Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzory v spreji môžu spraviť akýkoľvek povrch interaktívnym

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo keby na prepnutie programu stačilo prejsť rukou po opierke pohovky alebo na rozsvietenie svetla sa stačilo dotknúť namaľovanej šablóny žiarovky na stene? Pripadá vám to nemožné? Toto a mnoho ďalších vecí sa teraz dá dosiahnuť pomocou senzorov, ktoré sa môžu nasprejovať na akýkoľvek povrch.

Táto inovatívna technológia vznikla vďaka výskumu tímu vedcov z MIT, ktorí spolupracovali s kolegami z univerzity v Bristole a univerzity v Bath vo Veľkej Británii. Nesie názov Sprayable User Interfaces (rozprašovacie používateľské rozhrania) a kombinuje vrchnú dizajnovú vrstvu farby s podkladovou vodivou vrstvou z medi, ktoré sa nanášajú na povrch. Vodivá vrstva medenej farby, spolu s mikroovládačom, ktorý je s ňou spojený, je pritom schopná rozpoznať dotyk a reagovať naň. Senzory vo forme spreju fungujú na drsných povrchoch a zakrivených povrchoch a dokonca aj vo vlhkom vonkajšom prostredí.

Technológia Sprayable User Interface pre vytváranie interaktívnych senzorických povrchov.

Vďaka použitiu špeciálnej podkladovej farby tak vedci dokázali prepojiť akýkoľvek druh nasprejovanej maľby s rôznymi zariadeniami. Previazanie digitálnych používateľských rozhraní s fyzickým prostredím by tak mohlo prispieť k rozšíreniu vytvárania aj rozsiahlych interaktívnych povrchov. Hoci ešte nejaký čas potrvá, kým sa technológia komercializuje, jedného dňa by sa mohla dať použiť ako súčasť inteligentnej architektúry nielen v interiéri ale dokonca aj na fasádach budov.

Technológia Sprayable User Interface pre vytváranie interaktívnych senzorických povrchov.

Nasprejované interaktívne maľby však nemusia reagovať len na dotyk. Senzory vo farbe sú schopné reagovať aj na posuv prsta alebo ruky, napríklad pre úpravu jasu osvetlenia v miestnosti. Dokonca môžu reagovať aj bezdotykovo, čiže napríklad používateľ len zamáva rukou pred dverami, aby sa otvorili. Navyše je možné pridať aj výstup vo forme elektroluminiscenčného displeja.

Tieto systémy však vyžadujú určité pokročilé plánovanie a dizajn, aby sa vytvorili originálne šablóny pre sprejovanie a zabezpečilo sa, že podkladová vodivá vrstva farby bude na povrch správne nanesená. Prvky používateľského rozhrania na vrchnej vrstve potom môžu byť v akomkoľvek návrhu, ktorý sa používateľovi páči.

Technológia Sprayable User Interface pre vytváranie interaktívnych senzorických povrchov.