Zverejnia plán otvorenia obchodov, tie ale ekonomiku nezachránia

TA3 TASR
14.4.2020 12:18

Ako a kedy otvoriť obchody a firmy na Slovensku? Hoci prísne opatrenia držia pandémiu na uzde, môžu pre nás znamenať finančnú katastrofu. S “rozmrazovaním” ekonomík už niektoré štáty začali. Premiér Igor Matovič, ktorý sa stretol s konzíliom odborníkov, predstúpil pred novinárov s odpoveďami.

Sme na tom vraj veľmi dobre

Matovič v úvode pochválil účinky prísnych opatrení. “Sme na tom v rámci Európy veľmi dobre, vybojovali sme si to svojou zodpovednosťou. Ekonomika však trpí, máme približne 30-percentný pokles výkonu,” uviedol. Zvyšných 70 % ekonomiky je však podľa neho zdravých a vďaka vládnym opatreniam sa ľudia nemusia báť chodiť do práce. Vláda sa rozhodla spraviť niektoré “zásadné kroky”.

Matovič oznámil, že v prvom rade vychádzajú v ústrety čakajúcim pacientom. V slovenských nemocniciach sa spustí časť nevyhnutných plánovaných operácií, ktoré boli doteraz pre pandémiu nového koronavírusu odkladané. Výkon operácií sa spustí podľa zdravotného stavu pacientov. 

V pondelok zverejnia presný plán, kedy a za akých opatrení budeme otvárať jednotlivé prevádzky. Najprv otvoria tie s najmenším epidemiologickým rizikom a najneskôr podľa premiéra tie, kde hrozí najväčšie nebezpečenstvo nákazy.

Veľké obchody sú maximálne dve percena HDP

Matovič reagoval aj na kritické hlasy, ktoré volajú po väčšom uvoľnení reštrikcií. “Ak otvoríme veľké obchodné prevádzky, prínos pre slovenskú ekonomiku bude maximálne dve percentá z HDP,” povedal premiér s tým, že Slovensko je jedna z najotvorenejších ekonomík a pomáhajú nám najmä objednávky zo zahraničia. 

Minister financií Eduard Heger upozornil, že si Slovensko nemôže dovoliť zvýšenie chorobnosti, ktoré by zatváralo firmy. "Disciplína bude v najbližších mesiacoch kľúčová," povedal Heger. "Je kľúčové, aby sme udržiavali zdravé obyvateľstvo," zdôraznil. Veľké ekonomiky sa podľa ministra v súčasnosti musia vyrovnať s pandémiou a Slovensko musí byť pripravené, aby sa po rozbehnutí týchto ekonomík zapojilo do medzinárodného obchodu.

Otáznikmi sú osady aj DSS

Premiér poukázal na niekoľko otáznikov týkajúcich sa šírenia nákazy, ktoré sa ukážu v najbližšom čase. Ide o rómske osady, ľudí, ktorí prišli zo zahraničia a neboli v povinnej štátnej karanténe či ľudí v domovoch sociálnych služieb. Ak by tieto otázniky neexistovali, číslo R0, ktoré označuje, koľko ďalších ľudí nakazí jeden infikovaný, by sa podľa neho nachádzalo pod 1,0. "Ak by sme išli ďalej a nemali by sme otázniky, postupne by sme boli schopní ako spoločenstvo nákazu medzi nami eliminovať," dodal Matovič.

Na Slovensku je podľa premiéra 1044 rómskych komunít, pričom sa v nich testuje približne desiaty deň. "Približne desať ich testovaných bolo, päť je v karanténe," doplnil.

Za veľkú neznámu v šírení nákazy označil Matovič domovy sociálnych služieb, ako aj predošlých šesť dní, keď bol na Slovensku počas veľkonočných sviatkov sprísnený režim. Dôsledky prípadného nedisciplinovaného správania uvidíme podľa neho v horizonte dvoch týždňov. V domovoch sociálnych služieb sa podľa premiéra ani ministra zdravotníctva nedá plošne testovať. Krajčí povedal, že v týchto zariadeniach je 40.000 zamestnancov, ich testovanie zhruba každé dva týždne je nereálny model. "Zamestnanci budú okamžite testovaní pri akomkoľvek podozrení na infekčné ochorenie," dodal s tým, že viac v sa tejto situácii nedá urobiť a zamestnanci musia nosiť ochranné pomôcky.

Na Slovensku pribudlo 66 nových prípadov nákazy, informoval v rámci tlačovej besedy minister zdravotníctva Marek Krajčí. Toto číslo však zahŕňa 48 ľudí z pezinského domova sociálnych služieb a štyroch ľudí z karantény. Otestovali 1302 ľudí. Celkový počet prípadov tak stupol na 835.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok