Schválili zákaz vychádzania počas sviatkov, pribudlo najviac nakazených

TA3 TASR SITA ČTK
6.4.2020 16:18

V platnosti sú nové opatrenia súvisiace s karanténou. Týkajú sa tých, ktorí prichádzajú z cudziny, ale i posádok záchranárskych vozidiel. Slovákov zaujíma, aké obmedzenia budú platiť počas Veľkej noci. Udržíme pandémiu pod kontrolou? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Schválili zákaz vychádzania počas sviatkov, pribudlo najviac nakazených
TASR/Kristína Mayerová

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 Minister Milan Krajniak očakáva, že prví podnikatelia dostanú príspevky už 16. apríla.

0:20 Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zaželala britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi "rýchle a úplné uzdravenie" po tom, čo ho premiestnili v nemocnici na jednotku intenzívnej starostlivosti. Podobne zareagoval aj vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier, ktorý sa z ochorenia COVID-19 zotavuje v karanténe vo svojom rodnom Francúzsku. Aj francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril nádej, že Johnson rýchlo toto "trápenie" prekoná.

0:05 Seniori nad 65 rokov si už tretí týždeň zvykajú na nové pravidlá.

23:50 Opatrenia, ktorými česká vláda počas pandémie koronavírusu obmedzuje voľný pohyb, uzavrela reštaurácie a obchody, budú platiť celé obdobie núdzového stavu. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotníctva a vláda to vzala na vedomie. Opatrenia mali dosiaľ vždy konkrétny koniec a predlžovali sa. Najprv platili do 1. apríla, potom do 11. apríla. Teraz teda nie je stanovený žiadny konkrétny dátum. Český kabinet zároveň schválil možnosť vycestovať po 14. apríli z Česka. Núdzový stav teraz platí do 11. apríla a Poslanecká snemovňa bude v utorok rozhodovať, či ho predĺži do konca mesiaca alebo až do 11. mája, ako navrhuje vláda. Z vyjadrení politikov však vyplýva, že dajú prednosť dátumu 30. apríla.

23:25 Informoval o tom úrad verejného zdravotníctva.

23:05 V Nemecku evidujú viac ako 100 tisíc nakazených a viac ako 1600 mŕtvych.

22:45 Svoj pozdrav nám poslal operný spevák Richard Šveda.

22:35 V Maďarsku je v súvislosti s koronavírusom aktuálne hlavnou témou podpora ekonomiky, v Poľsku zase blížiace sa prezidentské voľby.

22:25 Toto je nová forma online diktátov, ktoré budú mať k dispozícii žiaci prvého stupňa na celom Slovensku.

22:10 O donáškové služby je v súčasnosti enormný záujem.

21:55 V USA je ohnisko nákazy v štáte New York.

21:40 Britský premiér mal 26. marca pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2.

21:30 Premiér Igor Matovič neverí ľuďom a chce vidieť v uliciach policajtov a vojakov. Uviedol to expremiér Peter Pellegrini na sociálnej sieti v reakcii na obmedzenie voľného pohybu osôb počas veľkonočných sviatkov, o ktorom rozhodla vláda. Na tvrdé sprísňovane podmienok pohybu občanov nevidí Pellegrini dôvod. "Je to zbytočné mocenské gesto, ktoré môže vážne narušiť dôveru a spoluprácu naprostej väčšiny občanov so štátnymi orgánmi," doplnil Pellegrini.

21:15 Pozrite si najnovšiu Tému dňa, venovali sme sa veľkonočným opatreniam i školstvu.

21:00 Premiér Igor Matovič nechce upustiť od "víťazných opatrení", nechce si vziať príklad od susedných krajín, ktoré zvažujú uvoľnenie bezpečnostných opatrení v súvislosti s ochorením COVID-19 po veľkonočných sviatkoch. Podľa vlastných slov nechce ísť po vzore krajín, ktoré boj s ochorením COVID-19 zvládajú horšie ako Slovensko. "Z pohľadu aj okolitých krajín najlepšie boj voči novému koronavírusu zvláda Slovensko. Určite sa nebudeme inšpirovať krajinami, ktoré výrazne horšie zvládajú boj s ochorením COVID-19," podotkol premiér s tým, že inšpirovať sa treba tými, ktorí sú na tom lepšie.

20:45 Na vaše otázky odpovedala špecialistka Sociálnej poisťovne Martina Gajdošová.

20:35 V Británii si pandémia koronavírusu vyžiadala už viac ako 5300 obetí na životoch. Len v nedeľu v Spojenom kráľovstve zaznamenali 439 nových úmrtí. Spomedzi 439 nových úmrtí zaznamenaných v nedeľu evidovalo najvyšší počet Anglicko (403), v ktorom zaznamenali aj vôbec najviac úmrtí v rámci Británie (4897). Nasledovali Wales (27 úmrtí v nedeľu, celkovo už 193), Severné Írsko (v nedeľu sedem a celkovo 70 úmrtí) a Škótsko (v nedeľu dve úmrtia, celkovo 222).

20:25 Pozrite si celú tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča po rokovaní vlády. Hovoril na nej o opatreniach, ktoré budú platiť počas Veľkonočných sviatkov.

20:10 Ako uviedol Matovič, toto obmedzenie sa nevzťahuje na isté prípady.

19:45 Sloboda pohybu počas sviatkov od 8. do 13. apríla bude obmedzená, potvrdil to premiér Matovič po rokovaní vlády.

19:30 Nový týždeň sa nezačal dobre.

19:10 Pandémii podľahli vo Francúzsku aj traja významní účastníci odboja z čias druhej svetovej vojny. Prezident Emmanuel Macron vzdal hold Henrimu Ecochardovi (96), Fride Wattenbergovej (95) a Rafaelovi Gomezovi Nietovi (99) a označil ich za hrdinov. Ecochard bol príslušníkom jednotiek Slobodné Francúzsko, ktorým velil legendárny generál Charles de Gaulle. Wattenbergová pomáhala pri prevádzaní židovských detí cez hranice do Švajčiarska. Nieto bol posledným žijúcim príslušníkom 9. regimentu pozostávajúceho aj zo španielskych republikánov. Tento regiment, známy aj pod španielskym názvom La Nueve, bol medzi prvými spojeneckými jednotkami, ktoré 24. augusta 1944 vstúpili do Paríža a oslobodili ho.

19:00 V týchto chvíľach zasadá vláda, ktorá má rozhodnúť aj o tom, či bude počas Veľkonočných sviatkov obmedzený pohyb na území Slovenska. Na Úrade vlády bol aj kolega Jožko Šivák, pozrite si jeho vstup.

18:55 Maďarsko poslalo Severnému Macedónsku 100.000 rúšok a 5000 ochranných odevov na boj proti pandémii. Maďarsko môže pomáhať aj iným krajinám, pretože kúpilo z Číny linku vhodnú na výrobu rúšok a čoskoro sa na nej začne ich sériová výroba. Z Číny tiež priebežne prichádzajú do Budapešti letecké zásielky prostriedkov na ochranu proti nákaze.

18:40 Dopravný podnik Bratislava pristúpil od pondelka k ďalším avizovaným opatreniam pre nový koronavírus. Týkajú sa predovšetkým dezinfekcie tyčí, držadiel a iných dotykových plôch, s ktorými môže prísť cestujúci do kontaktu. Posilnené sú naďalej dezinfekcia a čistenie vozidiel po ukončení služieb. Dopravný podnik o tom informuje na sociálnej sieti.

18:25 U svetoznámej britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej sa prejavili "všetky príznaky" nákazy, estovaná však nebola. Rowlingová podľa svojich slov využívala dýchacie cvičenia, aby dostala vzduch hlbšie do spodnej časti pľúc. Na Twitteri zdieľa i video, na ktorom lekár poskytuje návod, ako to urobiť. Rowlingová takisto napísala, že príznaky pociťovala počas posledných dvoch týždňov. Autorka príbehov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi sa prostredníctvom Twitteru poďakovala za podporu.

18:15 Areál košického verejného cintorína a krematória zostane pre verejnosť v nasledujúcich dňoch zatvorený, výnimkou sú smútočné obrady. Ako informuje mesto Košice na svojej webovej stránke, návštevnosť cintorína počas skúšobného trojdňového otvorenia bola takmer taká ako v období Dušičiek. Denne tam prišlo okolo 1000 ľudí.

18:00 Píše to Národný ústav detských chorôb na sociálnej sieti.

17:45 Testovalo sa aj v Čadci, v Trenčíne, vo Vojenskom obvode Lešť a v karanténnom zariadení Gabčíkovo, informujú hasiči.

17:30 Druhá americká spoločnosť začne testovať vakcínu proti koronavírusu. Spoločnosť Inovio Pharmaceuticals uviedla, že dostala úradné povolenie na uskutočnenie testov na vzorke 40 zdravých dobrovoľníkov. Ide o prvý krok, ktorý má overiť dostatočnú bezpečnosť vakcíny. Potrebné však budú väčšie testy, aby bolo jasné, či je aj funkčná. Avšak aj v prípade, že výskum bude bezproblémový, bude podľa odhadov trvať viac než rok, než bude akákoľvek vakcína všeobecne dostupná.

17:10 Iba deň predtým vyzval ľudí k dodržiavaniu obmedzení.

16:54 Kenský prezident Uhuru Kenyatta v pondelok nariadil na tri týždne uzavrieť štyri oblasti v krajine, kde je najviac prípadov nakazenia novým koronavírusom. Toto opatrenie sa týka aj hlavného mesta Nairobi.

16:42 Pacientka, ktorá podľahla koronavírusu, bola na umelej pľúcnej ventilácii a mala viacero vážnych pridružených ochorení. Bezprostrednou príčinou smrti bola podľa Krajčího komplikácia v súvislosti s týmto ochorením.

Ako šéf rezortu zdravotníctva uviedol, prvý patologický nález sa potvrdil u pacienta, ktorý zomrel v Bojniciach. Z pľúcneho tkaniva sa zistilo, že mal typ pneumónie, ktorý spôsobuje nový koronavírus. Krajčí vyjadril pozostalým úprimnú sústrasť. Dúfa, že takýchto informácií nebude v budúcnosti veľa.

16:40 O rekordnom deficite, ktorý nám tento rok hrozí, sme sa rozprávali s analytikom Tatra Banky Jurajom Valachym.

16:25 Vo Švajčiarsku pribudlo v pondelok za 24 hodín 552 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, ich celkový počet dosiahol 21.652. V tejto krajine zaznamenali doteraz 746 úmrtí, o 70 viac ako v nedeľu. Hospitalizovaných bolo najmenej 2471 pacientov s COVID-19.

16:22 Na trenčianske letisko priviezol v pondelok popoludní vrtuľník vzdušných síl Ozbrojených síl SR 29 vzoriek odobratých v rámci testovania marginalizovaných komunít v rámci akcie Karusel. Vzorky odobraté v súvislosti s novým koronavírusom doručili vojaci do Trenčína už druhýkrát, pondelkové sú z Fiľakova a Jelšavy.

16:12 Ako druhá zomrela ráno pacientka, ktorá podľa ministra bojovala s ochorením dlhší čas. Bola "v kritickom veku" a mala vyše 65 rokov.

16:09 Slovensko má dve obete nového koronavírusu. Oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí.

16:00 Pozrite si TB najvyšších ústavných činiteľov SR, prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu vlády Igora Matoviča a predsedu parlamentu Borisa Kollára po spoločnom stretnutí.

15:58 Španielsko už niekoľko dní po sebe hlási klesajúci počet nových nakazených ale aj úmrtí. Ním sa v krajine doposiaľ nakazilo vyše 135-tisíc ľudí a viac ako 13-tisíc koronavírusu podľahlo. Dobrou správou je, že viac ako 40-tisíc osôb sa z ochorenia už uzdravilo. Aktuálne informácie a podrobnosti má naša spolupracovníčka v Španielsku Ľubica Zlochová.

15:55 Pevný charakter v ťažkých časoch ukázal írsky premiér Leo Varadkar, ktorý v pondelok oznámil, že odteraz až do odvolania vždy na jeden deň v týždni odloží bokom funkciu premiéra, oblečie si lekársky plášť a bude pomáhať írskemu zdravotníctvu v boji proti šíreniu koronavírusu.

15:51 Vo Fakultnej nemocnici v Trnave budú denne testovať približne 50 vzoriek. Informoval o tom generálny riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan. V Trnavskom kraji je aktuálne 43 pozitívne testovaných a nemocnica už informovala aj o prvom vyliečenom. "Pacient mal jednoduchý priebeh ochorenia. Hospitalizácia nebola potrebná, bol pod ambulantným dozorom. Negatívny výsledok v tomto prípade potvrdili dva testy," uviedla prednostka infekčnej kliniky Adriana Kršáková.

15:40 Britský premiér Boris Johnson sa má dobre a je v kontakte so svojím tímom. "Na radu môjho lekára som išiel včera do nemocnice na bežné testy a stále pociťujem príznaky nákazy koronavírusom," napísal Johnson na Twitteri. Johnson sa však podľa svojich vyjadrení cíti dobre a je v spojení so svojimi ministrami, s ktorými naďalej pracuje na opatreniach v oblasti boja proti koronavírusu a ochrany obyvateľstva.

15:24 V Nemecku vypracovali zoznam opatrení, ktoré by mali umožniť občanom návrat do normálneho života po zmiernení obmedzení voľného pohybu. Patria medzi ne povinnosť nosiť rúško na verejnosti, obmedzenia zhromaždení či rozsiahle a rýchle testovanie. Prísne opatrenia obmedzenia pohybu plánuje vláda zmierniť 19. apríla. Ministerstvo počíta so zavedením mechanizmu schopného nájsť viac ako 80 % osôb, ktoré boli v kontakte s nakazeným 24 hodín pred stanovením diagnózy.

Nemecko dosiaľ potvrdilo 100.132 prípadov nákazy a 1584 úmrtí.

15:20 Prezidentka dnes podpísala zákon o mimoriadnych opatreniach v oblasti zdravotníctva ako aj možnosť odkladu platby poistných odvodov v súvislosti so šírením koronavírusu.

15:18 Prezidentka Zuzana Čaputová víta odporúčania týkajúce sa limitovania pohybu občanov počas sviatkov a považuje ich za správne. Uviedla to na tlačovej konferencii po rokovaní v Prezidentskom paláci s predsedom vlády Igorom Matovičom a šéfom parlamentu Borisom Kollárom o aktuálnej situácii na Slovensku.

15:12 Pozrite sa, ako to vyzerá na hraniciach. Polícia uverejnila video z priechodu Jarovce - Kittsee.

15:01 Testovanie obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít v spolupráci s vojenskými lekármi sa v pondelok v okrese Michalovce uskutočnilo bez komplikácií. Potvrdili to primátor mesta Strážske Vladimír Dunajčák a starosta obce Nacina Ves Anton Šandor. Medzi 118 Rómami žijúcimi v Strážskom nie je podľa Dunajčáka nikto, kto by sa mal vrátiť zo zahraničia. Aj napriek tomu tam vojenskí zdravotníci odobrali vzorky jednému členovi každej domácnosti.

14:50 Nový koronavírus potvrdili aj v jednom z táborov pre migrantov na Malte. Približne tisíc ľudí poslali do karantény po tom, čo sa v zariadení potvrdilo osem prípadov nákazy. Celkovo na Malte evidujú 227 infikovaných.

14:40 Niekoľko ruských regiónov uvoľnilo prísny režim, ktorý si vyžiadala pandémia. Rozhodnutie regionálnych vlád platí napriek tomu, že koronavírus sa v Rusku rýchlo šíri. Odôvodňovali to záujmami ruských priemyselných podnikov. V krajine sa počet nakazených zvýšil za jeden deň o takmer tisíc na aktuálnych 6343. Najmenej 47 pacientov už nákaze podľahlo.

14:34 Ďalších 15 slovenských repatriantov, tentoraz z Rakúska, prišlo v pondelok na Školský internát na Medickej ulici v Košiciach. Do tohto karanténneho zariadenia Košického samosprávneho kraja boli umiestnení v rámci povinnej karantény pri ich návrate na Slovensko. Medzi nimi je aj jedna žena, ktorá bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Podľa KSK v jej prípade k repatriácii nemalo dôjsť.

14:16 Dopady koronavírusu pocítilo 93 % živnostníkov a drobných podnikateľov. Z toho 36 % prerušilo činnosť a 57 % má vážny problém s dopytom po svojich službách či produktoch. Vyplýva to z prieskumu platformy Wilio.sk v spolupráci so Slovenským živnostenským zväzom. Vyše 54 % z opýtaných prichádza o prácu preto, že zákazníci rušia zákazky vzhľadom na obmedzenie styku osôb. Dvadsaťpäť percent opýtaných muselo prerušiť činnosť vzhľadom na aktuálne platné nariadenia a takmer 11,5 % tak urobilo dobrovoľne. Iba 9,2 % opýtaných uvádza menšie dopady na ich podnikanie.

Z opatrení na záchranu ich podnikania uviedli opýtaní ako najviac potrebné dotácie na prevádzkové náklady, ktoré musia platiť aj keď nemajú príjem.

14:01 Aká je situácia vo svete? Celkovo sa koronavírusom nakazil už vyše milión 280-tisíc ľudí. Najviac prípadov, vyše 336-tisíc, hlásia Spojené štáty. Niekdajšie epicentrum pandémie - Čína, naopak za dnešný deň eviduje 39 infikovaných a dve úmrtia. Rakúsko chce zase po ukončení Veľkonočných sviatkov zmierňovať zavedené bezpečnostné opatrenia.

13:58 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v pondelok uviedol, že situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa v Českej republike vyvíja dobre a niektoré opatrenia by sa tak mali začať uvoľňovať. V rámci uvoľňovania ale bude podľa ministra dochádzať k premoreniu obyvateľstva. "Situácia v Českej republike sa vyvíja dobre. V nasledujúcom období tak budeme opatrenia postupne uvoľňovať," povedal Vojtěch na tlačovej konferencii.

13:51 Počas Veľkej noci nebude na východnom Slovensku premávať prímestská autobusová doprava. Na pondelkovom tlačovom brífingu o tom informoval predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský s tým, že po dohode s Košickým samosprávnym krajom rušia všetky linky od piatka 10. apríla do pondelka 13. apríla. Chcú tak zamedziť šíreniu pandémie.

13:44 PPS Group spoločne so Základnou organizáciou OZ KOVO Podpolianske strojárne vyzývajú vládu Slovenskej republiky, aby neodkladne prijala legislatívu, ktorá by umožnila zavedenie režimu „kurzarbeit“ v rozsahu navrhovanom ministrom hospodárstva, nakoľko je to opatrenie, ktoré podľa názoru sociálnych partnerov umožní udržať konkurencieschopnosť strojárskych firiem voči jej konkurentom z ostatných krajín východnej a strednej Európy.

13:33 Švédska vláda požiada parlament o širšie právomoci v boji proti koronavírusu vrátane práva uzavrieť letiská a železničné stanice bez súhlasu zákonodarného zboru. Švédsko dosiaľ v boji proti koronavírusu neprijalo rovnako prísne opatrenia ako iné európske štáty. Otvorené sú posilňovne, reštaurácie aj základné a stredné školy. Vládna koalícia tvrdí, že v rýchlej reakcii jej bráni chýbajúci legislatívny mandát.

13:26 Mikas sa vyjadril i k prvému prípadu infekcie medzi obyvateľmi rómskych osád, ktorý hygienici odhalili pri testovaní v obci Žehra v okrese Gelnica: "V súčasnosti je s celou svojou rodinou, s ktorou prišiel z Anglicka, v karanténe. Budeme samozrejme vyšetrovať aj ľudí, s ktorými sa dostal do kontaktu, aj tí budú v karanténe." Zatiaľ sa podľa jeho slov neuvažuje nad karanténou celej osady, v ktorej sa infikovaný mal zdržať len krátko. "Uvidíme podľa ďalších vyšetrení, zatiaľ sú v karanténe len tí, ktorí s ním boli v úzkom kontakte," dodal Mikas.

13:23 Strana Smer-SD sa obracia na Ústavný súd pre legislatívu, ktorá umožní sprístupňovanie dát od operátorov úradu verejného zdravotníctva. Žiada pozastavenie účinnosti zákona alebo prednostné vybavenie podnetu, pretože "ľudské práva môžu byť hrubým spôsobom porušované".

13:14 Hlavný hygienik ocenil disciplinovanosť a rešpektovanie tohto opatrenia zo strany navrátilcov na Slovensko, medzi ktorými zachytili 34 prípadov. "Počet identifikovaných prípadov dokazuje zmysluplnosť opatrenia, že v karanténnych centrách budeme zachytávať aj ľudí, ktorí sa vracajú individuálne na Slovensko," uviedol Mikas a vyzval ďalších, ktorí sa chystajú na individuálny návrat, aby rešpektovali opatrenie o povinnej karanténe v štátnych zariadeniach.

13:10 Pozrite si tlačovú besedu premiéra a hlavného hygienika o aktuálnych výsledkoch testovania.

13:06 Premiér informoval, že ani jeden z nových pozitívnych prípadov sa netýka rizikovej vekovej hranice 60+. Upozornil však, že veľká skupina pozitívnych vzoriek v prípade ľudí vracajúcich sa zo zahraničia vytvára otázku, či nie je potrebné sa zamyslieť nad sprísnením karanténnych opatrení.

13:02 „Ekonomické opatrenia vlády, ktoré by pomohli znížiť naše mzdové a prevádzkové náklady a umožnili tak udržanie zamestnanosti v súčasnom rozsahu, považujeme za nedostatočné,“ povedal generálny riaditeľ PPS Group Detva Michal Sýkora. Uvedené kroky podľa neho súvisia s núdzovým stavom a plánovaným sprísnením opatrení, vrátane možnosti úplného odstavenia ekonomiky, neistotou ohľadne vývoja svetovej ekonomiky a očakávaním možnej dopytovej krízy, znížením objednávok na obdobie celého druhého a tretieho kvartálu 2020 v objeme viac ako o 25 percent.

12:50 Spoločnosť PPS Group Detva oznámila v pondelok na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny vo Zvolene hromadné prepúšťanie. Na zozname ohrozených pracovných miest, ktorý ešte v piatok 3. apríla prerokovalo vedenie spoločnosti s odbormi, sú uvedení všetci zamestnanci spoločnosti. Informoval o tom hovorca spoločnosti Ľuboš Schwarzbacher.

12:48 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a prezidenta Konfederácie odborových zväzov Mariána Magdoška po spoločnom rokovaní.

12:33 Na Slovensku pribudlo 49 nových prípadov nákazy koronavírusom, 15 z nich zistili “štandardne” a 34 v rámci zásahu hlavného hygienika. Doteraz je to najvyšší počet nakazených za jeden deň. Celkový počet infikovaných tak u nás stúpol na 534. Informoval o tom premiér Igor Matovič. Počas včerajška otestovali spolu 1036 vzoriek.

Matovič sa poďakoval aj Petrovi Pollákovi, ktorý rozbehol testovanie v rómskych osadách, v súvislosti s tým, že v obci Richnava objavili prvého nakazeného muža.

12:30 Igor Matovič sa poďakoval hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, ktorý zasiahol pri kolóne áut, ktorá prichádzala do SR z rakúskeho Tirolska. Len z tejto skupiny zistili nákazu u 34 ľudí.

12:21 “V kritických časoch je sociálny dialóg oveľa dôležitejší,” povedal šéf KOZ Magdoško a prezradil, čo bolo témou rokovaní: zachovanie zamestnanosti, kolektívne vyjednávanie, začatie činnosti tripartity, to že odborári budú môcť pripomienkovať programové vyhlásenie vlády aj to, že zmeny sociálnej legislatívy nebudú bez predchádzajúceho sociálneho dialógu.

12:18 Španielsko zaznamenalo v pondelok už štvrtý deň po sebe klesajúci počet úmrtí na pandémiu choroby Covid-19. Za ostatných 24 hodín zomrelo na následky spojené s touto nákazou 637 ľudí. Celkový počet úmrtí, odkedy sa v Španielsku toto hromadné ochorenie koncom januára vyskytlo, dosiahol 13.055.

12:10 Pozrite si TB ministra školstva Branislava Gröhlinga a novej riaditeľky Štátneho pedagogického ústavu Miroslavy Hapalovej o prvých opatreniach v oblasti dištančného vzdelávania.

12:06 Premiér Igor Matovič rokoval s obdorármi z KOZ, ktorí ho predtým kritizovali za to, že ich neprizýva ku kľúčovým rozhodnutiam o záchranných opatreniach. Ohrozoval tým vraj "sociálny zmier".  Na tlačovú besedu prišiel aj minister práce Milan Krajniak a šéf KOZ Marián Magdoško.

12:04 Obchodníci potvrdili dostatočné zásoby potravín na skladoch na Slovensku. Po rokovaní krízového štábu ministerstva pôdohospodárstva to vyhlásil v pondelok predseda vlády Igor Matovič.

12:01 Rakúsko môže na budúci týždeň začať uvoľňovať opatrenia v boji proti koronavírusu, vyhlásil v pondelok kancelár Sebastian Kurz. Kurz však upozornil, že uvoľňovanie opatrení závisí od dodržiavania pravidiel sociálneho odstupu. "Cieľom je od 14. apríla otvoriť menšie obchody do 400 metrov štvorcových, ako aj obchody s technickým vybavením či kvetinárstva, samozrejme, za prísnych bezpečnostných opatrení," povedal Kurz.

11:52 Vrchol pandémie nastane v Poľsku v máji alebo v júni. Vyhlásil to v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki. V pondelok a v utorok by mal zasadnúť krízový pracovný tím, ktorý vyhodnotí súčasné opatrenia v boji proti pandémii. Ten by sa mal takisto zhodnúť na prípadnom predĺžení opatrení.

Poľsko dosiaľ potvrdilo 4201 prípadov nákazy a 98 súvisiacich úmrtí.

11:41 Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením pandémie. Predaj niektorých ochranných prostriedkov sa obmedzí, kolektívne orgány rezortu zdravotníctva budú môcť prijímať svoje rozhodnutia aj formou per rollam, teda nie riadnym zasadnutím ale napríklad formou obežníka.

11:40 „Robíme opatrenia. Zatiaľ mame potvrdený jeden prípad. Preverujú sa rodinné kontakty a osoby, s ktorými sa stretol. Stery sa budú robiť všetkým, s ktorými sa stretol,“ spresnila Hudáková k situácii v Richnave. Podľa Hudákovej uvedený muž prišiel z Anglicka a má rodinný dom v Richnave, kde sa v uplynulých dňoch zdržiaval. V rómskej osade v Žehre sa podľa jej slov zdržal len krátko.

11:35 Nakazený novým koronavírusom je aj muž z obce Richnava, ktorý má trvalé bydlisko v Žehre v okrese Gelnica. Ochorenie COVID-19 sa potvrdilo v rámci pilotného testovania obyvateľov v rómskych komunitách. Potvrdila to Renáta Hudáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

11:27 Známkovanie sa zastavuje, nikto neprepadne. Nová šéfka Štátneho pedagogického ústavu Miroslava Hapalová informovala o tom, ako to dopadne s aktuálnym "pandemickým" školským rokom. Na základných školách sa od pondelka zastavuje klasifikácia a žiaci na ZŠ aj SŠ nebudú môcť prepadnúť.

11:20 Predseda OZ KOVO Emil Machyna informoval, že Odborové zväzy rokujú s novou vládou o podmienkach pomoci pre podniky v súvislosti s pretrvávajúcou pandémiou koronavírusu.

11:11 Zubné ambulancie v Trnavskom kraji fungujú podľa vedúcej odboru zdravotníctva v kraji Lucie Šmidovičovej v štandardnom režime. Samozrejmosťou v nich je zvýšený hygienický štandard. Jedna z ambulancií v Trnave poskytuje služby aj pre pacientov v karanténe. Pravdepodobne od štvrtka bude v prevádzke aj ambulancia vyhradená pre pacientov s potvrdeným COVID-19 a pacientov s výraznými príznakmi tohto ochorenia.

11:05 Rómske združenia opatrenie v súvislosti s testovaním Rómov v osadách na koronavírus podporujú, no nesúhlasia so spôsobom jeho vykonávania. Členov vlády SR na to upozornili Iniciatíva Opre Roma – Rómovia a Rómky za lepšie Slovensko a Európu, Prvé rómske charitatívne združenie - Roma - Emmaus a záujmové združenie Spoločnými Silami za Rozkvet Gemera. Vo vyhlásení konštatovali potrebu uvedomiť si, že Rómovia na Slovensku nie sú hračky a rómske osady nie sú cvičiskom Armády Slovenskej republiky.

10:57 Z Veľkej Británie hlásili v nedeľu ďalších 621 obetí. Počet nakazených sa do tejto chvíle vyšplhal na približne 47-tisíc. K národu sa v pohnutých časoch prihovorila v mimoriadnom prejave aj kráľovná Alžbeta II. Viac nám o situácii v Spojenom kráľovstve povedal náš spolupracovník Peter Mikitič.

10:39 Rusko pokračuje s prípravami na vojenskú prehliadku aj napriek koronavírusu. Okolo 15.000 vojakov sa zúčastnilo nácviku prehliadky pri príležitosti 75. výročia Dňa víťazstva, ktorá by sa mala konať 9. mája. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že nácviky sa konajú na armádnom stanovišti pri meste Alabino v blízkosti Moskvy. Posledný sa uskutočnil 1. apríla.

10:20 Výdajný automat na ochranné rúška, takzvaný rúškomat, nájdete už aj v podchode na Trnavskom mýte v Bratislave.

ruskomat_ac1100ae-e657-5215.jpg

10:13 Testovať na COVID-19 sa dá už aj v Humennom. Mobilné odberové miesto sa nachádza pred nemocnicou. Informovala o tom Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia. "Zdravotníci humenskej nemocnice realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí regionálny úrad verejného zdravotníctva, a tiež samoplatcom," uviedla s tým, že testovanie sa uskutočňuje denne v čase od 8.00 do 14.00 h.

10:04 Počet ľudí, ktorých v Česku pozitívne testovali na nový koronavírus, sa zvýšil na 4591. Ochoreniu podľahlo v krajine dosiaľ 72 ľudí a 96 pacientov sa uzdravilo. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k pondelkovému ránu. V nedeľu vykonali v krajine 4710 testov, ich celkový počet tak presiahol 85.000.

9:48 Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka vo februári klesli, ale menej, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom bolo najmä prudké zníženie objednávok zo zahraničia, čo naznačuje negatívny vplyv pandémie na ekonomické vyhliadky nemeckého priemyslu.

9:29 Britský premiér Boris Johnson je stále v nemocnici a naďalej u neho pretrvávajú príznaky ochorenia COVID-19. Johnsona prijali do nemocnice na testy na koronavírus v nedeľu večer - desať dní po tom, ako potvrdil, že sa nakazil.

9:26 Kumulácia nákazy v Budapešti a v Peštianskej župe spojená s nedodržiavaním epidemiologických nariadení je mimoriadne veľkou hrozbou, uviedla šéfka tamojšieho Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová. Mnohí si totiž podľa jej slov zle vysvetľujú nariadenia o opustení domova, ktoré je možné iba v nutných prípadoch, a počas víkendu sa zhromažďovali na verejných priestranstvách. V uliciach mesta sa objavili policajné hliadky, ktoré nedisciplinovaných ľudí upozorňovali.

Počet nakazených v Maďarsku stúpol na 744. Zomreli ďalší štyria ľudia, čím počet obetí dosiahol 38.

9:15 Na hraniciach zaviedli v súvislosti s prísnejšími pravidlami karantény ďalšie opatrenia. Pozrite si video, ktoré zverejnila polícia.

8:57 Thajsko zaznamenalo v pondelok 51 nových prípadov nákazy a ďalšie tri úmrtia na ochorenie COVID-19 spôsobené vírusom. "Trinásť z nových prípadov zahŕňa zdravotnícky personál, ktorý sa staral o infikovaných pacientov alebo s nimi mal nejaké aktivity," povedal hovorca vládneho centra pre riešenie situácie s COVID-19.

8:30 Maltské úrady umiestnili v nedeľu do povinnej karantény asi 1000 migrantov z tábora Hal Far v južnej časti ostrova po tom, čo sa v tábore objavilo osem prípadov nákazy novým koronavírusom.

8:10 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 3677 na 95.391. Ide o mierny pokles v počte nových prípadov oproti predošlému dňu, keď ich zaznamenali 5936, a celkovo štvrtý deň v rade, keď počet nových infikovaných klesá.

7:25 Od pondelkového rána 7.00 h do platnosti vstúpili nové opatrenia, ktoré boli prijaté vládou na boj s novým koronavírusom.

6:55 Tigrica v zoologickej záhrade v newyorskej štvrti Bronx mala pozitívny test na nový koronavírus, oznámili v nedeľu federálne úrady i predstavitelia inštitúcie. Podľa dostupných informácií ide o prvú známu nákazu zvieraťa v USA alebo tigra všeobecne.

6:50 Pevninská Čína hlásila v pondelok 39 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom za uplynulý deň. Všetci z týchto infikovaných okrem jedného ochoreli v zahraničí. Ide o nárast v porovnaní s 30 prípadmi potvrdenými deň predtým.

6:45 Južná Kórea potvrdila v pondelok 47 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je výrazný pokles oproti 81 novým prípadom hláseným deň predtým a najnižší počet od konca februára. Celkový počet infikovaných v krajine tým dosiahol 10.284.

6:40 Českej republike dosiahol celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom 4587. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine dosiaľ 67 ľudí a 96 pacientov sa uzdravilo. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k pondelkovému ránu.

6:35 V Spojených štátoch zomrelo za posledný deň na ochorenie spôsobované novým koronavírusom ďalších viac ako 1200 ľudí. V krajine tak zaznamenali už 9633 úmrtí.

6:30 Osoby, ktoré sa vracajú na Slovensko, sa musia čo najskôr pred plánovaným príchodom zaregistrovať v registračnom formulári, ktorý má na svojom webe zverejnené ministerstvo zahraničných vecí. Cieľom tohto opatrenia je plánovať voľné kapacity v karanténnych centrách čo najbližšie k bydlisku. Elektronická registrácia je spustená od nedele 12.00 h.

6:20 Premiér Igor Matovič na pondelkovom zasadnutí vlády navrhne prijatie uznesenia obmedziť voľný pohyb osôb, a to od 8. apríla do 13. apríla, s výnimkou ciest do a zo zamestnania, nákupu, návštevy lekára, pobytu v prírode v rámci okresu, pohrebu príbuzného, starostlivosti o príbuzného či susedskej výpomoci.

6:00 Pozrite si včerajší súhrn, udalosti okolo koronavírusu sme sledovali aj v nedeľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok