Za štátne hmotné rezervy bude zodpovedať Sulík, rozhodla vláda

TA3 TASR
2.4.2020 17:47

Za Správu štátnych hmotných rezerv bude na základe rozhodnutia vlády zodpovedný minister hospodárstva. Informoval o tom počas rokovania vlády minister hospodárstva Richard Sulík.

Za štátne hmotné rezervy bude zodpovedať Sulík, rozhodla vláda
SITA/Úrad vlády SR

Kontrola z úrovne ministra by podľa neho mala zabezpečiť transparentné a hospodárne nakladanie so štátnymi prostriedkami. "Dnešným rozhodnutím na vláde prechádzajú štátne hmotné rezervy pod moju zodpovednosť. Nie je to zmena v kompetenčnom zákone, ale sme sa dohodli, že ich budem monitorovať," uviedol Sulík. Podľa neho sa v poslednom čase objavili určité nejasnosti, napríklad pri nákupe respirátorov, kde je trhová cena v súčasnosti vysoko nad výrobnými nákladmi.

Sulík však priznal, že ani rezortu hospodárstva sa nepodarilo nakúpiť respirátory za dohodnutú a uhradenú sumu osem eur za kus. "Aj sme to zaplatili, no neprišli a peniaze nám vrátili. Čiže jedna vec je mať sľúbenú hypotetickú cenu na papieri alebo v nejakej ponuke a druhá vec je mať už v sklade respirátor," povedal Sulík.

Dobrou správou podľa neho je, že od druhej polovice apríla by mohla nedostatkové respirátory vyrábať aj spoločnosť na Slovensku Firma z Martina však zatiaľ iba čaká na dodávku potrebných strojov. Ministerstvo hospodárstva podľa Sulíka poskytne výrobcovi pri dovoze a inštalácii všetku potrebnú pomoc. "Na tomto budem robiť. Preto je aj dobré, že hmotné rezervy prešli podo mňa. Budem na ne dohliadať, aby sa nestávali veci, že sa to vymkne z rúk," dodal minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok