Pribudli noví nakazení, o Veľkej noci rozhodnú aj odborníci

TA3 TASR SITA ČTK
3.4.2020 20:38

Tisíce testovaných, osem vyliečených a spolu 450 prípadov nákazy na Slovensku. Vo svete prekonal počet infikovaných milión. Zúriacej pandémii sa prispôsobujú zákony a vláda posilňuje opatrenia. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo šírenia koronavírusu sme s vami sledovali online aj v piatok.

Pribudli noví nakazení, o Veľkej noci rozhodnú aj odborníci
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:34 Viac než 90 krajín požiadalo Medzinárodný menový fond o núdzové financovanie. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá spôsobila bezprecedentnú ekonomickú krízu, uviedla šéfka MMF Kristalina Georgievová.

22:23 Pápež František zverejnil mimoriadne videoposolstvo, v ktorom vyzval ľudí na celom svete, aby nestrácali vieru a pomáhali jeden druhému počas pandémie nového koronavírusu. "Sú to ťažké chvíle pre nás všetkých. Pre mnohých veľmi ťažké. Pápež to vie a prostredníctvom týchto slov chce vyjadriť svoju blízkosť a náklonnosť všetkým," povedala hlava katolíckej cirkvi po taliansky.

Vyzval ľudí, aby "čo najlepšie využili tento čas" tým, že budú "veľkorysí", a pomohli tým, ktorí to potrebujú, hoci aj najosamelejším "prostredníctvom telefónu alebo sociálnych sietí".

22:12 Podľa premiéra budú tieto veľkonočné sviatky iné. "Odpadne pozlátko a dostaneme všetci šancu pochopiť ich podstatu," napísal na sociálnej sieti.

21:51 V relácii Pozrime sa na to sme diskutovali o možnosti úplného vypnutia krajiny. Zachránil by nás takzvaný "blackout"? S hosťami sme taktiež reagovali na krátke vyhlásenie premiéra Igora Matoviča.

21:25 Pľúcne ventilátory, ktoré tento týždeň poslalo Rusko do Spojených štátov amerických na liečbu pacientov postihnutých ochorením COVID-19, vyrobila spoločnosť, ktorá figuruje na sankčnom zozname USA.

21:16 V našom štúdiu sme opäť odpovedali na vaše otázky, tentokrát so štátnym tajomníkom Jozefom Mihálom.

20:54 Pozrite si aj celé vyhlásenie premiéra Igora Matoviča a hlavného hygienika Jána Mikasa počas rokovania krízového štábu. Informovali o tom, ako rozhodnú o veľkonočných sviatkoch.

20:26 "Kľúčovou otázkou je, ako sa postavíme k veľkonočným sviatkom," uviedol na brífingu premiér Igor Matovič. O ďalších opatreniach majú po diskusii s odborníkmi definitívne rozhodnúť v nedeľu.

20:21 Hasiči na ploche pred Fakultnou nemocnicou v Trnave počas piatka premiestňovali stan na dlhodobé zásahy, ktorý tam už dva týždne slúži na prvotné triedenie pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19. Z dôvodu rozširovania stanu o tzv. drive-in testovanie na nový koronavírus a zubnú ambulanciu ho bolo potrebné presunúť o 150 metrov, pričom bude stále slúžiť aj ako ochranná vstupná bariéra medzi zdravotníckym personálom a pacientmi.

20:07 Banskobystrický výrobca tofu a rastlinných nátierok od začiatku apríla začal opäť pripravovať obedové menu vo svojich gastro prevádzkach v Banskej Bystrici a v Bratislave. Časti všeobecných i detských praktických lekárov so sestričkami v Banskobystrickom samosprávnom kraji ho poskytne bezplatne.

19:44 V severnom Taliansku lekári skúšajú liečiť ochorenie COVID-19 pomocou krvi od darcov, ktorí už nákazu novým koronavírusom prekonali a v krvi tak majú protilátky. Prvými darcami na účely liečby boli dvaja lekári - manželia - z lombardského mesta Pavia.

19:30 Traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič a predseda národnej rady Boris Kollár sa opäť stretnú v pondelok. Spoločne budú diskutovať o aktuálnej situácii na Slovensku.

19:13 Seizmológovia zaznamenávajú na celom svete menej seizmického hluku v dôsledku opatrení v boji proti pandémii koronavírusu. Vedci tvrdia, že pri nižšej úrovni hluku vedia zaznamenať aj menšie zemetrasenia.

18:56 Na nový koronavírus bolo doteraz vo väzenských ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže testovaných 16 osôb a stále platí, že bol potvrdený len u jedného väzňa. V súčasnosti sa nachádza v preventívnej karanténe 111 osôb - väzňov a príslušníkov ZVJS.

18:50 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v americkom štáte New York v piatok prekročil 100.000. V štáte New York je aktuálne 102.863 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom, hospitalizovaných je viac ako 14.000 ľudí.

18:22 Španielsko predstihlo Taliansko v počte potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a teraz je celosvetovo druhé za USA. Denný počet mŕtvych na COVID-19 však v Španielsku oproti predchádzajúcemu dňu mierne poklesol.

Celkovo v Španielsku ochoreniu COVID-19 podľahlo 10.935 osôb, čo je hneď za Talianskom, ktoré eviduje 13.915 úmrtí. V piatok v Španielsku zaznamenali 932 smrteľných prípadov. Zatiaľ najvyšší denný nárast počtu mŕtvych Španielsko zaznamenalo vo štvrtok, keď ochoreniu podľahlo 950 ľudí.

17:45 Zákaz vychádzania súvisiaci s pandémiou koronavírusu kontroluje v uliciach Tunisu policajný robot. Pokiaľ niekoho vo vyľudnených uliciach tuniskej metropoly spozoruje, priblíži sa k nemu a spýta sa ho, prečo je vonku. Dotyčný musí následne predložiť identifikačný doklad a ďalšie dokumenty pred jeho kameru, aby ho policajti, ktorí robota ovládajú, mohli preveriť. Obyvatelia smú z domu vychádzať len zo zdravotných dôvodov a na nákup nevyhnutných potrieb.

17:28 V obci Jarovnice v okrese Sabinov začali s testovaním obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít v súvislosti so šírením koronavírusu. Celkovo v najbližších dňoch odoberú vzorky a na ochorenie Covid-19 otestujú obyvateľov v 33 rómskych osadách. Testovanie zabezpečujú Ozbrojené sily SR v spolupráci so štátnou príspevkovou organizáciou ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny.

jarovnic_ac1100ae-55c8-a3da.jpg

17:22 Hlavné mesto prijalo nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Informoval o tom hovorca bratislavského magistrátu Peter Bubla. "Mesto rozširuje pomoc pre seniorov. Nové opatrenia sa týkajú aj mestskej hromadnej dopravy zamerané na dodržiavanie bezpečného odstupu cestujúcich vo vozidlách MHD a intenzívnejšiu dezinfekciu vozidiel," uviedol magistrát a dodal, že vzhľadom na očakávané pekné počasie posilňuje aj hliadky mestskej polície najmä na obľúbených a často navštevovaných miestach v Bratislave, aby dohliadli na dodržiavanie odporúčaní hygieny a Ústredného krízového štábu SR.

17:20 Všetkých 118 pracovníkov Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku sa môže vrátiť do práce. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková, ich testy na prítomnosť koronavírusu boli negatívne.

Niekoľko desiatok zamestnancov nemocnice muselo podstúpiť testy na koronavírus po tom, čo sa u 20-ročného pacienta z Čadce prejavilo po ôsmich dňoch od hospitalizácie ochorenie COVID-19. "Zamestnanci, ktorí prišli do kontaktu s pacientom s pozitívnym výsledkom na prítomnosť koronavírusu, sa môžu z domácej izolácie vrátiť späť do práce a pracovať podľa usmernenia hlavného hygienika," uviedla Dišková.

16:48 Magistrát Bratislavy zverejnil tri scenáre možného dopadu nákazy koronavírusom na hlavné mesto. V tlačovej správe o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

16:44 Kráľovná Alžbeta II. bude mať tento víkend mimoriadny televízny prejav k občanom Británie a Spoločenstva národov a bude sa v ňom venovať pandémii nového koronavírusu. V piatok to oznámil Buckinghamský palác. "Televízny prejav sa bude vysielať v nedeľu 5. apríla 2020 o 20.00 h (21.00 h SELČ). Príhovor bol nahratý na Windsorskom zámku," uvádza sa v oznámení

16:33 Ako pandémia ovplyvňuje pacientov so srdcovými a cievnymi chorobami? Existuje skutočná súvislosť medzi receptorom, na ktorý sa viaže koronavírus a liekmi na tlak, ktoré tento receptor blokujú? O tom sme sa rozprávali s prednostom Kliniky kardiológie a angiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Róbertom Hatalom.

16:29 Koronavírus ovplyvnil všetky odvetvia ekonomiky, výnimkou nie je ani stavebníctvo. Práve to však môže v recesii ekonomike pomôcť. Viac nám povedal Pavol Kováčik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

16:23 Denná vyšetrovacia kapacita nového koronavírusu u súkromných laboratórií sa k piatku pohybuje k 1500 vyšetreniam. Počas budúceho týždňa sa však môže zdvojnásobiť. Uviedol to predseda Asociácie laboratórií Vladimír Ježík. Prízvukoval, že je potrebné rozlišovať medzi vyšetrovacou a odberovou kapacitou. "Očakáva sa, že počas budúceho týždňa sa táto kapacita môže ešte zdvojnásobiť, aby boli súkromné laboratóriá pripravené na zvyšujúci sa dopyt vyšetrení zo strany štátu, strategických podnikov či samoplatcov," komentoval.

16:15 Žilinská Kia Motors Slovakia napokon obnoví svoju výrobu iba v dvojzmennej prevádzke. Automobilka o tom informuje na sociálnej sieti. "V týždni od 6. do 9. apríla pôjde výroba len na dve zmeny. Nočná zmena vyrábať nebude. Dôvodom je náhla a neočakávaná situácia na trhu," uvádza spoločnosť. Pôvodne pritom chcela Kia od pondelka 6. apríla do štvrtka 9. apríla vyrábať v štandardnom trojzmennom režime a následne až po Veľkej noci prejsť na dvojzmennú prevádzku, ktorá má trvať do konca apríla.

16:12 Británia hlásila v piatok rekordný počet ďalších úmrtí, až 684, na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol za predchádzajúcich 24 hodín o 4450.

16:10 Pandémia koronavírusu vplýva na všetky odvetvia ekonomiky a výnimkou nie je ani stavebníctvo. Aj tu prišlo k pozastaveniu prác. Ekonómovia však tvrdia, že práve stavebníctvo môže v recesii pomôcť oživeniu ekonomiky.

15:57 Nemecko patrí k najviac zasiahnutým krajinám koronavírusom. Majú viac ako 80 tisíc infikovaných a vyše 1100 ľudí nákaze už podľahlo. Napriek tomu za uplynulý mesiac stúpla dôvera vlády kancelárky Angely Merkelovej. To znamená, že Nemci sú s opatreniami, ktoré prijala, zatiaľ spokojní.

15:55 Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie prostredníctvom videokonferencie rokovali o opatreniach, ktoré súvisia s pandémiou koronavírusu. Hovorili aj o potrebe zabrániť šíreniu dezinformácií. Naše ministerstvo zahraničných vecí stále eviduje aj žiadosti Slovákov o repatriáciu.

15:52 Veľká noc môže byť riziková z dôvodu, že môže dochádzať k zhromaždeniam ľudí na jednom mieste. Uviedol to hlavný hygienik SR Ján Mikas pred piatkovým zasadnutím krízového štábu. Členovia štábu sa majú rozprávať aj o sprísnení opatrení z dôvodu šírenia nového koronavírusu počas sviatkov.

15:50 Každý človek, ktorý príde zo zahraničia, skončí v štátnej karanténe. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus, ktorý absolvoval aj video konferenciu so svojimi kolegami zo zahraničných rezortov členských štátov Európskej únie.

15:45 Británia hlásila v piatok rekordný počet ďalších úmrtí, až 684, na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom.

15:41 Počet nakazených vo svete presiahol milión a nič nenasvedčuje tomu, že by sa tempo šírenia pandémie malo spomaliť. Pozrite si prehľad nakazených v niektorých krajinách.

15:38 Vo veku 108 rokov zomrel britský alergológ a imunológ William Frankland. Prezident Britskej spoločnosti pre alergiu a klinickú imunológiu Adam Fox označil zosnulého za "obrovskú inšpiráciu pre mnohých".

15:30 Zuzana Čaputová sa na piatkovom stretnutí obrátila na členov permanentného krízového štábu s požiadavkami na zvýšenie ochrany seniorov, obetí domáceho násilia a ďalších zraniteľných skupín. Zaujímala sa tiež o stav zásob ochranných pomôcok pre naše nemocnice a ľudí v prvej línii, počty testovacích súprav, pľúcnych ventilátorov, ale aj o prijaté a plánované opatrenia.

14:20 Pavilón infektológie na bratislavských Kramároch je takzvanou červenou zónou. V takto označených nemocniciach liečia ľudí s koronavírusom. Koľko pacientov sa tam lieči a ako vyzerá vyšetrenie na COVID-19? O tom sme sa rozprávali s infektológom Petrom Sabakom z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

14:14 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán poslal list generálnemu tajomníkovi Európskej ľudovej strany Antoniovi Lópezovi-Istúrizovi, v ktorom uviedol, že až po ukončení stavu epidemiologickej núdze bude ochotný diskutovať o tom, čo si iní domýšľajú o jeho snahách. "Svet sa postavil na hlavu, preto predsedovia vlád a strán sa sústreďujú na to, aby v záujme ochrany obyvateľstva urobili účinné a rýchle kroky. Nedokážem si predstaviť, že ktokoľvek z nás by mal čas fantazírovať o tom, aké snahy majú iné krajiny. To je v týchto dňoch drahý luxus," napísal Orbán, ktorý zdôraznil, že on na to čas nemá.

15:01 Európska únia vyjde z pandémie koronavírusu posilnená, a to aj napriek súčasným pochybnostiam o solidarite 27 členských krajín. Uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Som presvedčená, že Európa z tejto krízy vyjde silnejšia," povedala von der Leyenová v piatkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe E1. Podľa jej slov prijme Európska únia po Veľkej noci, čiže po 13. apríli, rozhodnutie o možnom opätovnom otvorení svojich vonkajších hraníc.

14:43 Britský princ Charles otvoril v piatok poľnú nemocnicu so stovkami lôžok, ktorú zriadili vo výstavnom a konferenčnom centre ExCel vo východnom Londýne. Ide o prvú z niekoľkých takýchto provizórnych nemocníc, ktoré budú v Británii prijímať pacientov nakazených koronavírusom.

14:40 Nemecký minister pre záležitosti EÚ Michael Roth v piatkovom vydaní denníka Die Welt spomenul možnosť zavedenia finančných sankcií voči Maďarsku. Reagoval tak na mimoriadne opatrenia, ktoré v rámci boja proti koronavírusu zaviedla vláda premiéra Viktor Orbána.

14:34 Pozrite si tlačovú besedu štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa po videokonferencii s ministrami zahraničných vecí členských štátov Európskej únie. Hlavnou témou bola efektívnejšia spolupráca v boji proti šíreniu koronavírusu.

14:30 "Dodržiavanie opatrení o uzatvorení niektorých obchodov, herní, krčiem a barov kontrolujeme a budeme v tom pokračovať, aby sme nákazu porazili," informovala polícia na sociálnej sieti.

14:26 V Centre účelových zariadení Smrekovec na Donovaloch, ktoré slúži ako jedno z karanténnych zariadení pre repatriantov prichádzajúcich zo zahraničia, je aktuálne ubytovaných 28 ľudí. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

14:15 Časť zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb bude môcť využiť odklad platenia poistného na sociálne poistenie, povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie a preddavkov na zdravotné poistenie za marec tohto roka. Uhradiť po novom ich budú môcť až do 31. júla tohto roka.

14:13 V nedeľu bude vypravený ďalší repatriačný let z Londýna do Bratislavy. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Lietadlo odletí z londýnskeho letiska Stansted na bratislavské letisko Milana Rastislava Štefánika o 18.00 h. Rezort informoval, že v nedeľu je zároveň pripravený aj let z Bratislavy do Londýna.

14:10 Bežná verejnosť si už respirátory FFP2 a FFP3 nekúpi. Parlament v piatok schválil zákon o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením COVID-19 v oblasti zdravotníctva. Ním sa obmedzí distribúcia osobných ochranných prostriedkov. "Zakazuje sa počas krízovej situácie predávať alebo prevádzať osobný ochranný prostriedok, ktorý je filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP2, FFP3," uvádza sa zákone.

14:03 Český taxikár chorý na COVID-19, ktorý dostal experimentálny liek remdesivir, sa uzdravuje. V piatok o tom informoval jeho ošetrujúci lekár Martin Balík. "Pacient je pri vedomí a je v pokročilom režime odvykania od pľúcnej ventilácie. Je vo fáze rehabilitácie a uzdravenia," cituje lekára spravodajský portál Novinky.cz.

Balík však upozornil, že za zlepšením stavu muža nemusel byť priamo remdesivir. Jeho stav sa začal zlepšovať v dôsledku prijatých opatrení už pred podaním experimentálneho lieku, preto zatiaľ lekári nevedia s istotou určiť, či bol remdesivir kľúčový pre uzdravenie.

14:02 Obec Richvald neďaleko Bardejova by podľa prognóz Rady pre rozpočtovú zodpovednosť mohla pre ekonomickú krízu spôsobenú koronavírusom prísť až o tretinu príjmov z podielových daní. Napriek tomu, že miestna materská škola je zatvorená, polovica z toho, čo z rozpočtu obce zostane, by mala ísť na platy učiteliek a zamestnancov škôlky.

13:56 Akademický rok sa na vysokých školách nebude predlžovať, záverečné štátne skúšky absolvujú študenti aj pri mimoriadnych opatreniach. Na stretnutí s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom, zástupcami Slovenskej rektorskej konferencie a predsedom výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo Robertom Redhammerom to naznačili rektori vysokých škôl.

13:54 Vodca komunistickej strany v čínskom meste Wu-chan Wang Čong-lin v piatok varoval obyvateľov mesta, aby zostávali vo svojich domovoch a boli naďalej ostražití. Udialo sa tak len pár dní pred plánovaným zrušením cestovných obmedzení v tomto stredočínskom priemyselnom veľkomeste, ktoré bolo pôvodným epicentrom epidémie koronavírusu.

13:52 Ďalším opatrením, ktoré by malo ľuďom pomôcť zvládnuť obdobie počas pandémie koronavírusu, je odklad splátok úverov, pôžičiek a lízingov o 9 alebo o 6 mesiacov. O tomto opatrení sme sa rozprávali s Marošom Ovčarikom, analytikom portálu FinančnýKompas.sk.

13:45 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča, ministra financií Eduarda Hegera a zástupcov bankového sektora. Informovali o kľúčovej dohode s bankami o odklade splátok úverov.

13:40 Parlament schválil odklad platenia odvodov do Sociálnej aj Zdravotnej poisťovne pre časť zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb o tri mesiace, teda na koniec júla.

13:33 Toaletný papier je v Španielsku "out", regále supermarketov sú ho plné. Namiesto neho Španieli hromadia pivo a víno, olivy, zemiakové lupienky a čokoládu, alebo tieto produkty vo zvýšenej miere konzumujú, aby tak ľahšie preklenuli prísne pravidlá súvisiace s krízou okolo koronavírusu. Zákaz vychádzania platí v celej krajine už od 15. marca.

13:23 Maďarsko spustí v sobotu nový fond vytvorený v dôsledku pandémie. Zdravotníci z neho dostanú približne pol milióna forintov, čo je v prepočte vyše 1300 eur ako prémie za nadčasy a pracovné riziko. V rozhlase to oznámil premiér Viktor Orbán. U našich južných susedov je vyše 600 infikovaných a 26 mŕtvych.

13:15 Z pohľadu pohlavia sa delí výskyt ochorenia na 244 mužov a 206 žien. Najviac postihuje choroba ľudí vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov (143 osôb), nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov (120 osôb), vo vekovej kategórii 45 - 59 je to 94 osôb a pozitívnych starších nad 60 rokov je 62 osôb. Najmenej pozitívne testovaných je 28 detí do 14 rokov.

13:12 Rezort zdravotníctva ďalej informuje, že sa u nás vyliečilo už osem pacientov. K piatim už vyliečeným pribudli ďalší traja pacienti z trenčianskeho regiónu. „Oba testy im vyšli negatívne,“ dopĺňa. Dve vyliečené ženy boli hospitalizované v Fakultnej nemocnici Trenčín a následne poslané do domácej karantény. Tretím vyliečeným bol muž, ktorý bol celý čas v domácej karanténe.

Bratislavský kraj naďalej dominuje výskytu nakazených v počte 155 ľudí s pozitívnym výsledkom. Po ňom nasleduje Žilinský kraj s 59 prípadmi, Trenčiansky s 54, Prešovský s 53, Trnavský so 40, Košický s 32, Nitriansky s 30 a napokon Banskobystrický kraj s 27 pozitívnymi prípadmi.

13:09 „Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií hospitalizovaných 165 pacientov, z toho u 67 bol nový koronavírus potvrdený, v 98 prípadoch sa čaká na výsledok testov,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Dodala, že do testovania sa zapojili aj súkromné laboratória, ktoré doteraz vyšetrili 909 vzoriek.

13:05 Armáda pripravila prvých sanitárov na boj s koronavírusom. Vojenské zdravotníctvo ale trpí akútnym nedostatkom lekárov. Lepšie na tom nie je ani s materiálnym zabezpečením. Pre televíziu TA3 to potvrdil hlavný vojenský lekár.

13:00 Nemiestne žarty spojené s hrozbou novým koronavírusom môžu komplikovať prácu zdravotníkom i vystrašiť občanov. K takémuto prípadu došlo vo štvrtok 2. apríla v Košiciach, keď mužovi prišla klamlivá SMS správa, aby sa okamžite dostavil na infekčné oddelenie. Informovala o tom polícia.

12:56 Guvernérka amerického štátu Nové Mexiko Michelle Lujanová Grishamová varovala, že pandémia by mohla "vyhladiť" indiánske komunity s rizikovou populáciou. Prudké šírenie nákazy v rezervácii indiánskeho kmeňa Navahov znepokojuje miestne úrady. Obávajú sa, že rezervácia nie je dobre pripravená na pandémiu, pričom americká vláda reaguje na vznikajúce problémy pomaly.

12:43 Opatrenia na obmedzenie sociálnych kontaktov, cieľom ktorých je zastaviť šírenie nového koronavírusu, budú v Taliansku platiť pravdepodobne aj po 1. máji. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie šéfa talianskej civilnej ochrany Angela Borrelliho o tom informovala agentúra Reuters.

12:40 Španielsko už druhý deň po sebe zaznamenalo viac ako 900 úmrtí na následky ochorenia COVID-19 a celkový počet obetí v krajine tak dosiahol 10.935.

12:36 Za uplynulých 24 hodín v Rusku zaevidovali ďalších 601 osôb s pozitívnym testom na nový koronavírus, čím sa celkový počet nakazených v Rusku zvýšil na 4149. Koronovírus bol potvrdený už v 78 z 85 subjektov Ruskej federácie.

12:23 Turecko sa chystá začať využívať v starostlivosti o pacientov s ochorením COVID-19 krv ľudí, ktorí sa z neho vyliečili. Šéf tureckého Červeného polmesiaca Kerem Kinik vo štvrtok vyzval "hrdinov, ktorí vyšli víťazne z 'korona vojny'," aby darovali krv na liečbu, ktorá využíva plazmu od vyliečených ľudí na pomoc vážne chorým pacientom.

12:06 Podmienkou odloženia splátok z dôvodu pandémie je, že žiadateľ nesmie byť v omeškaní so splácaním úveru viac ako 30 kalendárnych dní ku dňu doručenia žiadosti. Rovnako tak dlžník nesmie byť v omeškaní so sumou najmenej 100 eur pri inom úvere u toho istého veriteľa.

12:03 Návrh prináša možnosť bezodplatného odloženia splátok až o deväť mesiacov. Banky tak budú povinné na základe žiadosti klienta odložiť splácanie jeho úveru. V prípade lízingových spoločností, splátkového predaja a ostatných veriteľov s povolením na poskytovanie spotrebiteľských úverov navrhlo ministerstvo financií odklad splátok o tri mesiace. Klienti týchto inštitúcií budú mať možnosť požiadať o predĺženie o ďalšie tri mesiace. Spolu teda o pol roka.

11:58 Vláda tiež pripravuje zvýšenie limitu na bezkontaktné platby z 20 eur na 50 eur. Dôvodom je zvýšenie bezpečnosti ľudí.

11:49 Dohodu s bankami oznámil na tlačovej konferencii aj premiér Igor Matovič. “Ľudia budú pri tejto veci veľmi slobodní,” sľúbil Matovič.

11:51 Na Slovensku pribudlo 24 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet infikovaných tak stúpol na 450. Informoval o tom premiér Igor Matovič. Počas včerajška otestovali 1454 vzoriek.

Počet všetkých testov s negatívnym výsledkom sa tak vyšplhal na 10 127. Stúpol zároveň aj počet vyliečených pacientov o ďalších troch ľudí.

11:47 Štát sa dohodol s bankami na tom, že umožnia odklad splácania úverov počas pandémie až o deväť mesiacov.

11:41 Poľsko v piatok hlásilo 3149 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je v porovnaní so štvrtkovými údajmi nárast o 203 prípadov. Počet úmrtí sa od štvrtku zvýšil o dve na celkovo 59.

11:32 Prvé výsledky izolovaných zdravotníkov žilinskej nemocnice sú známe. Na koronavírus bola pozitívne testovaná upratovačka. U ďalších 37 zdravotníkov sa nákaza neprejavila.

11:23 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa v Rakúsku do piatku zvýšil na 11.348. V krajine evidujú už 168 úmrtí na ochorenie COVID-19. Z ochorenia sa doteraz vyliečilo 2022 osôb, 829 ľudí je v nemocniciach, z toho 245 na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. V Rakúsku zostanú hotely, penzióny či prázdninové byty zatvorené až do 24. apríla.

Zatiaľ v Rakúsku otestovali vyše 92.000 ľudí.

11:20 Prešovský samosprávny kraj je pripravený poskytnúť svoje ubytovacie kapacity pre občanov vracajúcich sa na Slovensko, ktorí požiadali o štátom organizovanú repatriáciu, a tiež pre zdravotnícke zariadenia alebo štátne orgány. Pre tento účel vyčlenil sedem ubytovacích zariadení v školských internátoch, ktoré sú aktuálne prázdne.

11:01 Britské rozhlasové a televízne stanice budú za vysielanie nepravdivých informácií a odporúčaní týkajúcich sa nového koronavírusu čeliť sankciám. Upozornenie prichádza po tom, čo jedna z regionálnych rozhlasových staníc dostala od regulačného úradu niekoľko varovaní za vysielanie nepodložených informácií, podľa ktorých je koronavírusová pandémia spojená so spustením najnovšej generácie mobilnej 5G siete.

10:51 Polícia na sociálnej sieti upozorňuje na zvýšené riziko domáceho násilia. "Obete majú obmedzenú možnosť podpory od rodiny či známych," hovorí viceprezidentka PZ  Jana Maškarová a apeluje na ženy, aby polícii hlásili prípady ubližovania.

10:43 Spoločnosť Google bude počas pandémie koronavírusu zverejňovať údaje o pohybe ľudí. Informuje o tom BBC s tým, že Google bude spočiatku publikovať detaily o rôznych typoch miest, ktoré ľudia navštevujú, v 131 krajinách a regiónoch. Postupne chce pritom pridávať aj ďalšie.

10:35 Na poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby na Slovensku sú v súvislosti s novým koronavírusom kladené extrémne nároky. Nápor zažíva aj linka tiesňového volania 155. Ako vyzerá samotný výjazd posádky k pacientovi s možnou nákazou koronavírusom a s čím všetkým sa zdravotníci v tomto období stretávajú?

10:32 Maďarská vláda rozhodne na budúcu stredu o tom, či predĺži čiastočný zákaz vychádzania, aktuálne platný do konca budúceho týždňa. "Ak to bude nutné, tak zákaz predĺžime," zdôraznil maďarský premiér Viktor Orbán, podľa ktorého počas nadchádzajúcich veľkonočných sviatkov zrejme nebude možné, aby sa rodiny voľne stretávali.

10:23 V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti, zamestnanci kuchýň však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré vstúpilo do účinnosti v piatok.

10:10 Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila permanentný krízový štáb na boj proti pandémii.

9:58 Počet prípadov nákazy sa v Nemecku v piatok zvýšil o 6174 na celkových 79.696. Za uplynulých 24 hodín pribudlo aj 145 nových úmrtí, čím ich celkový počet stúpol na 1017. Vyplýva to z aktuálnych údajov Inštitútu Roberta Kocha. Univerzita Johnsa Hopkinsa do piatku rána uvádza až 84.794 nakazených, čím ich počet, ako píše denník Die Welt, po prvý raz presiahol počet infikovaných v Číne.

9:55 Plénum NR SR dnes bude zasadať, až kým neprerokuje všetky body, ktoré sú na programe štvrtej schôdze. Vo štvrtok do programu pribudli dva vládne návrhy zákonov, a to návrh zákona o sociálnom poistení a návrh o mimoriadnych opatreniach v oblasti zdravotníctva spolu s návrhmi na skrátené legislatívne konanie k týmto právnym normám.

9:45 Predseda vlády Igor Matovič sa na sociálnej sieti vyjadril, že v boji proti pandémii "musíme ešte pritvrdiť" a prijať ešte prísnejšie opatrenia.

9:40 V americkom štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s ochorením COVID-19 už len na šesť dní. Uviedol to vo štvrtok newyorský guvernér Andrew Cuomo. Štát New York má podľa Cuoma k dispozícii ešte približne 2200 voľných pľúcnych ventilácií, no každý deň pribúda zhruba 350 nových pacientov, ktorí ich potrebujú.

9:38 Úrad vlády zriadil a sfunkčnil dve kontaktné adresy, ktoré prispejú k väčšej informovanosti o pandémii na Slovensku a budú tiež platformou na prijímanie ponúk rôznorodej pomoci od občanov, firiem či iných subjektov.

Na adrese: koronachcemvediet@vlada.gov.sk sa môžu informovať všetci, ktorí potrebujú informácie o koronavíruse či prijatých opatreniach, ktoré nebolo možné dohľadať na iných webových sídlach.

Adresu: koronachcempomoct@vlada.gov.sk môžu využiť všetci tí, ktorí chcú akýmkoľvek spôsobom byť nápomocní v boji proti koronavírusu, napríklad ponukou služieb, tovaru, inováciami, nápadmi a podobne.

9:23 Európska komisia zverejnila ďalší balík návrhov opatrení, ktoré súvisia s pandémiou. Mimoriadne pozitívne je, že v ňom zohľadnila viacero slovenských návrhov. Tie prezentovala minulý týždeň počas videokonferencie s Európskou komisiou a členskými štátmi EÚ podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

9:14 Počet potvrdených prípadov nákazy v Česku sa zvýšil na 3858. Aktualizované údaje zverejnilo v noci na piatok české ministerstvo zdravotníctva. Za posledný deň pribudlo 269 nakazených. V dôsledku koronavírusu v ČR už celkovo zomrelo 44 ľudí a 67 sa vyliečilo. Medzi vyliečenými je aj 96 ročná žena z Prahy. Dovedna v Česku otestovali už vyše 60.000 ľudí.

8:45 Mexická spoločnosť Grupo Modelo vo štvrtok oznámila, že dočasne prestane variť pivo Corona a ostatné značky, ktoré vyváža do viac než 180 krajín sveta. Spoločnosť k tomuto kroku pristúpila po tom, ako mexická vláda v rámci opatrení proti novému koronavírusu označila jej výrobu za nie nevyhnutne potrebnú.

8:35 Na Novom Zélande uviazlo pre obmedzenia súvisiace s koronavírusom približne 100-tisíc zahraničných turistov. Mnohí z nich sa dostali do nepríjemnej situácie po tom, ako vláda zakázala vnútroštátne lety. Turisti sa tak nemali ako dostať na hlavné medzinárodné letiská a odísť domov.

Minister zahraničných vecí Winston Peters vo štvrtok uviedol, že povolili lety pre cudzincov, aby mohli opustiť krajinu. Na veľvyslanectvách podalo žiadosť o odchod z ostrova 37-tisíc turistov, no podľa Petersa je skutočný počet tých, ktorí chcú odletieť, približne 100-tisíc.

8:25 Britská vláda v piatok oznámila, že v súvislosti s očakávaným nárastom počtu nakazených novým koronavírusom postaví viacero poľných nemocníc.

8:12 Ceny bytov na Slovensku za prvý štvrťrok tohto roka vzrástli o 2,5 %, a to aj napriek pandémii nového koronavírusu. Rast cien nezastavili ani opatrenia Národnej banky Slovenska proti nadmernému zadlžovaniu obyvateľstva. Informoval o tom analytik Realitnej únie Vladimír Kubrický.

8:10 Nemecká sieť supermarketov Aldi posiela do Talianska vlaky, aby zabezpečila, že Nemecko bude mať dostatok cestovín počas pandémie koronavírusu. Vedenie Aldi vo štvrtok oznámilo, že firma Schenker, ktorá je pobočkou železničného prepravcu Deutsche Bahn pre oblasť logistiky, už do krajiny priviezla viac ako 200 ton cestovín.

8:00 Dezinfekciou okolia artézskych studní, lavičiek, kontajnerových stanovíšť, zastávok hromadnej dopravy a ďalších priestranstiev zapojí samospráva Lučenca svoj dobrovoľný hasičský zbor do prevenčných aktivít proti novému koronavírusu. „Dezinfekcia sa bude uskutočňovať podľa harmonogramu za prítomnosti vysokého tlaku vody a dezinfekčného protivírusového prostriedku,“ konkretizuje samospráva s tým, že ide o druhú fázu čistenia, ktorá nadväzuje na strojovú dezinfekciu ulíc a chodníkov.

7:57 Zvierací miláčik nemôže ísť do karanténneho zariadenia štátu. Žiadne z týchto zariadení nie je určené pre zvieratá, informuje o tom Ministerstvo vnútra SR na sociálnej sieti.

7:55 Mesto Myjava prijalo kroky na zmiernenie ekonomických dosahov na obyvateľov. Informoval o tom hovorca mesta Myjava Marek Hrin. Mesto rozhodlo o zrušení povinnosti platenia nájmu za prenajaté priestory, priestranstvá a pozemky mesta. "Ide o prevádzky, v ktorých sa vykonávajú činnosti a služby podnikateľmi a samostatne zárobkovo činnými osobami a ktoré sú zatvorené na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR," uviedol Hrin.

7:50 Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity v Trnave otvára Inštitút pre globálne zdravie a epidemiológiu. Jeho primárnym zámerom je výskum a vzdelávanie v uvedenej oblasti.

7:40 Britský iluzionista Dynamo vo štvrtok oznámil, že bol pozitívne testovaný na vírusové ochorenie COVID-19 po tom, ako sa uňho prejavili "ťažké príznaky". Dynamo (37), vlastným menom Steven Frayne, trpí Crohnovou chorobou a artritídou, čo zvyšuje riziko závažného zhoršenia jeho zdravotného stavu následkom nákazy novým typom koronavírusu.

7:15 Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvateľov mesta, aby si zakrývali svoje tváre, keď sú vonku, a pomohli tak zastaviť šírenie smrtiaceho nového koronavírusu. "Môže to byť šál. Mohlo by to byť niečo, čo si vytvoríte doma. Môže to byť šatka," povedal starosta novinárom.

7:05 Severná Kórea nemá žiadny prípad nákazy novým typom koronavírusu, vyhlásil vysokopostavený predstaviteľ zdravotníctva v KĽDR, a to napriek hromadiacim sa pochybnostiam zahraničia v čase, keď počet infikovaných dosiahol celosvetovo číslo milión.

7:00 Nový koronavírus si v Spojených štátoch vyžiadal za posledných 24 hodín 1169 mŕtvych. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johna Hopkinsa.

6:55 Portugalský parlament schválil vo štvrtok predĺženie výnimočného stavu v krajine do 17. apríla v snahe bojovať proti šíreniu nového druhu koronavírusu. "Ak v nasledujúcich týždňoch vynaložíme veľké úsilie, skôr začneme vidieť svetlo na konci tunela," uviedol na tlačovej konferencii premiér António Costa. Predĺženie výnimočného stavu, ktorý Portugalsko zaviedlo 18. marca, navrhol prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

6:53 Vo Vranove nad Topľou začali s dezinfekciou detských ihrísk, lavičiek a zábradlí na verejných priestranstvách. Zvýšenú pozornosť venujú aj kontajnerovým stojiskám, keďže domácnosti v týchto dňoch produkujú viac odpadu.

6:14 Z ochorenia COVID-19 sa v ČR úspešne zotavila žena vo veku 96 rokov.

6:03 Prezident USA Donald Trump vo štvrtok oznámil, že absolvoval v Bielom dome svoj druhý test na prítomnosť nového koronavírusu - a bol negatívny. "Konal sa dnes ráno. Ukázal, že prezident má negatívny test na COVID-19," povedal Trump na tlačovej konferencii.

6:02 Počet nakazených celosvetovo už prekročil hranicu jedného milióna, zomrelo najmenej 51,5 tisíca ľudí.

6:01 V preventívnej domácej izolácii zostalo 62 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Prišli do kontaktu s pacientom, u ktorého sa neskôr potvrdil nový koronavírus.

6:00 Pozrite si včerajší súhrn, udalosti okolo koronavírusu sme sledovali aj vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok