V SR pribudlo nakazených. Johnsona prijali do nemocnice

TA3 TASR SITA ČTK
5.4.2020 07:09

Slovenské nemocnice dostanú špičkové pľúcne ventilátory, čakajúcich pacientov by mohli operovať už po Veľkej noci a od pondelka začnú platiť nové opatrenia súvisiace s karanténou. Koľko pribudne nových nakazených, a zvýši sa počet testov denne? Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online aj v nedeľu.

V SR pribudlo nakazených. Johnsona prijali do nemocnice
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:50 Írsky premiér Leo Varadkar sa opätovne nechal zapísať do registra lekárov, aby tak pomohol zdravotníkom v boji s pandémiou nového koronavírusu. Informoval o tom v nedeľu hovorca írskej vlády.

23:17 Aj takto sa preteká v čase pandémie.

22:26 Britského premiéra Borisa Johnsona prijali v nedeľu do nemocnice, kde podstúpi testy. Oznámila to jeho kancelária desať dní po tom, ako potvrdil, že sa nakazil novým koronavírusom.

21:45 Britská kráľovná Alžbeta II. v nedeľňajšom mimoriadnom televíznom prejave vyzvala občanov Veľkej Británie a Spoločenstva národov, aby v boji proti pandémii nového koronavírusu "zostali jednotní a odhodlaní". Za celú svoju 68 rokov trvajúcu vládu na tróne mala len tri ďalšie mimoriadne prejavy počas celoštátnych kríz.

21:33 Čo robí Martin Valihora počas pandémie? Čerstvý otecko nám ukázal, ako to vyzerá u neho doma a prezradil aj to, ako počas tohto obdobia napreduje festival, ktorý organizuje.

21:25 Pandémia ovplyvní aj naše prežívanie Veľkej noci. Ako prežiť sviatky plnohodnotne, a ako sa dá bezkontatne vyspovedať? V Hlavných správach odpovedal na vaše divácke otázky katolícky kňaz Marián Prachár.

21:22 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, do ktorých sme zhrnuli to najpodstatnejšie z celého dňa.

21:12 Francúzsko zaznamenalo v nedeľu ďalších 357 úmrtí na nový koronavírus, ku ktorým došlo za posledných 24 hodín v nemocniciach. Ide o najnižší nárast za uplynulý týždeň. Celkový počet smrteľných obetí COVID-19 sa tak vo Francúzsku zvýšil na 8078.

20:55 Milióny Indov v nedeľu vypli svetlá vo svojich domácnostiach a s horiacou sviečkou, lampášom alebo vreckovou baterkou vyšli na balkóny či pred dvere, aby tak "vzdorovali tme, ktorú šíri kríza koronavírusu". Na toto symbolické gesto solidárnosti obyvateľov krajiny v piatok vyzval premiér Naréndra Módí.

20:50 Od pondelka bude v Maďarsku v rámci opatrení proti šíreniu epidémie koronavírusu možné parkovať zdarma, rozhodla v nedeľu vláda. "Jedným z najdôležitejších prostriedkov ochrany proti novému druhu koronavírusu je zachovanie bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi. V preplnených vozidlách mestskej hromadnej dopravy to nie je celkom možné, preto by bolo vhodné, keby ten, kto môže, používal svoje auto," citovala agentúra MTI predsedu vlády Viktora Orbána.

20:19 Pozrite si celú tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča o navrhovanom opatrení obmedziť voľný pohyb ľudí počas veľkonočných sviatkov.

19:55 Na základe rozhodnutia odborníkov premiér Matovič zajtra predloží vláde návrh na prijatie uznesenia o obmedzení voľného pohybu osôb od 8. apríla do 13. apríla s výnimkou obvyklej cesty do a zo zamestnania, s výnimkou nákupu do domácnosti a návštevy lekára a s výnimkou pobytu v prírode v rámci okresu.

19:51 "Vyzývame ľudí, aby zachovávali svoje zvyky ako doteraz, ale apelujeme na nich, aby necestovali za svojimi rodinnými príslušníkmi," povedala na tlačovej besede odborníčka na cudzokrajné choroby Andrea Kalavská.

19:40 Na otvorenom oddelení v bratislavskom väzení skončila preventívna karanténa 107 odsúdených, troch príslušníkov - referentov Zboru väzenskej a justičnej stráže a jedného kaplána. V karanténe boli v súvislosti s prvým potvrdeným prípadom ochorenia COVID-19 u odsúdeného väzňa.

19:33 Brnianska fakultná nemocnica by mala v najbližších dňoch prijať šesť chorých so zápalom pľúc z Francúzska. Podľa Českej televízie to v nedeľu povedal český premiér Andrej Babiš. Francúzsko podľa neho požiadalo o pomoc a česká vláda mu vyhovela.

19:13 Situácia je náročná pre každého. Prezidentka hovorí, že nie je žiadnou hanbou nechať si poradiť od odborníkov na duševné zdravie.

19:08 Počet potvrdených prípadov sa v Poľsku zvýšil na 4102; v krajine evidujú 94 úmrtí. Informovalo o tom v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca; pacient v západopoľskom meste Zielona Góra bol už medzičasom z nemocnice prepustený.

18:55 Taliansko v nedeľu zaznamenalo 525 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. Ide o najnižší denný nárast v počte úmrtí za posledné dva týždne. Už druhý deň za sebou sa znížil aj počet pacientov hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

18:20 Kresťania na celom svete slávia Kvetnú nedeľu. Pápež František pri tejto príležitosti odslúžil omšu. Pre pandémiu koronavírusu bola bez prítomnosti veriacich. Sledovať sa dala na streamingovej službe Vatikánu.

18:10 Ministerstvo obrany realizuje v 33 vybraných rómskych komunitách pilotné testovanie obyvateľov zamerané na prípadné šírenie nového koronavírusu. Celkovo za posledné dva dni odobrali vzorky 244 ľuďom z rómskych osád, ktorí sa vrátili zo zahraničia.

18:05 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľu varoval, že vláda môže zakázať športovanie na čerstvom vzduchu, ak budú ľudia ignorovať prísne nariadenia v boji proti šíreniu nového koronavírusu.

18:00 Laboratórium v Izraeli vyvinulo čuchový test, ktorý môže pomôcť pri včasnej detekcii koronavírusu SARS-CoV-2 v tele človeka.

17:55 V Albánsku bolo v nedeľu potvrdených 28 nových prípadov nákazy ochorením COVID-19. Príčinou pokračujúceho šírenia tohto potenciálne smrtiaceho ochorenia je podľa albánskych úradov neochota ľudí dodržiavať prísne karanténne opatrenia. "Nárast počtu (infikovaných) v meste Shkodër a v Tirane je ďalším dôkazom neschopnosti (ľudí) dodržiavať opatrenia na zníženie sociálnych kontaktov, cieľom ktorých je zastaviť infekciu a ktoré ministerstvo zdravotníctva každý deň odporúča," uviedla v tejto súvislosti Albana Ficová z albánskeho Inštitútu pre verejné zdravie.

17:30 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v rozhovore pre viaceré rakúske médiá, ako napríklad Kleine Zeitung či Salzburger Nachrichten, uviedol, že Rakúšania nebudú môcť slobodne cestovať až dovtedy, pokým sa proti novému koronavírusu nebude očkovať alebo nebudú k dispozícii účinné lieky. Informoval o tom v nedeľu denník Kurier.

16:56 Poľnohospodári sa so začínajúcou sezónou obávajú, že im budú chýbať pracovné sily.

16:47 Pozrite si celú tlačovú besedu ministra práce Milana Krajniaka, ktorý hovoril o žiadostiach o štátnu pomoc pre uzatvorené prevádzky.

16:25 Osoby, ktoré sa vracajú na Slovensko, sa musia čo najskôr pred plánovaným príchodom zaregistrovať v registračnom formulári, ktorý má na svojom webe zverejnené ministerstvo zahraničných vecí. Cieľom tohto opatrenia je plánovať voľné kapacity v karanténnych centrách čo najbližšie k bydlisku. Elektronická registrácia je spustená od nedele 12.00 h.

15:56 Podnikatelia z prevádzok uzavretých pre nový koronavírus budú môcť podávať žiadosti o štátnu pomoc od pondelka 6. apríla, od 12.00 h, zamestnávatelia a živnostníci s poklesom tržieb od stredy 8. apríla. Uviedol to v nedeľu na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

15:55 V pondelok 6. apríla má predstaviť minister školstva Branislav Gröhling a Štátny pedagogický ústav opatrenia a odporúčania pre hodnotenie žiakov, pričom ubezpečil, že ročník sa opakovať nebude.

15:20 V Grécku pre koronavírus uvalili karanténu už na druhý utečenecký tábor.

14:50 Kollár si myslí, že otváracie hodiny pre dôchodcov by sa možno mali prehodnotiť.

14:40 Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu oznámil, že stav núdze v krajine, súvisiaci s bojom proti pandémii nového typu koronavírusu, plánuje jeho vláda predĺžiť na ďalšie dva týždne.

14:30 Ľudia často využívajú tento čas na triedenie nepotrebných vecí.

14:20 Téma koronavírusu dominovala aj našej relácii. Ako sa nám zatiaľ darí v boji proti celosvetovej nákaze? Podporí opatrenia vlády aj opozícia? Je spolupráca či koordinácia v rámci EÚ dostatočná? A bude naša ekonomika schopná znova sa postaviť na nohy? Pozrite si V Politike.

14:00 V Taliansku v sobotu po prvý raz od začiatku pandémie klesol počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V krajine však zároveň začínajú panovať obavy, že ľudia prestanú dodržiavať prísne karanténne opatrenia. V sobotu sa na preplnených talianskych oddeleniach intenzívnej starostlivosti liečilo 3994 osôb, čo je oproti piatku pokles o 74 pacientov.

13:40 Po tom, ako Taliansko v dôsledku šírenia koronavírusu zatvorilo v marci hranice, musí počítať s výpadkom 10,5 milióna turistov počas veľkonočných sviatkov. Ako vyplýva z odhadov združenia Assoturismo, zodpovedá to strate 3,3 miliardy eur. "Ešte pred rokom sme diskutovali o rizikách priveľkého návalu turistov, teraz zažívame katastrofu v podobe nulovej turistiky. Všetko sa úplne zastavilo," povedal prezident združenia Vittorio Messina pre talianske médiá.

13:20 Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že v nových prípadoch ide o 76-ročného muža z okresu Prievidza, 70-ročného muža z okresu Košice, 56-ročnú ženu z okresu Galanta, 55-ročného muža z okresu Trenčín, 49-ročného muža z okresu Stará Ľubovňa, 46-ročnú ženu z okresu Košice, 33-ročnú ženu z okresu Košice, 26-ročnú ženu z okresu Partizánske, 26-ročného muža z okresu Trenčín, 25-ročného muža z okresu Košice, 25-ročného muža z okresu Trenčín, 22-ročnú ženu z okresu Košice-okolie a dve 8-ročné dievčatá z okresu Senec.

13:00 V našej relácii V Politike sme ako prvého vyspovedali ministra zdravotníctva. Diskutovalo sa aj o rúškach, podľa šéfa rezortu rozhodne majú zmysel.

12:30 Kresťania na celom svete slávia Kvetnú nedeľu. Keďže na Filipínach platí pre šírenie koronavírusu celoštátna karanténa, v hlavnom meste Manila vymysleli katolícky kňazi pre svojich veriacich netradičný spôsob osláv.

12:00 Ekvádorská vláda začala skladovať telá obetí nového koronavírusu v obrovských mraziarenských boxoch po tom, ako márnice v prístavnom meste Santiago de Guayaquil skolabovali pod náporom stoviek zosnulých. Podľa slov primátorky Santiaga de Guayaquil Cynthie Viteriovej boli k miestnym nemocniciam pristavené tri veľké mraziarenské boxy, z ktorých najväčší je dlhý 12 metrov, aby v nich boli uskladnené telá obetí nákazy, kým stihnú zodpovedné orgány vykopať dostatok hrobov.

V Ekvádore bolo potvrdených 318 obetí ochorenia COVID-19, čo je najvyššie číslo v Latinskej Amerike.

11:30 Dvaja pacienti vo veku nad 80 rokov sú ďalšími obeťami šírenia nákazy v Maďarsku. Počet obetí pandémie stúpol v nedeľu na 34. Chorobe COVID-19 podľahli väčšinou starší ľudia, ale sú medzi nimi aj 38-ročný muž s rakovinou pečene a 41-ročná žena trpiaca vysokým krvným tlakom. Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol za deň o 55 na celkových 733. Z ochorenia sa vyliečilo 66 pacientov. V domácej karanténe je 13.435 ľudí. Akreditované laboratóriá testovali 21.250 vzoriek.

11:11 Na Slovensku pribudlo 14 nových prípadov, celkovo máme 485 nakazených osôb. V našej diskusnej relácii V Politike to uviedol minister zdravotníctva Krajčí.

11:10 Manželia z Boynton Beach na Floride zomreli len šesť minút po sebe v dôsledku koronavírusu. Ani jeden z nich pritom nemal iné vážne zdravotné problémy. Stuart a Adrian Bakerovci boli manželmi 51 rokov. Pred smrťou si odpojili pľúcne ventilátory, aby sa "cítili čo najkomfortnejšie". Stuart Baker mal 74 rokov a jeho manželka bola o dva roky mladšia.

10:50 Čína potvrdila 30 nových prípadov. S výnimkou piatich prípadov ide o osoby, ktoré sa vírusom nakazili v zahraničí. V stredočínskom meste Wu-chan, kde sa pandémia koronavírusu vlani v decembri začala, opäť nepribudli nové prípady nákazy. Vo Wuchane v sobotu zaznamenali tri nové úmrtia. V celej Číne od začiatku epidémie zaznamenali 81.669 prípadov ochorenia COVID-19 a 3329 úmrtí.

10:30 Grécko uvalilo karanténu na utečenecký tábor Malakasa po tom, ako bola u jedného jeho obyvateľa potvrdená nákaza ochorením COVID-19. Nákaza bola potvrdená u muža z Afganistanu, ktorý žije v tábore Malakasa spolu s o svojou rodinou a sovkami ďalších azylantov. Ešte vo štvrtok bola karanténa uvalená na utečenecký tábor Ritsona po tom, ako bol COVID-19 potvrdený u 20 jeho obyvateľov. Išlo o prvý takýto prípad v Grécku.

10:10 Z karanténnych zariadení v Tatranskej Lomnici prepustili v sobotu takmer stovku osôb.

10:00 Humenné podľa prvotných prepočtov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť očakáva v súvislosti so šírením koronavírusu dvoj- až trojmesačný pokles podielových daní. Znamená to výpadok pre mestský rozpočet vo výške zhruba 2,2 až 3,8 milióna eur.

9:40 V čase epidémie preberajú mnohí Slováci iniciatívu do vlastných rúk.

9:20 Počet potvrdených prípadov nákazy na Novom Zélande presiahol tisícku. K nedeľnému ránu bolo pozitívne testovaných dovedna 1039 ľudí - o 89 viac než predošlý deň. V dôsledku komplikácií spojených s Covidom-19 zomrel však na Novom Zélande doposiaľ len jeden človek.

9:00 Americký prezident varoval, že najbližšie týždne budú pre USA zrejme najťažšie.

8:40 V reportáži vás prevedieme niekoľkými storočiami chorôb a epidémií, ktoré sa pretavili do architektúry, sochárstva, maľby, dizajnu či fotografie.

8:20 O tom, aké opatrenia prijme vláda v súvislosti s novým koronavírusom k veľkonočným sviatkom, sa má rozhodnúť poobede. Avizoval to premiér Igor Matovič, ktorý navrhol, aby počas Veľkej noci platil zákaz vychádzania.

8:00 Tuniský parlament udelil mimoriadne právomoci premiérovi Iljásovi Fachfáchovi v záujme zintenzívnenia boja proti šíreniu koronavírusu. Premiér bude môcť dva mesiace vládnuť prostredníctvom dekrétov, ktoré nebude musieť schvaľovať parlament.

Tunisko už prijalo sériu prísnych opatrení proti šíreniu vírusu, okrem iného zaviedlo zákaz nočného vychádzania. V tejto severoafrickej krajine v sobotu evidovali 553 nakazených a 19 úmrtí.

7:40 Južná Kórea potvrdila 81 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet infikovaných v krajine stúpol na 10.237. Počet úmrtí zároveň vzrástol o šesť na celkovo 183. Počet nakazených v Južnej Kórei sa už 24. deň za sebou pohybuje v okolí hranice 100 alebo pod ňou. Spomedzi 81 nových prípadov 36 zaznamenali v hlavnom meste Soul a v jeho okolí, kde počet nakazených každodenne narastá aj kvôli infekciám importovaným zo zahraničia.

7:02 Celý svet čaká len na jedno - kedy sa skončí pandémia koronavírusu. Riešením by mohla byť vakcína. V akom štádiu je jej vývoj, čo ak nebude účinná, naučíme sa s ochorením Covid-19 spolunažívať?

7:01 Hypotéky, úvery, lízingy. Ako koronakríza zmenila ich splácanie, kedy ich môžete prestať splácať, na ako dlho a čo preto treba urobiť? Odpovedali sme aj na vaše otázky.

7:00 Pozrite si včerajší súhrn, udalosti okolo koronavírusu sme sledovali aj v sobotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok