Trináste dôchodky posúdi ÚS, Čaputová hovorí o zneužití procesu

TA3 TASR
3.4.2020 18:10

Prezidentka Zuzana Čaputová sa obrátila na Ústavný súd v súvislosti so zákonom o sociálnom poistení, ktorý zavádza 13. dôchodky. Tento svoj krok avizovala ešte 11. marca. Obsah napadnutého zákona hlava štátu nenamieta. Výhrady prezidentky sa týkajú výhradne legislatívneho procesu, v ktorom bol zákon prijatý. Dva zákony z balíka opatrení na podporu ekonomiky podpísala.

Trináste dôchodky posúdi ÚS, Čaputová hovorí o zneužití procesu
TASR/Jakub Kotian

Hrubé zneužitie legislatívneho konania

"Obsah napadnutého zákona týmto návrhom prezidentka nenamieta. Samotný zámer, aby sa finančná situácia poberateľov starobného, predčasného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku zlepšila, totiž považuje prezidentka za legitímny a opodstatnený. Podľa prezidentky si najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov nezaslúžia byť rukojemníkmi vzniknutej situácie," informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Výhrady prezidentky sa podľa neho týkajú výhradne legislatívneho procesu, v ktorom bol napadnutý zákon prijatý. "Konkrétne hrubého a bezprecedentného zneužitia inštitútu skráteného legislatívneho konania, ktoré nemá obdobu v doterajšej legislatívnej histórii Slovenskej republiky," upozornil.

Prezidentka má podľa neho záujem definitívne a právne záväzným spôsobom vyriešiť problém zneužívania skráteného legislatívneho konania. Takéto riešenie je možné iba na základe nálezu ÚS, v ktorom vyjadrí svoj záväzný právny názor, či je v poriadku, ak parlamentná väčšina takýmto spôsobom zneužije inštitút skráteného legislatívneho konania. "Postup, ktorý prezidentka za danej situácie zvolila, umožňuje ústavnému súdu rozhodnutím o tomto návrhu raz a navždy vyjadriť svoj záväzný právny názor na problém zneužívania inštitútu skráteného legislatívneho konania bez splnenia zákonných podmienok. Takýto výsledok môže pozitívne ovplyvniť budúcu prax ústavných orgánov," doplnil Strižinec.

Dva zákony podpísala

Prezidentka podpísala dva zákony, ktoré národná rada schválila v súvislosti so zmiernením ekonomických a sociálnych dopadov súčasnej krízy. Ide o novelu Zákonníka práce a súvisiacich sociálnych právnych noriem, ako aj zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19.

Podľa novely Zákonníka práce budú môcť napríklad nezamestnaní dlhšie čerpať dávku v nezamestnanosti, nie iba pol roka ako doteraz. Právna norma upravuje tiež po novom organizáciu pracovného času, dovolenky a prekážky v práci na strane zamestnanca aj zamestnávateľa. Zmeny sa dotkli aj zákona o službách zamestnanosti.

Zákon z dielne ministerstva financií prináša okrem iného posun lehôt pri dani z príjmov na podanie daňových priznaní, hlásení, ročných zúčtovaní za zamestnancov, oznámenia odvedenia dane z nepeňažného príjmu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a dani z motorových vozidiel v špecifických prípadoch. Finančná pomoc mikropodnikom, malým a stredným podnikom bude poskytovaná vo forme štátnej záruky za úver alebo úhrady úrokov z úveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok