Prezidentka na krízovom štábe: Zvýšme ochranu najzraniteľnejších

TA3 TASR
3.4.2020 15:51

Prezidentka Zuzana Čaputová sa obrátila na členov permanentného krízového štábu s požiadavkami na zvýšenie ochrany seniorov, obetí domáceho násilia a ďalších zraniteľných skupín. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Ochrana seniorov i obetí domáceho násilia

Zaujímala sa tiež o stav zásob ochranných pomôcok pre naše nemocnice a ľudí v prvej línii, počty testovacích súprav, pľúcnych ventilátorov, ale aj o prijaté a plánované opatrenia. Za potrebné považuje prezidentka pokročiť v ochrane seniorov. "Ide najmä o testovanie každého nového prijímateľa sociálnych služieb, ktorý ide do zariadenia alebo sa doň vracia z nemocnice," uviedla. Ochranné pomôcky by sa podľa nej mali zabezpečiť aj pre ľudí, ktorí sa o seniorov starajú. Upozornila tiež na obete domáceho násilia, "ktorých počet všade na svete počas karantény stúpa". Testovať by sa mohli napríklad tí, ktorí potrebujú byť umiestnení v azylových centrách.

S členmi štábu hovorila tiež o potrebe lepšej spolupráce a komunikácie medzi orgánmi, ktoré krízu riešia a orgánmi miestnej samosprávy, a tiež o potrebe prehľadného informovania o všetkých prijímaných opatreniach.

Sme na dobrej ceste, zdôraznila

Hlava štátu ocenila prácu všetkých odborníkov v štábe. Pomáhajú podľa nej k tomu, aby boli opatrenia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vecne a odborne podložené. "Pozitívne vnímam viaceré posuny, či už pri zabezpečení rôznych foriem testovania alebo v zásobení nemocníc ochrannými prostriedkami a v špeciálnom prístupe k rôznym komunitám," doplnila.

Prezidentka zdôraznila tiež potrebu rozvahy u tých, ktorí vyhodnocujú situáciu a prijímajú opatrenia - v krízovom štábe, exekutíve, parlamente. "Namiesto čiastkových scenárov musíme všetci mať jednoznačné informácie o prijímaných opatreniach a ďalšom postupe. Je potrebné navrhovať odôvodnené riešenia a vnášať do spoločnosti pokoj," skonštatovala s tým, že "sme na dobrej ceste".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok