Matovič sa vzdá platu. Do špeciálneho fondu prispejú politici i podnikatelia

TA3 TASR SITA
1.4.2020 11:16

Premiér Igor Matovič spolu s koaličnými partnermi oznámili založenie fondu vzájomnej pomoci do ktorého budú “slobodne a podľa vlastného uváženia” prispievať koaliční poslanci či ministri. Oslovia aj podnikateľov. Matovič sa tiež vzdá svojho premiérskeho platu.

“Čelíme zákernému neviditeľnému nepriateľovi,” začal Matovič tlačovú besedu, na ktorú prišla aj Veronika Remišová či Boris Kollár. OĽANO, SAS, Sme rodina a Za ľudí sa rozhodli na úrade vlády zriadiť fond vzájomnej pomoci, ktorým chce koalícia riešiť “individuálne životné príbehy”, ktorým nedokážu pomôcť plošné opatrenia. Matovič zdôraznil, že ide o spoločné rozhodnutie koalície.

Fond vzájomnej pomoci bude fond, do ktorého budú “slobodne a podľa vlastného uváženia” prispievať koaliční poslanci či ministri, ale aj podnikatelia. Matovič sa vzdá celého svojho premiérskeho platu až do doby, kým sa nad vírusom nezvíťazí. Prispejú vraj aj všetci poslanci za OĽANO.

"Budeme radi, ak by prispievali aj opoziční poslanci. Chceme ľuďom ukázať, že na nich myslíme nielen zákonmi, ale aj takouto formou.,“ povedal Matovič. Zbierka bude verejná, pôjde o transparentný účet a bude môcť prispieť ktokoľvek, priblížil Matovič, aj keď podľa neho ide o primárne o fond pre politikov.

Údaje budú zverejnené na webovej stránke úradu vlády. Výška príspevku nie je limitovaná. Peniaze majú pomôcť predovšetkým ľuďom, pri ktorých nezaberú návrhy zákonov. Koalícia sa rozhodla pre tento krok najmä z dôvodu, že na platy poslancov sú naviazané aj mzdy tisícok ľudí v štátnej správe. V prípade, že by si legislatívne znížili platy, opatrenia by sa dotkli aj úradníkov, sudcov či prokurátorov.

Premiér informoval aj o nových nakazených. Pribudlo 37 nových prípadov, celkovo ich máme štyri stovky. Veľká časť, presnejšie 16 prípadov, bola v Bratislave. Najmladší nakazený bol 5-ročný chlapček, najstaršia bola 87-ročná babička. Celkovo testovali 877 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok