Sviatky zostávajú otázkou, Matovič si prizve aj odborníkov

TA3 TASR SITA
3.4.2020 20:50

Veľkonočné sviatky zostávajú podľa premiéra Igora Matoviča kľúčovou otázkou, o ďalších opatreniach sa definitívne rozhodne v nedeľu po diskusii s odborníkmi, ktorí dajú odporúčanie vláde.

Matovič: Mohlo by sa to vymknúť spod kontroly

Definitívne rozhodnutie o veľkonočných sviatkoch vydá konzílium odborníkov. Počas rokovania Ústredného krízového štábu o tom prišiel médiá informovať predseda vlády Igor Matovič. Stretnutie sa má konať v nedeľu poobede. Odborníci na základe neho dajú vláde odporúčanie, akým spôsobom sa má v prípade blížiacich sa sviatkov zachovať.

"Bojíme sa, aby sme nezapálili zápalku. Aby sme sa neposunuli v počte pozitívne testovaných následne po dvoch alebo troch týždňoch od veľkonočných sviatkov do takých úrovní, kde by sa nám to potom vymklo spod kontroly," konštatoval premiér.

Sviatky predstavujú riziko

Ako uviedol hlavný hygienik Ján Mikas, Slovenská republika je na tom po epidemiologickej stránke relatívne dobre v porovnaní s ostatnými krajinami sveta a Európy. Veľkonočné sviatky však podľa neho predstavujú riziko, kedy by sme mohli o relatívne dobrú situáciu, čo sa týka koronavírusu, prísť. Opatrenia, ktoré sa v pondelok pravdepodobne prijmú, musia byť podľa Mikasa zvážené z každej strany, aby sme epidemiologickú situáciu čo najdlhšie vydržali.

V konzíliu majú byť prítomní slovenskí infektológovia, epidemiológovia, detskí lekári či verejní zdravotníci. Keďže stále pokračuje rokovanie Ústredného krízového štábu, o prípadných iných záveroch by mal premiér informovať v sobotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok