V Taliansku zomreli aj lekári, pošleme humanitárnu pomoc

TA3 TASR
14.4.2020 19:06

Taliansko zaznamenalo ďalších 602 úmrtí na ochorenie COVID-19. Celkovo tak nákaze podľahlo v krajine 21.067 ľudí. Počet nakazených ľudí je aktuálne 104.291. Agentúra ANSA uviedla, že nákaze podľahlo celkovo už 116 talianskych lekárov, keď zomreli ďalší štyria. Medzi všetkými obeťami sú aj lekári na dôchodku, ktorí sa vrátili do služby uprostred krízy.

V Taliansku zomreli aj lekári, pošleme humanitárnu pomoc
SITA/AP

Slovensko poskytne humanitárnu pomoc Taliansku v súvislosti s pandémiou, odsúhlasila to vláda s tým, že ministerstvo financií má na tento účel vyčleniť sumu 250.000 eur. "Považujem to naozaj za odpoveď krajine, ktorá sa nachádza v obrovskej núdzi, celý taliansky národ prechádza obrovskou traumou a považujem za prirodzené, že sa pokúsime v rámci možností, ktoré máme, pomôcť," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Pomôcť sa môže poskytnúť vyslaním zdravotníckeho personálu, poskytnutím, prípadne zapožičaním zdravotníckeho materiálu a ochranných prostriedkov či umiestnením pacientov v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku s voľnými kapacitami. "Všetky uvedené možnosti budú dôkladne zvážené na základe aktuálnych požiadaviek Talianska, ale aj reálnych možností a potrieb SR," uviedol rezort diplomacie.

Za realizáciu humanitárnej pomoci budú zodpovedné ministerstvá zahraničných vecí, ministerstvo zdravotníctva a doprava pri realizácií humanitárnej pomoci bude zabezpečená prostredníctvom Leteckého útvaru ministerstva vnútra. "Najviac zasiahnutý je sever krajiny, v regióne Lombardsko bolo zaznamenaných viac ako 60.000 prípadov nákazy," uviedol rezort. Dodal, že Taliansko nedokáže čeliť kríze bez veľkých strát na ľudských životoch a v krajine naďalej zomiera denne 600 až 800 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok