Okrem nových prípadov oznámili aj nákup stoviek ventilácií

TA3 TASR SITA
4.4.2020 07:41

Vo svete prekonal počet infikovaných milión a nové prípady pribúdajú každý deň aj na Slovensku. Zúriacej pandémii sa prispôsobujú zákony a vláda posilňuje opatrenia. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo šírenia koronavírusu sme s vami sledovali online aj v sobotu.

Okrem nových prípadov oznámili aj nákup stoviek ventilácií
SITA/Viktor Zamborský

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:50 V USA sa nákaza potvrdila u viac než 300.000 ľudí. Až 8162 z nich pritom chorobe Covid-19 podľahlo. Vyplýva to zo štatistík americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá pandémiu celosvetovo monitoruje.

22:40 Braňo Kostka si doma vytvoril improvizované štúdio, jeho partnerka Zdena Studenková zase vypeká domáci chlieb. Pozrite si, ako si spolu počas pandémie nažívajú.

22:35 Zo šírenia dezinformácií môžu finančne profitovať niektorí obchodníci, ktorým vďaka nim vzrastie predaj výrobkov. Môžu si tiež nimi zvyšovať návštevnosť webových stránok a tým pádom aj zisky z reklamy. Iní šíritelia klamstiev či poloprávd môžu zase sledovať svoje politické ciele. Uvádza to EÚ, ktorá sa pustila do boja proti internetom šíriacim sa dezinformáciám v súvislosti s koronavírusom. Svetová Zdravotnícka Organizácia zase vyhlásila, že „falošné informácie sa šíria rýchlejšie ako vírus“ a nazvala to „infodémiou planetárnych rozmerov“.

22:18 Pomocou vojenských lekárov odoberali včera vzorky v Jarovniciach. Dnes v ďalších piatich obciach.

21:30 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy.

21:15 V Nemecku bolo do soboty večera zaznamenaných viac ako 91.100 osôb infikovaných novým koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na najnovšie údaje jednotlivých spolkových krajín.
V piatok do 20.15 h hlásilo Nemecko 85.100 nakazených.

20:45 Počet ľudí, ktorí v Turecku prišli o život v dôsledku ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom, sa v sobotu zvýšil o 76 na 501. Počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol takmer 24.000, informoval turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca.

20:42 Francúzsko zaznamenalo v sobotu ďalších 441 úmrtí na nový koronavírus. Od vypuknutia epidémie choroby COVID-19 tak v tejto krajine evidujú celkovo 7560 obetí, z toho 2028 sú úmrtia hlásené domovmi pre seniorov.

20:15 Francúzska lekárska akadémia odporúča, aby obyvatelia krajiny v čase epidémie nového koronavírusu nosili rúško alebo šatku, ktorá by im zakrývala nos a ústa. Akadémia vo svojom vyhlásení z piatku uviedla, že "je dokázané, že ľudia v inkubačnej dobe alebo v asymptomatickom stave vírus vylučujú a prenášajú. V tomto kontexte by nosenie rúšok populáciou vo Francúzsku bolo logickým doplnkom k súčasným opatreniam".

20:04 Grécko v sobotu oznámilo, že o tri týždne predĺži aktuálne obmedzenia voľného pohybu osôb spojené s pandémiou nového koronavírusu. V platnosti tak budú do 27. apríla.

19:47 Symptómy nového koronavírusu sa prejavili aj u snúbenice britského premiéra Borisa Johnsona Carrie Symondsovej, ktorá je najmenej v šiestom mesiaci tehotenstva. Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica Sky News.

19:38 Hypotéky, úvery, lízingy. Ako koronakríza zmenila ich splácanie, kedy ich môžete prestať splácať, na ako dlho a čo preto treba urobiť? Odpovedali sme na vaše otázky, ktoré ste nám poslali do redakcie.

19:00 Taliansko v sobotu ohlásilo 681 nových úmrtí na ochorenie spôsobené koronavírusom. Po prvý raz za viac než týždeň bol ich počet pritom nižší ako 700.

18:55 Pandémia nového koronavírusu celosvetovo usmrtila už viac než 60.000 ľudí. Takmer dve tretiny z nich ochoreniu COVID-19 podľahli v Európe. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zverejnených do soboty 14.30 h SELČ.

18:30 Počet prípadov nákazy presiahol vo Švajčiarsku v sobotu číslo 20.000. V krajine evidujú viac než 500 smrteľných obetí. Pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2 bolo vo Švajčiarsku do sobotňajšieho rána 20.201 osôb, ako vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Oproti predošlému dňu sa tak počet infikovaných zvýšil o takmer 1000.

18:09 Medzi obeťami choroby COVID-19 v Británii je aj päťročné dieťa, informovala v sobotu britská Národná zdravotná služba.

17:26 Slovensko zatiaľ zvláda epidémiu súvisiacu s novým koronavírusom veľmi dobre, skonštatoval Krajčí. Aj vďaka tomu sa minister vážne zaoberá myšlienkou obnoviť operácie pacientov, ktorí na ne čakajú.

17:00 Počet ľudí, ktorých v Česku pozitívne testovali na nový koronavírus, sa do soboty zvýšil na 4194. V krajine evidujú 56 úmrtí na ochorenie COVID-19 a 74 ľudí sa doteraz vyliečilo.

16:30 Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu oznámil, že vláda plánuje predĺžiť stav núdze v krajine na ďalšie dva týždne. V platnosti by tak mal byť až do sobotňajšej polnoci z 25. na 26. apríla.

16:27 Útočníka nezastavili ani prísne opatrenia.

16:10 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 6082 na 85.778. Ide o mierny pokles v počte nových prípadov oproti predošlému dňu, keď ich zaznamenali 6174. Vyplýva to zo sobotňajších údajov Inštitútu Roberta Kocha.

15:40 Pred hraničnými priechodmi na vybraných úsekoch ciest v schengenskom priestore pribudli od piatka 3. apríla nové dopravné značky. Označovať budú zelené jazdné pruhy, tzv. "green lane", určené pre kamióny s vybraným nákladom.

15:33 Počet obetí v Británii za posledný deň stúpol o 20 percent na 4313. V porovnaní s predošlým dňom pribudlo 708 mŕtvych, a ide tak o nový smutný rekord. Testy potvrdili nákazu celkovo 41.903 ľuďom.

15:15 Dve posádky hasičskej záchrannej služby v sobotu vykonávajú odbery vzoriek u osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 na Akadémii Policajného zboru v Bratislave. Na mieste sú hasiči z bratislavskej hasičskej stanice z Radlinskej ulice a tiež traja príslušníci z Nitry. "Vzorky sú odoberané s najvyšším stupňom ochrany," uzavrela.

15:09 Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne pribudnú dve mobilné odberné miesta a denne by sa malo testovať 100 vzoriek na prítomnosť ochorenia COVID-19. Na brífingu po rokovaní s vedením nemocnice o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

14:55 V žilinskej nemocnici bola pozitívne testovaná len jedna upratovačka.

14:30 V akej vekovej skupine je evidovaných najviac prípadov?

14:15 Na poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby na Slovensku sú v súvislosti s novým koronavírusom kladené extrémne nároky. Pozrite si rozhovor.

14:05 Rakúska vláda predstavila plán, na základe ktorého by krajina dokázala za spoluúčasti viacerých miestnych spoločností vyrobiť každý týždeň milióny respirátorov. Na to, aby Rakúsko dokázalo pokryť potreby obyvateľstva a stalo sa menej závislým na dovoze zo zahraničia, musí krajina každý deň vyprodukovať 100.000 respirátorov s tým, že cieľové množstvo bolo stanovené na 500.000 kusov denne. Na realizáciu týchto plánov bude potrebná účasť stoviek krajčírok. Respirátory by mali od vírusov chrániť na 95 percent, a teda poskytovať ochranu na úrovni FFP2.

13:55 Celkový počet obetí choroby Covid-19 v krajine tým prekročil 11.000.

13:40 Výtvarníčka si voľné chvíle kráti na chate v Moravskom Lieskovom.

13:20 Mestá a obce na celom Slovensku očakávajú miliónové výpadky vo svojich rozpočtoch.

13:00 Krajčí dodal, že zvýšiť by sa mal aj počet inštruovaného zdravotníckeho personálu v nemocniciach.

12:40 Sedem pacientov s diagnostikovaným koronavírusom zomrelo v Moskve v priebehu posledných 24 hodín. Všetci zomrelí mali okrem infekcie aj svoje vlastné dlhodobé chronické choroby. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Rusku za ostatných 24 hodín o 582, čím dosiahol 4731, spresnil moskovský operačný štáb. Z nákazy sa v celej krajine vyliečilo doposiaľ 333 ľudí a 43 osôb zomrelo.

12:30 Ak ste si však nesplnili povinnosť ešte pred obmedzeniami, pokute sa asi nevyhnete.

12:10 Ide o rozhodujúci prístroj pri záchrane pacientov, ktorým zlyhávajú pľúca v dôsledku ochorenia Covid-19.

11:50 V Číne, odkiaľ sa pandémia koronavírusu začala šíriť, čísla nakazených stále klesajú.

11:30 Zatiaľ čo svet ľudí bojuje s koronavírusom, zvieratám sa otvorili doteraz netušené možnosti. V uliciach metropoly Čile zachytili pumu, smrteľne nebezpečný dravec si asi zháňal potravu.

11:10 Český premiér vysvetlil aj to, prečo vláda odmietla nápad zatvoriť v nedeľu obchody.

10:55 Pozrite si celú tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, tentokrát sa niesla v pomerne optimistickom duchu.

10:28 Včera bolo testovaných 1889 ľudí, pozitívnych testov bolo 21. Uviedol to premiér Igor Matovič. Premiér zároveň v Starej Turej podpísal zmluvu na nákup 300 špičkových pľúcnych ventilátorov od spoločnosti Chirana Medical.

10:20 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího o výrobe pľúcnych ventilátorov.

10:20 V uplynulých 24 hodinách zomrelo v Maďarsku na následky ochorenia COVID-19 šesť ľudí, ktorí trpeli aj inými chorobami. Počet obetí nákazy tak stúpol na 32.

10:00 Takmer milión sto tisíc nakazených a viac ako 58 tisíc mŕtvych. Taká je celosvetová situácia so šíriacim sa koronavírusom.

9:40 Napriek priaznivému počasiu zaznamenávajú holandskí producenti kvetov každým dňom väčšie straty. Robia síce čo sa dá, aby kvety uchovali čerstvé v skladoch či na záhonoch, faktom však je, že v dôsledku obmedzení s cieľom zmierniť šírenie nového koronavírusu budú musieť väčšinu z tohtoročnej úrody rezaných kvetov pravdepodobne vyhodiť.

9:20 Nórsky súd poslal na 75 dní do väzenia muža, ktorý opľul policajta, pričom tvrdil, že má koronavírus. Incident sa odohral v Osle v polovici marca, iba dva dni po zavedení prísnych opatrení s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Podľa vyhlásenia polície bol muž v čase incidentu opitý. Meno ani vek polícia nezverejnila.

9:00 So svojimi priaznivcami zostáva v online spojení.

8:40 Americký prezident sa opäť rozhodol ísť vlastnou cestou.

8:20 Americká speváčka Pink prekonala nový koronavírus a rozhodla sa prispieť sumou milión dolárov do dvoch záchranných fondov proti ochoreniu COVID-19. Pink zároveň na Twitteri skritizovala americkú vládu za nedostatok testov.

8:00 Počet potvrdených prípadov nákazy v Kanade vzrástol za posledných 24 hodín o 1200 na 12.537. Najviac nových prípadov zaznamenali v provincii Quebec, kde ich pribudlo za jeden deň 583. Celkový počet nakazených v Quebecu je 5518. Ministerstvo informovalo, že 618 ľudí je hospitalizovaných a ostatní sa nachádzajú v domácej izolácii.

7:40 Armáda začala s testovaním obyvateľov v rómskych osadách na východnom Slovensku. Za týždeň chcú na ochorenie COVID-19 otestovať ľudí z 33 osád.

7:20 Vláda vyzvala ľudí, aby opatrenie nevyužili, ak nemusia.

7:00 Pozrite si včerajší súhrn, udalosti okolo koronavírusu sme sledovali aj v piatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok