Zatvorenie škôl počas pandémie nemusí byť dobrá cesta, tvrdia vedci

TA3 SITA
7.4.2020 13:05

Krajiny ako Veľká Británia, ktoré nechali zatvoriť školy, aby zabránili šíreniu koronavírusu, by si mali položiť otázku, či je to tá správna cesta. Tvrdí to tím vedcov z The University College London. Podľa ich názoru má totiž takýto krok len malý dopad na celkovú situáciu, hoci aj v kombinácii s inými reštriktívnymi opatreniami.

Zatvorenie škôl počas pandémie nemusí byť dobrá cesta, tvrdia vedci
TASR/Martin Baumann (ilustračná fotografia)

Deti majú len zriedka vážne príznaky

Stratégia britskej vlády sa pritom opierala o odporúčania iných vedcov, podľa ktorých, naopak, zatvorenie škôl zohráva dôležitú rolu v boji proti pandémii. Vláda uviedla, že svoju politiku týkajúcu sa koronavírusu najbližšie prehodnotí po veľkonočných sviatkoch.

Hoci sa deti môžu nakaziť novým vírusom, len zriedka majú vážne príznaky. Môžu byť však šíriteľmi infekcie, čo je dôvod, prečo mnohé krajiny školy zatvorili.

Výskum zverejnený v odbornom magazíne The Lancet Child & Adolescent Health skúmal 16 štúdií, z ktorých niektoré sa zaoberali šírením koronavírusu, iné sezónnou chrípkou či epidémiou SARS z roku 2003. Výsledky ukázali, že zatiaľ čo zatvorenie škôl pomáha počas chrípkových epidémií, to isté nemusí platiť pre koronavírus. Dáta z epidémie SARS (v Číne, Hongkongu a Singapure) naznačujú, že zatvorenie škôl neprispelo ku kontrole epidémie. Nedávne modelové štúdie pre ochorenie COVID-19 predpovedajú, že iba zatvorenie škôl by zabránilo len dvom až štyrom percentám úmrtí. To je oveľa menej ako iné opatrenia na zabránenie sociálnym kontaktom.

Vzdelávanie detí je nabúrané

"Dáta týkajúce sa výhod zatvorenia škôl počas pandémie koronavírusu sú limitované, ale podľa toho, čo vieme, je dopad pravdepodobne iba malý," uviedol jeden z autorov výskumu, profesor Russell Viner. Dodatočne spomenul tiež vysokú cenu, ktorú so sebou rušenie vyučovania prináša: vzdelávanie detí je nabúrané, môže utrpieť ich psychické zdravie, zaťažené sú tiež rodinné financie.

Profesor Neil Ferguson z Imperial College London pracoval na inom vedeckom modeli, na ktorom sú založené súčasné vládne odporúčania. Podľa jeho slov vyššie spomenutý tím vedcov nebral do úvahy vplyv, ktorý môže mať zatvorenie škôl v spojitosti s inými opatreniami.

"V spojitosti s prísnym dodržiavaním sociálnych odstupov zohráva (zatvorenie škôl) dôležitú rolu pri prerušení zvyšných kontaktov medzi domácnosťami a tým zabezpečuje, že prenos nákazy klesá," upozornil profesor Ferguson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok