Agrorezort spúšťa kampaň priamych podpôr, osobný kontakt minimalizujte

TA3 TASR
8.4.2020 10:49

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ako správca registra pôdy LPIS informuje, že tento týždeň pre žiadateľov úspešne spustilo kampaň priamych podpôr na tento rok. Žiadosť je potrebné podať do 15. mája. Informoval o tom Daniel Hrežík z MPRV SR.

Agrorezort spúšťa kampaň priamych podpôr, osobný kontakt minimalizujte
TASR/Erika Ďurčová

Aplikácia je plne funkčná

Daniel Hrežík z MPRV SR uviedol, že aplikácia IS GSAA, do ktorej žiadatelia zakresľujú svoje obhospodarované plochy, je od tohto týždňa sprístupnená a plne funkčná. V aplikácii IS GSAA pre žiadateľa nepribudli žiadne zásadné zmeny funkcionality, preto by žiadatelia z predošlých rokov nemali mať žiadne neočakávané problémy so zakreslením svojich plôch a s následným vyplnením zoznamov poľnohospodárskych pozemkov a zoznamom poľnohospodárskych pozemkov s oblasťou ekologického záujmu.

Zdôraznil, že aktualizácia LPIS pre rok 2020 bola ukončená ešte pred ostrým spustením kampane. Pre kampaň 2020 sa realizovala na prelome kalendárnych rokov 2019/2020 cyklická obnova dielov pôdnych blokov LPIS na území východného Slovenska. Rezort pôdohospodárstva predpokladá, že zásahy do LPIS a podaných jednotných žiadostí budú vplyvom včasnej aktualizácie v roku 2020 minimalizované a vykonávané len v nevyhnutých prípadoch.

Vyzvali k elektronickej komunikácii

MPRV spolu s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou dôrazne vyzýva žiadateľov, aby pri komunikácii so zástupcami rezortu v maximálnej možnej miere využívali elektronickú komunikáciu. Zamestnanci ministerstva a PPA sa budú usilovať poskytnúť nevyhnutnú elektronickú asistenciu v súvislosti s podávaním jednotnej žiadosti pre rok 2020. Práve táto forma komunikácie prispeje k vyššej efektivite.

MPRV zároveň dôrazne odporúča, aby si žiadatelia svoju návštevu a podanie žiadosti na regionálnom pracovisku PPA dohodli vopred elektronicky, aby dochádzalo k minimálnemu stretávaniu sa ľudí na jednom mieste v rovnakom čase, a tak sa dodržiavali nariadenia Ústredného krízového štábu SR, vydané v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19. Hrežík poznamenal, že PPA nebude v žiadnom prípade vypĺňať žiadateľom žiadosti v GSAA a technická asistencia bude obmedzená na prístup k počítaču s internetom pre žiadateľov, ktorí nemajú internet, prípadne počítač k dispozícii. Na technickú asistenciu je potrebné si vopred rezervovať termín na príslušnom regionálnom pracovisku PPA.

Konečný termín je 15. máj

Agrorezort podľa Hrežíka dôrazne žiada právnické osoby, aby predkladali žiadosti výhradne elektronicky, podľa postupu zverejneného PPA a aby nepredkladali žiadosti osobne. Prípadné osobné podávanie žiadostí sa bude realizovať bezkontaktne (iba prevzatie prinesených žiadostí bez akejkoľvek kontroly za prítomnosti žiadateľa) rovnako, ako pri poštovom podaní. MPRV SR a PPA žiadateľom preto odporúča podať žiadosť radšej cez poštu v obci a necestovať do miest osobne z dôvodu odovzdania žiadosti.

Hrežík dodal, že konečný termín na podávanie žiadostí je európskou legislatívou stanovený na 15. mája príslušného roka. Zástupcovia rezortu žiadajú a odporúčajú žiadateľom využiť elektronickú komunikáciu na dohodnutie si termínu na PPA. V žiadnom prípade nemožno odkladať podanie žiadosti na poslednú chvíľu. V súčasnosti, v dôsledku opatrení proti ochoreniu COVID-19 nie je spustená telefonická podpora. Zamestnanci PPA a rovnako aj zamestnanci sekcie identifikácie a kontroly poľnohospodárskych pozemkov MPRV SR sú pripravení poskytnúť technickú asistenciu formou elektronickej komunikácie. Prípadné spustenie telefonického helpdesku ministerstvo zváži na základe vývoja udalostí v nasledujúcich týždňoch. V prípade akýchkoľvek otázok sú zamestnanci ministerstva k dispozícii denne na svojich emailových adresách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok