Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátna kamera meria teplotu a zároveň deteguje, či má človek rúško na tvári

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným z príznakov ochorenia aj na COVID-19 môže byť vyššia teplota. Nepochybne aj preto znelo nariadenie vlády monitorovať teplotu ľuďom pri vstupe do otvorených obchodných prevádzok. Podobný postup sa osvedčil i v zahraničí a identifikáciou nakazených spomalil šírenie. Okrem obchodov však stále fungujú i niektoré firmy s kancelárskou prácou a rovnako niektoré výrobné závody. Aj preto prichádzajú Slováci s ďalšou pomocou. S unikátnou kamerou, ktorá dokáže nielen identifikovať človeka podľa biometrických údajov, ale zistí či má na tvári rúško a zároveň mu meria teplotu.

Meranie teploty na verejnosti, od prepuknutia pandémie COVID-19, je jedným zo základných bezpečnostných prvkov ako chorých jedincov odhaliť. Nie každá prevádzka však na to dokáže vyčleniť človeka a zohnať bezkontaktné teplomery. Odborníci zo spoločnosti TSS Group sa preto rozhodli sprístupniť kamerové riešenie, ktoré je automatizované.

„Dokážeme v podstate merať v priebehu jednej sekundy teplotu až 15tim ľuďom v zábere. Celé to prebieha prostredníctvom veľmi inteligentnej termo kamery, ktorá sníma detegovanú scénu a odosiela informácie, ktoré nameria, ďalej operátorovi,“ vysvetľuje pán Ivan Žiak, špecialista na zabezpečenie objektov, TSS Group.

Termálna kamera má rozlíšenie 400 na 300 bodov a slúži pre umiestnenie v interiéri. Spolupracuje so zariadením Blackbody, ktoré sa stará o jej neustálu kalibráciu, aby bolo meranie teploty čo najpresnejšie.

„Toto teleso vyžaruje stálou, nemennou teplotou. Tú teplotu my nadefinujeme v kamere a podľa toho vyhodnocuje vlastne všetky ostatné zmeny.“

Systém je tak schopný merať teplotu ľudí s vysokou presnosťou na 3 desatiny stupňa Celzia, a to na vzdialenosť až do 5 metrov. Kamera je pritom vybavená aj klasickým objektívom, s rozlíšením Full HD a spolupracuje s výkonným serverom. Vďaka jeho inteligentným algoritmom dokáže systém identifikovať, či v rámci nariadenia vlády nosí človek na tvári ochranné rúško. Rozpoznanie prítomnosti rúška pritom server zvládne na akejkoľvek kamere, ktorú k nemu pripojíme.

„Dokážeme buď akusticky alebo teda opticky signalizovať priamo z kamery, keď vojde človek do chráneného priestoru a nemá na tvári vlastne prekrytie tváre.“

Kamerový systém od TSS Group môže byť využitý nielen pre verejné účely, pri ktorých sa údaje kvôli bezpečnosti neukladajú, ale aj vo firmách s databázou zamestnancov. V druhom prípade tak dokáže zamestnávateľ dohľadať prechod človeka, s informáciou o jeho teplote, aj niekoľko dní spätne. Systém pomocou biometrických údajov priradí prechádzajúcemu aj prípadný alarm s chýbajúcim rúškom či zvýšenou teplotou. Dokonca určí identitu osoby aj keď je rúškom zahalená.

„Neporovnávame tvár ako viditeľný celok, ale skôr ako nejaký matematický vzorec, ktorý je definovaný vzdialenosťou lícnych kostí, veľkosťou nosa, prípadne vzdialenosťou očí. V tom princípe sa bavíme o porovnávaní s nejakou databázou vzorových fotiek a vyhodnocovanie, o ktorú osobu v scéne sa konkrétne jedná. A dokážeme získať aj nejaké metadáta. Povedzme o pohlaví, či je to muž alebo je to žena, v akom je tom veku a má to využitie aj v princípe na nejakú cielenú reklamu,“ dopĺňa pán Ivan Žiak, špecialista na zabezpečenie objektov, TSS Group.

Riešenie sa dá nasadiť do rôznych typov objektov a jeho inštalácia je jednoduchá, takže sa dá rýchlo pokryť aj prevádzka s viacerými vstupmi do budovy.

„Celé zariadenie je dodávané ako set. A od vybalenia zariadenia po ukončenie montáže a naprogramovania je to 30 minút, a môže sa zariadenie používať. Zariadenie môže byť nasadené vo všetkých obchodných prevádzkach, obchodných reťazcoch, pri vstupe do administratívnych budov, do závodov a do bankových domov. Samozrejme, uvedené zariadenia sa inštalujú vo veľkej miere v nemocniciach v Českej republike,“ hovorí pán Martin Gvoth, AMG EUROPE.

V súvislosti s pandémiou COVID-19 môže toto riešenie pomôcť s identifikáciou osôb s podozrením na nákazu. Systém sa dá navyše nastaviť tak, aby automaticky zablokoval vstupné dvere alebo turniket.

„Pridaná hodnota pre používateľov systému, keď zoberieme potravinové obchodné reťazce, je zamedziť vstup prípadne nakazených osôb do samotného centrálneho skladu a tým spôsobiť veľké materiálne škody na dezinfekciu uvedených priestorov. V prípade obchodných prevádzok je to zamedzenie vstupu zákazníka, ktorý má zvýšenú teplotu alebo nemá ochranné rúško a tým chrániť nakupujúce osoby v jednotlivých obchodných prevádzkach.“

Kamerový systém TSS Group je však univerzálny a jeho využitie je možné samozrejme aj po skončení pandémie.

„V budúcnosti sa uvedená kamera dá použiť na monitorovanie teplotných rozdielov chladiacich boxov, dĺžky otvorenia chladiacich boxov, únikov tepla alebo únikov chladu a tým pádom zníženia ekonomických dopadov na jednotlivé prevádzky,“ dodáva pán Martin Gvoth, AMG EUROPE.

V dnešnej neľahkej dobe môže byť teda inteligentný kamerový systém od TSS Group jedným z inovatívnych riešení, ktoré by mohlo firmám účinne pomáhať monitorovať chorých jedincov a tým rozhodne prispeje aj k zníženiu šírenia zákerného koronavírusu.