Máme už piatich vyliečených, testujeme oveľa viac vzoriek

TA3 TASR SITA ČTK
2.4.2020 15:19

Na Slovensku pribudli nové prípady nákazy a začali platiť ďalšie z protipandemických opatrení. Štát prichádza pre koronavírus denne o desiatky miliónov eur, hovorí sa dokonca aj o tzv. blackoute Slovenska. Na čo sa máme ešte pripraviť? Udalosti okolo koronavírusu doma i vo svete sme s vami sledovali online aj vo štvrtok.

Máme už piatich vyliečených, testujeme oveľa viac vzoriek
TASR/Vladimír Benko/MV SR

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:31 Musíme ešte pritvrdiť, prepáčte. Uverejnil na sociálnej sieti premiér Igor Matovič na margo boja s koronavírusom. Zároveň dodal, že tvrdšie opatrenia Slovákom zoberú zo slobody a budú slzy a strádanie. No iba tak zachránime stovky či tisíce životov našich blízkych, dodal.

22:37 Pozrite si aj reláciu Téma dňa, v ktorej sme diskutovali aktuálnych zmenách v Zákonníku práce i o tom, ako udržať v čase krízy priemysel i hospodárstvo.

22:13 Do redakcie ste nám poslali množstvo otázok, aj dnes sme na ne odpovedali. Pýtate sa, čo máte robiť so zakúpenými zájazdami alebo letenkami. Viac povedal Roman Berkeš, prezident SACKA.

21:31 Počet hlásených prípadov nákazy novým koronavírusom na celom svete prekročil milión. Informovala o tom tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov.

20:13 V preventívnej domácej izolácii zostalo 62 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Prišli do kontaktu s pacientom, u ktorého sa neskôr potvrdil nový koronavírus. Muža už zo žilinskej nemocnice previezli na Kliniku infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin.

20:08 Ak bude pri testovaní v prostredí marginalizovaných rómskych komunít pozitívne testovaných viac ako desať percent osôb, bude potrebné dať do karantény celú osadu. Upozornili na to predkladatelia návrhu plánu riešenia ochorenia COVID-19 v marginalizovaných rómskych komunitách, ktorý schválila vláda.

"Osoby, u ktorých sa laboratórne potvrdila infekcia novým koronavírusom, ich telesná teplota je vyššia ako 38 stupňov Celzia a sú prítomné ďalšie príznaky ako dýchavičnosť a kašeľ, budú prevezené na hospitalizáciu do určených zdravotníckych zariadení,“ dodali predkladatelia materiálu.

19:35 Nájomcom obchodných prevádzok zatvorených štátom pre pandémiu ochorenia COVID-19 by malo nájomné počas obmedzení klesnúť o 80 %. Približne polovicu z tejto zľavy by mali znášať prenajímatelia, druhú polovicu štát. Presnejšie podmienky bude riešiť koaličná rada. Povedal to po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík.

"Ja už na to tlačím niekoľko dní. Je to niečo, čo potrebujeme spraviť," povedal Sulík. Podľa ministra je veľa drobných predajní, kde je práve nájomné najväčšia nákladová položka. Koalícia sa už na takomto princípe podpory drobných podnikateľov podľa ministra zhodla. "Robiť to budeme a teraz sa musíme baviť o konkrétnom nastavení," povedal Sulík.

19:32 Ústredný krízový štáb sa bude v piatok zaoberať opatreniami v súvislosti s veľkonočnými sviatkami. Predseda vlády Igor Matovič naznačil, že možno bude potrebné prijať na toto obdobie ešte prísnejšiu reguláciu a obmedzenia v prípade mobility obyvateľov.

19:30 Pozrite si aj tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, na ktorej informoval o rokovaní vlády.

19:23 Osoby, ktoré prídu na Slovensko, budú musieť dodržiavať viaceré karanténne opatrenia, ktoré vo štvrtok schválila na svojom rokovaní vláda. Ide o opatrenia, ktoré majú predísť šíreniu nového koronavírusu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí má zabezpečovať koordináciu počtu osôb, ktorým sa zabezpečuje skupinová repatriáciu na územie Slovenska, a to vzhľadom na možné kapacity v karanténnych zariadeniach. Rezort vnútra určí hraničné priechody pre možný návrat osôb, pričom s Českou republikou a Maďarskom pôjde o tri hraničné priechody, s Rakúskom a Poľskom o dva a o jeden s Ukrajinou.

18:59 Do programu štvrtej schôdze NR SR pribudli dva vládne návrhy zákonov spolu s návrhmi na skrátené legislatívne konanie k týmto právnym normám. Ide o vládny návrh zákona o sociálnom poistení a vládny návrh o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením choroby COVID-19 v oblasti zdravotníctva.

Na návrh štyroch poslaneckých klubov OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí to uviedol podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Poslanci to odobrili všeobecným súhlasom. Rokovať o týchto bodoch by mali v piatok, schôdza sa začne o 9.30 h.

18:46 Lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov sa budú posúvať, malým a stredným podnikom má byť poskytnutá finančná pomoc. Finančné opatrenia z dielne ministerstva financií schválilo plénum národnej rady.

18:38 Parlament schválil novelu Zákonníka práce v súvislosti s novým koronavírusom a mimoriadnym stavom na Slovensku. Hlasovalo za ňu 136 poslancov zo 137 prítomných.

Zmeny sa týkajú napríklad toho, že zamestnávateľ bude oprávnený nariadiť výkon práce z domu, upraviť sa má aj rozvrhnutie pracovného času, predlžuje sa podporné obdobie v nezamestnanosti, ľudia teda budú môcť dlhšie poberať dávku v nezamestnanosti. Plénum prijalo aj pozmeňujúci návrh z výborov, ktorý myslí na rodičov s trojročnými deťmi, ktorým končí v tomto krízovom období v súvislosti s novým koronavírusom poberanie rodičovského príspevku. Po novom budú môcť čerpať ošetrovné.

18:20 Európska komisia schválila návrh opatrení, o ktoré ju žiadal Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Informovala o tom vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová na brífingu.

„Žiadala som EK, aby sme mali veľkú flexibilitu v presúvaní peňazí medzi jednotlivými fondmi, čo nám bolo umožnené. Takisto som žiadala EK, aby sa zjednodušili byrokratické pravidlá. Komisia nám vyhovela aj v tejto požiadavke,“ uviedla Remišová. Tým pádom bude môcť Slovensko tie peniaze, ktoré sú v eurofondoch nezazmluvnené, presúvať tam, kde ich bude treba.

18:19 Slovensko zakázalo vývoz tovarov, ktoré sú potrebné na boj proti nákaze novým koronavírusom. Ide dezinfekčné prostriedky, lieh, osobné ochranné prostriedky a umelé pľúcne ventilácie. Vyplýva to z nariadenia na vykonanie opatrenia hospodárskej mobilizácie predloženého ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, ktoré schválila vláda.

18:08 Dočasný blackout by mohol položiť našu ekonomiku na lopatky. Odborníci preto ostro kritizujú nápad premiéra Igora Matoviča vypnúť na nejaký čas krajinu. Upozorňujú, že Slovensko žije najmä zo zahraničného obchodu. Ak by firmy prestali vyvážať tovar, naše miesto na trhoch by mohli obsadiť iné krajiny.

17:53 Vláda schválila návrh zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva z dielne ministerstva zdravotníctva, a to v skrátenom legislatívnom konaní.

Po novom sa zakazuje počas krízovej situácie predávať osobný ochranný prostriedok kategórie FFP2, FFP3 a osobný ochranný prostriedok kategórie KN95 inej osobe než poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť na Slovensku, ďalej zdravotníckemu pracovníkovi pracujúcemu na Slovensku, orgánom štátnej správy alebo územnej samosprávy, právnickej osobe alebo fyzickej osobe - podnikateľovi, ktorá je podľa osobitného predpisu povinná zabezpečovať tieto osobné ochranné prostriedky a vykonáva práce, pri ktorých je používanie týchto osobných ochranných prostriedkov nevyhnutné. Taktiež osobe, ktorá distribuuje tieto osobné ochranné prostriedky na území Slovenska.

Čo sú FFP3 respirátory:

Ochranné masky, ktoré ponúkajú maximálnu možnú mieru ochrany pred škodlivinami s veľkosťou do 0,6 μm. Dokážu odfiltrovať až 99 percent takýchto častíc. Sú účinné aj proti novému koronavírusu.

17:37 Za Správu štátnych hmotných rezerv SR bude na základe rozhodnutia vlády zodpovedný minister hospodárstva. Informoval o tom šéf rezortu Richard Sulík.

17:22 Slovensko musí byť podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka medzi prvými krajinami, ktoré dokážu využiť prostriedky vyčlenené Európskou úniou na boj s následkami šírenia ochorenia COVID-19. Povedal to počas rokovania vlády. Slovensko by malo dostať takmer 2,5 miliardy eur. Podľa šéfa rezortu hospodárstva v súčasnosti prebiehajú rokovania s veľkými firmami o štátnej pomoci na udržanie zamestnanosti v týchto spoločnostiach. Tá bude zrejme z veľkej časti financovaná práve zo zdrojov EÚ.

17:03 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo štvrtok občanom, aby nechodili do práce až do konca apríla. Cieľom je spomaliť šírenie koronavírusu. Putin to oznámil v televíznom prejave. "Stále sme, v Rusku ani vo svete, neprekonali vrchol epidémie. Z toho dôvodu som sa rozhodol predĺžiť pracovné voľno až do konca mesiaca, teda do 30. apríla," vyhlásil Putin.

17:00 Žiaden liek ani vakcína na liečbu ochorenia COVID-19 v súčasnosti nie sú schválené. Európska lieková agentúra však v posledných týždňoch intenzívne spolupracovala s vedeckými iniciatívami vyvíjajúcimi nové lieky. V súčasnosti existuje približne 40 liekov, ktoré sa v kontexte s novým koronavírusom skúmajú, a niektoré z nich ukazujú sľubné výsledky. Informovala o tom hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková.

16:57 Indonézia vo štvrtok prepustila približne 18.000 väzňov, aby zabránila šíreniu nového koronavírusu v tamojších preplnených väzniciach. Pred niekoľkými dňami vláda v Jakarte naznačila možnosť prepustenia viac ako 30.000 väzňov z dôvodu nehygienických podmienok v indonézskych väzniciach.

16:55 Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus si momentálne nevie predstaviť, že by na Slovensku nastal takzvaný blackout, teda obmedzenie života s výnimkou nevyhnutných činností pre infraštruktúru štátu. Klus si myslí, že slová Igora Matoviča sú "akýmsi nástrelom" na to, ako na takúto myšlienku zareaguje verejnosť.

16:50 V niektorých podmienkach, úpravách a pravidlách nastali zmeny, upozorňuje polícia. Aktualizácie zdieľa na svojom Facebooku.

16:46 Situácia v Taliansku je aj naďalej pre šírenie koronavírusu kritická. Z krajiny hlásia vyše 110-tisíc nakazených a 13-tisíc obetí. Objavujú sa však už aj prvé informácie o poklese počtu infikovaných. Situáciu sleduje aj naša spolupracovníčka Natália Srnová, ktorá žije v Bergame.

16:45 Počet úmrtí sa v Británii vo štvrtok zvýšil o 569 a dosiahol 2921. Ide o zatiaľ najvyšší počet úmrtí za 24 hodín v tejto krajine. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol 33.718, pričom v stredu ich bolo 29.474.

16:44 Naše banky nezačali aktuálny rok práve najlepšie. Za prvé dva mesiace zarobili o takmer polovicu menej, ako vlani. Ako ďalej vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska, menej peňazí získali na poskytovaní pôžičiek. Naopak, príjmy z poplatkov im stúpli.

16:41 Spojené štáty zaplatili za polovicu zdravotníckeho materiálu, ktorý im tento týždeň v súvislosti s pandémiou koronavírusu poslalo Rusko ako "humanitárnu pomoc". Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničia. Druhú polovicu nákladov pokryl ruský štátny investičný fond.

16:33 Slovensko zdieľa názor členských štátov Európskej únie, že dodržiavanie princípu právneho štátu je nevyhnutné aj v mimoriadnej situácii počas pandémie: "Otázku právneho štátu a jeho uplatňovania v rámci EÚ považujeme za legitímnu a sme pripravení na otvorenú diskusiu s členskými štátmi a európskymi inštitúciami o opatreniach, ktoré prijímajú všetky členské štáty," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako maďarský parlament hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP v pondelok schválil sporný zákon, ktorý udeľuje vláde mimoriadne právomoci.

16:27 Smer-SD sa obráti na Ústavný súd SR pre legislatívu, ktorá umožní sprístupňovanie dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva SR. Informoval o tom predseda strany Robert Fico. Priblížil, že 30 poslancov Smeru-SD v piatok podpíše návrh na začatie konania pred ÚS SR. Žiadať budú aj pozastavenie účinnosti tohto zákona.

16:24 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Smer-SD o dianí v NR SR. Podľa Roberta Fica premiér Igor Matovič netuší, čo má robiť a jeho vláda neprináša žiadne užitočné riešenia.

16:11 Štát nebude dočasne vyplácať dotácie na elektromobily. Ministerstvo hospodárstva rozhodlo, že projekt by mal pokračovať až potom, čo skončí kríza. Príspevok na kúpu ekologického auta by mala ešte dostať stovka žiadateľov, s ktorými ministerstvo hospodárstva už podpísalo zmluvu. Ostatných približne 600 záujemcov si bude musieť počkať.

16:03 Aktuálny vývoj situácie v ekonomike kladie neočakávané nároky na verejné financie. Ako to vyzerá so štátnou kasou, aké opatrenia si môže vláda dovoliť, nám povedal Ivan Šramko, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

15:55 Od pondelka ruší mesto Trenčín bezplatné cestovanie v mestskej hromadnej doprave. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová. „Prax však ukázala, že bezplatná doprava bola pre niektorých občanov motiváciou nadmerne sa voziť v MHD, často na krátke vzdialenosti, a teda zvyšovať riziko nákazy. Keďže sa situácia s ochrannými pomôckami u vodičov autobusov odvtedy zmenila, bezplatné cestovanie sa od 6. apríla ruší,“ doplnila Ságová.

15:43 Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, prudko vyskočil. Bol viac než dvojnásobný v porovnaní s očakávaniami a ďaleko prekonal historické maximum z týždňa predtým. Dôvodom je pandémia a jej ničivé ekonomické následky.

15:30 V Thajsku začne od piatku platiť celoštátny zákaz vychádzania. Oznámil to vo štvrtok thajský premiér Prajut Čan-o-ča. Premiér uviedol, že nové nariadenie zakazuje byť ľuďom na ulici od 22.00 h do 4.00 h miestneho času. Každému, kto tento zákaz poruší, hrozí trest odňatia slobody až do výšky dvoch rokov. Niektorí jednotlivci, napríklad lekári, majú udelenú výnimku. Thajsko dosiaľ potvrdilo 1771 prípadov nákazy.

15:27 Najmenej 570 ľudí už zomrelo v domovoch s opatrovateľskou starostlivosťou v regióne Grand Est na východe Francúzka odvtedy, ako vypukla pandémia koronavírusu. Francúzsko je momentálne v počte obetí celkovo štvrtou najviac zasiahnutou krajinou na svete. Aktuálne tam evidujú už vyše 4000 úmrtí.

15:16 Úrad na ochranu osobných údajov začal kontrolu spracovania osobných údajov v Národnom centre zdravotníckych informácii pre ich mapu s prehľadom infikovaných novým koronavírusom. Potvrdila to  hovorkyňa ÚOOÚ Tamara Valková.

15:10 Slovensko má spolu päť vyliečených pacientov z koronavírusu. K trom vyliečeným pribudli ďalší dvaja pacienti hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. "Pacienti boli prepustení do domácej karantény, včera im prišli výsledky druhého kontrolného odberu s negatívnym výsledkom. K vyliečenej mužovi a žene z Košíc a ďalšiemu mužovi z banskobystrického regiónu tak pribudli ďalší dvaja. Sumárna štatistika za Slovensko je tak 5 vyliečených ľudí," spresnilo ministerstvo.

15:01 Viacerí vládni poslanci na Bratislavskom hrade podpisovali koaličnú zmluvu bez rukavíc. Na sociálnej sieti na to upozornil poslanec Smeru-sociálnej demokracie Richard Raši.

14:42 Európska komisia navrhla v súvislosti s pandémiou zriadiť núdzový nástroj solidarity vo výške 100 miliárd eur, ktorý má pomôcť pracovníkom udržať si príjmy a podnikom zostať nad vodou. Exekutíva EÚ navrhla tiež presmerovanie všetkých dostupných štrukturálnych fondov na boj proti koronavírusu.

14:27 Úmrtnosť na koronavírus SARS-CoV-2 je približne päťpercentná, konkrétne k údajom zo stredy ide o 4,9 percenta. Nový koronavírus má tak nižšiu úmrtnosť ako ťažký akútny respiračný syndróm SARS a respiračný syndróm na Strednom východe MERS, no šíri sa rýchlejšie. Uvádza sa to v materiáli Liekové riziko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

14:06 Ďalších 300 prístrojov určených na umelú pľúcnu ventiláciu dodá do slovenských nemocníc do konca júna spoločnosť Chirana Medical Stará Turá. Ako firma uviedla, prístroj vyrábajú v dvoch modeloch a je použiteľný aj v nemocniciach, kde chýba pripojenie na zdroj stlačeného vzduchu.

„V predošlom období sme ich vyrábali asi 400 ročne, no aktuálna epidemiologická situácia priniesla enormný dopyt, ktorý viacnásobne prevyšuje naše výrobné možnosti. Požiadavky máme z rôznych štátov, no prioritne sme sa zaviazali dodávať tieto prístroje pre slovenské zdravotníctvo, pričom v minulom týždni sme už do slovenských nemocníc dodali asi 50 prístrojov,“ uviedol za spoločnosť Chirana Medical Stará Turá Ján Brkal.

14:00 Viac ako 95 percent ľudí, ktorí zomreli v dôsledku koronavírusu v Európe, bolo starších ako 60 rokov. Vo štvrtok o tom informoval predstaviteľ WHO pre Európu Hans Kluge. Varoval však, že vek nie je jediný rizikový faktor, ktorý zapríčiňuje vážny stav. "Tvrdenie, že ochorenie COVID-19 postihuje len starších ľudí, nie je pravdivé," zdôraznil.

13:57 Strojnícka fakulta Slovenskej technickej univerzity v Bratislave vyrobila pomocou 3D tlače respirátor zo špeciálneho materiálu. Tím Juraja Beniaka priniesol inovatívne využitie špeciálneho nanokompozitného materiálu určeného pre 3D tlač, ktorý eliminuje viac ako 99,99 percenta plesní, baktérií, široké spektrum mikroorganizmov a vírusov. Momentálne pracujú na vylepšovaní dizajnu a funkčných vlastností, ktoré budú spĺňať tie najprísnejšie požiadavky na ochranu pre zdravotníkov.

respir_ac1100ae-d9d8-ca3e.jpg

13:55 Zvyšná časť personálu oddelenia pľúcnych chorôb v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach a pacienti, ktorí boli v kontakte so zosnulým mužom s COVID-19, mali výsledky testov na nový koronavírus negatívne. Uviedla to riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Prievidza Zuzana Tornócziová.

13:47 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vo štvrtok vrátil do preventívnej karantény po tom, ako mal minister zdravotníctva Jaakov Litzman pozitívny test na nový koronavírus. Netanjahu bol v karanténe od začiatku tohto týždňa, keď mala pozitívny test na koronavírus jedna z jeho poradkýň. Táto karanténe sa skončila v stredu v noci.

13:40 Nový koronavírus je nestabilný v prostredí vody a odpadovej vody. Upozorňuje na to Asociácia vodárenských spoločností, podporuje tak stanovisko Európskej asociácie prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií. "Fakt, že bolo v odpadovej vode detekované RNA nového koronavírusu, neznamená že ide o aktívny živý vírus. Pracovníci prichádzajúci do styku s odpadovou vodou sú chránení osobnými ochrannými prostriedkami, čo minimalizuje riziko infekcie koronavírusom," uviedla AVS.

13:31 Repatriáciám Slovákov sa vo štvrtok venoval aj zahraničný výbor národnej rady. O rokovaní informoval jeho predseda Juraj Blanár.

13:15 "Ako sme deklarovali, kapacitne tieto odbery zvládame zabezpečovať bez problémov, a zároveň kontinuálne pracujeme za zvyšovaní kapacity vyšetrení, aby sme dokázali naplniť potreby štátu, ale aj strategických firiem v boji s koronavírusovou pandémiou," uzavrel Ježík.

13:14 Ako uviedol predseda Asociácie laboratórií Vladimír Ježík, počas uplynulých dní súkromné laboratóriá testovali vzorky, ktoré im boli dodané zo strany štátu. Aby sa vyhli prípadnej chybovosti či duplicitám, čísla nekomunikovali oddelene, ale boli zaradené do spoločných štatistík. Súkromné laboratória zároveň od pondelka začali zriaďovať drive-through odberové miesta pred nemocnicami po celom Slovensku, čím sa počet vyšetrení postupne zvyšuje.

13:12 Ministerstvo zdravotníctva doplnilo konkrétnejšie údaje o 26 nových nakazených. Ide o 27-ročného muža z Banskej Bystrice, ďalej 74-ročného muža, 72-ročnú ženu a 62-ročného muža z Bardejova, 21-ročného muža a 18-ročného muža a tiež 47-ročnú ženu z Bratislavy. Ďalej 26-ročnú, 23-ročnú a 22-ročnú ženu z Brezna, 70-ročného muža z Ilavy, ďalej 38-ročnú a 57-ročnú ženu a 68-ročného muža z Košíc, 48-ročnú ženu z Malaciek a 46-ročného muža z Martina. Dva nové prípady sa objavili aj v Poprade, ide o 65-ročnú ženu a 29-ročnú ženu. Rovnako dva prípady sa objavili v Prievidzi, ide o 31-ročného muža a 30-ročnú ženu. Ochorenie zistili aj u 24-ročnej ženy zo Sabinova, 42-ročnej ženy zo Senca, 26-ročnej ženy z Tvrdošína a 30-ročného muža zo Žiaru nad Hronom. Dva prípady sa objavili aj v Žiline, ide o 67-ročného muža a 20-ročného muža.

13:05 Šéf rezortu zdravotníctva vysvetlil, že v stredu sa podarilo zvýšiť počet testovaných, keďže sa do testovania na nový koronavírus zapojili aj súkromné laboratóriá, zväčša pre samoplatcov.

Podľa Krajčího stúpol aj počet pozitívne testovaných v kritickom veku, teda nad 65 rokov, pričom počas stredy bolo päť takýchto prípadov. "Preto by som chcel vyzvať občanov celého Slovenska, aby sme urobili maximum pre to, aby sme ochránili starších ľudí, seniorov," dodal Krajčí s tým, že pre túto skupinu obyvateľov môže byť zvládnutie ochorenia COVID-19 náročnejšie.

13:03 "Stojíme pred zásadným rozhodnutím ako ďalej," vyjadril sa premiér Matovič na sociálnej sieti.

13:01 Časť zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb bude môcť využiť odklad platenia poistného na sociálne poistenie, povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie a preddavkov na zdravotné poistenie za marec tohto roka. Uhradiť by ich po novom mohli až do 31. júla tohto roka.

12:56 Belgický denník L'Echo a spravodajský server LN24 upozornili, že v Belgicku pod tlakom pandémie nového koronavírusu vzniká skupina expertov zodpovedných za záchranu veľkých belgických spoločností, pričom táto skupina skúma možnosť znárodnenia leteckej spoločnosti Brussels Airlines.

12:46 V Španielsku zaznamenali už 10.003 úmrtí na nákazu koronavírusom. Celkovo sa v krajine nakazilo už 110.238 ľudí. Počet úmrtí v Španielsku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 950, čo je doposiaľ najvyšší denný nárast. Španielsko je v úmrtnosti na druhom mieste spomedzi všetkých krajín zasiahnutých pandémiou koronavírusu za Talianskom. Tam ochoreniu podľahlo 13.155 ľudí.

12:41 Repatriácie občanov v súvislosti s pandémiou sa nekončia, v súčasnosti je iba pozastavená registrácia. Po štvrtkovom zasadnutí Zahraničného výboru Národnej rady SR o tom informoval jeho predseda Juraj Blanár. Výboru odpovedal na otázky o repatriáciách štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. "Informácia, ktorá bola uvedená na webovej stránke MZVaEZ, že od polnoci 2. apríla prestáva prijímať žiadosti na repatriáciu (...), bola aj je zavádzajúca," uviedol Blanár.

12:24 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý oznámil, že za stredu pribudlo na Slovensku nových 26 prípadov nákazy novým koronavírusom.

12:20 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa v Rakúsku vo štvrtok zvýšil na 10.923. V krajine evidujú už 158 úmrtí. V Rakúsku sa z ochorenia spôsobeného koronavírusom doteraz vyliečilo 1749 ľudí, v nemocniciach je momentálne hospitalizovaných 1057 osôb a 227 z nich je na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Doposiaľ v krajine otestovali na prítomnosť koronavírusu 92.190 ľudí.

12:17 To, že napriek vyššiemu počtu testovaní sa nezvýšil počet zistených prípadov, môže byť pre našu krajinu dobrá správa.

12:08 Na Slovensku pribudli noví nakazení. Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval o tom, že sme na Slovensku výrazne zvýšili počet testovaní - bolo ich až takmer 1200. Podarilo sa identifikovať 26 nakazených, čo nie je zvýšenie oproti dňom, keď bolo testovaní menej.

Celkovo evidujeme 426 prípadov nákazy, z toho je 118 ľudí hospitalizovaných, traja na jednotke intenzívnej starostlivosti a jeden na pľúcnej ventilácii. Máme aj troch vyliečených, dodal Krajčí.

12:02 Citlivý psí čuch pomáha odhaľovať rôzne riziká pre ľudské zdravie, ako sú výbušniny, drogy, rakovina či iné choroby. No mohli by nám pomôcť s bojom proti jednému z najzávažnejších nebezpečenstiev, akému čelíme v našej modernej histórii?

11:45 Dobrovoľníci z radov zdravotníckych pracovníkov sa spojili, aby uľahčili nemocniciam situáciu spôsobenú pandémiou. Iniciatíva medikov a lekárov Sme pripravení prepája dobrovoľníkov so zdravotníckym vzdelaním s nemocnicami a ďalšími zdravotníckymi inštitúciami prostredníctvom webovej platformy smepripraveni.solved.fi.

11:35 Počet prípadov ľudí nakazených koronavírusom sa v Rusku vo štvrtok zvýšil na 3548. Za posledných 24 hodín pribudlo rekordných 771 nových prípadov. Prípady hlásili zo 76 z 80 regiónov v krajine. Epicentrom nákazy je hlavné mesto Moskva, kde evidujú 595 prípadov.

11:26 Grécke úrady vo štvrtok hermeticky uzavreli utečenecký tábor ležiaci severne od Atén, v ktorom sa potvrdilo 20 prípadov nákazy novým koronavírusom. Tábor Ritsona bude nasledovných 14 dní v karanténe a nikomu počas tejto doby nebude povolené opustiť ho či prichádzať doň, oznámilo vo štvrtok grécke ministerstvo pre migráciu.

11:20 Experti na drony vyzvali britskú vládu, aby im povolila postrek chemikáliami, ktoré by pomohli bojovať proti šíreniu koronavírusu. Chcú vycvičiť pilotov záchranných zložiek, aby mohli zo vzduchu dezinfikovať verejné miesta.

11:08 Na pokračovanie repatriácie občanov SR zo zahraničia je potrebné zvýšiť voľné ubytovacie kapacity, kam možno navrátilcov umiestniť do povinnej karantény. Pred štvrtkovým rokovaním vlády to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

11:02 Dvadsať hraničných priechodov medzi Chorvátskom a Bosnou a Hercegovinou je od štvrtka dočasne uzavretých. Obe krajiny sa dohodli na tomto opatrení s cieľom zastaviť šírenie nákazy. Počet nakazených v Chorvátsku dosiahol 936. Nákaze tam podľahlo šesť ľudí. Bosna a Hercegovina má viac ako 450 prípadov a 13 úmrtí.

10:58 Na Slovensku v čase koronavírusu nebol doteraz zaznamenaný výrazný nárast trestnej činnosti súvisiacej s domácim násilím, informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Je však dôvodný predpoklad, že mnohé deti aj ženy a iní rodinní príslušníci budú čeliť ohrozeniu svojej bezpečnosti a integrity v domácom prostredí.

11:52 Nový koronavírus ovplyvnil fungovanie celého sveta. Výrazne sa obmedzil počet letov a pozastavená bola činnosť viacerých firiem. Jedným z mála pozitívnych následkov týchto opatrení sú dopady na našu klímu. V Číne sa napríklad výrazne znížila miera vypustených emisií. Viac nám povedal klimatológ Milan Lapin.

10:50 Na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave vyrobili pomocou 3D tlače respirátor, ktorý je možné použiť najmä v súčasnej dobe. Renáta Sovišová z STU uviedla, že respirátor má štandardný tvar, ale je navrhnutý tak, aby ho bolo možné tlačiť na 3D tlačiarni technológie FDM, čo je nanášanie natavených vlákien plastu vrstvu po vrstve.

10:41 Na pokračovanie repatriácie občanov SR zo zahraničia je potrebné zvýšiť voľné ubytovacie kapacity, kam možno navrátilcov umiestniť do povinnej karantény. Pred rokovaním vlády to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. "Veríme, že nielen na úrovni samosprávnych krajov, ale aj v rámci kapacít ministerstva vnútra a obrany bude možné nájsť voľné miesta," povedal Klus.

10:32 Od štvrtka policajti evidujú každú osobu, ktorá príde na Slovensko. Predlžuje sa tak doba čakania na hraničných priechodoch. Polícia preto žiada ľudí o trpezlivosť. Informuje o tom na sociálnej sieti.

10:16 Ľudia bez domova sú obzvlášť zraniteľnou skupinou a v prípade potreby domácej karantény nemajú kam ísť. Na bratislavských Zlatých pieskoch preto vybudovali karanténne mestečko. Ako to tam vyzerá?

10:12 Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS) si myslí, že by sa na Slovensku malo testovať aspoň tisíc ľudí denne. Poukázala na to, že v Južnej Kórei, kde žije približne 51 miliónov ľudí, zvládli prekonať krízu spôsobenú novým koronavírusom prostredníctvom toho, že testovali približne 10.000 ľudí denne. Vládu však pre to kritizovať nechce. "Robia maximum. Robia všetko pre to, aby to zvýšili," uviedla.

10:06 Počet potvrdených prípadov nákazy sa v Nemecku vo štvrtok zvýšil o 6156 na 73.522. Za uplynulých 24 hodín pribudlo aj 140 úmrtí, čím ich počet stúpol na 872. Vyplýva to z aktuálnych údajov Inštitútu Roberta Kocha. Nemecko pre pandémiu koronavírusu zvýšilo počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti z 28.000 na 40.000.

9:47 Počet nakazených koronavírusom na svete je viac ako 935-tisíc. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že už o pár dní ich bude milión. Rastú preto obavy, že budú ešte viac chýbať zdravotnícke potreby či personál.

9:35 Počet nakazených v ČR stúpol na 3604. Ochoreniu doposiaľ podľahlo 40 ľudí a vyliečilo sa 61 ľudí. S odvolaním sa na najnovšie údaje ministerstva zdravotníctva platné k 08.30 h o tom informoval spravodajský portál iDNES.cz. V nemocniciach bolo hospitalizovaných 342 pacientov nakazených koronavírusom, pričom u 72 malo ochorenie ťažký priebeh. Zhruba 28 percent ľudí, ktorí boli v nemocnici, sa uzdravilo alebo ich prepustili do domácej liečby.

9:27 Ministerstvo školstva pripravuje "teleškolu", ktorá bude simulovať reálne vyučovanie. Informoval o tom šéf rezortu Branislav Gröhling (SaS). "Predpokladáme, že budeme mať dlhodobo prerušené vyučovanie, a preto pripravujeme takýto projekt, aby sme pomohli na jednej strane rodičom a na druhej strane aj učiteľom," vysvetlil minister

9:14 Niektoré lehoty sa pre koronavírus prerušujú, nie však ehoty v trestných konaniach. Upozorňila na to polícia na sociálnej sieti.

9:04 Austrálski vedci začali s testovaním dvoch možných vakcín proti novému koronavírusu. Vakcíny, ktoré vytvorili Oxfordská univerzita a americká spoločnosť Inovio Pharmaceutical, dostali od Svetovej zdravotníckej organizácie povolenie na testovanie na zvieratách. Vybrala ich Koalícia pre inovácie epidemickej pripravenosti, globálne konzorcium dozerajúce na väčšinu výskumu.

8:52 Trinásť členských štátov Európskej únie vrátane Nemecka a Francúzska v stredu varovalo, že núdzové opatrenia spojené s koronavírusovou pandémiou by nemali porušovať základné práva. Stalo sa tak po tom, čo maďarský parlament v pondelok schválil sporný zákon, ktorý udeľuje vláde mimoriadne právomoci.

8:35 Ceny ropy sa vo štvrtok počas obchodovania v Ázii odrazili smerom nahor v nádeji, že intervencia USA ukončí cenovú vojnu medzi Saudskou Arábiou a Ruskom v čase, keď svet zápasí s pandémiou nového koronavírusu.

8:25 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte varoval v stredu prípadných porušovateľov karanténnych opatrení na ostrove Luzon, že prikáže polícii, aby zastrelila každého, kto bude "robiť problémy". Reagoval tak na protest obyvateľov slumu v meste Quezon City proti nedostatočnému zásobovaniu potravinami. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica al-Džazíra. "Nech je toto varovanie pre všetkých. Riaďte sa nariadeniami vlády, pretože je veľmi dôležité, aby sme mali (v krajine) poriadok," vyhlásil Duterte v príhovore, ktorý odvysielala štátna televízia.

8:22 V Ružomberskej Ústrednej vojenskej nemocnici čakajú na výsledky testov svojich zamestnancov, ktorých mohol nakaziť pozitívne testovaný pacient. Viac informácií nám povedal redaktor Peter Revús.

8:02 Poďakovanie mexického ministra zahraničných vecí Marcela Ebrarda dvom čínskym charitám, ktoré Mexiku poskytli zdravotnícky materiál na boj s novým koronavírusom, sa v krajine stalo virálnym. "Ďakujeme Čína!!!" napísal šéf mexickej diplomacie na Twitteri ešte v utorok v noci, pričom k tvítu priložil aj odkaz na správu miestnych novín o čínskej pomoci.

Nadácia Jack Ma Foundation a nadácia Alibaba Foundation poskytli Mexiku 100.000 masiek, 50.000 testovacích súprav a päť respirátorov, ktoré podľa správ čínskeho kultúrneho centra v Mexiku do tejto stredoamerickej krajiny dorazili v utorok v noci.

7:30 Klimatický summit OSN COP26, ktorý sa mal uskutočniť v novembri v škótskom Glasgowe, bude pre pandémiu koronavírusu presunutý na rok 2021.

7:03 "Nebudem sa vyhovárať, bola to chyba, pravidlá platia pre každého. Odoslal som 10.000 korún ako dar pre fakultnú nemocnicu Motol," napísal na Twitteri český minister vnútra, ktorý počas videokonferenie zabudol na ochranné rúško.

6:44 Nový koronavírus si v Spojených štátoch vyžiadal za posledných 24 hodín až 884 obetí na životoch. Ide o doteraz najväčší denný nárast obetí tohto infekčného ochorenia v USA. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johna Hopkinsa.

6:24 Kým v uplynulých týždňoch v Košiciach kládli dôraz na preferovanie verejnej hromadnej dopravy, v súvislosti so šírením koronavírusu vedenie mesta zmenilo postoj.

6:21 Len 6-týždňový novorodenec zo Spojených štátov sa pravdepodobne stal najmladšou obeťou nového koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na vyhlásenie guvernéra amerického štátu Connecticut Neda Lamonta o tom v stredu informovala agentúra AFP.

6:03 Európsky parlament navrhol bruselským regionálnym orgánom, že poskytne mestu jednu zo svojich budov, ako aj osobné a nákladné automobily, ktoré mestskej samospráve pomôžu vyrovnať sa s pandémiou COVID-19. V stredu to podľa tlačovej agentúry Belga uviedol hovorca EP Jaume Duch.

6:01 V Ružomberskej Ústrednej vojenskej nemocnice čakajú na výsledky testov svojich zamestnancov.

6:00 Pozrite si včerajší súhrn, udalosti okolo koronavírusu sme sledovali aj v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok