Zverejnili zoznam najbohatších ľudí, sú na ňom i dvaja Slováci

TA3 TASR
7.4.2020 18:02

Najbohatším človekom na svete je tretí rok po sebe zakladateľ a šéf internetového koncernu Amazon Jeff Bezos s majetkom 113 miliárd USD (103,81 miliardy eur), vyplýva z najnovšieho poradia časopisu Forbes. Bezos obhájil prvé miesto aj napriek tomu, že v rámci rozvodovej dohodyprenechal svojej exmanželke akcie Amazonu v hodnote 36 miliárd USD. Akcie Amazonu od zverejnenia minuloročného poradia vzrástli o 15 %.

Zverejnili zoznam najbohatších ľudí, sú na ňom i dvaja Slováci
SITA/AP

Druhým najbohatším človekom zostal spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates, nasledovaný majiteľom francúzskej skupiny vyrábajúcej luxusný tovar LVMH Bernardom Arnaultom, ktorý z tretieho miesta na štvrté vytlačil legendárneho investora Warrena Buffetta. Najbohatšou ženou je celkovo deviata Alice Waltonová, jedna z dedičov Sama Waltona, zakladateľa spoločnosti Walmart, s majetkom 54,4 miliardy USD.

Počet dolárových miliardárov sa k 18. marcu, keď Forbes finalizoval svoj zoznam, v porovnaní s minulým rokom znížil o 58 na 2095. Len počas 12 dní, keď Forbes pôvodne počítal majetky najbohatších ľudí, ich počet klesol o 226. Dôvodom bol negatívny vplyv pandémie nového koronavírusu na akciové trhy po celom svete. Z miliardárov, ktorí zostali na zozname, 51 % malo menší majetok ako pred rokom. Celková hodnota majetku svetových miliardárov dosiahla 8 biliónov USD, čo bolo o 700 miliárd USD menej ako v roku 2019.

Zo Slovákov sa v poradí Forbesu umiestnili dvaja, spoluzakladateľ developerskej skupiny HB Reavis Ivan Chrenko (1415) s odhadovaným majetkom 1,5 miliardy USD a jeden z partnerov finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák (1990) s odhadovaným majetkom 1 miliarda USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok