Pribudli nakazení i vyliečení, parlament schválil odklad splátok

TA3 TASR SITA ČTK
7.4.2020 15:49

Vláda podniká ďalšie kroky v boji s nákazou. Počas veľkonočných sviatkov bude platiť zákaz vychádzania. Podarí sa nám situáciu s pandémiou ustáť? Čo nás ešte čaká? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli nakazení i vyliečení, parlament schválil odklad splátok
SITA/Branislav Bibel

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 Izraelčania, ktorí si z náboženských dôvodov nechali narásť brady, budú môcť používať vlastné masky na ochranu pred koronavírusom a pritom sa ani nemusia oholiť. Informoval o tom námestník izraelského ministra zdravotníctva Itamar Grotto. Americké noviny Algemeiner vysvetlili, že mnoho židov a moslimov, ako aj niektorí kresťanskí duchovní nosia dlhé brady v súlade s tradíciou svojho náboženstva, čo sa izraelská vláda rozhodla zohľadniť.

0:00 Počas trvania opatrení na obmedzenie pohybu bude polícia v zmiešaných hliadkach s vojakmi kontrolovať zákaz pohybu na hraniciach okresov. Pri prejazde, či už prostredníctvom auta, bicykla alebo chôdzou, budú občania príslušníkom Policajného zboru vypĺňať dotazník so svojimi súkromnými a kontaktnými údajmi, ako aj s cieľom presunu. Pravdivosť údajov budú policajti vyhodnocovať priebežne.

23:50 Niektorí koaliční partneri nesúhlasili s návrhom na obmedzenie pohybu ľudí cez veľkonočné sviatky, no rešpektujú ho. Výhrady mala najmä strana Za ľudí a SaS, hnutie Sme rodina s nariadením súhlasí.

23:40 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko po kritike, že neberie epidémiu nového koronavírusu vážne, vyzval expertov Svetovej zdravotníckej organizácie, aby sami zhodnotili situáciu v jeho krajine. Podľa Lukašenka majú experti z WHO ukázať bieloruským občanom, že sú v bezpečí a že vláda pred nimi nič netají. "Nevyzerá to tu vôbec katastroficky. Počet nakazených sa síce zvyšuje, no nejedná sa o žiadnu lavínu. Vďaka Bohu," povedal Lukašenko.

23:30 Americký prezident Donald Trump kritizoval na Twitteri Svetovú zdravotnícku organizáciu za zlyhanie počas pandémie. Súčasne obvinil WHO z toho, že má príliš blízko k Číne. Vo svojom tvíte Trump tiež vyjadril údiv nad tým, že organizácia "je z veľkej časti financovaná Spojenými štátmi a napriek tomu sa z nejakého dôvodu veľmi zameriava na Čínu". Avizoval, že sa bude touto záležitosťou "bližšie zaoberať". Dodal, že "našťastie odmietol ich (WHO) počiatočnú radu, aby sme nechali naše hranice s Čínou otvorené". Následne Trump kladie otázku, prečo WHO dala Spojeným štátom "také zlé odporúčanie".

23:20 Srbská vláda zakázala ľuďom s ochorením COVID-19, ktorí nemajú žiadne alebo len mierne príznaky, aby ostali v domácej liečbe. Podľa nového nariadenia sa bude musieť každý občan s pozitívnym testom na nový koronavírus presunúť do veľkých liečebných centier, ktoré vláda zriadila za účelom efektívnejšieho boja proti ďalšiemu šíreniu nákazy.

23:10 O vrátení preplatkov, ale aj o ďalších zmenách v daniach, ktoré schválili poslanci, sme sa rozprávali s Alicou Orda-Oravcovou, odborníčkou na dane a odvody.

23:00 Ich mená vás asi neprekvapia.

22:50 Daňovníci, ktorí podali priznanie do konca marca a majú nárok na preplatok, nebudú musieť na svoje peniaze čakať až do skončenia pandémie.

22:40 Tovar by sa mal čo najskôr distribuovať nemocniciam.

22:30 Upravia sa tiež lehoty pri konaniach pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Rozhodol o tom parlament, ktorý tak reaguje na pandémiu koronavírusu.

22:20 Počet obetí COVID-19 vo Francúzsku prekročil 10-tisíc.

22:10 Nasledujúce dni budú podľa člena permanentného krízového štábu Vladimíra Krčméryho kritické.

22:00 Ministerstvo dopravy a výstavby v krátkom čase predstaví opatrenia na zlepšenie situácie v cestovnom ruchu na Slovensku. Šéf rezortu Andrej Doležal zároveň na jedno z najbližších rokovaní vlády predloží návrh novely zákona o zájazdoch, ktorá umožní odklad čerpania služby cez poukážky. V reakcii na otvorený list štyroch oblastných organizácií cestovného ruchu v súvislosti s koronakrízou to uviedol hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

21:50 Jeho zdravotný stav sa zhoršil včera večer.

21:40 Hasiči vykonávali testovanie na viacerých miestach.

21:30 Autobusy však na cestu do práce využívajú aj zdravotníci a zamestnanci nemocníc.

21:20 Testovacie kapacity tak dokážu zvýšiť o stovky vzoriek denne.

21:10 Svoj pozdrav nám poslal saxofonista Radovan Tariška.

21:00 Vláda by tento týždeň mala predstaviť opatrenia aj pre veľké firmy. V druhej časti Témy dňa sme sa pozreli podrobnejšie na testy na COVID-19, ktoré by si Slovensko malo vyrábať vo vlastnej réžii. Pozrite si reláciu.

20:55 Francúzska metropola sa rozhodla ešte viac sprísniť opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Od stredy zakázala ľuďom venovať sa behu v čase od desiatej rána do siedmej večera. Parížania totiž možnosť ísť si von zabehať podľa francúzskych médií zneužívali, vôbec nedodržiavali medzi sebou povinnú niekoľkometrovú vzdialenosť, a pre mnohých z nich bol beh iba zámienka - obliekli sa do športového a potom sa iba prechádzali v mase ľudí, lebo sa im nechcelo sedieť doma.

20:50 Británia môže zaznamenať až 66.000 úmrtí na koronavírusové ochorenie COVID-19 počas prvej vlny súčasnej pandémie. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú zverejnil americký nezávislý výskumný inštitút IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) so sídlom v Seattli. Podľa tejto prognózy by bola smrtnosť na toto ochorenie najvyššia v Európe, pričom celkovo by si COVID-19 na starom kontinente vyžiadal približne 152.000 mŕtvych.

20:40 Rakúska spolková krajina Tirolsko zrušila povinnú celoplošnú karanténu v mestách a obciach zavedenú 19. marca ako súčasť opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu. Zatvorené však naďalej zostávajú viaceré lyžiarske strediská, kde sa objavili mnohé prípady nákazy. Tirolsko bol prvou oblasťou v Rakúsku, odkiaľ hlásili prípady ľudí infikovaných koronavírusom a neskôr sa stal aj najviac zasiahnutou časťou krajiny.

20:30 Taliansko zaznamenalo 604 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Ide o nižší denný nárast ako v pondelok, keď pribudlo 636 úmrtí, informovali televízia Sky Tg24 a agentúra ANSA s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany. Chorobe COVID-19 alebo komplikáciám s ňou spojenými podľahlo v Taliansku od začiatku pandémie 17.127 osôb.

20:25 Policajti, hasiči a záchranári budú mať nárok na služobné platené voľno v čase mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19. Poslanci schválili zákon o niektorých opatreniach v pôsobnosti ministerstva vnútra v súvislosti s ochorením COVID-19 so zmenami. Poslanci rozhodli o zákone v skrátenom režime, hlasovaním ukončili piatu schôdzu parlamentu. Zákonom sa obmedzí i prijímanie žiadostí o občianske preukazy, cestovné pasy a ďalšie lehoty.

20:20 Ľudia ešte využili posledné hodiny na presun v rámci republiky. Aktuálnu situáciu na cestách mapoval náš kolega Patrik Jager.

20:15 Na vaše otázky odpovedala námestníčka Úradu verejného zdravotníctva Iveta Trusková.

20:10 Zavedenie zálohového systému jednorazových obalov sa posunie. Upravia sa tiež niektoré lehoty pri konaniach pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Poslanci schválili návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti ministerstva životného prostredia v súvislosti s ochorením COVID-19. Zákon prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

20:00 Prezident Policajného zboru Milan Lučanský žiada slovenských občanov, aby rešpektovali nariadenie vlády. "Chcem poprosiť verejnosť, aby rešpektovala nariadenie vlády, ktoré bolo včera prijaté - aby ľudia zostali doma, aby sa iba v tých najnevyhnutnejších prípadoch, ktoré sú uvedené v tomto nariadení, vzďaľovali zo svojich domovov, a tým nám policajtom uľahčili našu prácu, ktorú si budeme vykonávať počas veľkonočných sviatkov," povedal Lučanský.

19:50 Na brífingu guvernér štátu New York Andrew Cuomo vysvetlil, že "tento vírus je veľmi dobrý v tom, čo robí. A zabíja zraniteľných ľudí". Dodal, že "to nemôžeme zastaviť".

19:40 Zuzana Jusková je prvá a zároveň stále jediná Slovenka, ktorá preplávala kanál La Manche.

19:30 Viaceré firmy už museli zväčšiť sklad a logistiku.

19:20 Rozruch spôsobil predovšetkým v Richnave.

19:10 Ako bezdomovci čelia koronavírusu? V našom štúdiu sme o tom diskutovali s riaditeľom Depaul Slovensko Jozefom Kákošom.

19:00 Našiel si čas aj na pozdrav pre našu televíziu.

18:50 Ako bude odklad splátok fungovať? Pozrite si celú tlačovú besedu.

18:40 Minister financií Eduard Heger práve oznámil, že parlament schválil odklad splátok. Občania, podnikatelia a malé a stredné podniky budú môcť v čase pandémie požiadať o odklad splátok úverov v bankách maximálne na deväť mesiacov. Banky budú za stanovených podmienok povinné takejto žiadosti vyhovieť. Klienti v takom prípade nebudú považovaní za neplatičov. Za prijatie návrhu hlasovalo 88 poslancov zo 132 prítomných.

18:20 Z viacerých zdravotníckych zariadení v Maďarsku zmizli rúška a dezinfekčné prostriedky, preto bolo podaných niekoľko trestných oznámení, povedal pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió celoštátny veliteľ nemocníc Zsolt Halmosi. Vo viacerých nemocniciach podľa jeho vyjadrenia nebolo možné monitorovať pohyb zdravotníckeho materiálu, preto podalo niekoľko šéfov týchto inštitúcií trestné oznámenie. V súčasnosti prebieha viacero trestných stíhaní.

18:10 Izraelská vláda nariadila povinné nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Cieľom tohto opatrenia, ktoré začne platiť v nedeľu, je spomaliť šírenie nového koronavírusu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že výnimku z pravidla budú mať deti mladšie ako šesť rokov, mentálne postihnutí ľudia a tiež osoby, ktoré budú sami cestovať autom alebo budú sami na pracovisku. Ochranné rúška si ľudia môžu vyrobiť aj svojpomocne, dodala vláda.

17:50 YouTube odstráni všetky videá týkajúce sa konšpiračnej teórie, podľa ktorej 5G siete súvisia so šírením nového koronavírusu. Správa prichádza po tom, ako sa na službe objavil živý prenos rozhovoru, v ktorom David Icke obhajoval túto konšpiračnú teóriu a vyhlásil, že "existuje prepojenie medzi 5G a zdravotnou krízou".

17:30 Ivan Korčok sa v stredu po vymenovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou ujme vedenia ministerstva zahraničných vecí. Funkciu prevezme od ministra hospodárstva a zastupujúceho ministra zahraničných vecí Richarda Sulíka. Sulík dočasne zastupuje Korčoka, ktorý doteraz pôsobil ako veľvyslanec SR v Spojených štátoch amerických a po návrate na Slovensko musel absolvovať povinnú dvojtýždňovú karanténu.

17:10 Česká Poslanecká snemovňa rozhodla o predĺžení núdzového stavu v súvislosti s pandémiou do 30. apríla.

16:58 Čo znamená obmedzenie pohybu počas sviatkov? Polícia ponúkla širšie vysvetlenie v prípade rôznych situácií, ktoré sa môžu vyskytnúť. Prečítajte si viac.

16:55 Od stredy 8. apríla do 17. apríla bude možné prekročiť vnútorné slovenské hranice iba na vybraných hraničných priechodoch. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Ak sa Slováci budú snažiť prekročiť hranice inými hraničnými priechodmi, môže im byť udelená pokuta do výšky 300 eur.

16:50 Voliči v americkom štáte Wisconsin v utorok nakoniec hlasujú v demokratických a republikánskych primárkach, ktoré mali byť preložené z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Tamojší najvyšší súd ich preloženie zamietol.

16:40 Číne sa zavedenie prísnych preventívnych opatrení vyplatilo. Z najľudnatejšej krajiny sveta hlásia denne už iba niekoľko desiatok prípadov nakazenia, pričom dnes nezaznamenali žiadne úmrtie. O tom ako zavedenie bezpečnostných opatrení vyzeralo, a aké sú ich ekonomické následky sme sa porozprávali s Matejom Šimalčíkom zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdii.

16:35 Negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 má ďalších 19 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. "V pondelok (6. 4.) testovali päť lekárov, deväť sestier a päť nezdravotníckych pracovníkov, ktorí prišli do kontaktu s pacientom alebo nezdravotníckym zamestnancom s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19," uviedla hovorkyňa nemocnice.

16:32 Spoločnosť Kia Motors Slovakia darovala Slovensku 200.000 eur na nákup pľúcnych ventilátorov, ktoré sú potrebné pri liečbe zdravotných komplikácií pri ochorení COVID-19. Sedem prístrojov, ktoré budú za túto sumu zakúpené, rozdelí do nemocníc ministerstvo zdravotníctva. Povedal to na brífingu minister hospodárstva Richard Sulík.

16:23 Európska únia sa chystá vyčleniť 15 miliárd eur na pomoc chudobným krajinám na celom svete v ich boji proti pandémii nového koronavírusu. Podľa vyjadrenia predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej má uvedená suma za cieľ pomôcť krajinám so slabými systémami zdravotnej starostlivosti vyrovnať sa s dopadom nákazy. Vyčlenená finančná pomoc má pomôcť aj pri dlhodobom oživení ich ekonomík.

16:20 Japonská vláda vyhlásila pre pandémiu koronavírusu núdzový stav v Tokiu, Osake a ďalších piatich prefektúrach. Opatrenie má platiť do 6. mája. Kabinet pripravuje stimulačný balíček vo výške 108 biliónov jenov, čo je v prepočte takmer 920 miliárd dolárov. Japonsko eviduje viac ako 4000 nakazených a 93 obetí ochorenia COVID-19.

16:14 V Taliansku za uplynulé dni klesá počet nakazených. Situácia bola kritická najmä v severných regiónoch, kde nemocnice nezvládali nápor nakazených. Jedným z najhoršie zasiahnutých oblastí je aj Lombardsko, kde žije naša spolupracovníčka Natália Srnová, ktorá nám zatelefonovala podrobnosti.

16:10 Aká je situácia na hraniciach s Rakúskom? Polícia zverejnila video z Bergu.

16:02 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov Smeru-SD, ktorí hovorili o odklade splátok úverov.

16:01 Vo Švajčiarsku pribudlo v utorok za 24 hodín 590 potvrdených prípadov nákazy, ich celkový počet dosiahol 22.242. V tejto krajine zaznamenali doteraz 785 úmrtí, o 39 viac ako v pondelok, informoval portál 20min.ch s odvolaním sa na údaje jednotlivých kantónov.

15:57 Namiesto vládneho zákazu vychádzania ľudí počas veľkonočných sviatkov by Smer-SD viac komunikoval a upozorňoval na riziká spojené so šírením koronavírusu. Vyhlásil to šéf Smeru-SD Robert Fico v reakcii na rozhodnutie vlády o rozšírení núdzového stavu.

15:54 Opozičná strana Smer-SD považuje návrh na odklad splátky úveru za obrovský podvod na ľuďoch. Prekáža jej, že úver sa bude aj po obdobie odkladu splátok ďalej úročiť. K návrhu zákona preto plánuje predložiť pozmeňujúci návrh.

15:40 Do našej ekonomiky treba naliať oveľa viac peňazí, než doteraz schválila vláda. Pomoc by mala zároveň prísť čo najskôr. Takúto výzvu vyslali renomovaní ekonómovia kabinetu Igora Matoviča. Výzvu vláde podpísal aj Ivan Šramko, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

15:31 Slovensko má už 13 ľudí, ktorí sa vyliečili z ochorenia COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ako doplnila, k doterajším deviatim pribudli ďalšie štyri osoby z Prešova. "Títo pacienti boli v domácej karanténe," uviedla.

15:27 Švédsko v utorok oznámilo ďalších 114 úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 591. Švédsky Úrad verejného zdravotníctva oznámil, že koronavírusom je nakazených celkovo 7693 ľudí. Švédsko má približne 10,3 milióna obyvateľov.

15:20 Rodičia, ktorým končí poberanie rodičovského príspevku a nemôžu nastúpiť späť do práce, môžu čerpať ošetrovné. Vyplýva to z vládneho návrhu, ktorý schválil parlament. Ekonomický analytik ale varuje, aby bola vláda pri vyšších dávkach pomoci opatrná. Príspevok sa nevzťahuje na matky, ktoré pred materskou dovolenkou nepracovali.

15:12 V strojárskej spoločnosti PPS Group Detva sa zatiaľ hromadne prepúšťať nebude. Firme pomôže svojimi opatreniami vláda. Dohodli sa na tom predstavitelia parlamentu, vlády a firmy na utorkovom rokovaní v závode.

15:03 Pozrite si tlačovú besedu ministra hospodárstva Richarda Sulíka a prezidenta Kia Motors Slovakia Kyong-Jae Lee po spoločnom rokovaní.

14:55 Čínsky Wu-chan sa po viac ako dvoch mesiacoch opäť otvára. Obyvatelia ho budú môcť po prvý raz od konca januára opustiť. V metropole provincie Chu-pej sa koronavírus podarilo dostať pod kontrolu. Návrat k normálnemu životu však bude pomalý a zdĺhavý.

14:51 V slovenských nemocniciach je podľa údajov NCZI na pľúcnej ventilácii aktuálne šesť pacientov, na jednotke intenzívnej starostlivosti traja. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

14:46 Slovenskí vedci vyzývajú vedenie krajiny na lepšiu krízovú komunikáciu. Zároveň poukazujú na potrebu pripraviť konkrétne plány na ďalšie mesiace. "Čo najmenej dramatických vyhlásení, zvlášť, ak sa nezakladajú na premyslenom pláne a na odborných stanoviskách," odporúčajú vedci. Ako jeden z príkladov, kde sa dá komunikácia zlepšiť, uvádzajú informovanie o počtoch nových prípadov ochorenia: "Nemala by to byť politická informácia, prvoradú úlohu by mal hrať príslušný orgán, buď Úrad verejného zdravotníctva SR alebo ministerstvo zdravotníctva."

14:41 Vedenie Prešovského samosprávneho kraja sa stretlo s predstaviteľmi nemocníc, aby rokovali o spoločnom postupe ako bojovať proti šíreniu koronavírusu.

14:34 Poznatky o ľudskom správaní a verejnom zdraví sa dajú získať aj analýzou obsahu odpadových vôd. Technológiu, ktorá je známa ako epidemiológia založená na odpadových vodách, chcú teraz vedci použiť ako pomôcku pre monitorovanie ohnísk nákazy COVID-19.

14:13 Z ochorenia Covid-19 sa u nás vyliečilo už 9 ľudí. Deviaty vyliečený je muž z okresu Trnava, ktorý bol v domácej karanténe. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

Ministerstvo informovalo aj o rozmiestnení prípadov nákazy po Slovensku. Najviac prípadov je v Bratislavskom kraji – 169, nasledujú Prešovský kraj – 81, Žilinský kraj – 76, Trenčiansky kraj - 66, Trnavský kraj – 51, Košický kraj – 51, Banskobystrický kraj - 48 a Nitriansky kraj s 39 pozitívnymi prípadmi. Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 319 mužov a 262 žien. Najviac pozitívnych osôb je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov – 181 osôb, nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 168, vo vekovej kategórii 45 – 59 je to 123 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 71 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov – celkovo 35. Najviac občanov s pozitívnym výsledkom nad 65 rokov je v okrese Bratislava - 9 mužov a 9 žien, na celom Slovensku ich je 38 v tomto veku.

Počet testov s negatívnym výsledkom na Slovensku dosiahol 17 058. Pribudlo 47 nových prípadov nákazy, celkovo už máme 581 pozitívnych prípadov.

14:06 K možnosti odložiť si svoje splátky by sa mohli dostať aj klienti lízingových spoločností. Ako na utorkovej tlačovej konferencii informoval štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek, o možnostiach rokovali so zástupcami asociácie leasingových spoločností.

13:56 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Slovenskej republiky, Igora Matoviča, ktorý informoval o nových nakazených pacientoch.

13:45 Pandémii padlo na celom svete za obeť už viac ako 75.00 ľudí. Väčšina z nich ochoreniu COVID-19 podľahla v Európe. Informovala o tom v utorok agentúra AFP, ktorá vychádza z oficiálnych údajov zverejnených do utorka 11.45 h SELČ. Na celom svete bolo doteraz podľa AFP zaznamenaných 75.538 úmrtí vrátane 53.928 smrteľných obetí v Európe, ktorá je najviac zasiahnutým kontinentom.

13:41 V súvislosti s medializovanými informáciami, že sú negatívne testovaní občania v karanténnych centrách ubytovaní s pozitívne testovanými, Matovič konštatoval, že absolútna väčšina ľudí, ktorá z Tirolska prišla, bola nakazená ešte pred príchodom na Slovensko.

"Mnohí ľudia, ktorí sú v karanténnych centrách, nedodržiavajú príkazy. Preliezajú cez balkón jeden k druhému, robia si tam 'žúrky'. Potom sa nemôžeme čudovať, že to takto dopadne," povedal. Dodal, že pravdou však môže byť aj to, že niekto zlyháva na strane štátu alebo tých, čo zabezpečujú karanténu v štátnych zariadeniach.

13:38 Mesto Košice začalo v utorok s chemickou dezinfekciou lavičiek v parkoch. Celkovo ich majú takýmto spôsobom do štvrtka vyčistiť spolu 1068. „Ide hlavne o lavičky v parkoch a lokalitách, kde je zvýšený pohyb občanov. V tomto období obmedzeného pohybu v najväčšej miere využívajú lavičky ľudia bez domova a podľa toho sme sa snažili aj vytypovať lokality, kde sa bude dezinfikovať,“ uviedla riaditeľka SMsZ Marta Popríková.

13:25 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a predstaviteľov zamestnávateľov po spoločnom rokovaní.

13:15 Viac ako 500 ľudí sa uplynulý víkend zapojilo do globálneho boja proti pandémii. Počas 48-hodinového virtuálneho podujatia Hack the Crisis Slovakia vznikli desiatky riešení na aktuálne zdravotnícke, spoločenské a ekonomické problémy spôsobené koronavírusom.

13:05 Krajiny ako Veľká Británia, ktoré nechali zatvoriť školy, aby zabránili šíreniu koronavírusu, by si mali položiť otázku, či je to tá správna cesta. Tvrdí to tím vedcov z The University College London. Podľa ich názoru má totiž takýto krok len malý dopad na celkovú situáciu, hoci aj v kombinácii s inými reštriktívnymi opatreniami.

12:54 "Dvadsiatich štyroch zo zistených nakazených pacientov zistili v karanténnej stanici,” doplnil aktuálne údaje Igor Matovič. Ide opäť o skupinu Slovákov, ktorí cestovali z Tirolska individuálnou dopravou.

"Je to dôkazom toho, že rozhodnutie dávať ľudí, ktorí idú aj individuálnou dopravou do karantény a následne ich testovať, je veľmi dôležité, lebo títo ľudia, 24 pacientov pozitívne testovaných, by sa dnes po Slovensku slobodne pohybovali," dodal.

12:41 Na Slovensku pribudlo 47 nakazených. Spolu testovali 1448 ľudí, informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Spolu máme 581 prípadov nákazy.

12:23 Ako uviedol minister hospodárstva Richard Sulík, zamestnávatelia predložili "wishlist" opatrení, ktoré by chceli zaviesť. Podľa Sulíka ide o "triezve" nápady. Dúfa, že vláda v čo najkratšom čase tieto opatrenia predloží a dosah krízy bude čo najmenší.

12:17 Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók ocenil, že vláda reagovala na výzvu zamestnávateľov a rokovala s nimi. Vláda má podľa neho už tento týždeň prijať opatrenia na podporu väčších podnikov. "Rozhodujúce je to, aby sme udržali zamestnanosť, aby sme ľudí neposielali na úrady práce," uviedol. Zavedenie tzv. kurzarbeit by podľa neho výrazne pomohlo. Zamestnávatelia sa s vládou dohodli na pravidelných stretnutiach.

12:15 Igor Matovič informoval o výsledkoch stretnutia s "kapitánmi priemyslu", teda so zástupcami väčších zamestnávateľov, ktorí žiadali od štátu pomoc, aby v pandemickej kríze nemuseli prepúšťať.

11:55 Nemocnica A. Leňa v Humennom vyčlenila pre pacientov s COVID-19 samostatný pavilón. Informovala o tom Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia. V pavilóne E je aktuálne pripravených 30 lôžok. "V prípade, že sa počet pacientov bude zvyšovať, nemocnica je pripravená reprofilizovať ďalšie lôžka v počte 100 až 120 lôžok," doplnila Fedáková.

11:48 Počet obetí nového koronavírusu v Španielsku stúpol v utorok o 743. Nákaze COVID-19 doposiaľ v krajine podľahlo 13.798 ľudí. Informoval o tom denník El País.

11:36 Pozrite si tlačovú besedu Veroniky Remišovej o novej eurofondovej výzve.

11:33 Prvá eurofondová výzva na boj s novým koronavírusom je vyhlásená. Informovala o tom podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. Z prvej výzvy budú môcť čerpať prostriedky zdravotníci, hasičský a záchranný zbor. Táto výzva je vo výške 13 miliónov eur a bude otvorená do 30. apríla.

11:30 Počet potvrdených prípadov nákazy v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 1154 na celkových 7497. Koronovírus bol potvrdený už v 81 z 85 administratívnych celkoch Ruskej federácie.

11:28 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igor Matoviča, Roberta Mistríka z permanentného krízového štábu a ďalších vedcov, ktorí predstavili slovenské testy na koronavírus.

11:23 Britský premiér Boris Johnson, ktorý je od nedele hospitalizovaný so zhoršujúcim sa zdravotným stavom v dôsledku COVID-19, dostal kyslíkovú podporu, ale nie je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Oznámil to v utorok člen britskej vlády Michael Gove.

11:20 Ako je to s nákladnými vozidlami počas sviatkov? Polícia povolila na dni 10., 12. a 13. apríla všeobecnú výnimku pre všetky nákladné vozidlá na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a cestách pre medzinárodnú premávku na území Slovenska.

11:08 Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku za jeden deň deväť ľudí, informoval server krízového štábu koronavirus.gov.hu, podľa ktorého laboratórne testy potvrdili nákazu novým koronavírusom už v prípade 817 osôb. Celkový počet obetí nákazy stúpol na 47. Z pondelka na utorok zaevidovali nárast počtu nakazených o rekordných 73 prípadov. Doteraz najvyšší nárast počas tejto epidémie zaregistrovali 29. marca, keď za jeden deň pribudlo 65 infikovaných.

11:05 Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 3834 na 99.225. Ide o nárast v počte nových denných prípadov oproti posledným štyrom dňom, keď počet nových infikovaných klesal. Vyplýva to z utorkových údajov Inštitútu Roberta Kocha. V krajine za uplynulý deň evidujú ďalších 173 obetí, ochoreniu tak celkovo podľahlo najmenej 1607 ľudí.

11:04 Žilinský samosprávny kraj pokračuje v distribúcií ochranných pomôcok pre zdravotníkov v ambulanciách. V prvej etape zásoboval prioritne všeobecných lekárov, pediatrov a agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti, teraz začína s distribúciou do všetkých ambulancií v Žilinskom kraji.

10:56 Nový diagnostický test na ochorenie COVID-19 medzitým otestoval aj tím slovenských vedcov z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied pod vedením Borisa Klempu. Testy sa aktuálne validujú, následne by mali prejsť certifikáciou.

10:50 Odborníci vysvetlili, že nový slovenský test je špecifický pre slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2, čo umožňuje tvorcom spoľahlivú diagnostiku v skoršej fáze ochorenia. Testy sú v poslednej fáze vývoja, vyrábať sa začnú v najbližších dňoch.

10:45 V úvode piatej schôdze NR SR zložil sľub novozvolený poslanec Andrej Stančík za OĽANO. Poslaneckého mandátu sa ujal po tom, ako bol v povinnej karanténe po návrate zo zahraničia v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

10:31 Policajné hliadky spoločne s príslušníkmi Ozbrojených síl SR budú v období zákazu vychádzania medzi 8. a 13. aprílom kontrolovať všetky vozidlá, ktoré budú prechádzať jednotlivými okresmi na diaľniciach a cestách I. a II. triedy. Ako ďalej informuje Policajný zbor, ak budú vodiči prechádzať viacerými okresmi, kontrole sa budú musieť podrobiť opakovane, s čím budú spojené značné zdržania na komunikáciách.

10:16 Cieľom je podľa Matoviča sebestačnosť Slovenska a príprava na situáciu, ak by testy zo zahraničia neboli dostupné. Prvú várku PCR testov zasponzorovala firma Eset. Mistrík dúfa, že prídu aj ďalšie slovenské iniciatívy, ktoré budú riešiť problémy spojené s koronavírusom.

10:11 Premiér Igor Matovič a vedec z permanentného krízového štábu Robert Mistrík informovali o spájaní síl slovenských vedcov, ktorí vyvinuli kvalitný domáci test na koronavírus. Cieľom je vyrobiť 100.000 kusov. “Ukázalo sa, že vieme reagovať na situáciu a vieme pripraviť kvalitný slovenský test, ktorý sa vyrovná tým zahraničným,” uviedol Mistrík.

10:05 To, ako všetci spoločne zvládneme krízu spojenú s pandémiou, záleží do veľkej miery od zdravotníckych pracovníkov a žien. Domácnosti sú totiž v značnej miere dielom práve žien. Uviedol to Gabriel Bianchi z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied. Poukazuje na zvládanie záťaže u mužov a žien a radí, kde hľadať zdroje na lepšie zvládanie súčasnej situácie. Pomôcť môže napríklad presne plánovať si deň, hľadať pozitíva aj v tejto situácii a nezanedbávať širšie sociálne vzťahy.

9:52 V Maďarsku sa objavila nákaza novým druhom koronavírusu už vo dvoch domovoch dôchodcov, ktoré prevádzkujú samosprávy budapeštianskych obvodov. Úrad verejného zdravotníctva preto zakázal návštevy, vychádzanie, ale aj prijímanie nových seniorov do domovov dôchodcov, informoval v utorok server krízového štábu koronavirus.gov.hu.

9:38 Poľský parlament v pondelok v neskorých hodinách schválil hlasovanie v nadchádzajúcich prezidentských voľbách výlučne prostredníctvom pošty. Šíriaci sa koronavírus a s ním súvisiace prísne obmedzenia totiž neumožňujú, aby sa Poliaci v hromadných počtoch dostavili do hlasovacích miestností.

9:30 Britský premiér Boris Johnson strávil noc na jednotke intenzívnej starostlivosti v londýnskej nemocnici. Jeho stav sa zhoršil. Povinnosti predsedu vlády prevzal minister zahraničných vecí Dominic Raab.

9:20 Priestranná Katedrála sv. Jána Božieho v newyorskom Manhattane sa dôsledkom koronavírusovej pandémie dočasne zmení na poľnú nemocnicu, uviedol jej dekan Clifton Daniel. Katedrála do svojej lode a podzemnej krypty pojme deväť medicínskych stanov s reguláciou klimatizácie. Stany majú celkovú kapacitu najmenej 200 pacientov.

9:12 Štátny pedagogický ústav a rezort školstva po Veľkej noci zverejnia, na ktoré vzdelávacie oblasti a obsah by sa mali školy podľa ročníkov prioritne zamerať a aká by mala byť priemerná, respektíve maximálna týždenná hodinová záťaž žiakov na jednotlivých stupňoch vzdelávania.

9:02 Generálna prokuratúra síce zaznamenala v čase pandémie pokles nahlasovania trestných činov súvisiacich s domácim násilím, avšak varuje, že k týraniu v domácnostiach dochádza.

"Z dostupných zahraničných štatistík v čase pandémie vyplynulo, že v čínskej provincii Hubei len za mesiac február narástli prípady domáceho násilia o 240 percent. Brazílske úrady evidujú zatiaľ 50-percentný nárast a katalánske úrady zaznamenali len za prvých pár dní od uzatvorenia oblasti 20-percentný nárast hovorov na tiesňové linky v súvislosti s domácim násilím," vysvetlila prokurátorka a špecialistka trestného odboru GP SR Barbora Hubertová.

8:55 Mediálny brífing podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej, na ktorom bude informovať o prvej vyhlásenej výzve na boj s koronavírusom, sa bude konať dnes o 11:00.

8:30 Autobusy prímestskej dopravy, ktoré jazdia v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji, nebudú premávať počas Veľkonočných sviatkov od piatka 10. apríla do pondelka 13. apríla. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

8:15 Celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Českej republike stúpol k polnoci z pondelka na utorok na 4822. Za posledný deň pribudlo 235 pozitívnych prípadov. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k utorkovému ránu.

8:00 Nórska vláda v pondelok informovala, že epidémia koronavírusu je už v krajine "pod kontrolu". Zároveň je však podľa nej ešte priskoro na to, aby sa dalo povedať, kedy budú zrušené obmedzenia zavedené v snahe zastaviť šírenie vírusu.

Vláda oznámila, že tzv. reprodukčné číslo - a síce priemerný počet osôb, ktoré nakazí jeden infikovaný - kleslo z pôvodných 2,5 na 0,7 percenta. K takémuto poklesu došlo od polovice marca, keď v krajine zaviedli ochranné opatrenia, vrátane zákazu športových a kultúrnych podujatí či zatvorenia vzdelávacích inštitúcií.

7:40 Južná Kórea hlásila v utorok menej než 50 nových prípadov nákazy koronavírusom už druhý deň po sebe, ale zdravotnícke úrady varovali pred uspokojením. Južná Kórea hlásila denne okolo 100 a menej nových prípadov už vyše tri týždne, ale zdravotnícke úrady sú stále v stave vysokej pohotovosti, pretože v kostoloch a nemocniciach sa naďalej vyskytujú zhluky prípadov infekcie a takisto prichádzajú noví nakazení zo zahraničia.

7:30 Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1150 úmrtí na nový koronavírus, oznámila v pondelok večer miestneho času prestížna americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Celkový počet mŕtvych tak stúpa čoraz vyššie nad hranicu 10.000 mŕtvych, ktorá bola prekročená v pondelok už skôr. USA majú zďaleka najväčší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na svete.

Podľa údajov univerzity je v USA celkový počet nakazených koronavírusom vyše 366.000 - vrátane viac ako 30.000 nových prípadov nákazy za 24 hodín. Celkový počet úmrtí je konkrétne 10.783.

7:10 Prezident USA Donald Trump uviedol, že ho zarmútila správa o premiestnení britského premiéra Borisa Johnsona na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde bojuje s nákazou novým koronavírusom.

"Američania sa všetci modlia za jeho uzdravenie," povedal Trump na tlačovom brífingu v Bielom dome. "Želám len to najlepšie svojmu veľmi dobrému priateľovi a priateľovi nášho národa, premiérovi Borisovi Johnsonovi. Je to naozaj niekto výnimočný, silný, energický. Drž sa, nevzdávaj sa."

7:00 Dánsko plánuje už na budúci týždeň uvoľniť niektoré z obmedzení, ktoré zaviedlo pred troma týždňami v snahe spomaliť šírenie koronavírusu v krajine. Otvoriť sa v krajine 15. apríla majú denné centrá a základné školy pre deti navštevujúce prvú až piatu triedu.

6:40 Čína v utorok nehlásila žiadne nové úmrtia na koronavírus - prvýkrát od januára, keď začala zverejňovať údaje. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na čínsku Národnú zdravotnícku komisiu.

Prípady v pevninskej Číne ubúdajú od marca, ale krajina čelí druhej vlne nákaz prinesených zo zahraničia, pričom zdravotnícke úrady hlásia celkovo takmer 1000 dovezených prípadov infekcie. Za posledných 24 hodín pribudlo v Číne iba 32 prípadov nákazy, všetko u ľudí, ktorí sa vrátili z cudziny.

 

Dosiaľ sa v Číne nakazilo 81.740 ľudí a 3331 ľudí zomrelo - z nich drvivá väčšina vo Wu-chane a v okolitej provincii Chu-pej.

6:35 Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil v pondelok večer nový núdzový program stimulov, na základe ktorého sa do firiem poškodených pandémiou koronavírusu naleje pomoc v rekordnej výške 400 miliárd eur.

Firmy trpia mesiac trvajúcou celoštátnou karanténou, teda prísnym obmedzením pohybu ľudí, ktoré môže trvať ešte mnoho ďalších týždňov. Conte v televíznom prejave povedal obyvateľom, aby boli trpezliví v čase pandémie koronavírusu, ktorý si už v Taliansku oficiálne vyžiadal 16.523 ľudských životov a mnoho miliónov Talianov je prinajmenšom dočasne nezamestnaných.

6:30 Britského premiéra Borisa Johnsona previezli v pondelok na jednotku intenzívnej starostlivosti po tom, ako sa jeho zdravotný stav zhoršil. Premiér mal 26. marca pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2.

6:20 Počas veľkonočných sviatkov bude platiť zákaz vychádzania. Pozrite si, čo treba dodržiavať a čo spadá pod výnimky.

6:00 Pozrite si včerajší súhrn, udalosti okolo koronavírusu sme sledovali aj v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok