Pomocná ruka ekonomike EÚ, zhodli sa na 500-miliardovom pláne

TA3 TASR
10.4.2020 00:11

Ministri financií členských krajín Európskej únie sa dohodli na niekoľkomiliardovom pláne pre oživenie ekonomík po koronavírusovej kríze. Krajiny, kde sa platí eurom, tak budú môcť využívať úvery zo záchranného fondu bez akýchkoľvek podmienok. Po videokonferencii to oznámili viacerí ministri financií.

Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Holandsko - všetky tieto krajiny sa zhodli na podpore záchranného balíka, uviedli pre agentúru Reuters viacerí diplomati a zástupcovia vlád. Detaily ešte musia odsúhlasiť aj ostatné štáty EÚ. Kompromis dosiahli ministri až po dvoch kolách rokovaní a po ostrom spore týkajúcom sa podmienok tohto balíka v rozsahu približne 500 miliárd eur.

"Dnešok je veľkým dňom európskej solidarity a aj sily," povedal v Berlíne po skončení rokovaní minister financií Olaf Scholz. "Ide o zdravie občanov, ide o zaistenie pracovných miest a ide o to, aby mnohé podniky v tejto kríze prežili," dodal.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire na Twitteri napísal, že sa podarilo dosiahnuť vynikajúci kompromis. Ako uviedol, 500 miliárd eur je k dispozícii okamžite a má byť pripravený aj nový fond na oživenie hospodárstva. Ministri financií rokovali už v stredu, no po 16 hodinách diskusií sa im na záchrannom pláne dohodnúť nepodarilo, preto rokovania pokračovali aj vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok