Šírenie nákazy sme spomalili, ale smerujeme do hlbokej recesie

TA3 TASR SITA ČTK
14.4.2020 16:25

Sprísnené opatrenia platné počas veľkonočných sviatkov sa skončili. Nakazení denne pribúdajú, potvrdených pozitívnych prípadov máme už viac ako 800. Podarí sa nám boj s koronavírusom vyhrať? Aké opatrenia nás ešte čakajú? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Šírenie nákazy sme spomalili, ale smerujeme do hlbokej recesie
TASR/Martin Baumann

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:20 Približne 30 percent nositeľov nového koronavírusu nevykazuje žiadne príznaky. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na šéfku Ruskej Federálnej služby pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov a dobrých životných podmienok (Rospotrebnadzor) Annu Popovovú. "Čím viac skúmame zdravú populáciu, tým viac nájdeme ľudí, ktorí nemajú symptómy. Takmer 30 percent infikovaných sú ľudia bez príznakov," uviedla Popovová pre ruskú televíziu Prvý kanál.

0:00 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

23:40 Celosvetovo sa podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa koronavírusom nakazilo už vyše 1.978.700 ľudí.

22:40 S takýmto scenárom prišiel uznávaný hokejový novinár Pierre LeBrun.

22:30 Dánsko dosiaľ potvrdilo 6496 prípadov nákazy koronavírusu a 299 úmrtí.

22:20 Rumunský prezident Klaus Iohannis predĺžil o 30 dní núdzový stav v krajine vyhlásený v polovici marca a zameraný na zastavenie šíreniakoronavírusu. Iohannis v televíznom prejave povedal, že "nebezpečenstvo ešte nepominulo" a uvoľnenie obmedzení by viedlo k "prudkému nárastu" prípadov nákazy, k preplneniu nemocníc a obrovskému tlaku na rumunský zdravotnícky systém.

22:10 Americký štát New York zaznamenal za posledných 24 hodín 778 úmrtí, čo je nárast oproti 671 úmrtiam v predchádzajúci deň, ale novoprijatých pacientov v nemocniciach a aj počet nakazených je menej. V utorok to vyhlásil guvernér štátu Andrew Cuomo. Celkový počet mŕtvych po pripočítaní nového denného počtu je v štáte New York, ohnisku nákazy v USA, 10.834, povedal Cuomo novinárom. Aktuálny denný počet sa blíži počtu zo štvrtka minulého týždňa, keď bolo hlásených 799 úmrtí. Cuomo však uviedol, že nákaza sa naďalej spomaľuje, pričom priemerný počet hospitalizovaných a intubovaných klesá.

22:00 Organizátori Medzinárodného filmového festivalu v Cannes hľadajú spôsob, ako by sa mohol zorganizovať aspoň v netradičnej podobe.

21:50 Mohli by sa dohrať za dva týždne.

21:40 Vyhlásil to deň pred mimoriadnym zasadnutím aliancie.

21:30 Možno sa nedočkáme ani na budúci rok.

21:20 Hovoria, že rozhodnutie bez schválenia mestským zastupiteľstvom je nezákonné.

21:10 Rok po tom, ako požiar zachvátil parížsku katedrálu Notre-Dame, sú záchranné a rekonštrukčné práce na tejto pamiatke pozadu o celé mesiace, zdržané prítomnosťou obrovského množstva toxických látok, nepriaznivým zimným počasím a najnovšie koronavírusovou pandémiou. "Renovačná fáza sa bez pochýb začne v priebehu roka 2021," uviedol rektor katedrály Patrick Chauvet. Podľa neho je cieľom sprístupniť Notre-Dame pre bohoslužby v roku 2024.

21:05 Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred "nebezpečnou epidémiou dezinformácií", ktoré sa šíria v súvislosti s nákazou. "Toto je čas pre vedu a súdržnosť. V čase, keď svet bojuje s pandémiou smrtiaceho (ochorenia) COVID-19 - najhoršou krízou od čias druhej svetovej vojny -, sme svedkami aj inej epidémie, nebezpečnej epidémie dezinformácií," povedal Guterres vo videoposolstve bez toho, aby uviedol konkrétne krajiny alebo médiá.

21:00 Kedy začneme uvoľňovať opatrenia a ako najlepšie nastaviť pomer medzi oživením ekonomiky a neohrozením zdravia občanov? Pozrite si Tému dňa, našimi hosťami boli premiér Igor Matovič, epidemiologička Zuzana Krištúfková a predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko.

20:55 Pred koncom tohto školského roka nebude v Česku povinná školská dochádzka obnovená v plnom rozsahu. Do školy by sa však mohli už na budúci týždeň vrátiť študenti vysokých škôl a 11. mája potom študenti posledných ročníkov. V utorok o tom rozhodla vláda premiéra Andreja Babiša. Už na budúci týždeň by sa mohli študenti vrátiť do budov vysokých škôl, ale iba obmedzene tí z posledných ročníkov a v počte najviac päť pohromade. Mohli sa tak konať napríklad štátnice či rigorózne skúšky.

20:50 Podľa expertov je dôvodom najmä to, že v latinskoamerických krajinách testujú podstatne menej ľudí.

20:40 V poľskej Varšave sa konal protest proti sprísňovaniu prístupu k potratom. V dôsledku pandémie koronavírusu boli protestujúci v autách. Protestujúci svoj nesúhlas s návrhom zákona, ktorý sprísňuje prístup k potratom, vyjadrili trúbením zo svojich osobných vozidiel. Nesúhlasné plagáty a tabule vyvesili na autá alebo ich ukazovali na čelnom skle.

20:35 Zdraví moslimovia sa počas posvätného mesiaca ramadán nemôžu prestať postiť ani v priebehu aktuálnej pandémie koronavírusu. Oznámil to turecký najvyšší orgán pre náboženské záležitosti, Prezídium pre náboženské záležitosti (Diyanet), z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA. Korán podľa Diyanetu umožňuje odložiť pôst chorým, zdraví ľudia však "riziko šírenia choroby nepodstupujú". "Naopak, existujú vedecké publikácie, podľa ktorých má postenie sa pozitívne účinky na imunitný systém," uviedol Diyanet.

20:30 Naši susedia už vedia, ako budú postupovať.

20:20 Peniaze by mohol záchranný fond získať predajom dlhopisov.

20:10 Na túto fámu už musela zareagovať aj Svetová zdravotnícka organizácia.

20:00 Francúzsko zaznamenalo ďalších 762 obetí koronavírusu v nemocniciach a opatrovateľských ústavoch, celkový počet úmrtí v krajine stúpol na 15.729. Počet potvrdených prípadov presiahol vo Francúzsku 100.000, konštatoval riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon. Dodal však, že počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti klesol už šiesty deň za sebou.

19:50 V britskom meste Milton Keynes sa počas pandémie nového koronavírusu osvedčila robotická donáška jedla. Takmer 200-tisíc tamojším obyvateľom rozvážajú jedlo miniatúrne autonómne vozidlá firmy Starship Technologies. Podľa primátora Milton Keynes Sama Crooksa majú obyvatelia mesta robotickú donášku radi a stala sa súčasťou ich životov.

19:40 Podmienky pre pendlerov a cezhraničných cestujúcich sa opäť zmenili. Na otázky našich divákov odpovedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

19:30 Gruzínska vláda navrhne uzavretie štyroch najväčších miest v krajine vrátane hlavného mesta Tbilisi do karantény. Cieľom je zabrániť šíreniu koronavírusu. Návrh musí iniciovať prezidentka Salome Zurabišviliová a musí ho schváliť parlament. Opatrenie by malo platiť od 15. apríla na desať dní.

19:20 Počet úmrtí vo Švédsku presiahol tisíc. Anders Tegnell z národného Úradu verejného zdravotníctva informoval, že za uplynulý deň zaznamenali 114 nových úmrtí, čím celkový počet vzrástol na 1 033. Dvadsaťdva odborníkov z oblasti verejného zdravotníctva vyzvalo tamojších politikov, aby zakročili, pretože Úrad verejného zdravotníctva v tomto podľa nich zlyhal. Odvolávali sa pritom na vysokú mieru smrtnosti v porovnaní so susednými štátmi. Tegnell ich kritiku odmietol s tým, že dáta, ktoré odborníci predložili, sú "chybné".

19:10 V pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici zomrel pacient s chorobou COVID-19. Tá bola u muža-štyridsiatnika, narodeného v roku 1976, zrejme priamou príčinou úmrtia. Celkový počet mŕtvych je v ČR aktuálne 161. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz. Počet vyliečených stúpol v Česku od pondelňajšieho večera o štvrtinu na 642. Úmrtí pribudlo o desatinu na spomínaných 161. Prípadov s potvrdenou nákazou koronavírusom je 6101. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v utorok k 17.30, uviedol portál ČT.

19:00 Taliansko zaznamenalo v utorok ďalších 602 úmrtí na ochorenie COVID-19. Medzi všetkými obeťami sú aj lekári na dôchodku, ktorí sa vrátili do služby uprostred krízy. Slovenská vláda rozhodla, že taliansku pomôže.

18:50 Hasiči aj v utorok vykonávali testovanie osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 na viacerých miestach. Vzorky boli odobrané repatriantom ubytovaným v karanténnych zariadeniach v Liptovskom Jáne, Trenčianskych Tepliciach, Omšení, Bardejovských Kúpeľoch, Tatranskej Lomnici, Piešťanoch, Pezinku, Krpáčove, vo Veľkom Mederi, v Gabčíkove, Bratislave, Košiciach a na Donovaloch.

18:40 Aktuálny počet zostávajúcich reálnych záujemcov o repatriáciu je 2650. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga s tým, že registrovaných žiadostí o repatriáciu je 10.089 a repatriovaných bolo 3570. Počet individuálnych repatriácií s asistenciou zastupiteľských úradov SR je 1758. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) po rokovaní vlády povedal, že tieto čísla rezort diplomacie stále aktualizuje.

18:30 Polícia vykonala viac ako 150.000 kontrol v súvislosti s obmedzením pohybu osôb počas sviatkov. Zaznamenala vyše 3000 porušení. Väčšinu riešili hliadky dohovorom, udelili aj niekoľko pokút. Po rokovaní vlády to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Celkovú situáciu počas sprísnených obmedzení zhodnotil ako pokojnú.

18:20 Afganské ministerstvo zdravotníctva otvorilovôbec prvú továreň na rúška a iné lekárske ochranné pomôcky v krajine. Ide o ďalšie zo série opatrení v boji proti koronavírusu. Továreň v hlavnom meste Kábul by mala byť schopná vyrábať asi 10.000 rúšok a iných ochranných prvkov tváre denne. Podľa ministerstva bude Afganistan v boji s vírusom potrebovať okolo milióna rúšok. Továreň by ich mala vyrobiť v priebehu niekoľkých mesiacov.

18:10 Dánska vláda navrhuje rýchlejšie tempo uvoľňovania opatrení, ktoré zaviedla v boji proti koronavírusu, vyhlásila v premiérka Mette Frederiksenová. Frederiksenová rýchlejšie uvoľňovanie opatrení odôvodnila pokračujúcim poklesom počtu novohospitalizovaných pacientov s koronavírusom. "Počet hospitalizácií nerastie, ale klesá. Klesá takisto počet ľudí v intenzívnej starostlivosti," vyhlásila. Detaily vládneho návrhu premiérka nešpecifikovala.

18:00 Slovensko poskytne humanitárnu pomoc Taliansku v súvislosti s pandémiou. V utorok to odsúhlasila vláda s tým, že ministerstvo financií má na tento účel vyčleniť sumu 250.000 eur. "Považujem to naozaj za odpoveď krajine, ktorá sa nachádza v obrovskej núdzi, celý taliansky národ prechádza obrovskou traumou a považujem za prirodzené, že sa pokúsime v rámci možností, ktoré máme, pomôcť," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

17:50 Island plánuje začiatkom mája zmierniť niektoré z opatrení, ktoré vláda zaviedla na zastavenie šírenia nového koronavírusu, vrátane opätovného otvorenia univerzít a stredných škôl. Školy pre deti vo veku od 6 - 15 rokov a materské školy ostali otvorené, deti však museli byť od seba vzdialené dva metre.

17:40 V utorok sa v Rakúsku začne aj vo zvýšenej miere testovať na prítomnosť nového koronavírusu. "Máme stále viac kapacít a výrazne sme zlepšili logistiku," uviedol rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober. Ťažiskom testovania budú podľa neho domovy dôchodcov a ošetrovateľské centrá, kde sa nachádzajú pacienti so zvýšeným rizikom nákazy.

17:30 Ľudia žijúci v rakúskom pohraničí, ktorí cestujú za prácou na Slovensko, musia mať dokumenty, ktoré to preukazujú, preložené do slovenčiny. Nie je však potrebné, aby boli úradne overené. Uviedla to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Na hraniciach musia pendleri predložiť prihlasovací lístok (tzv. Meldezettel), ktorý preukazuje ich pobyt v Rakúsku, a pracovnú zmluvu. „Dôležité je, aby to bol doklad preložený do štátneho, teda slovenského jazyka,“ uviedla Bárdyová. To by podľa nej malo uľahčiť komunikáciu s policajtmi na hraniciach, a to z dôvodu možného špekulatívneho konania niektorých osôb.

17:20 Podnikatelia so sídlom alebo miestom podnikania na Slovensku by mohli požiadať o dočasnú ochranu, pokiaľ boli zasiahnutí negatívnymi dosahmi pandémie koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v justícii, ktorú odsúhlasila vláda. Kabinet navrhuje prerokovať návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

17:10 Polícia zistila 1165 prípadov porušenia karantény osôb. Informuje o tom na sociálnej sieti v súvislosti s opatreniami na spomalenie šírenia koronavírusu. Porušenia v prípade právnických osôb, reštaurácií a podobne zistila v 327 prípadoch. Povinné nosenie rúška nedodržalo 293 ľudí, uvádzajú policajti. Porušovateľov karantény môžu ľudia nahlasovať na číslo 158 alebo 159.

17:00 Odborníci podľa Čaputovej označili za hlavné podmienky toho, aby sa život mohol začať vracať do normálu, pripravenosť zdravotníckeho systému. "To znamená, aby naše nemocnice a lekári prvého kontaktu boli pripravení z hľadiska počtu aj odbornosti na situáciu, ktorú epidemiológovia predpokladajú," komentovala hlava štátu. Ďalšími oblasťami sú napríklad cielené testovanie ľudí, ktorí by mohli byť nositeľmi ochorenia COVID-19. Dôležité je podľa odborníkov tiež sledovať situáciu v rómskych osadách, zariadeniach pre seniorov a karanténnych zariadeniach.

16:55 Jeden mesiac udržiavania ekonomiky v „zamrazenom“ stave ešte nie je pre Slovensko zdrvujúci, povedala prezidentka po stretnutí s odborníkmi z oblasti epidemiológie a ekonómie. Ako ďalej uviedla, z ekonomického uhla pohľadu s odborníkmi diskutovala v prvom rade o tom, ako dlho je možné udržať ekonomiku v takomto stave bez toho, aby to malo devastačné účinky na Slovensko. V rámci diskusie odznelo, že niekoľkomesačné udržiavanie ekonomiky vo viac-menej vypnutom stave by mohlo hospodárstvo Slovenska poznamenať.

16:51 Až polovica všetkých úmrtí v dôsledku nového koronavírusu v Európe je spojená s domovmi dôchodcov. Mnohí mŕtvi však nie sú uvedení v oficiálnych štatistikách, tvrdí tím výskumníkov z London School of Economics. Výskumníci vypočítali, že v domovoch dôchodcov umrelo v dôsledku koronavírusu od 42 percent všetkých obetí v Belgicku až po 57 percent v Španielsku.

16:50 V britských nemocniciach podľahlo nákaze ďalších 778 ľudí, čím sa počet obetí v krajine zvýšil na 12.107. Najviac mŕtvych hlási Anglicko, kde doposiaľ koronavírusu podľahlo 11.005 ľudí. V Škótsku si choroba vyžiadala 615 obetí, vo Walese 403 a v Severnom Írsku 134.

16:45 Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice sú aktuálne hospitalizovaní traja pacienti s ochorením COVID-19. "Dvaja majú ľahký, jeden ťažší priebeh," informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková.

16:35 Pozrite si tlačovú besedu prezidentky Zuzany Čaputovej po stretnutí s odborníkmi na epidemiológiu a ekonómiu. Diskutovali o podmienkach, ktoré musia byť naplnené, aby mohlo dôjsť k postupnému uvoľňovaniu prísnych opatrení.

16:25 Kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a s Maďarskom sa predĺžia do 7. mája. Vyplýva to z návrhu nariadenia z dielne rezortu vnútra, ktoré odobrila vláda. Vstup na územie SR bude podľa nariadenia naďalej možný na vybraných hraničných priechodoch a letiskách.

16:24 Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) trvá na čo najrýchlejšom otvorení obchodov mimo veľkých nákupných centier. Myslí si, predlžovanie súčasného stavu prinesie veľké škody, zlikviduje časť obchodníkov a zvýši podiel na trhu zahraničným obchodným reťazcom.

16:20 Medzinárodný menový fond počíta v tomto roku s hlbokou recesiou slovenskej ekonomiky. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. MMF vo svojich aktuálnych prognózach očakáva, že slovenský hrubý domáci produkt v tomto roku klesne o 6,2 % po zvýšení o 2,3 % v roku 2019. Na budúci rok by sa ekonomika mala zotaviť a vzrásť o 5 %. Vzhľadom na recesiu sa výrazne spomalí aj inflácia.

Ďalším negatívnym následkom recesie bude v tomto roku výrazný nárast nezamestnanosti. Podľa MMF jej miera sa tento rok zvýši na 8 % z 5,8 % v roku 2019. V roku 2021 by mala klesnúť na 7,4 %. Prudko sa tiež zvýši deficit verejných financií.

MMF očakáva aj recesiu svetovej ekonomiky. V aktuálnej prognóze počíta s tým, že globálna ekonomika klesne o 3 %. To by bol hlbší prepad ako po finančnej kríze z rokov 2008/09.

16:10 Výsledky testovania na ochorenie COVID-19 v košickej mestskej časti Luník IX skončilo u všetkých testovaných s negatívnym výsledkom. Oznámil to v utorok primátor mesta Jaroslav Polaček na sociálnej sieti. Odoberanie vzoriek vojenskými lekármi sa realizovalo na najväčšom rómskom sídlisku v nedeľu dopoludnia. Išlo o súčasť akcie zameranej proti šíreniu tejto nebezpečnej nákazy v rómskych komunitách. Na testy bolo vytypovaných 21 osôb.

16:07 Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa budú dva až tri týždne stačiť na to, aby sme určili, ako sme na tom po sviatkoch so šírením vírusu a ako sme na tom s marginalizovanými obyvateľmi v osadách. Podľa Mikasa budeme potom vedieť presnejšie vedieť určiť, kedy príde hlavný nárast prípadov v rámci pandémie.

16:00 Čína schválila druhú fázu klinických skúšok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Prvú fázu klinického testovania ukončili koncom marca a s druhou začali 12. apríla. Informovala o tom agentúra Sinchua. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie ide o prvú vakcínu proti COVID-19 na svete, ktorá vstúpila do druhej fázy klinického testovania.

15:57 V súvislosti so situáciou v pezinskom Domove sociálnych služieb podal primátor mesta trestné oznámenie zo všeobecného ohrozenia. V domove sa totiž nakazilo koronavírusom najmenej 42 klientov a päť pracovníkov. Toto číslo nemusí byť konečné, lebo v utorok budú testovať ďalších 45 ľudí z domova.

15:55 Slovensku sa podarilo spomaliť šírenie nového koronavírusu, zhodnotila Zuzana Čaputová. Ľuďom poďakovala za zodpovedný prístup.

15:47 Prezidentka Zuzana Čaputová diskutovala s odborníkmi na oblasť epidemiológie a zároveň s odborníkmi na ekonomickú oblasť. Po stretnutí vystúpila pred médiami. Odborníkov chcela mať prezidentka na spoločnom stretnutí, pretože tieto oblasti sa podľa nej často prezentujú separátne. "Mám pocit plodnej diskusie," vyjadrila sa prezidentka.

15:36 Opatrenia pre ochranu zdravia, ktoré zaviedla trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia, umožňujú obnovenie výroby. Zhodli sa na tom zástupcovia odborov, vedenie závodu i pracovná zdravotnícka služba. Termín opätovného spustenia výroby však závod zatiaľ nestanovil. Informoval o tom jeho hovorca Peter Švec.

15:27 Žilinský samosprávny kraj zriadil v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Žiline mobilnú moto-odberovú jednotku pre imobilných pacientov a pacientov v domácej izolácii. V moto-odberovej jednotke pracuje tím pozostávajúci z dobrovoľníkov - lekárov, medikov a sestry, ktorí doteraz otestovali viac ako stovku pacientov.

15:18 Všetci, ktorí už raz boli pozitívne testovaní na nový koronavírus, musia mať aspoň dva negatívne výsledky, aby ich prehlásili za nerizikových. Na utorkovej tlačovej konferencii na Úrade vlády SR to priblížila epidemiologička Mária Avdičová.

O chorých pacientov sa podľa jej slov starajú po celý čas najmä infektológovia, prepustia ich po ústupe klinických príznakov ochorenia. Následne ich dvakrát otestujú. "Aby človek, ktorý bol chorý, mal negatívne výsledky minimálne v odstupe 24 hodín, optimálne 48 hodín," vysvetlila.

15:14 Následkom choroby COVID-19, už na celom svete podľahlo viac než 120.000 ľudí a až takmer 70 percent z nich zomrelo v Európe. Vyplýva to z utorňajších údajov tlačovej agentúry AFP, ktoré prevzala z oficiálnych zdrojov.

15:10 V Indii predĺžili zákaz vychádzania do 3. mája. Podľa oficiálnych údajov je v druhej najľudnatejšej krajine sveta viac ako 10.000 nakazených. Ochoreniu COVID-19 podľahlo vyše 350 ľudí.

15:03 Mesto Zvolen sa rozhodlo pomôcť osamelo žijúcim seniorom. Zriadilo pre nich špeciálnu linku psychologickej pomoci. Dvakrát do týždňa bude pre nich k dispozícii psychológ. Pomocnú ruku podávajú aj rodičom detí, ktorí majú zo súčasnej situácie obavy alebo úzkosť.

14:55 V celom Taliansku sa už od utorka môžu opätovne otvoriť kníhkupectvá, papiernictvá či predajne s detskými potrebami a oblečením, ak dokážu svojim zákazníkom zabezpečiť rovnaké rozstupy a hygienické opatrenia ako tie, ktoré už platia v supermarketoch. Otváranie takýchto obchodov dosiaľ prebiehalo pomerne nesúvislo.

14:50 Na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre vzniká databáza dobrovoľníkov, ktorí chcú v čase epidémie pomáhať iným. Vytvára ju fakulta sociálnych vied a zdravotníctva, ktorá chce dať dokopy kontakty na ľudí, ktorí majú záujem o dobrovoľníctvo.

14:45 Obyvateľov prešovskej lokality K Starej tehelni, ktorí sa v uplynulom období vrátili zo zahraničia, otestovali na ochorenie Covid-19. Výsledky všetkých testov boli negatívne, sprísnené hygienické opatrenia v tejto časti mesta však radnica ponecháva aj naďalej.

14:43 Najväčší zamestnávateľ na Spiši, výrobný závod Embraco, ktorý patrí do korporácie Nidec, pozastavil výrobu. Po veľkonočných sviatkoch sa vyše 2.000 zamestnancov nevrátilo do práce. Vedenie spoločnosti tvrdí, že by mali pre koho vyrábať, no nemajú z čoho. Viaznu im dodávky materiálu.

14:38 Najviac pozitívnych osôb na ochorenie COVID-19 na Slovensku je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov. Ide o 246 ľudí. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Za touto vekovou kategóriou nasledujú ľudia vo veku od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 221. Vo vekovej kategórii od 45 do 59 je to 171 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 152 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov, celkovo ide o 42. V troch prípadoch vek osôb s pozitívnym výsledkom na nový koronavírus nie je uvedený.

14:27 Mobilné odberné miesto, kde sa odoberajú vzorky pacientom podozrivým na ochorenie COVID-19, zriadila spoločnosť synlab slovakia v spolupráci s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Je situované pred prešovským amfiteátrom, neďaleko hlavného vstupu do areálu nemocnice.

14:25 Pozrite si tlačovú besedu ministra financií Eduarda Hegera a ministra práce Milana Krajniaka o rozšírení pomoci pre zamestnancov a zamestnávateľov. Minister práce okrem iného uviedol, že pomoc chystá aj pre podnikateľov, ktorí majú problém zaplatiť nájmy.

14:20 Vyhlásenie karantény v rómskych osadách pri Krompachoch nemal byť útok ani stigmatizácia Rómov, zdôraznil premiér. Hlavný hygienik SR Ján Mikas doplnil, že na Slovensku zatiaľ nie je potvrdené tzv. komunitné šírenie nákazy novým koronavírusom. K šíreniu môže podľa neho dôjsť práve v osadách.

"Vieme, že ten problém tu je, ale treba ho pomenovať. V žiadnom prípade to nemal byť útok a stigmatizácia Rómov alebo považovanie ich za ľudí, ktorí nám sem zaviedli nákazu. (...) Realita je taká, že čím nižší hygienický štandard, tým väčšie riziko prenosu nákazy," vysvetlil predseda vlády. Dodal, že v osadách je dramaticky vyššie riziko šírenia nákazy, ak sa nepodchytí čo najskôr.

14:16 Zamestnávatelia budú môcť na svojich zamestnancov čerpať pomoc spomedzi dvoch možností, ktorá bude pre nich výhodnejšia. Mzda bude môcť byť preplatená najviac do výšky 80 %, ak bude prekážka na strane zamestnávateľa a nebude musieť firma preukazovať pokles tržieb. Druhou možnosťou bude, že zamestnávateľ bude môcť preukázať pokles tržieb a bude podľa toho dostávať príslušnú sumu na mzdu zamestnanca až do výšky 540 eur mesačne.

13:55 Minister práce Milan Krajniak predstavil tretiu a štvrtú kategóriu pomoci, v rámci ktorých zavádzajú tzv. kurzarbeit a pomoc niektorým fyzickým osobám (dohodári, či jednoosobové s.r.o.).

13:54 Koronakríza zasiahla a zmení našu generáciu. Ekonomika stojí, firmy a značky prišli o príjmy. Otázkou teraz nie je, kedy sa kríza skončí. Otázkou je, kto sa lepšie pripraví na život v kríze. O tom, ako by sa mali zariadiť nielen firmy, ale aj politickí lídri, sme hovorili s marketingovým expertom Pavlom Minárom.

13:52 Európska únia vyčlenila 2,7 miliardy eur zo svojho rozpočtu na podporu sektora zdravotnej starostlivosti v členských krajinách Únie. Uviedla to Európska komisia. Komisia pripomenula, že 2. apríla navrhla aktivovať Nástroj EÚ pre núdzovú pomoc s cieľom priamo podporiť systémy zdravotnej starostlivosti v krajinách Európskej únie a podporiť ich tak v boji proti pandémii nového typu koronavírusu.

13:46 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok upozornila, že až 117 miliónov detí sa môže z dôvodu aktuálnej pandémie koronavírusu vyhnúť očkovaniu proti osýpkam. Ide o deti žijúce v niektorej z vyše troch desiatok krajín, ktoré sa pre riziko šírenia koronavírusu rozhodli dočasne pozastaviť niektoré úkony vrátane očkovania

13:40 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a ďalších predstaviteľov vlády po stretnutí s konzíliom odborníkov. Informovali na nej o postupnom uvoľňovaní ekonomických opatrení i o nových prípadoch nákazy.

13:33 Usmernenie k operáciám vydá hlavný hygienik Ján Mikas v utorok alebo v stredu. "Budú operovaní tí, ktorí to nevyhnutne potrebujú a neznesú ďalší odklad," skonštatoval Krajčí s tým, že nemôže dochádzať k tomu, aby u niektorých pacientov prišlo k zhoršeniu zdravotného stavu.

13:17 Zástupcovia gastroprevádzok hovoria o neodvratných škodách spôsobených súčasnou krízou. Žiadajú preto rýchlejšiu a adresnejšiu pomoc, aby tak predišli vlne bankrotov, konkurzov a následného pádu mnohých pridružených firiem, ktorý bude spojený s prepúšťaním zamestnancov.

13:05 Úrad verejného zdravotníctva pripravil praktické informácie o spôsobe šírenia nákazy. Zorientujte sa vo vedecky podložených faktoch.

12:55 Nemecké zdravotnícke úrady vyzvali migrantov s lekárskou kvalifikáciou, aby im pomohli v boji s pandémiou. Vzhľadom na to, že rastúci počet lekárov a zdravotných sestier ochorie alebo je v karanténe, nedostatok zdravotníckych pracovníkov vytvára tlak. Vláda už zvýšila počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti z 24.000 na 44.000, pričom väčšina z nich je vybavená aj pľúcnymi ventilátormi.

12:52 Počet úmrtí dosiahol v utorok v Španielsku 18.056 po tom, ako za posledných 24 hodín zaznamenali 567 nových prípadov. Je to o 50 viac ako v pondelok, informoval na svojej stránke denník El Mundo. Koronavírusom je v krajine nakazených 172.541 osôb. Od pondelka zaznamenali 3045 nových prípadov nákazy.

12:46 Počet testov s negatívnym výsledkom na Slovensku dosiahol celkovo 29 217. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. V slovenských nemocniciach sú s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti štyri osoby, štyria pacienti potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu.

Na Slovensku sa doteraz vyliečilo 113 ľudí, z toho 31 bolo hospitalizovaných, v domácej karanténe bez nutnosti hospitalizácie sa vyliečilo 76 ľudí. Chorobe podľahli dve osoby. Celkovo je na Slovensku vo vekovej kategórii nad 65 rokov pozitívnych 101 osôb. Najviac ich je v okrese Pezinok – 29 žien a 10 mužov, nasleduje okres Bratislava – 13 žien a 9 mužov.

12:40 V súčasnej situácii obmedzení slovenská ekonomika zaznamenáva 30 % pokles výkonu. Zvyšných 70 % ekonomiky je však podľa Matoviča zdravých a vďaka vládnym opatreniam sa ľudia nemusia báť chodiť do práce.

12:37 Čínsky závod v Martine spustil masívnu výrobu akútne nedostatkových ochranných štítov. Denne ich plánuje vyrobiť viac ako dvadsať tisíc. Väčšina produkcie by mala ísť priamo do štátnych hmotných rezerv. Prvé kusy už získali martinskí zdravotníci.

12:33 Výkon operácií, ktoré sa odkladali pre pandémiu, sa v nemocniciach opätovne spustí podľa zdravotného stavu pacientov.

12:26 Šírenie koronavírusu nepriaznivo zasiahlo aj zubné ambulancie. Ich tržby klesli o 90 percent, pričom prevádzkové náklady im zostali približne rovnaké. Ak im štát nepomôže, mnohé z nich môžu zaniknúť. Ministerstvo zdravotníctva o probléme vie a bude ho riešiť.

12:18 Matovič reagoval aj na kritické hlasy, ktoré volajú po väčšom uvoľnení reštrikcií. “Ak otvoríme veľké obchodné prevádzky, prínos pre slovenskú ekonomiku bude maximálne dve percentá z HDP,” povedal premiér s tým, že Slovensko je jedna z najotvorenejších ekonomík a pomáhajú nám najmä objednávky zo zahraničia.

12:15 V pondelok podľa premiéra zverejnia presný plán, kedy a za akých opatrení budeme otvárať jednotlivé prevádzky. Stále však máme “niekoľko otáznikov”, na ktoré potrebujeme poznať odpoveď, zdôraznil Matovič. Aká je situácia po sviatkoch, aká v osadách? Podľa premiéra to treba vyhodnotiť.

12:13 Matovič v úvode pochválil účinky prísnych opatrení. “Sme na tom v rámci Európy veľmi dobre, vybojovali sme si to svojou zodpovednosťou. Ekonomika však trpí, máme približne 30-percentný pokles výkonu,” uviedol. Vláda sa rozhodla spraviť niektoré “zásadné kroky”. Matovič oznámil, že vychádzajú v ústrety pacientom, ktorým doteraz odkladali nevyhnutné operácie.

12:06 Marek Krajčí informoval, že medzi 66 novými prípadmi nákazy je 48 ľudí z pezinského domova sociálnych služieb. V piatich prípadoch išlo o personál zariadenia a v 43 prípadoch o klientov. Z nich je 12 hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici Bratislava, jeden je na umelej pľúcnej ventilácii.

Krajčí tiež komentoval, že v rámci nových pondelkových prípadov sa štyri objavili v karanténnych strediskách.

Laboratóriá vyšetrili 1302 vzoriek, z toho 1236 bolo negatívnych.

11:05 Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 66 nových prípadov ochorenia COVID-19, celkovo už máme 835 pozitívnych prípadov. Oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí.

11:03 Ako a kedy otvoriť slovenskú ekonomiku? Hoci prísne opatrenia držia pandémiu na uzde, môžu pre nás znamenať finančnú katastrofu. S “rozmrazovaním” ekonomík už niektoré štáty začali. Premiér Igor Matovič, ktorý sa stretol s konzíliom odborníkov, predstúpil pred novinárov s odpoveďami.

11:56 Počas pandémie mnohí riešia otázku, čo s kaderníckymi službami. Uvažovali ste, že si kaderníka pozvete k sebe domov?

11:41 Ochorenie COVID-19 je desaťkrát smrteľnejšie ako pandémia prasacej chrípky z roku 2009. Vyhlásil to šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Uviedol, že nové dáta z celého sveta im "dávajú jasnejší obraz o tomto víruse, o jeho správaní a spôsobe, ako ho zastaviť a zaobchádzať s ním".

11:36 Nový Zéland je už podľa premiérky Jacindy Ardernovej "za vrcholom" pandémie koronavírusu. Ardernová sa takto vyjadrila krátko po tom, ako úrady oznámili, že ochoreniu COVID-19 podľahli za 24 hodín štyri ďalšie osoby, čo je dosiaľ najvyšší počet úmrtí, aké krajina zaznamenala za jeden deň. Premiérka povedala, že tieto úmrtia sú smutnou pripomienkou toho, že v krajine treba naďalej pokračovať s obmedzeniami. Nový Zéland však podľa jej slov už svoj vrchol epidémie prekonal, čo však neznamená, že mu už nebezpečenstvo nehrozí.

11:30 Slováci môžu vycestovať za prácou do Českej republiky aj nad 100 kilometrov od štátnej hranice. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Česká republika od utorka upravuje podmienky pre ľudí, ktorí cestujú na jej územie za prácou. Po príjazde do krajiny je nevyhnutné absolvovanie povinnej dvojtýždňovej domácej karantény.

11:20 Výsledok testu, ktorý sa dá zakúpiť na internete na diagnostiku ochorenia COVID-19, čiže tzv. samotest, sa nedá považovať za stopercentne hodnoverný. Pripomína to Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ktorý eviduje veľké množstvo podnetov a otázok na túto tému. "Znovu pripomíname občanom, aby si overovali základné parametre a aby k samotestom pristupovali s rozvahou," prízvukujú odborníci štátneho ústavu.

11:12 Podnikatelia si už môžu uplatňovať nárok na odklad platenia odvodov vyplnením a odoslaním elektronického formulára, ktorý pripravila Sociálna poisťovňa. Počas veľkonočných sviatkov SP o tejto možnosti rozposlala približne 500.000 sms správ a mailov.

11:01 Počet prípadov sa v Rusku za posledných 24 hodín zvýšil o 2774 a dosiahol tak celkovo 21.102 infikovaných v 82 subjektoch Ruskej federácie. Z choroby COVID-19 sa doteraz v Rusku vyliečilo 1694 pacientov. V krajine evidujú 170 úmrtí.

10:53 Opatrenia uvoľňujú Španieli, Taliani, Poliaci a viacero iných. Aký postoj k opatreniam proti šíreniu pandémie majú ďalšie krajiny?

10:48 Počet obetí v Maďarsku stúpol do utorka o 13 na 122, pričom rovnaký - 122 - je aj počet pacientov, ktorí sa z choroby zotavili. Novým druhom koronavírusu sa nakazilo už 1512 osôb, vyplýva z aktuálnych údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu.

10:43 Stovky tisíc Španielov pracujúci v stavebníctve či v iných priemyselných odvetviach môžu od pondelka opäť chodiť do práce. Po dvoch týždňoch totiž prestalo platiť vládne nariadenie, ktoré zastavilo prevádzku všetkých odvetví, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod krajiny.

10:23 Od 14. apríla môžu obyvatelia ČR v odôvodnených prípadoch opäť vycestovať do zahraničia. Podľa ministerstva vnútra ide napríklad o úradné povinnosti, služobné cesty, pohreby alebo návštevu rodiny. Ak je pobyt v zahraničí dlhší ako 24 hodín, dotyčný je povinný po návrate absolvovať 14-dňovú karanténu. Počet infikovaných sa v pondelok v Česku zvýšil o 68 a stúpol na celkových 6059. Ide o najnižší denný nárast od 17. marca.

10:14 Poľsko začne od 19. apríla uvoľňovať ekonomické obmedzenia, ktoré zaviedlo v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Oznámil to tamojší minister zdravotníctva Lukasz Szumowski, ktorého citovala agentúra Reuters. "Od 19. (apríla) začneme pomaly rozmrazovať ekonomiku," povedal Szumowski.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller zase v utorok informoval, že Poľsko v rámci uvoľňovania opatrení zrejme ako prvé zruší obmedzenia týkajúce sa obchodov či pohybu na verejných miestach - ako napríklad zákaz vstupovania do lesa.

10:05 Britské úrady evidujú šírenie COVID-19 už v 92 domovoch sociálnych služieb. Hovoria preto o "narastajúcej kríze", uviedla v utorok spravodajská televízia Sky News. Podľa profesora Chrisa Whittyho, hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo, sa nákaza preukázala vo vyše 13 percentách takýchto zariadení. "Ak existuje podozrenie o šírení nákazy, okamžite sa pristupuje k testovaniu, aby sa šírenie choroby potvrdilo alebo vyvrátilo," uviedol Whitty.

10:03 Od stredy 15. apríla sa na základných školách začínajú zápisy na plnenie povinnej školskej dochádzky na školský rok 2020/2021. Tento rok sa však uskutočnia inak ako po minulé roky, a to bez osobnej účasti detí a rodičov. Zápis je podľa rezortu školstva možné uskutočniť viacerými spôsobmi, napríklad elektronicky, prostredníctvom formulára alebo papierovou formou.

9:57 Národné centrum zdravotníckych informácií pripomína, že pred vyšetrením na ochorenie COVID-19, keď sa vykonáva výter z hrdla a nosa, je potrebné dodržiavať viaceré zásady.

9:53 "Ktorákoľvek krajina v Európe by si to s nami teraz rada vymenila, len my sme nespokojní, lebo chceme viac," napísal premiér na sociálnej sieti. "Čo je lepšou cestou?" pýta sa Matovič.

9:46 Premiér Igor Matovič vystúpi o 11:00 na tlačovej besede po stretnutí s konzíliom odborníkov na tému: Ako otvoríme slovenskú ekonomiku.

9:40 Pandémia si vyžiadala obete už vo všetkých štátoch USA. Prvú obeť ohlásil aj štát Wyoming, píše agentúra Reuters. Išlo o muža, ktorý mal aj iné zdravotné ťažkosti. V štáte Wyoming, ktorý sa nachádza na severozápade USA, bolo doteraz potvrdených 270 prípadov ochorenia COVID-19.

9:31 Internát Strednej odbornej školy elektrotechnickej na Sibírskej ulici v Trnave nebude nateraz slúžiť ako repatriačné stredisko. Hoci počas uplynulých dní ho pripravovali na prijatie prvých repatriantov do karantény, malo by zostať v pohotovosti pre možné ubytovanie pre ľudí z prvej línie - pre lekárov, sestričky, hasičov, policajtov a šoférov. Oznámil to zriaďovateľ zariadenia Trnavský samosprávny kraj.

9:22 Počet infikovaných sa v Nemecku podľa najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha v utorok zvýšil o 2082 na 125.098. Za uplynulých 24 hodín bolo nahlásených 170 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet dosiahol číslo 2969. Počet nakazených tak klesol už štvrtý deň za sebou - predtým štyri dni po sebe stúpal. V Nemecku sa doteraz uzdravilo 68.200 ľudí.

9:08 V súvislosti s koronavírusom koluje na internete množstvo nepravdivých a zavádzajúcich informácií. Informuje o nich polícia na svojom Facebooku.

8:50 V Rakúsku začali v utorok platiť miernejšie opatrenia v boji s pandémiou nového koronavírusu. Svoje brány otvoria 14. apríla podľa informácií tamojšej vlády napríklad menšie obchody a stavebniny, píše denník Die Welt.

"Z ekonomického hľadiska chceme túto krízu prekonať čo najrýchlejšie a bojovať za každé pracovné miesto v Rakúsku," povedal v sobotu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Minulý týždeň avizoval plán uvoľňovania niektorých opatrení. Ide napríklad o menšie predajne s plochou do 400 metrov štvorcových, hobby markety či kvetinárstva.

8:30 Americký prezident Donald Trump sa dostal do názorového sporu s guvernérmi jednotlivých štátov krajiny aj právnikmi. Vyhlásil totiž, že akékoľvek rozhodnutia o ukončení odstávky ekonomiky prijme on. O obmedzeniach nechal pritom rozhodovať práve guvernérov.

8:15 Albánsko zmiernilo pravidlá, ktorými v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu obmedzilo pohyb osôb mimo svojho domova. Občania tak počas pracovného týždňa získajú viac času na nákupy v obchode či lekárni alebo iné nevyhnutné potreby.

7:55 Od utorka začali v Rakúsku platiť zmeny pri vstupe do krajiny. Povolený vstup majú len osoby, ktoré sa preukážu potvrdením o negatívnom teste na koronavírus starým najviac štyri dni. Opatrenie sa nevzťahuje na takzvaných pendlerov.

7:40 Turecká vláda bude pokračovať v praxi vyhlasovania zákazu vychádzania, ktorý počas uplynulého víkendu platil v 31 mestách krajiny. Podľa agentúry AFP to v pondelok oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý súčasne upozornil, že k tomuto opatreniu bude vláda pristupovať tak dlho, ako to bude potrebné pre zastavenie šírenia koronavírusu.

7:30 Zväz stavebných podnikateľov Slovenska v spolupráci so Zväzom podnikateľov v stavebníctve ČR pripravili spoločnú výzvu adresovanú vládam týchto krajín. Zväzy vo výzve žiadajú o úpravu vzájomného cezhraničného styku pre pracovníkov na prioritných stavbách dopravnej, vodnej a energetickej infraštruktúry oboch krajín.

7:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil vedcom svojej krajiny odmenu vo výške milión dolárov (920.000 eur), ak sa im podarí vyvinúť vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala Zelenského hovorkyňa.

Zelenskyj "verí, že milión dolárov je dobrým stimulom," uviedla vo vyhlásení jeho hovorkyňa Julija Mendeľová. Dodala, že cieľom je vyvinúť vakcínu, ktorá by "zachránila stovky tisíc životov".

Ukrajina s približne 42 miliónmi obyvateľov má doteraz 3102 pozitívne testovaných na infekčné ochorenie COVID-19 a 93 obetí.

7:00 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1509 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP na základe údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, zozbieraných do pondelka 20.30 h miestneho času (utorok 02.30 h SELČ). Počet ľudí, ktorí zomreli v USA na ochorenie COVID-19 v priebehu jedného dňa, je tak podobný ako v predchádzajúcej bilancii z pondelka, podľa ktorej si nákaza vyžiadala 1514 obetí.

Podľa údajov koronavírusu v Spojených štátoch podľahlo už najmenej 23.529 ľudí, čo je najviac zo všetkých štátov na svete.

6:50 Turecký parlament v utorok schválil zákon, ktorý umožňuje prepustiť z väzníc desiatky tisíc väzňov. Ide o bezpečnostné opatrenie, ktoré má zabrániť rozšíreniu epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 vo väzenských zariadeniach v Turecku. Zákon nadobudol platnosť okamžite.

6:40 Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. V nedeľu 12. apríla bolo spolu otestovaných 78 klientov a 25 ľudí z personálu. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.

6:30 Štát by mal po veľkonočných sviatkoch predstaviť aplikáciu, ktorá by upozorňovala ľudí na to, že prišli do kontaktu s infikovanými. Môže tiež pomôcť pri kontrole dodržiavania karantény. O tom, či bude aplikácia u nás povinná, sa zatiaľ rokuje. Vláda tiež dolaďuje ďalšie detaily.

6:00 Udalosti sme sledovali aj počas Veľkonočného pondelka, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok