Pribudli mŕtvi a doteraz najviac nakazených od začiatku pandémie

TA3 TASR SITA ČTK
16.4.2020 11:47

Po niekoľkých dňoch, keď sa na Slovensku podarilo držať pandémiu na uzde, sa počty nových nakazených skokovo zvýšili a žiaľ, začali pribúdať aj obete. Ako sa s tým Slovensko vysporiada? Povolí vláda otvorenie niektorých obchodov? Udalosti okolo šírenia nákazy sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:00 Situácia v ekonomike je vážna. V tomto roku sa jej výkon prepadne pravdepodobne o viac ako sedem percent, a to by bolo podstatne viac, ako po veľkej finančnej kríze z roku 2009. Môže vláda svojimi krokmi tento vývoj skorigovať? Sú prijímané opatrenia správne a ako by malo vyzerať postupné otváranie ekonomiky? Pozrite si reláciu Analýzy a trendy.

23:00 V Spojených štátoch majú už takmer 700 tisíc nakazených a skoro 34 tisíc obetí koronavírusu. V krajine od začiatku pandémie prišlo o prácu už viac ako 21 miliónov Američanov.

22:30 Pozrite si aj našu reláciu Téma dňa. Venovali sme sa pandémii na cestách, podpore pre regióny i pošte a jej úspešnom zápase s vírusom.

22:10 Pozitívny test na koronavírus majú aj v domove sociálnych služieb v Martine. Ide o jedného z dôchodcov, ktorý je už hospitalizovaný v martinskej univerzitnej nemocnici.

21:50 Hasiči aj vo štvrtok vykonávali testovanie osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 na viacerých miestach. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

21:40 Pozrite si aj tlačovú besedu ministra školstva Branislav Gröhlinga, ktorý hovoril o balíku zákonov, ktorým sa upravujú podmienky na štátnice.

21:30 Pandémii koronavírusu podľahlo na celom svete už vyše 140.000 ľudí, pričom takmer dve tretiny úmrtí evidujú v Európe. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP, ktorá údaje zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie.

21:20 Nový a väčší krízový stan postavili v týchto dňoch hasiči na hraničnom priechode Kráľ – Bánréve v okrese Rimavská Sobota. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru s tým, že nahradil pôvodný menší stan, ktorý postavili v polovici marca.

21:10 Nemecko sa bude postupne vracať k bežnému životu. Na tomto pláne sa dohodla kancelárka Angela Merkelová s ministerskými predsedami spolkových krajín. Od pondelka otvoria viaceré obchody, predajne áut, bicyklov, kníh, či kaderníctva. Výrobu obnovia aj automobilky.

20:45 Núdzový stav, ktorý bol od 16. marca v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vyhlásený pre štátne nemocnice a od 19. marca pre ďalšie subjekty pôsobiace v zdravotníctve, bude od soboty 18. apríla platiť aj pre ambulantných lekárov, všeobecných i špecialistov.

20:40 Pozrite si aj naše Hlavné správy, do ktorých sme zhrnuli všetko podstatné z dnešného dňa.

20:25 Pozrite si krátky brífing premiéra Igora Matoviča, ktorý reagoval na nových nakazených v osadách a domovoch sociálnych služieb.

20:20 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 753 úmrtí na nový koronavírus. Riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon spresnil, že celkovo tak podľahlo nákaze v nemocniciach a opatrovateľských ústavoch už 17.920 ľudí.

20:10 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo predĺžil vo štvrtok opatrenia obmedzenia pohybu do 15. mája. Hoci štatistiky nákazy koronavírusu ukazujú zlepšenie, Cuomo vyhlásil, že opatrenia musia pokračovať.

19:50 Facebook začne upozorňovať používateľov, ktorí zdieľali a komentovali príspevky s dezinformáciami o koronavíruse alebo na ne reagovali. Spoločnosť to oznámila vo štvrtok. Používateľov, ktorí s takýmito príspevkami prídu do kontaktu, Facebook odkáže na overené informácie o víruse od Svetovej zdravotníckej organizácie.

19:45 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, na ktorej informoval o programovom vyhlásení vlády, ktoré sa nedostalo ani na štvrtkové rokovanie.

19:35 Obmedzenie pohybu, ktoré má spomaliť šírenie nového koronavírusu, zostane v Británii v platnosti ešte najmenej tri týždne.

19:30 Rómske osady a pandémia. Aká je skutočná zdravotná situácia a ako sú zabezpečené karanténne opatrenia? Majú ľudia v osadách všetko, čo potrebujú, aby neohrozovali seba, ani obyvateľov žijúcich v blízkosti osád? Pýtali sme sa riaditeľky príspevkovej organizácie Ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny Tatiany Hrustič.

19:20 Taliansko zaznamenalo vo štvrtok - za posledných 24 hodín - ďalších 525 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu.

Celkovo tak v krajine podľahlo nákaze 22.170 ľudí a prípadov infekcie bolo zaznamenaných 168.941.
Počet ľudí, ktorí sa z choroby zotavili, dosiahol 40.164.

19:10 Maturitné skúšky sa v Maďarsku aj napriek pandémii koronavírusu budú konať, oznámil vo štvrtok v Budapešti rezort ľudských zdrojov. Vláda na základe epidemiologických hľadísk rozhodla, že skúšky sa začnú čo najskôr a ich začiatok stanovila na 4. mája

19:05 Vláda Igora Matoviča stále nepredstavila svoj program. Programové vyhlásenie vlády sa nedostalo ani na štvrtkové rokovanie kabinetu. Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová potvrdila, že dokument sa finalizuje.

18:40 Testy na nový koronavírus v Českej republike potvrdili vo štvrtok od rána ďalších 56 nakazených, celkovo ich je 6359. Počet obetí sa zvýšil na 169 a uzdravených je už 972 pacientov.

18:20 Niektorí zamestnanci U. S. Steel Košice môžu pri ukončení pracovného pomeru dohodou dostať jednorazovú mzdu do výšky 18-násobku priemernej mesačnej mzdy. Na dodatku ku kolektívnej zmluve sa dohodli vedenie spoločnosti a odborári. Informoval o tom hovorca košických oceliarní Ján Bača.

18:00 V dôsledku pandémie koronavírusu ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo štvrtok odklad vojenskej prehliadky, ktorá sa mala konať 9. mája pri príležitosti 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

17:45 Minister školstva Branislav Gröhling predložil na vládu dokument, na základe ktorého by sa mali štátnice študentov vysokých škôl konať online formou. Minister o tom informoval na dnešnej tlačovej konferencii pred rokovaním vlády. Novelu zákona o vysokých školách navrhuje prijať v skrátenom legislatívnom konaní.

17:25 Vo vesmírnom výcvikovom centre v ruskom Hviezdnom mestečku pri Moskve zaznamenali prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Oznámilo to centrum pre monitorovanie koronavírusu v Moskovskej oblasti, osobu ale neidentifikovalo.

17:15 V súvislosti s mimoriadnou situáciou spôsobenou novým koronavírusom Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pristúpila k prerušeniu prezenčnej metódy výučby a prešla na ňu online. Informovala o tom Dana Straková, vedúca referátu marketingovej komunikácie banskobystrickej univerzity s tým, že pedagógovia nastavili harmonogram výučby a formu, akou budú študentom posielať podklady potrebné na zvládnutie výučby z domu.

16:58 Počet úmrtí v Spojených štátoch presiahol vo štvrtok 30.000. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa zomrelo v USA na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2, celkovo už 30.990 ľudí. USA majú najvyšší počet obetí koronavírusu na svete, nasleduje Taliansko s 21.645 mŕtvymi, hoci jeho populácia je v porovnaní s USA pätinová.

16:52 Švajčiarsko začne od 27. apríla postupne uvoľňovať opatrenia zavedené v dôsledku koronavírusu. Švajčiarska vláda to oznámila vo štvrtok. Vláda spočiatku umožní otvoriť doteraz zatvorené lekárske ambulancie, kaderníctva a masážne a kozmetické salóny. Od 11. mája by mali nasledovať základné školy a niektoré obchody a trhy. V tretej fáze od 8. júna sa otvoria stredné školy a univerzity. Vláda takisto uviedla, že uvoľní aj zákaz verejných zhromaždení a podujatí s účasťou nad päť ľudí.

16:47 Českým nemocniciam, ale aj ostatným významným cieľom, hrozia v čase koronakrízy kybernetické útoky. Varoval pred nimi český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť. Útoky očakáva v najbližších dňoch.

16:45 Dôsledky pandémie koronavírusu budú mať vplyv aj na trh s nehnuteľnosťami a realitné kancelárie. Tejto téme sme sa venovali s Martinom Lazíkom, analytika Národnej asociácie realitných kancelárií.

16:42 V domove sociálnych služieb v Spišskom Bystrom sa budú testovať ľudia, ktorí boli v blízkom kontakte s pozitívne testovaným mužom. "Či už na izbe, spoločnej chodbe alebo v jedálni. Zo zariadenia nám zatiaľ nehlásia žiadne príznaky ochorenia COVID-19 u klientov. Testy sa odporúčajú až na piaty deň od posledného kontaktu,“ tvrdí epidemiologička Pompová. Dodáva, že klienti tohto zariadenia sú izolovaní a zároveň tam platí zákaz návštev.

16:30 Piati zamestnanci rožňavskej nemocnice Svet zdravia boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Potvrdil to hovorca siete Svet zdravia Tomáš Kráľ. „Rožňavská nemocnica proaktívne testuje svojich zdravotníckych pracovníkov na nový koronavírus. Z celkového počtu 28 otestovaných zdravotníkov oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) bol potvrdený koronavírus u piatich z nich,“ konkretizoval Kráľ.

16:23 Dva utečenecké tábory v Grécku sú už pre koronavírus v kranténe. Na šírenie vírusu sú však tieto miesta doslova ideálne. Úrady sa preto obávajú najhoršieho. Spojili sme sa s humanitárnym pracovníkom a šéfom tlačového oddelenia Lekárov bez hraníc v Česku Tomášom Bendlom.

16:13 Obmedzenia pohybu v súvislosti s prepuknutím pandémie sa výrazne podpísali na poklese úrovne znečistenia ovzdušia v celej Európe, cituje Európsku vesmírnu agentúru televízia CNN. Hladina oxidu dusičitého patriaceho k plynom, ktoré spôsobujú kyslé dažde či smog, je v niektorých mestách asi o 50 percent nižšia. Podľa ESA tento pokles zodpovedá "prísnym karanténnym opatreniam zavedeným v celej Európe". Zlepšenie kvality ovzdušia bolo zreteľné najmä vo Francúzsku, Španielsku a Taliansku, keďže všetky tieto krajiny uplatňujú tvrdé opatrenia už niekoľko týždňov.

16:09 V britských nemocniciach zomrelo ďalších 861 pacientov.

16:05 Krajiny Európskej únie dlžia ospravedlnenie Taliansku za to, že mu dostatočne nepomohli v čase, keď bola v tejto krajine na vrchole epidémia koronavírusu. "Áno, je pravda, že nikto z nás na to nebol dostatočne pripravený. A je tiež pravda, že príliš veľa z nás meškalo vtedy, keď Taliansko potrebovalo na úplnom začiatku pomocnú ruku. A áno, je správne, aby sa za toto Európa Taliansku úprimne ospravedlnila," vyhlásila vo štvrtok na rokovaní Európskeho parlamentu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

15:51 Spoločnosť Volkswagen Slovakia začne po niekoľkotýždňovej prestávke vyrábať od budúceho pondelka okrem Bratislavy aj vo svojich fabrikách v Stupave a v Martine. Bratislavský závod spustí v jednozmennej prevádzke jeden zo segmentov vyrábajúcich SUV vozidlá, v ďalších dvoch závodoch budú nabiehať časti produkcie s ohľadom na aktuálny dopyt. TASR o tom informovala hovorkyňa podniku Lucia Kovarovič Makayová.

15:40 Ruský prezident Vladimir Putin verí, že globálna pandémia je pre Rusko príležitosťou na spoluprácu so Spojenými štátmi. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Putin je podľa hovorcu presvedčený, že "pandémia, hrozba pandémie je práve ten čas, keď si treba navzájom pomáhať a využiť všetky dostupné príležitosti na ochranu svojich občanov a ich zdravia".

15:30 Nákaza sa potvrdila aj u vyše 90-ročného muža z ďalšieho Domova sociálnych služieb v Spišskom Bystrom. Informuje o tom RTVS na Facebooku a potvrdila to aj hlavná epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade Mária Pompová. Muž je v súčasnosti hospitalizovaný.

15:24 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa k štvrtkovému ránu za uplynulých 24 hodín zvýšil o 397 na 4161. Z tohto počtu 116 ľudí nákaze podľahlo a 186 sa uzdravilo. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

15:17 Pozrite si tlačovú besedu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu, riaditeľky úradu BSK Patrície Mešťan a riaditeľky Odboru sociálnych vecí Marice Šíkovej, ktorí hovorili o situácii v DSS v Pezinku.

15:10 Domovy sociálnych služieb sú najkrehkejším terčom pre nákazu koronavírusom. V krajinách, kde pandémia udrela naplno, seniori v týchto domovoch masovo umierajú. Aké opatrenia robia kompetentné úrady, aby sa tento čierny scenár nezopakoval aj na Slovensku? O tejto mimoriadne citlivej téme sme hovorili s členkou Prezídia Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Miladou Dobrotkovou.

14:56 Bratislavský primátor Matúš Vallo a minister obrany Jaroslav Naď otvorili karanténne mestečko pre bezdomovcov na Zlatých pieskoch. V prvej fáze má kapacitu pre 50 ľudí, vedia ju rozšíriť na 230.

14:50 Odklad splátok úverov je jedno z opatrení, ktoré prijala vláda v snahe pomôcť ľuďom, ale aj malým a stredným firmám, aby zvládli aktuálne obdobie. Opozičný Smer nastavenie tohto opatrenia kritizuje. Vraj klienti preplatia úvery o stovky eur a banky na tom zarobia. O téme sme sa rozprávali s Marošom Ovčiarkom, finančným expertom z portálu financnykompas.sk.

14:48 Bez vakcíny a efektívnej liečby bude musieť sociálny dištanc v boji proti pandémii COVID-19 pokračovať až do roku 2022. Vyplýva to z novej štúdie epidemiológov z prestížnej Harvardovej univerzity, ktorú zverejnil časopis Science.

14:44 Droba reagoval aj na informáciu, že preťažení zamestnanci zariadenia sú nútení dezinfikovať si svoje jednorazové ochranné obleky. Uviedol, že žiadali 200 ochranných oblekov a po jeho “intervencii na viacerých miestach” ich prišlo 20.

14:40 Droba potvrdil, že po anonymnom podnete a “dalších informáciach” dospel k názoru, že zmena na poste riaditeľky zariadenia DSS v Pezinku je potrebná.

14:33 Predseda Bratislavského kraja Juraj Droba informoval o situácii v pezinskom domove pre seniorov. Požiadal riaditeľku zariadenia, aby okamžite skončila vo funkcii. Dôvodom je, že sa objavili “nové skutočnosti”, ktoré si tento krok vyžiadali. Droba nebol konkrétnejší. Riaditeľku nahradzuje krízová manažérka. Župan vyzdvihol jej odvahu, vstupuje podľa neho do “jamy levovej”.

Napriek tomu, že to nie je kompetencia župy, otestuje klientov a zamestnancov takýchto zariadení v správe BSK. “Kde je štát?” pýtal sa Droba a uviedol, že doteraz si všetko museli zariaďovať sami. Droba ocenil zamestnancov pezinského zariadenia, ktorí sú podľa neho “novodobí hrdinovia”.

14:22 Aká je aktuálna situácia v súvislosti so šírením koronavírusu v Nemecku nám v priblížila naša spolupracovníčka Viktória Bellová.

14:17 Do dnešného dňa je potvrdených päť prípadov nakazenia príslušníkov rezortu obrany ochorením COVID-19. Z toho štyria sú profesionálni vojaci a jeden civilný zamestnanec. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď pri otvorení karanténneho mestečka pre ľudí bez domova v Bratislave.

14:16 Pandémia koronavírusu najviac zasiahla odvetvia dopravy, automobilového priemyslu a výroby elektroniky. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Euler Hermes. Súčasná kríza zvýrazňuje ako veľmi je svet prepojený - ochromenie niektorých krajín má globálne dôsledky.

14:15 Investičné stimuly bude štát v nasledujúcich rokoch smerovať prevažne do menej rozvinutých regiónov a najmä formou daňových úľav. Priame dotácie na mzdy či na nákup investičného majetku budú skôr výnimkou. Povedal to na brífingu minister hospodárstva Richard Sulík.

14:13 Za posledné dva týždne sa tempo, akým pribúdajú nové prípady nákazy a úmrtia, v Španielsku spomalilo. Z  ochorenia COVID-19 sa vyliečilo už 74.797 osôb. Starostka mesta Barcelona Ada Colauová vyzvala španielsku vládu, aby umožnila deťom vychádzať z domovov. S heslom "Osloboďte naše deti" sa tak rozhodla bojovať proti nariadeniu vlády, na základe ktorého deti v Španielsku nesmú príbytky opúšťať za nijakých okolností.

14:05 Koronavírus si v Európe vyžiadal už viac ako 90.000 obetí na životoch. Vyplýva to z bilancie, ktorú vo štvrtok zverejnila agentúra AFP. Počet obetí v Európe predstavuje 65 percent obetí pandémie na celom svete.

13:57 Čína popiera obvinenia, že pandémia koronavírusu by mohla mať pôvod v laboratóriu neďaleko čínskeho mesta Wu-chan, kde boli uskladnené vzorky s nákazou. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťien sa vo štvrtok na pravidelnom brífingu odvolal pred novinármi na vyjadrenia šéfa WHO a ďalších zdravotníckych expertov, podľa ktorých neexistujú dôkazy, že sa nákaza začala šíriť z uvedeného laboratória, a tieto tvrdenia "nemajú vedecký základ".

13:40 Chemické postreky verejných priestranstiev síce majú priaznivý psychologický vplyv, no z medicínskeho hľadiska je ich efekt na elimináciu šírenia nového koronavírusu nulový. Bratislavská mestská časť Karlova Ves sa rozhodla, že k postrekom nepristúpi a odvoláva sa na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave. "Vírus na verejnom priestranstve eliminuje už aj ultrafialové slnečné žiarenie. Detské ihriská sú momentálne uzavreté, a preto teraz nie je dôvod na ich špeciálnu dezinfekciu," povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

13:34 Traja zdravotníci pracujúci na rádiologickom oddelení v nemocnici v Michalovciach boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Potvrdila to Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj nemocnica v Michalovciach, s tým, že u ďalšieho zdravotníka, zdravotnej sestry, vyšli hodnoty "hraničné".

"Michalovská nemocnica preventívne testovala svojich zdravotníckych pracovníkov na koronavírus, pričom u jednej zdravotníčky z RTG oddelenia výsledok testu ukázal hraničné hodnoty," informovala s tým, že zdravotníčka nemala klinické príznaky a neudávala ani pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Ďalšie dva opakované testy u nej ochorenie COVID-19 "jednoznačne vylúčili". Ako tiež Fedáková uviedla, zdravotná sestra z preventívnych dôvodov ostala v domácej karanténe. Tú regionálni hygienici nariadili aj jej najbližším spolupracovníkom.

V Rožňave podľa Denníka N pozitívne testovali štyroch lekárov a zdravotné sestry z oddelenia intenzívnej starostlivosti.

13:20 Poľsko od pondelka zrejme znovu otvorí parky i lesy, ktoré uzavreli pre verejnosť v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. Povedal to vo štvrtok podpredseda poľskej vlády Jacek Sasin, ktorý avizoval aj skorú úpravu pravidiel týkajúcich sa povoleného počtu zákazníkov v obchodoch. Podľa neho je však zatiaľ priskoro uvažovať o znovutvorení škôl.

13:00 Európska sekcia Svetovej zdravotníckej organizácie vo štvrtok varovala, že počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Európe rastie napriek istým "pozitívnym" signálom z niektorých najviac postihnutých krajín.

12:50 Koronakríza výrazne ovplyvnila aj fungovanie sociálneho podniku v obci Valaská na Horehroní. Pre zatvorené hotely a penzióny prišla ich práčovňa a žehliareň o väčšinu klientov. Keďže hrozilo, že 30 ľudí zo znevýhodneného prostredia stratí živobytie, podnik sa zmenil na krajčírsku dielňu a rúškami začal zásobovať župu, mnohé mestá, ale aj Rómov v osadách.

12:47 Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít sa v rámci dištančného vzdelávania nemôžu, alebo nevedia zapojiť do online vyučovania. Problémom je nedostatočný prístup k internetu a chýbajúce počítačové znalosti týchto žiakov a ich rodičov. Vyplýva to z výsledkov monitoringu dištančného vzdelávania, ktorý robila rómska vzdelávacia organizácia Eduroma.

12:42 Rakúsko plánuje na koronavírus otestovať všetkých obyvateľov a zamestnancov domovov dôchodcov a ústavov sociálnej starostlivosti. Oznámil to vo štvrtok rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober. "Ide o celkovo 130.000 ľudí," povedal minister. Testovanie má podľa neho prebehnúť vo všetkých viac než 900 zariadeniach pre seniorov v krajine.

12:31 Systematické testovanie ukázalo, že ochorenie COVID-19 sa vyskytuje aj v ďalších osadách. Na Spiši pribudla do zoznamu lokalít, kde nový koronavírus identifikovali, aj osada Rybníček v Spišskom Podhradí. Identifikovali tam tri nové prípady. Viac povedal kolega Jozef Slivenský.

12:30 Policajti v marci zaevidovali 50 prípadov domáceho násilia, spadajúcich pod trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby, čo je o trinásť menej ako vo februári. Nízky počet nahlásených prípadov týraných žien však neznamená, že sa ich nedeje oveľa viac. Ako uviedla 1. viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová, sú to „len čísla“ a neznamená to, že takýchto prípadov nie je viac. Nie sú však oznámené.

12:32 V Španielsku podľahlo nákaze ďalších 551 ľudí, obetí je celkovo už vyše 19.000.

12:28 Ministerstvo zdravotníctva na svojom Facebooku spúšťa seriál praktických informácií pre pacientov.

12:20 V Budapešti už začali s povinným preskupovaním lekárov a zdravotníckeho personálu do nemocníc, kde ošetrujú pacientov s ochorením COVID-19. Ide o kroky v súlade s vládnym plánom preskupovania v zdravotníctve v čase epidemiologického stavu núdze. Premiér Viktor Orbán označil tento plán za najdôležitejší dokument krajiny. "Je to vojenský núdzový akčný plán pre obdobie masového rozširovania nákazy," citoval ho portál mfor.hu.

12:18 Maďarská vláda predĺžila obmedzenia pohybu až do soboty budúceho týždňa, teda do 25. apríla. Oznámil to vo štvrtok v Budapešti minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás.

12:04 Pozitívnou správou je, že z nákazy sa na Slovensku vyliečilo doteraz 167 ľudí. Z toho 43 bolo hospitalizovaných v nemocniciach a 124 sa vyliečilo v domácej izolácii. Údaje o vyliečených hlásia regionálne úrady verejného zdravotníctva Úradu verejného zdravotníctva.

12:02 Včera zomrela vo fakultnej nemocnici v Prešove pacientka s onkologickou diagnózou pozitívne testovaná na koronavírus s obojstranným zápalom pľúc. Ďalší pacient zomrel v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Išlo o muža z DSS Pezinok, informoval rezort. Slovensko tak eviduje spolu osem úmrtí pacientov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

11:57 Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je sedem pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii, ako informovalo ministerstvo.

11:55 Spolu 114 nakazených za jediný deň znamená najvyšší denný prírastok za deň od prepuknutia pandémie. Spomedzi nových pozitívne testovaných prípadov sa 12 pacientov nachádza v karanténnej stanici.

11:48 “Na Slovensku evidujeme ďalšie dve úmrtia pacientov, u ktorých bol potvrdený nový koronavírus. Ministerstvu zdravotníctva úmrtia nahlásili nemocnice,” informoval rezort.

11:42 Na Slovensku pribudlo za uplynulý deň podľa štatistík NCZI 114 pacientov s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19, laboratória vyšetrili spolu za včera 2967 vzoriek. Spolu tak máme na Slovensku 977 pozitívne testovaných ľudí. Celkový počet s negatívnym výsledkom je 33 481. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

11:38 Británia plánuje podľa informácií britských médií predĺžiť obmedzenia pohybu obyvateľstva o ďalšie tri týždne. Toto rozhodnutie má byť oficiálne oznámené ešte v priebehu štvrtka po zasadnutí vládneho bezpečnostného tímu Cobra.

11:27 Štátna ochrana prírody ubezpečuje občanov Slovenska, že netopiere nerozširujú nákazu koronavírusu, a preto nie je dôvod obávať sa ich. Nešírenie nákazy netopiermi potvrdili aj najnovšie zahraničné vedecké štúdie. Podľa štúdií neexistuje žiaden dôkaz, že netopier infikoval človeka koronavírusom ako prvý.

11:19 Kremeľ prijal rozhodnutie o odklade slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa mala konať v Moskve 9. mája. Odklad prehliadky by mali oficiálne oznámiť koncom tohto týždňa, možno už na zasadnutí bezpečnostnej rady štátu vo štvrtok.

11:06 Vo veku 85 rokov zomrela v New Yorku česká scenáristka Milena Jelínková. Jelínková zomrela na komplikácie spôsobené nákazou koronavírusom SARS-CoV-2.

10:51 Na znak solidarity bol Prezidentký palác uplynulú noc nasvietený vo farbách talianskej trikolóry. "Aj v týchto chvíľach by sme si mali spomenúť na tých, ktorí sú skúšaní ešte viac ako my," pripomenula na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

10:40 Nová štúdia v časopise Science od epidemiológov z prestížneho Harvardu tvrdí, že bez vakcíny a efektívnej liečby bude musieť sociálny dištanc v boji proti pandémii Covid-19 pokračovať až do roku 2022. Viac nám povedal kolega Vlado Lichvár.

10:29 Pripojenie sa k iniciatíve na podporu Európskeho ekologického dohovoru a zelenej obnovy európskej ekonomiky môže Slovensku priniesť financie, nové pracovné miesta a zdravšiu krajinu. Myslí si to minister životného prostredia Ján Budaj. Zároveň sa obrátil na členov vlády, aby túto iniciatívu podporili.

10:26 Polícia pripomína, ako zaobchádzať s použitými ochrannými prostriedkami.

10:23 Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách ďalších osem ľudí a pribudlo 73 prípadov nákazy. Celkový počet obetí stúpol na 142 a potvrdených infikovaných na 1652, vyplýva zo štvrtkových údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu.

10:18 Juhokórejské zdravotnícke úrady dôkladne analyzujú prípady ľudí, ktorí boli opätovne pozitívne testovaní na COVID-19 po tom, ako sa z tohto ochorenia zotavili. Miestni zdravotníci sú znepokojení opätovnými prípadmi nákazy. Počet ľudí, ktorí po boli predchádzajúcom úplnom zotavení znova pozitívne testovaní na COVID-19, vzrástol vo štvrtok na 141. Takéto prípady sa podľa KCDC počas epidémií iných typov koronavírusov, spôsobujúcich napríklad choroby SARS či MERS, nevyskytovali. Polovica zo 141 pacientov, ktorým testy opätovne potvrdili nákazu, mala aj príznaky ochorenia.

Preverujú viaceré možnosti vrátane "reaktívácie" vírusu i chýb pri testovaní.

10:07 Ľudia dnes žijú v režime, ktorý sa v niečom podobá "polepšovni". Poukazuje na to Ivan Lukšík z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied. Povedal, ako zvládať sociálnu izoláciu spojenú s novým koronavírusom. Inšpirovať sa podľa neho možno stratégiami detí z polepšovní. "Treba si pomáhať v rodine či v susedstvách, starším s nákupmi, rozprávať sa s nimi, informovať a vzájomne sa podporovať," uviedol Lukšík.

Ľudia by sa mali tiež zamerať na budúcnosť. "Máme možno viac času na prehodnotenie toho, čo dáva a čo nedáva nášmu životu zmysel a ak to chceme zmeniť, môžeme plánovať, ako s tým naložíme," doplnil. Netreba zabúdať na sebarealizáciu. Ľudia sa môžu napríklad začať učiť cudzie jazyky online, oprášiť staré koníčky, alebo sa naučiť niečo nové. Lukšík zdôrazňuje aj porebu odreagovať sa, napríklad aj športom.

10:00 Psy, mačky, komáre alebo kliešte sa podľa Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach aktívne nepodieľajú na prenose koronavírusu SARS-CoV-2 na človeka, keďže jednotlivé druhy koronavírusov sú hostiteľsky špecifické. Nový koronavírus sa môže prenášať v srsti zvieraťa. Informovala o tom hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková.

9:50 Prvýkrát od 23. marca české nemocnice nehlásia žiadny denný nárast obetí koronavírusu. Od vypuknutia pandémie v ČR podľahlo chorobe 166 ľudí a 831 sa vyliečilo. Počet infikovaných v Česku stúpol o 160 na 6303. Po niekoľkých dňoch, keď bol denný nárast počtu nakazených nižší, sa v stredu vrátil k číslam podobným z predchádzajúceho týždňa. Hospitalizovaných je aktuálne 418 pacientov.

9:43 Britská nízkonákladová letecká spoločnosť easyJet vo štvrtok uviedla, že bude schopná prežiť aj dlhšie uzemnenie svojej flotily vďaka krokom, ktoré podnikla na podporu svojich financií. EasyJet uzemnili celú svoju flotilu už 30. marca.

9:38 Ulice Slovenska mali vo štvrtok patriť dobrovoľníkom so žltými narcismi, symbolom solidarity a podpory onkologickým pacientom. Situácia okolo epidémie to zmenila, a tak sa tento rok odkladá Deň narcisov na jeseň, ako informovala Liga proti rakovine, ktorá zbierku organizuje.

"Prioritou Ligy proti rakovine počas 30-ročnej existencie je pomoc onkologickým pacientom a podpora zdravia obyvateľstva, preto sme sa zachovali zodpovedne a tradičnú zbierku napriek množstvu komplikácií, mimoriadnej pracovnej záťaži a ekonomickým problémom zrealizujeme v náhradnom termíne," uviedla výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.

9:32 Taliansky tenorista Andrea Bocelli svojím emocionálnym vystúpením na Veľkonočnú nedeľu, streamovaným naživo prostredníctvom serveru YouTube z ľudoprázdnej milánskej katedrály, vytvoril rekord v sledovanosti. Jeho 24-minútový sólový koncert v jednom momente súbežne pozeralo vyše 2,8 milióna divákov.

9:11 Riaditelia projektových spoločností očakávajú v tomto roku prepad trhu o 11,4 %. Zároveň predpovedajú, že trh neporastie ani v budúcom roku, keď počítajú s jeho ďalším poklesom o 1 %. Ešte v druhom polroku minulého roka pritom očakávali rast trhu o 2,1 %. Vyplýva to z analýzy slovenského stavebníctva spracovanej spoločnosťou CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou Ladce a.s.

8:44 Čína hlásila vo štvrtok 46 nových prípadov nákazy koronavírusom, z nich 34 bolo do krajiny prinesených zo zahraničia. Krajina však nehlásila žiadne nové úmrtie.

8:32 Združenie miest a obcí Slovenska začína ďalší prieskum smerovaný medzi primátorov a starostov. Zisťovať v ňom bude využívanie foriem elektronickej komunikácie, ktorá sa v období pandémie nového koronavírusu ukazuje ako dôležitý spôsob vybavovania agendy samosprávami. Rovnako sa bude združenie zaujímať, ako samosprávy v tomto čase komunikujú s obyvateľmi a so svojimi zamestnancami.

8:28 Bohatá Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov vyzvala na celosvetovú spoluprácu v príprave vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré pomôžu siedmim miliardám ľudí. Nadácia zároveň poskytla 150 miliónov dolárov na vývoj pomôcok, terapií a liekov na koronavírus.

8:08 Svetová zdravotnícka organizácia spustila prostredníctvom aplikácie Facebook Messenger chatovaciu službu, ktorá má za cieľ bojovať proti dezinformáciám o koronavíruse SARS-CoV-2. Nová funkcia chatbot je rozšírením služby Health Alert, ktorú WHO spustila v marci tohto roku. Health Alert umožňuje získať správy o koronavíruse a prostredníctvom komunikačnej aplikácie WhatsApp ju využíva už viac ako 12 miliónov ľudí.

7:34 Situácia z Domova sociálnych služieb a zariadení pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku, kde bolo v uplynulých dňoch pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19 a traja ľudia ochoreniu podľahli, sa už nesmie zopakovať v žiadnom domove pre seniorov. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že je preto potrebné urobiť všetko, čo je v našich silách.

"Správa o obetiach zo sociálneho zariadenia pre seniorov ma veľmi zasiahla. Nielen preto, že sama v Pezinku žijem a že v tomto zariadení istý čas žila aj moja stará mama, ale hlavne preto, že obeťami sú tí najzraniteľnejší z nás a infikovaní sú aj tí, ktorí sa o nich v neľahkej situácii a s nasadením starajú," uviedla prezidentka.

7:19 Pandémiu využívajú aj zločinci. Britská pohraničná polícia našla kokaín v hodnote milión libier (1,14 milióna eur) v zásielke ochranných rúšok v dodávkovom vozidle v Eurotuneli pod Lamanšským prielivom, ktorý spája Francúzsko a Britániu. Kokaín bol "ukrytý v škatuli s tvárovými maskami, ale v utorok ho zadržali skúsení príslušníci" pohraničnej polície na francúzskom konci tunela v obci Coquelles, uviedlo britské ministerstvo vnútra.

7:00 Spojené štáty zaznamenali v stredu za posledných 24 hodín takmer 2600 ďalších úmrtí na nový koronavírus. Ide o nový rekord a najväčší denný počet úmrtí spomedzi všetkých krajín, uviedla americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Prezident Donald Trump však hovorí už o tom, že "vrchol" pandémie má krajina za sebou a uvažuje o jej otváraní.

6:30 Ministerstvo financií ešte včera predstavilo makroprognózu Slovenska, ktorá je nepriaznivá. Ako uviedol minister financií Eduard Heger, pandémia zapríčiní v roku 2020 hlbokú recesiu - pôjde až o 7,2-percentný pokles HDP. Ak vydržíme, môže nás však čakať výrazné oživenie. Na rok 2021 predpokladajú 6,8 percentný nárast ekonomiky.

6:00 Udalosti sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok