo najmenej. Zabezpečujú im drevo, potraviny i pitnú vodu. Vyjadrila sa tiež k vyplácaniu sociálnych dávok, ktoré má v osadách prebehnúť dnes. "Pripravili sme mobilné unimobunky pre zamestnancov pošty, dávky bude vyplácať aj mesto pre osobitných prijímateľov," uviedla.

7:55 V Nemecku klesá nielen počet nových infekcií novým koronavírusom, ale aj takzvané reprodukčné číslo vírusu udávajúce, koľko zdravých ľudí sa nakazí od jedného chorého. Priemerná hodnota reprodukčného čísla sa v súčasnosti pohybuje okolo 0,7, štatisticky to znamená, že jedna infikovaná osoba nakazí menej ako jednu ďalšiu osobu.

7:29 V karantenizovaných osadách na Spiši bude rušno. Samosprávy, krízové štáby a Slovenská pošta musia zabezpečiť vyplácanie dôchodkov a sociálnych dávok. V lokalitách, kde je potvrdený výskyt nového koronavírusu, je to komplikovaná úloha. Situáciu sleduje náš kolega Jozef Slivenský.

7:04 Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti upozornil aj na situáciu v osadách. Podľa neho by sme sa do rušenia ochranných opatrení nemali púšťať "bezhlavo". "Dnes už vieme, že to nebola len moja zlá predtucha a mal som s osadami, bohužiaľ, pravdu. Už 16 osád je pozitívnych, a to ešte 900 musíme pretestovať. Horí nám oheň, ktorého rozsah ani len nedokážeme zmerať," uviedol premiér.

6:50 Úrady v čínskom meste Wu-chan, ktoré je epicentrum pandémie nového koronavírusu, revidovali počet úmrtí na 3699, čo je o 1290 viac ako sa doteraz uvádzalo.

6:30 Núdzový stav, ktorý bol od 16. marca v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vyhlásený pre štátne nemocnice a od 19. marca pre ďalšie subjekty pôsobiace v zdravotníctve, bude od soboty 18. apríla platiť aj pre ambulantných lekárov, všeobecných i špecialistov. Tento návrh, predložený ministrom zdravotníctva, vo štvrtok schválila vláda.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok