Trump vydal 30-dňové pokyny. Sú otázkou života a smrti, tvrdí

TA3 TASR
1.4.2020 00:53

Americký prezident Donald Trump v utorok miestneho času varoval, že Spojené štáty majú pred sebou "veľmi bolestné" dva týždne. Krajina totiž zápasí s nárastom ľudí nakazených novým koronavírusom.

Trump vydal 30-dňové pokyny. Sú otázkou života a smrti, tvrdí
SITA/AP

"To budú veľmi bolestné, veľmi, veľmi bolestné dva týždne," povedal Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome. Trump označil pandémiu koronavírusu za "morovú ranu". "Chcem, aby sa každý Američan pripravil na ťažké dni, ktoré sú pred nami," vyhlásil prezident. Trump oficiálne vydal 30-dňové pokyny pre boj proti koronavírusu a uviedol, že dodržiavanie týchto odporúčaní je "otázkou života a smrti".

Na tlačovom brífingu k pandémii vyhlásil: "Vyzývam každého občana, aby priniesol obete." Pokyny sú podobné skorším odporúčaniam americkej administratívy, ktorých cieľom bolo za dva týždne spomaliť šírenie vírusu. Prezident však nedávno oznámil, že tieto odporúčania predĺži o ďalších 30 dní. To znamená, že sa vzdal nádeje na znovuotvorenie národnej ekonomiky do Veľkej noci.

V pokynoch vláda vyzýva ľudí, aby naďalej zachovávali sociálny odstup a zostali doma, ak sú chorí, a ihneď zavolali svojho lekára. Ľudí tiež v pokynoch vyzývajú, aby nechodili do reštaurácií a barov, využívali donášku jedla alebo možnosť vziať si ho so sebou domov a aby chránili starších, hoci ohrození sú aj mladí ľudia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok