Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenskí vývojári zavádzajú telemedicínu pre monitorovanie pacientov na diaľku aj počas pandémie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
15. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zdravie by malo byť pre každého jedinca na prvom mieste. Jeho stav nám pritom oznamuje aj naše telo, a to prostredníctvom viacerých signálov. Mnohé z nich sú už dnes merateľné. Monitorovanie istých fyziologických hodnôt však niektorí ľudia potrebujú neustále. Či sú to chronicky chorí pacienti alebo aj osoby so sústavnou opaterou, najmä v zariadeniach sociálnych služieb. Aj keď sú v izolácii a lekár sa k nim hneď nedostane. Nepochybne i preto sa tím slovenských vývojárov pustil do telemedicínskych systémov, ktoré môžu fungovať i počas karantény.

O telemedicíne sa už dávno hovorí v súvislosti so zdravotníctvom budúcnosti, v oblasti monitoringu zdravia.

„V súčasnosti prevažne je telemedicína vnímaná skôr ako vzdialená konzultácia po telefóne. Pravou telemedicínou je medicína, kde priamo v domácom prostredí pacienta sú umiestnené monitorovacie zariadenia, ktorými meriame, monitorujeme isté fyziologické parametre pacienta,“ hovorí pán Ľuboš Petrík, predseda predstavenstva, Goldmann Systems.

Telemedícina si pritom môže nájsť uplatnenie nielen v prípade pacientov s chronickými ochoreniami, ktorí predtým museli pravidelne navštevovať ambulancie.

„Vždy po transplantácii môže byť nasadená v domácej liečbe. Sú to pacienti, ktorí majú glykemické problémy, to znamená cukrovkári. Sú to pacienti, kde sa nevie dobre určiť ich diagnóza. Ďalej využiteľnosť telemedicíny je pri predoperačných vyšetreniach. Je určená pre domovy sociálnych služieb,“ vysvetľuje pán Miroslav Kúšik, riaditeľ ústavu, NDC.

Nie každý však zrejme vie, že aj Slovensko má v oblasti telemedicíny prvé výsledky. Venuje sa jej skupina IT inovátorov z Goldmann Systems, ktorá pracuje na systéme nasadenom v Národnom dohľadovom centre.

„Národné dohľadové centrum je vlastne centrum, ktoré zabezpečuje vzdialený monitoring, ktorý celý systém v podstate mapuje a prevádzkuje. Snažíme sa na diaľku prenášať namerané fyziologické funkcie pacienta v reálnom čase od pacienta k lekárovi, aby tie hodnoty boli vždy aktuálne,“ dodáva pán Miroslav Kúšik, riaditeľ ústavu, NDC.

Údaje o fyziologických hodnotách pacientov pomáhajú telemedicínskemu systému zbierať rôzne zdravotnícke zariadenia. Tie používa pacient priamo v pohodlí svojho domova.

„V súčasnosti prebiehajú merania, ktoré sú odladené a plne funkčné vo vzťahu k teplote, vo vzťahu k váhe, vo vzťahu k diabetesu, vo vzťahu k EKG, vo vzťahu k okysličovaniu krvi, vo vzťahu k spirometru. Tieto zariadenia fungujú na princípe prenosu údajov cez Bluetooth,“ hovorí pán Ladislav Bitto, obchodný riaditeľ, Goldmann Systems.

Významným prvkom celej meracej sady je mobilné EKG. Systém je unikátny v tom, že používa dômyselné algoritmy, ktoré z rozsiahleho merania vyberú len časti, ktoré vykazujú anomálie.

„Na to slúžia rôzne analyzátory, kde v tomto systéme sa môžu nastaviť záujmové hodnoty, ktoré chcú byť vyhodnocované. kde lekár napríklad z celého mesiaca má iba pár úsekov z toho EKG holtra, ktoré potrebuje vyhodnotiť, lebo ostatné bolo v poriadku.“

Srdcom celého systému je HUB v podobe mobilného zariadenia, ktoré namerané údaje zbiera a zároveň ich posiela do Národného dohľadového centra. Odtiaľ k nim majú prístup zdravotnícke zariadenia, domovy sociálnych služieb, ale aj samotní pacienti. Všetko je pritom bezpečné.

„Mobilný Hub je vlastne jednoúčelové mobilné zariadenie, v tomto prípade mobilný telefón, kde je dátová karta, ktorá je spojená cez private IPN security zabezpečovanie prenosu týchto dát. Vo vzťahu k GDPR sa dodržujú všetky požiadavky, ktoré GDPR kladie na zabezpečovanie osobných údajov. Národné dohľadové centrum nespracováva tieto údaje, nie je vlastníkom týchto údajov. Slúži len ako prenosová stanica.“

Výhodou telemedicínskeho systému je možnosť nastaviť si hraničný interval pri niektorých fyziologických hodnotách. Ak sú potom tieto mimo neho, systém o stave pacienta upozorní kompetentných.

„Prichádzajú informácie na SMSsku k lekárovi, maily k lekárovi, môže sa kontaktovať telefonicky s Národným dohľadovým centrom. Ak veľmi sa skomplikuje zdravotný stav daného pacienta, ktorý je sledovaný, a ten zdravotnícky personál, ktorý je v Národnom dohľadovom centre, vie samozrejme zavolať aj záchrannú službu,“ dopĺňa pán Ladislav Bitto, obchodný riaditeľ, Goldmann Systems.

Keďže sú merania prostredníctvom systému častejšie, ako keby pacient len raz za čas prišiel do ambulancie, môže lekár na ich základe upraviť samotný proces liečenia a zmeniť nasadené lieky. Systém odbremení aj domovy sociálnych služieb od transportu opatrovaných osôb do ambulancií, a to aj v prípade meraní EKG. Zároveň si namerané hodnoty netreba nikde zapisovať, keďže celá ich história je digitálna. Práve telemedicína však môže mať veľký potenciál aj v súvislosti s novým koronavírusom.

„Technológia by práve tento odborný personál mala do nejakej miery odbremeniť, ale aj priniesť informácie, ktoré oveľa rýchlejšie umožnia lekárom identifikovať skutočné problémy toho pacienta alebo teda zrýchliť diagnostiku,“ uzatvára pán Ľuboš Petrík, predseda predstavenstva, Goldmann Systems.

Telemedicína môže teda pomôcť šetriť lôžka v nemocnici pre náročnejšie prípady ako len na monitorovanie stavu pacienta. Zároveň aj v čase pandémie môže mať zdravotný personál pacientov pod dohľadom bez toho, aby sa im museli dennodenne venovať a svoju pomoc tak môžu smerovať niekde inde.