Rozšírili núdzový stav, platiť bude aj na ambulantných lekárov

TA3 TASR
16.4.2020 20:46

Núdzový stav, ktorý bol od 16. marca v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vyhlásený pre štátne nemocnice a od 19. marca pre ďalšie subjekty pôsobiace v zdravotníctve, bude od soboty 18. apríla platiť aj pre ambulantných lekárov, všeobecných i špecialistov.

Rozšírili núdzový stav, platiť bude aj na ambulantných lekárov
SITA/TTSK (ilu)

Vyplýva to z návrhu na rozšírenie núdzového stavu podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Návrh, predložený ministrom zdravotníctva, vo štvrtok schválila vláda.

"Tento krok, rozširujúci uloženie pracovnej povinnosti na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti a rozšírenie zákazu uplatňovania práva na štrajk je jedným z dôležitých nástrojov na ochranu života a zdravia osôb v súvislosti so šírením ochorení COVID-19, spôsobených koronavírusom SARS-CoV-2 v SR," uviedol minister v predkladacej správe. Poukázal na nevyhnutnosť tohto opatrenia aj vzhľadom na poznatky z iných krajín a vývoj epidémie v rôznych regiónoch sveta pri vysokej pravdepodobnosti ohrozenia a možného zasiahnutia ochorením COVID-19 u veľkého počtu obyvateľov.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí priblížil, že tak, ako prebieha reprofilizácia ústavnej zdravotnej starostlivosti v súvislosti s novým koronavírusom, tak sa musí reprofilovať aj ambulantný sektor. "Potrebujeme vytvárať 'covid-ambulancie', ktoré budú špecializované na liečenie pacientov na toto ochorenie," povedal. Doplnil, že rezort vnútra požiadal napríklad o pomoc so zdravotnou starostlivosťou v karanténnych strediskách, kde je nedostatok lekárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok