Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Neinvazívna ventilácia na báze helmy pomôže pacientom s COVID-19

Neinvazívna ventilácia na báze helmy pomôže pacientom s COVID-19
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže sa ochorenie COVID-19 rýchlo šíri po celom svete, situácia si vyžaduje rýchle a inovatívne lekárske riešenia. Jedným z nich je aj pľúcna ventilácia na báze helmy, ktorá skracuje dobu regenerácie, znižuje potrebu intubácie a podľa lekárov aj minimalizuje alebo úplne odstraňuje nutnosť podávania sedatív.

Doteraz bolo na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaných viac ako 545 000 ľudí po celom svete a už viac ako 24 800 ľudí zomrelo. Tieto čísla bohužiaľ denne narastajú a preto aj viacerí odborníci zdôrazňujú potrebu zabezpečenia dostatku pľúcnych ventilácií pre pacientov s vážnym priebehom choroby.

Jedným z inovatívnych riešení, ako zabezpečiť dostatok kyslíka pre pacientov s akútnym hypoxemickým dýchaním môže byť aj nová metóda neinvazívnej pretlakovej ventilácie na báze helmy, ktorá pomáha predchádzať invazívnejšej endotracheálnej intubácii. Použitie novej neinvazívnej ventilácie pritom môže skrátiť čas zotavenia pacienta, redukuje potrebu intubácie a tiež minimalizuje alebo úplne odstraňuje potrebu nasadenia sedatív.

Táto iniciatíva vyplynula z trojročnej skúšobnej štúdie vykonanej na univerzite v Chicagu. Výsledky štúdie boli uverejnené v roku 2016, pričom vedci dospeli k záveru, že neinvazívna ventilácia pomocou helmy je oveľa efektívnejšia ako ventilácia s tvárovou maskou. Miera intubácie bola tiež oveľa nižšia u pacientov, ktorí použili helmu.

Počas pandémie COVID-19 sú tieto zistenia obzvlášť cenné. Ventilácia na báze helmy sa dá použiť v nemocničných zariadeniach bez jednotky intenzívnej starostlivosti. Keďže je to jednoduchšie riešenie, vyžaduje si menej personálu a je dokonca aj lacnejšie. Toto vzduchotesné zariadenie má mäkký golier, ktorý je zovretý okolo krku pacienta. Transparentná helma umožní pacientovi vidieť a lepšie interagovať s okolím, zatiaľ čo menší kontakt s tvárou okrem iného znižuje riziko nekrózy kože.

Ventilačná helma sa úspešne používala v talianskom meste Bergam, ktoré sa stalo druhým najväčším miestom s výskytom ochorenia COVID-19. Hoci výsledky neinvazívnej pľúcnej ventilácie boli veľmi uspokojivé, je problém so zabezpečením dostatočného zásobovania. Aj preto bola spustená webová stránka helmetbasedventilation.com v nádeji, že môže osloviť viaceré skupiny.

Zdravotníci tam môžu nájsť know-how o pľúcnej ventilácii na báze helmy, zatiaľ čo potenciálni výrobcovia a investori získajú lepšie informácie o tejto technológii, výrobných nákladoch a jej potenciálu na trhu. Riadiaci pracovníci v štátnych inštitúciách a v nemocniciach pritom môžu vidieť výhody tejto metódy a okamžite si podať objednávku u výrobcu.