Vládni poslanci podpisovali koaličnú zmluvu, nespravili tak všetci

TA3 TASR
2.4.2020 12:35

Poslanci štvorkoalície počas slávnostného aktu na Bratislavskom hrade podpisovali koaličnú zmluvu. Mali tak spraviť všetci. Igor Matovič, Richard Sulík, Veronika Remišová a Boris Kollár na brífingu hovorili o historickom momente. Jeden z poslancov koalície však zmluvu nepodpísal.

Postoj vysvetľoval na Facebooku

Koaliční poslanci na Bratislavskom hrade pristúpili k podpisu koaličnej dohody. Pridali sa tak k podpisom lídrov koaličných strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Na tlačovom brífingu o tom informovali predstavitelia koalície. Líder OĽaNO a premiér Igor Matovič deklaroval podpis všetkých svojich poslancov.

Jeden z koaličných poslancov, Miroslav Kollár zo Za ľudí, ktorý je aj primátorom Hlohovca, zmluvu podpísať odmietol. Svoj postoj vysvetlil na Facebooku. Uviedol, že koalíciu aj vládu podporuje, ale „na netradičné experimenty nevidí dôvod“. V ponovembrovej histórii Slovenska sa ešte nestalo, že by zmluvu okrem lídrov strán podpisovali vládni poslanci.

Miroslav Kollár: "Jednoznačne podporujem vládnu koalíciu aj vládu premiéra Igora Matoviča, ale tak, ako som avizoval, na netradičné experimenty nevidím dôvod."

Očakáva hlasovanie za dohodnuté zákony

Po podpise koaličnej dohody a odhlasovaní programového vyhlásenia vlády sa podľa Matoviča očakáva, že poslanci budú hlasovať za zákony, ktoré sú súčasťou koaličných dohôd. Naďalej budú mať zelenú kartu pri hlasovaní o veciach, na ktorých nie je spoločná dohoda v koalícii.

Minister hospodárstva Richard Sulík si pred podpisom myslel, že ju podpíšu všetci 95 koaliční poslanci. Podľa slov predsedu NR SR Borisa Kollára zverejnia partneri znenie dohody v pondelok.


"Keď poslanci raz podpíšu koaličnú zmluvu alebo spoločne zahlasujú za PVV, ktoré bude v súlade s koaličnou zmluvou, tak už pri akomkoľvek zákone, ktorý príde a ktorý bude napĺňať ducha a literu PVV, sa očakáva, že ho poslanci, samozrejme, schvália a budú hlasovať za," uviedol premiér.
Skonštatoval, že poslanci mali čas oboznámiť sa s celým textom koaličnej dohody, aby sa vedeli slobodne rozhodnúť o jej podpise. Deklaroval, že za OĽaNO podpíše dohodu všetkých 53 poslancov. "Verím, že je to základ a záväzok do budúcna, že naplníme naše sľuby," skonštatoval. Dodal, že partneri pracujú aj na tvorbe PVV. Jednotlivé ministerstvá by mali pripraviť svoju časť. "Všetko stihneme, proces beží," priblížil.

Historický moment, signál o spájaní sa

Sulík s Kollárom označili podpis dohody poslancami za historický moment. Šéf parlamentu doplnil, že poslanci vyšlú podpisom dohody signál o spájaní sa. Poznamenal, že po jej podpísaní si partneri ešte raz zmluvu prejdú a v pondelok ju poskytnú médiám a verejnosti.

Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová doplnila, že poslanci z ich strany vstúpili do koalície s veľkými očakávaniami. Podľa jej slov chcú byť konštruktívnym a racionálnym partnerom, ktorý bude ponúkať riešenia bez populistických skratiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok