Absolútny úspech, nemáme jediného nakazeného, tvrdí KĽDR

TA3 TASR
3.4.2020 09:50

Severná Kórea nemá žiadny prípad nákazy novým typom koronavírusu, vyhlásil vysokopostavený predstaviteľ zdravotníctva v KĽDR, a to napriek hromadiacim sa pochybnostiam zahraničia v čase, keď počet infikovaných dosiahol celosvetovo číslo milión.

Absolútny úspech, nemáme jediného nakazeného, tvrdí KĽDR
SITA/AP

Beztak izolovaná a jadrovým arzenálom vyzbrojená Severná Kórea rýchlo uzatvorila svoje hranice po tom, čo smrtiaci vírus po prvý raz zaznamenali v januári v susednej Číne. Pchjongjang tiež zaviedol prísne karanténne opatrenia. Riaditeľ antiepidemického ústavu v KĽDR Pak Mjong-su tvrdí, že úsilie bolo absolútne úspešné. "Ani jediná osoba nebola v našej krajine dosiaľ nakazená novým druhom koronavírusu," uviedol zmienený činiteľ.

Takmer každá iná krajina zaznamenala prípady nákazy novým druhom koronavírusu. Odhliadnuc od Číny, Južná Kórea zažila jedno z najhorších skorých prepuknutí choroby COVID-19, ktorú spúšťa daný vírus. Ochorenie si vo svete vyžiadalo už takmer 52.000 mŕtvych, vyplýva z výpočtov AFP na základe oficiálnych údajov. Experti varujú, že KĽDR je vzhľadom na svoj slabý systém zdravotnej starostlivosti mimoriadne zraniteľná voči vírusu. Americký armádny veliteľ v Južnej Kórei generál Robert Abrams vo štvrtok vyhlásil, že tvrdenie Pchjongjangu o absencii prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 je "lživé".

"Vychádzajúc zo spravodajských informácií vám môžem povedať, že ide o neprijateľné tvrdenie. KĽDR pristúpila na svojich hraničných priechodoch i vnútri útvarov k drakonickým opatreniam a robí presne to isté, čo všetci ostatní - pokúša za zamedziť šíreniu nákazy," uviedol Abrams. Prebehlíci obviňujú Pchjongjang z utajovania šíriacej sa epidémie. Jeden z bývalých severokórejských lekárov, ktorý utiekol do Južnej Kórey: "V KĽDR dochádza k mnohým úmrtiam, ale úrady vyhlasujú, že nejde o prípady súvisiace s koronavírusom."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok