Viac ako 30.000 úmrtí v USA, hlásia aj rekordný denný nárast

TA3 TASR
15.4.2020 23:47

Celkový počet úmrtí na koronavírus v USA prekročil 30.000. Takýto počet bol dosiahnutý po tom, čo v predchádzajúci deň zaznamenali v krajine rekordný denný nárast úmrtí. Údaj je výsledkom výpočtu tlačovej agentúry Reuters. USA zaznamenali v utorok rekordných 2364 úmrtí, čo je oveľa viac než predchádzajúce maximum 2069 mŕtvych z 10. apríla.

Viac ako 30.000 úmrtí v USA, hlásia aj rekordný denný nárast
SITA/AP

Počet úmrtí v USA bol v stredu 30.039. Prípady nákazy v USA prekročili počet 615.000 a na celom svete dva milióny. Napriek skoku v počte mŕtvych sú v niektorých častiach USA neisté náznaky, že pandémia začína ustupovať. Guvernéri približne 20 štátov s malým počtom prípadov nákazy sú presvedčení, že 1. mája, čo je termín stanovený prezidentom Donaldom Trumpom, už zrejme budú môcť začať proces znovuotvárania ekonomiky. V stredu to vyhlásil popredný predstaviteľ zdravotníctva USA.

Z 50 štátov USA 17 hlásilo v utorok menej než 100 nových prípadov nákazy. Guvernéri vážnejšie zasiahnutých štátov - New Yorku, Kalifornie, Louisiany, New Jersey, Massachusetts a Michiganu - uviedli, že potrebné je rozsiahlejšie testovanie, až potom sa môže začať ukončovať "koronavírusová karanténa" Ameriky. V rámci nej sú milióny ľudí bez práce, zatvorené sú reštaurácie, firmy a školy.

Štát New York a niektoré ďalšie oblasti naďalej hlásia prudký pokles v počte hospitalizovaných ľudí i pacientov napojených na pľúcne ventilátory, hoci zdravotníci v prvej línii boja s pandémiou a všetky zdroje sú pod mimoriadnym tlakom. Predstavitelia tiež upozorňujú, že údaje o úmrtiach na koronavírus sú pravdepodobne podhodnotené, lebo ľudia zomierajú aj doma alebo v domovoch sociálnych služieb, kde sa testy na vírus vôbec nerobili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok