Pribudli nakazení, hrozí vypnutie SR. Španieli mali najtragickejší deň

TA3 TASR SITA ČTK
1.4.2020 16:27

Na Slovensku platia mimoriadne opatrenia, vláda podniká kroky na zmiernenie krízy a v súvislosti s koronavírusom prešli aj zmeny v zákonníku práce. Vo svete rýchlym tempom pribúdajú nakazení aj obete. Čo nás ešte čaká? Udalosti okolo pandémie u nás aj za hranicami sledujeme online.

Pribudli nakazení, hrozí vypnutie SR. Španieli mali najtragickejší deň
TASR/Martin Baumann

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:50 Európsky parlament navrhol bruselským regionálnym orgánom, že poskytne mestu jednu zo svojich budov, ako aj osobné a nákladné automobily, ktoré mestskej samospráve pomôžu vyrovnať sa s pandémiou COVID-19. V stredu to podľa tlačovej agentúry Belga uviedol hovorca EP Jaume Duch.

0:10 V Ružomberskej Ústrednej vojenskej nemocnice čakajú na výsledky testov svojich zamestnancov. Pred vyše týždňom v nemocnici totiž prijali pacienta z Čadce po úraze hlavy. Pri jeho príjme bol test na koronavírus negatívny, v utorok pred operačným zákrokom, bol však pozitívny.

22:45 Wall Street pokračovala v stredu v oslabovaní. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average stratil vyše 4,4 %. Dôvodom sú obavy, že pandémia nového koronavírusu spôsobí dlhšie uzavretie veľkých častí ekonomiky, než sa doteraz očakávalo.

22:25 Rusko poslalo Spojeným štátom dopravné lietadlo naplnené maskami a zdravotníckym materiálom, ktoré majú Washingtonu pomôcť v boji s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra DPA.

22:15 Automobilky na Slovensku stále stoja a riešia termín spustenia výroby. Obnovenie prevádzky stanovila presnejšie zatiaľ iba Kia Motors Slovakia v Žiline. Spoločnosť Groupe PSA Slovakia do 5. apríla výrobu neobnoví.

22:05 V Južnej Amerike a Karibiku zaznamenali už viac ako 20.000 ľudí nakazených ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Informovala o tom v stredu agentúra AFP na základe informácií, ktoré poskytli Svetová zdravotnícka organizácia a národné zdravotnícke orgány.

21:40 Svetová zdravotnícka organizácia vyjadrila v stredu hlboké znepokojenie v súvislosti s rýchlym nárastom počtu osôb nakazených novým typom koronavírusu a celosvetovým šírením pandémie. "Počet úmrtí sa za uplynulý týždeň viac ako zdvojnásobil... v najbližších dňoch dosiahneme milión potvrdených prípadov a 50.000 úmrtí," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus počas tlačovej videokonferencie.

21:30 Spojené štáty v stredu aj oficiálne vzniesli námietku voči zákonu o ochrane proti koronavírusu, ktorý v pondelok schválil maďarský parlament a ktorý v utorok nadobudol platnosť. Veľvyslanectvo USA v Budapešti poskytlo ľavicovému denníku Népszava vyhlásenie, v ktorom Spojené štáty varovali vlády pred nepotrebným a časovo neohraničeným obmedzovaním základných práv, medzi nimi aj slobody tlače.

21:10 Neefektívne, nejasné i nedostatočné. Aj to sú názory odborárov a zamestnávateľov na ekonomické opatrenia vlády. K čomu vyzývajú predstaviteľov štátu? A aké sú ich vlastné návrhy? Venovali sme sa aj aktuálnej situácii v odlúčených komunitách. Pozrite si Tému dňa.

21:00 Členské krajiny Severoatlantickej aliancie chcú čo najlepšie využívať svoje kapacity pri vzájomnej pomoci v boj proti šíreniu koronavírusu. Ministri zahraničných vecí krajín NATO budú preto vo štvrtok na diaľku debatovať o tom, ako intenzívnejšie zapojiť aliančné sily na spoluprácu medzi partnermi.

20:45 Zatiaľ čo Európa sa čoraz viac uzatvára, Čína sa postupne vracia ku každodennému životu. Z uvoľnenia bezpečnostných opatrení sa tešia aj obyvatelia mesta Wu-chan, ktoré je považované za ohnisko nákazy. Aj napriek klesajúcemu počtu prípadov, ľudia rúška nezahodili. Nakúpené potraviny im predavači podávajú cez dvojmetrové ploty.

20:35 Pendleri, repatrianti, Slováci žijúci v maďarskom pohraničí. Všetci nám adresujete otázky, ktoré sa týkajú vašich životných situácií. Odpovedal na ne štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

20:30 Školské jedálne budú obedy len rozvážať. To, že sa v nich budú združovať deti, boli podľa ministra školstva len poplašné správy. Donášku jedla ale dostanú len seniori či deti z vylúčených komunít. Samosprávy už teraz vláde odkazujú, že túto možnosť zrejme využívať nebudú.

20:20 V Srbsku podľahlo za uplynulých 24 hodín ochoreniu COVID-19 ďalších päť ľudí vrátane štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Branislava Blažiča (63). Blažič, popredný člen konzervatívnej Srbskej pokrokovej strany prezidenta Aleksandra Vučiča, sa koronavírusom nakazil počas návštevy svojho rodného mesta Kikinda, ktoré je jedným z ohnísk nákazy v krajine.

20:15 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 509 ľudí.

20:10 Predstavitelia zamestnávateľov kritizujú vyjadrenia premiéra Igora Matoviča, ktorý v stredu hovoril o možnosti tzv. blackoutu, teda "vypnutia Slovenska" počas niekoľkých týždňov. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení tvrdí, že by to znamenalo kolaps podnikateľského prostredia.

19:40 Lekár, ktorý sa minulý týždeň stretol s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, bol pozitívne testovaný na koronavírus. Šéf Kremľa mal počas návštevy moskovskej nemocnice na sebe ochranný odev. Počas rozhovoru s lekárom však ani jeden z mužov ochranné vybavenie nemal. Putin je vraj napriek tomu v poriadku a pravidelne testovaný. Rozhodol sa však pracovať z domu.

19:30 Ako to vyzerá s pandémiou vo svete?

19:20 Koronavírus sa v Spojených štátoch šíri nesmierne rýchlo. Odborníci varujú, že to najhoršie USA ešte len čaká. Viac nám o situácii povedala spolupracovníčka TA3 Eva Jánošíková.

19:15 Bulharsko plánuje predĺžiť stav núdze až do 13. mája v snahe zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu v krajine. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie bulharskej vlády. Stav núdze bulharský parlament jednomyseľne schválil 13. marca a má trvať do 13. apríla. Vláda uviedla, že požiada parlament o jeho predĺženie o mesiac, teda až do 13. mája.

19:05 Ako aktuálne vyzerá život Slovákov, ktorí skončili po návrate zo zahraničia v karanténe? Prostredníctvom telefónu nám to priblížil Igor Lakatoš, ktorý je momentálne v zariadení ministerstva vnútra v Liptovskom Jáne. Povedal nám aj to, ako vyzerala jeho cesta zo Spojených štátov.

18:45 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom za posledných 24 hodín ďalších 727 ľudí. Informoval o tom v stredu spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu.

18:20 Výroba v trnavskej automobilke Groupe PSA Slovakia, ktorá bola zastavená 19. marca, s určitosťou neobnoví výrobu do 5. apríla vrátane. Túto informáciu potvrdil riaditeľ vonkajších vzťahov Peter Švec. Spoločnosť zastavila výrobu z troch dôvodov. "Bola to ochrana zamestnancov pred novým koronavírusom, komplikácie s dodávkami dielov a pokles dopytu o priepastných viac ako 90 % spôsobených opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID-19," uviedol Švec.

18:05 Nemecko v súvislosti so šírením nákazy novým koronavírusom predĺži prísne opatrenia zamerané na obmedzenie verejného života do 19. apríla. "Dnes sme vyhodnotili situáciu a potvrdili, že obmedzenia... zostanú v platnosti do 19. apríla vrátane. Situáciu prehodnotíme v utorok po Veľkej noci," povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová po telekonferencii s premiérmi jednotlivých spolkových krajín.

17:50 Na 39 mŕtvych stúpol v stredu počet ľudí, ktorí v ČR podľahli nákaze COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom. Nakazených je 3508 osôb. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Od stredajšieho rána pribudlo v ČR ďalších sedem obetí na životoch, testovaných bolo podľa spravodajského servera Novinky.cz 55.017 ľudí. Doposiaľ 48 ľudí sa z nákazy vyliečilo.

17:05 Nemocnice v Žilinskom samosprávnom kraji získali na obdobie pandémie nového koronavírusu bezodplatne desať automobilov. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. Doplnila, že autá od spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko budú slúžiť napríklad na prevoz ochranných prostriedkov, biologických vzoriek do špecializovaných laboratórií, či na zabezpečenie servisu pre zdravotníckych pracovníkov v karanténe - napríklad dovoz stravy.

17:00 Opatrenia, ktoré prijala holandská vláda, viedli k zníženiu miery infekcie na polovicu oproti stavu pred ich zavedením. Vláda minulý mesiac zatvorila všetky školy, reštaurácie a bary. "Zdá sa, že opatrenia fungujú. Teraz je veľmi dôležité, aby sme v nich pokračovali. Pri tomto tempe sa infekcia pomaly zníži. To však neznamená, že môžeme zmierniť naše opatrenia, pretože potom by sa miera infikovaných opäť zvýšila," povedal vedúci Holandského inštitútu verejného zdravia Jaap van Dissel.

16:57 Pozrite si tlačovú besedu strany Smer-SD. Robert Fico, Ján Richter a Erik Tomáš hovorili o aktuálnom dianí v parlamente.

16:54 Od stredy začínajú v Košiciach platiť viaceré opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom, ktoré prijalo mestské zastupiteľstvo. Parkovanie v meste tak bude dočasne zadarmo, cestujúcim v MHD sa predlžuje platnosť časových cestovných lístkov a dôchodcovia budú môcť požiadať o príspevok na jedlo a jeho donášku.

16:47 Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová nesúhlasí s návrhom na tzv. blackout, čiže "vypnutie Slovenska", ktorý v utorok predstavil premiér. Jej strana nie je za to, aby štát úplným zastavením krajiny zhoršoval už i tak zlú ekonomickú situáciu a psychický stav ľudí. Vírus by sa podľa Remišovej objavil aj po "vypnutí" krajiny.

16:40 Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou posúdi poskytnutú zdravotnú starostlivosť o pacienta Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorý je pravdepodobne prvou obeťou COVID-19 na Slovensku. Dohľad začal vykonávať z vlastnej iniciatívy, potvrdila hovorkyňa úradu Radoslava Muchová.

16:27 Americký prezident Donald Trump varoval Američanov, aby sa pripravili na “poriadne zlé dva týždne". Biely dom totiž odhaduje, že pandémii koronavírusu môže v Spojených štátoch podľahnúť 100-tisíc až 240-tisíc ľudí, a to aj v prípade, že súčasné opatrenia na udržiavanie sociálnych odstupov ostanú zachované. Trump dodržiavanie opatrení označil za otázku “života a smrti" a predpovedal, že krajina napriek zlým prognózam čoskoro uzrie "svetlo na konci tunela".

16:17 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity Andrei Bučkovej a europoslanca Petra Polláka. Informovali o akčnom pláne opatrení pre marginalizované rómske komunity v súvislosti so šírením koronavírusu.

16:01 V prvej fáze testovania v osadách pôjde o 33 vytypovaných lokalít. Pollák spresnil, že v piatok sa začne v lokalitách Kecerovce, Jarovnice, Trebišov a Markušovce. Následne budú medzi vybranými lokalitami Fiľakovo, Šmuniac, Bardejov, Zborov, Spišský Štiavnik, Batizovce, Hranovnica, Nacina Ves, Krompachy, Nálepkovo, Žehra, Ochtiná. Podľa Pollákových informácií vychádzajú aj zo zistení terénnych pracovníkov a príslušníkov miestnych občianskych poriadkových služieb, že do osád sa vrátilo zo zahraničia nekontrolovane približne 1500 ľudí. "Cielene budeme chcieť testovať práve týchto navrátilcov," uviedol.

15:48 Poslanci prerokujú tri vládne návrhy zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o opatrenia súvisiace s mimoriadnou situáciou pre pandémiu nového koronavírusu. V zrýchlenom režime tak bude snemovňa rozhodovať o vládnom návrhu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením choroby COVID-19. Rovnako o balíčku zmien z dielne rezortu vnútra a o úpravách v Zákonníku práce.

15:41 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Británii sa v stredu zvýšil o 563 a dosiahol 2352. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol 29.474, pričom v utorok ich bolo 25.150.

15:31 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 120 na 669. Z tohto počtu 17 ľudí nákaze podľahlo a desať sa uzdravilo. V utorok hlásilo ministerstvo 13 úmrtí, osem uzdravených a celkovo 549 potvrdených prípadov koronavírusu.

15:20 Včasné opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu už v celej Európe zachránili desaťtisíce životov. Vyplýva to zo štúdie vedcov z King's College v Londýne.

15:19 Obyvateľov rómskych osád bude štát testovať na prítomnosť koronavírusu za pomoci vojenských lekárov.

15:14 "Môže sa stať, že v osadách nájdeme omnoho viac prípadov nákazy, než čakáme," povedal expert OĽANO na rómsku problematiku Peter Pollák. V tom prípade bude podľa Polláka nutné dostať oblasti pod kontrolu.

15:08 Štát bude masívne testovať obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. Na stredajšom tlačovom brífingu to uviedol Igor Matovič spoločne s členom ústredného krízového štábu Petrom Pollákom a novou splnomocnenkyňou vlády SR pre rómske komunity Andreou Bučkovou.

"Je nevyhnutné, aby sme testovali ľudí v osadách," zdôraznil Igor Matovič. V rómskych osadách sa podľa odborníkov šíri nákaza niekoľkonásobne rýchlejšie. Testovanie by sa podľa Matoviča malo začať v piatok.

15:00 Kapacity súčasných karanténnych miest ubúdajú a žiadostí našich občanov o návrat na Slovensko je stále veľa. Samosprávne kraje preto ponúkajú desiatky stredoškolských internátov, ktoré majú slúžiť na povinnú karanténu.

14:47 Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zaplatí pokutu za to, že počas utorkového vyhlásenia na Úrade vlády SR predstúpil pred novinárov bez rúška. V stredu počas tlačového brífingu to označil "za ľudské pochybenie", za ktoré sa ospravedlnil. "Komunikoval som už aj s premiérom, pokutu zaplatím," povedal.

14:45 Európska komisia v stredu oznámila, že vedci zo Spoločného výskumného centra, ktoré je pod správou exekutívy EÚ, navrhli nový kontrolný materiál, ktorý môžu laboratóriá použiť na kontrolu správneho fungovania koronavírusových testov a na zabránenie falošných negatívnych výsledkov. Eurokomisárka pre výskum a inovácie Marija Gabrielová uviedla, že ide o "vedu Európskej únie v akcii, keď je to potrebné, a tam, kde je to potrebné".

14:42 Česko si v prípade koronavírusovej pandémie vedie dobre, no do konca apríla odborníci napriek tomu očakávajú až 14.000 potvrdených prípadov. Povedal to v stredu český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. "Česká republika zvláda epidémiu oveľa lepšie ako ostatné štáty v Európe. Nie sme svedkami pesimistického scenára a rozhodne nemierime k tomu talianskemu. Počet nových pacientov rastie relatívne pomaly, a to aj v porovnaní s počtom testov," povedal Vojtěch.

14:36 Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyvrátil poplašnú správu o tom, že sa od 6. apríla má obnoviť vyučovací proces na všetkých druhoch škôl. Uviedol to v stredu počas tlačového brífingu. Informácia o obnovení vyučovania v školách sa objavila v stredu na internete.

14:25 Ako Cigániková uviedla, klinický tím vypracoval postupy, ktoré určujú, ktorý zdravotník má dostávať aké ochranné prostriedky. Pri distribúcii sa postupuje podľa toho, v akom kontakte je zdravotník s prípadnými pacientmi pozitívnymi na nový koronavírus. Cieľom je, aby sa najcennejšími ochrannými prostriedkami neplytvalo.

14:15 Pandémia ohrozuje aj zásobovanie potravinami, upozornili v spoločnom vyhlásení Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo, Svetová zdravotnícka organizácia a Svetová obchodná organizácia. "Neistota spojená s dostupnosťou potravín môže spôsobiť vlnu vývozných obmedzení", ktoré samy osebe majú za následok "nedostatok na svetovom trhu", varovali.

13:43 Pozrite si tlačovú besedu predsedníčky NR SR pre zdravotníctvo Jany Cigánikovej a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorí informovali o počte ochranných pomôcok pre zdravotníkov a o testovaní.

13:27 Policajti sa neustále stretávajú s prípadmi nezodpovedných občanov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. "Ide najmä o porušenie karantény, otvorenie prevádzky napriek zákazu, porušenie povinnosti nosenia ochranného rúška na verejnosti, ale aj trestné činy v súvislosti s koronavírusom," uviedli. Celkovo ide o 1230 priestupkov a trestných činov.

13:20 Platforma pre zdravotníckych dobrovoľníkov je hotová. Prihlásiť sa môžu všetci so zdravotníckym vzdelaním, ktorí chcú počas pandémie pomáhať. V databáze budú dostupné aj nemocnice, ktoré nemajú dostatok dobrovoľníkov. Platforma vznikla z iniciatívy medikov.

13:12 Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková po mimoriadnom zdravotníckom výbore potvrdila, že máme 42.000 respirátorov triedy FFP3. "Musíme ich rozdeľovať rozumne," vyjadrila sa.

13:11 Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) je zásadne proti experimentom, ako zlikvidovať ekonomiku. Za takýto experiment označil návrh premiéra o vypnutí Slovenska, tzv. blackoutu, čiže výnimočnom stave počas niekoľkých týždňov. Sulík uviedol, že pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje, je proti tomuto návrhu.

13:08 Nový druh koronavírusu je prítomný v každej maďarskej župe a môže sa objaviť v ktoromkoľvek meste či obci. Vyhlásila to v stredu v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová, podľa ktorej rast počtu nakazených na aktuálnych 525 prebiehal rovnomerne. "Môže to znamenať, že zatiaľ si nákazu odovzdávajú ľudia, ktorí sú v užšom kontakte," dodala.

13:03 Vo svete sa nakazilo už vyše 860-tisíc ľudí. Pozrite si, aké sú momentálne čísla nakazených v krajinách postihnutých pandémiou.

12:46 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a koaličných partnerov o aktuálnej situácii. Premiér uviedol, že vláda zakladá fond vzájomnej pomoci, ktorý bude riešiť individuálne príbehy ľudí, na ktorých sa nevzťahujú zákony prijaté v súvislosti s pandémiou. Okrem toho Matovič zvažuje takzvaný blackout krajiny.

12:37 V Španielsku za ostatných 24 hodín zaznamenali 864 ďalších úmrtí spôsobených nákazou novým koronavírusom. V Španielsku evidujú presne 9053 obetí a 102.136 potvrdených prípadov nákazy. Španielsko má po Taliansku druhý najvyšší počet úmrtí na svete.

12:34 Premiér nemá problém s tým, aby sa v školských jedálňach varilo a strava sa neskôr roznášala seniorom. "Patrí to na ústredný krízový štáb, je to zásadné rozhodnutie. Nebudem súhlasiť s tým, aby študenti alebo dôchodcovia chodili do nejakej školskej jedálne. Zároveň nemám problém s tým, že bude školská jedáleň, podobne ako iné reštaurácie, variť stravu a budú ju rozvážať dôchodcom," povedal.

12:20 Rakúska dopravná spoločnosť Wiener Linien, pôsobiaca vo Viedni, tvrdí, že nosenie ochranných rúšok či rukavíc a ani dezinfekcia v prostriedkoch verejnej dopravy nie sú potrebné. WL vo všetkých vozidlách vyvesili plagáty s nadpisom "Prečo nie sú rúška, dezinfekčné prostriedky a rukavice potrebné". Spoločnosť sa pritom odvoláva na Svetovú zdravotnícku organizáciu a Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb, ktoré používanie rúšok pre zdravé obyvateľstvo vo všeobecnosti neodporúčajú.

12:16 Momentálne sme v situácii, keď sa veľká, ak nie celá časť našich životov odohráva online. Aj keď sú naše schopnosti v tomto smere mimoriadne rozvinuté, musíme čeliť faktu, že kam idú ľudia, tam idú aj kyberzločinci.

12:14 "Ja, osobne som na základe všetkých informácií, ktoré mám, a príkladov vo svete, za blackout,"povedal premiér s tým, že v Číne sa izolácia Wu-chanu sa ukázala ako účinná. Vypnutie Slovenska si Matovič  predstavuje ako výnimočný stav počas niekoľkých týždňov. Mobilita ľudí by sa pritom znížila na minimum. Takýto dočasný stav by podľa neho umožnil čo najrýchlejšie naštartovať ekonomiku, ktorá za súčasnej situácie bude dlhodobo trpieť.

12:10 "Každý deň koronavírus spôsobuje straty pre našu ekonomiku 70 mil. eur. Koľko to vydržíme?" pýta sa premiér. Ako dodal, tieto peniaze si môžeme iba požičať a niekto to bude musieť splácať. "Čím skôr urobíme dobré rozhodnutie a budeme môcť znovu začať, síce ako ohraničený ostrovček v rámci Európy, ale zdravý, tým lepšie," konštatoval.

12:04 Ak by sme šli do blackoutu, prvá vec podľa premiéra je, aby sme sa na tom dohodli, druhá vec je zabezpečiť, aby to každý dodržiaval. "Vojenská disciplína, vojenské zásobovanie," konkretizoval. "Mojím cieľom je otvoriť verejnú diskusiu," zdôraznil Matovič. Podľa premiéra inak hrozí, že v podobných podmienkach, aké platia pre pandémiu v súčasnosti, budeme fungovať ešte rok.

11:50 "Všetko, čo nie je nevyhnutné, by sme museli vypnúť," povedal Matovič o možnom blackoute krajiny pre pandémiu. "Ak sa na tom dohodneme ako spoločnestvo, lebo chceme chrániť životy a ekonomiku, tak si to povieme niekoľko týždňov dopredu. Je to idea, je to jedna z ciest," vysvetlil premiér. "Chceme ľudí vtiahnuť do deja, aby sme sa spoločne rozhodli," zdôraznil Matovič.

11:40 Policajti v Nitrianskom kraji zaznamenali v posledných týždňoch niekoľko pokusov podvodníkov vyťažiť z mimoriadnej situácie a „hyenisticky" sa priživiť na dôchodcoch. Ako informovala nitrianska krajská polícia, podvodníci kontaktujú seniorov a chcú im napríklad merať teplotu, ponúkajú pochybné lieky, dezinfekcie či rúška.

11:31 Na Slovensku máme 37 nových pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom, informoval o tom premiér Igor Matovič. Z toho 16 prípadov bolo v Bratislave. Vykonali spolu 877 testov. Najmladším pozitívne testovaným bol päťročný chlapec v Bratislave, najstaršia bola žena vo veku 87 rokov rovnako v Bratislave. Spolu máme 400 prípadov nakazených.

11:20 Mesto Trenčín získa nenávratný finančný príspevok vo výške 447.000 eur na rekonštrukciu budovy na Nešporovej ulici. V nej má sídlo nocľaháreň pre bezdomovcov a nízkoprahové denné centrum. Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, v bezbariérovej budove bude po rekonštrukcii mesto poskytovať sociálne služby krízovej intervencie väčšiemu počtu klientov, najmä občanom v nepriaznivej sociálnej situácii, no i zdravotne odkázaným na pomoc.

11:15 „Nedokážeme zákonmi pomôcť všetkým. Nedá sa do legislatívy napísať každá životná situácia, v ktorej sú teraz viaceré rodiny na Slovensku. Rozhodli sme sa na Úrade vlády SR zriadiť Fond vzájomnej pomoci, ktorým sa budeme snažiť vyriešiť ťažké situácie ľudí. Je to spoločné rozhodnutie aj s našimi koaličnými poslancami. Budeme radi, ak by prispievali aj opoziční poslanci. Chceme ľuďom ukázať, že na nich myslíme nielen zákonmi, ale aj takouto formou,“ povedal Matovič.

Údaje budú zverejnené na webovej stránke úradu vlády. Výška príspevku nie je limitovaná.

11:13 Fond vzájomnej pomoci bude fond, do ktorého budú “slobodne a podľa vlastného uváženia” prispievať koaliční poslanci či ministri, ale aj podnikatelia. Matovič sa vzdá celého svojho premiérskeho platu až do doby, kým sa nad vírusom nezvíťazí. Prispejú vraj aj všetci poslanci za OĽANO.

11:12 Na Úrade vlády SR vznikne fond vzájomnej pomoci, ktorým chce koalícia riešiť "individuálne životné príbehy", ktorým nedokážu pomôcť plošné opatrenia. Matovič zdôraznil, že ide o spoločné rozhodnutie koalície.

11:11 Premiér Igor Matovič spolu s koaličnými partnermi oznámili založenie fondu vzájomnej pomoci. “Čelíme zákernému neviditeľnému nepriateľovi,” začal Matovič tlačovú besedu, na ktorú prišla aj Veronika Remišová či Boris Kollár.

11:01 Trnavský samosprávny kraj spustil tzv. Zelenú linku, ktorá bude slúžiť ako linka psychologickej podpory. Bude k dispozícii pre ľudí, ktorí sú v prvom kontakte s novým koronavírusom, pre ľudí v karanténe a ich rodinných príslušníkov a najohrozenejšie skupiny, ako aj rodičov školopovinných detí. Celkovo sa do projektu zapojí približne 50 psychológov a denne ich bude na linke k dispozícii šesť.

Linka je spoplatnená ako hovor na pevnú linku a jej telefónne číslo je 033 22 11 220.

10:54 Počet obetí koronavírusu v Británii vzrástol o štvrtinu. Podrobnosti nám zatelefonoval spolupracovník Peter Mikitič.

10:52 Premávka na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Šiatorská Bukovinka - Somoskőújfalu, ktorý bol v rámci opatrení proti šíreniu nákazy zatvorený, je od stredy čiastočne obnovená. Informoval o tom maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

10:44 Pre povinnú karanténu dočasne prišli o prácu stovky miliónov ľudí. Tí najchudobnejší tvrdia, že si nemajú za čo kúpiť jedlo. Vláda sa vo viacerých mestách snaží jedlo rozdávať, no k mnohým sa ale nedostane.

10:40 Nový koronavírus sa vo vzduchu udrží dlhšie ako sa pôvodne predpokladalo. Ukázala to nová štúdia univerzity v americkom štáte Nebraska. Koronavírus podľa nej zostáva vo vzduchu aj po tom, ako infikovaná osoba z daného miesta už odišla.

Americkí vedci objavili v 11 miestnostiach, ktoré skúmali, stopy koronavírusu aj po tom, ako sa v nich infikovaný človek už dlhší čas nenachádzal. Platilo to nielen pre izby v nemocniciach, ale aj pre nemocničné chodby. Výskumníci preto vychádzajú z toho, že vírus sa vo vzduchu udrží až niekoľko hodín. To však neznamená, že sa človek v takýchto priestoroch koronavírusom automaticky nakazí.

10:30 V Poľsku platia nové opatrenia. Situáciu u našich severných susedov opísal spolupracovník TA3 Martin Dorazín.

10:28 Autobusové linky prímestskej autobusovej dopravy, ktoré prevádzkuje SAD Zvolen a SAD Lučenec, budú v Banskobystrickom kraji premávať od štvrtka 2. apríla v upravenom režime Sobota Plus.

10:22 Trebišov realizuje úsporné opatrenia v nadväznosti na odhadované scenáre vývoja hospodárstva SR a súvisiaci odhadovaný pokles príjmov plynúcich z podielových daní pre mestá a obce. "S účinnosťou od 1. apríla 2020 bude plat primátora aj bez schválenia mestským zastupiteľstvom znížený na zákonné minimum," informovala hovorkyňa mesta.

10:14 Ak ošetrujúci lekár vystaví tzv. pandemickú PN-ku, na základe ktorej je daný poistenec v karanténe pre zabránenie šíreniu koronavírusu Covid-19 a má byť izolovaný v domácom prostredí, vychádzky nemá povolené.

9:57 Talianski lekári a odbory varujú, že prepúšťanie pacientov stále pozitívnych na koronavírus z nemocníc do domácej liečby môže spustiť "biologickú bombu". Keďže v nemocniciach sa momentálne nachádza viac ako 28.000 ľudí, pričom viac než 4000 z nich potrebuje intenzívnu starostlivosť, nemocničné lôžka sa musia čo najskôr uvoľniť. Pacienti, ktorí nemajú možnosť zotavovať sa v domácej izolácii, tak putujú do vyhradených zariadení alebo hotelov na to určených.

9:50 Počet nakazených v Nemecku sa v stredu zvýšil o 5453 na 67.366. V krajine pribudlo aj 149 úmrtí, čím ich celkový počet stúpol na 732. Vyplýva to z údajov nemeckého Inštitútu Roberta Kocha. Univerzita Johnsa Hopkinsa však uvádza, že v Nemecku je aktuálne až 71.808 nakazených.

9:38 Bezplatná vlaková preprava žiakov a študentov je dočasne zrušená od stredy 1. apríla. Rozhodnutie vlády z 27. marca platí pre žiakov a študentov do 26 rokov, vrátane školopovinných detí od šesť do šestnásť rokov až do odvolania počas zatvorenia všetkých typov škôl.

9:34 Polícia spúšťa videoseriál pre seniorov, v ktorom sa zameria na nástrahy, ktoré na čakajú na starých ľudí počas karantény.

9:21 Nitriansky samosprávny kraj je pripravený na požiadanie Ústredného krízového štábu SR uvoľniť do dočasného užívania na karanténne účely voľný internát bývalej Strednej odbornej školy v Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky. „Internát je okamžite disponibilný, je vo vlastníctve NSK a nachádza sa v oblasti mimo vysokej koncentrácie ľudí,“ informovala o tom hovorkyňa predsedu kraja Oľga Prekopová.

9:14 Počet potvrdených prípadov nákazy v Česku sa zvýšil na 3308. V priebehu utorka pribudlo 307 nových prípadov. Denný nárast sa tak opäť priblížil k desiatim percentám, v predchádzajúcich dvoch dňoch sa pohyboval pod touto hranicou. Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, dosiaľ v Česku podľahlo 31 pacientov. Vyliečilo sa 45 ľudí.

9:00 V uplynulých 24 hodinách zomreli v Maďarsku štyria starší ľudia nakazení novým druhom koronavírusu, čím počet obetí stúpol na 20. Počet infikovaných vzrástol na 525, informoval vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Všetci zosnulí mali srdcovo-cievne ochorenia.

8:56 Rozhodnutie čínskej vlády uzavrieť mesto Wu-chan, kde sa začala celosvetová pandémia ochorenia COVID-19, zrejme zabránilo 700.000 novým prípadom nákazy koronavírusom a oddialilo jeho šírenie. Konštatujú to výskumníci z Číny, Spojených štátov a Británie v štúdii, ktorú zverejnil časopis Science.

8:50 Koronavírusu podľahol aj herec známy z filmov Star Wars. Andrew Jack mal 76 rokov a pracoval aj ako učiteľ hereckého prejavu. Smutnú správu oznámila jeho agentka.

8:40 Bezplatná vlaková preprava žiakov a študentov je dočasne zrušená od stredy 1. apríla. Rozhodnutie vlády z 27. marca platí pre žiakov a študentov do 26 rokov, vrátane školopovinných detí od šesť do šestnásť rokov až do odvolania počas zatvorenia všetkých typov škôl. Žiaci a študenti podľa Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., môžu aj naďalej využívať jej vlaky, avšak od 1. apríla budú v nich cestovať so zľavou 50 % z obyčajného cestovného v 2. vozňovej triede.

8:36 Mesto Košice predpokladá výpadok príjmov zo svojho rozpočtu v sume 40 miliónov eur. Informuje o tom na svojej webovej stránke s tým, že chce odsunúť úhradu dane z nehnuteľností a poplatok za komunálny odpad.

Ako uviedol riaditeľ magistrátu Marcel Čop, pracujú s prognózami ministerstva financií a svojimi vlastnými odhadmi. „Len na podielových daniach, ktoré sú hlavným príjmom mesta, môže nastať až viac ako 30-miliónový výpadok. Veľké problémy očakávame aj pri naplnení rozpočtu pri miestnych daniach. Budeme preto musieť pristúpiť k viacerým razantným úsporným opatreniam, ktoré postupne predstavíme,“ povedal.

8:07 Päť hraničných priechodov s Maďarskom je od dnes otvorených. Štyri pre nákladnú dopravu s podmienkami a jeden priechod - Slovenské Ďarmoty pre osobnú a peších.

7:46 Spoločnosť Kia Motors Slovakia obnoví výrobu automobilov v Tepličke nad Váhom od pondelka 6. apríla. Po Veľkej noci prejde z trojzmennej na dvojzmennú prevádzku, ktorá bude trvať do konca apríla. Výrobu obnovia za prísnych hygienických preventívnych opatrení.

7:35 Permanentný krízový štáb má pripraviť návrh opatrení týkajúcich sa problematiky tzv. "pendlerov" (osôb, ktoré pravidelne dochádzajú do práce cez hranice SR) a karantény a predložiť ho na rokovanie vlády alebo ústredného krízového štábu. Uzniesla sa na tom v utorok vláda, ktorá zároveň zaviazala príslušné orgány bezodkladne prijať potrebné opatrenia v prípade sobotňajších rozhodnutí ústredného krízového štábu.

7:32 Pandémia nového koronavírusu zabila v USA za posledných 24 hodín rekordných 865 ľudí. Biely dom taktiež zverejnil predpoklad, že v USA zomrie na pandémiu 100.000 až 240.000 ľudí, ak budú občania plniť súčasné pokyny pre zachovávanie sociálneho odstupu.

7:00 Ako pomôže štát firmám a SZČO? Vláda s pripomienkou schválila aj podmienky podpory zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb, ktorí v čase vyhlásenia hrozby šírenia koronavírusu uzatvorili svoje prevádzky.

6:30 Vláda ešte včera prijala viaceré zmeny v zákonníku práce. Týkajú sa napríklad toho, že zamestnávateľ bude oprávnený nariadiť výkon práce z domu, upraviť sa má aj rozvrhnutie pracovného času, predlžuje sa aj o mesiac podporné obdobie v nezamestnanosti.

6:00 Pozrite si aj včerajší súhrn, udalosti okolo koronavírusu sme sledovali aj v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok