Rómskym splnomocnencom bude žena, čaká ju nákaza v osadách

TA3 TASR
31.3.2020 11:36

Novou splnomocnenkyňou vlády pre rómske komunity by sa mala od 1. apríla stať bývalá riaditeľka jedného z odborov úradu rómskeho splnomocnenca Andrea Bučková. Návrh na jej vymenovanie je v nezaradených materiáloch na rokovanie vlády. Čo ju čaká? Musí zvládnuť pandémiu v osadách.

Rómskym splnomocnencom bude žena, čaká ju nákaza v osadách
TASR/František Iván

Bučková pracovala na úrade splnomocnenca v období, keď ho viedol súčasný europoslanec, expert OĽANO na rómsku problematiku Peter Pollák. Od októbra 2012 do júla 2016 pôsobila ako riaditeľka odboru rozvojových projektov, monitorovania a hodnotenia. Na úrade pôsobila aj v rokoch 2004 až 2008, keď boli splnomocnenkyňami Klára Orgovánová a Anita Botošová, Bučková bola regionálnou koordinátorkou, neskôr riaditeľkou odboru metodiky a koordinácie regiónov.

Zastávala tiež pozície na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny či Fonde sociálneho rozvoja, v poslednom období bola na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR vecnou gestorkou horizontálnych princípov rovnosť príležitostí, rodová rovnosť a nediskriminácia.

Bučková, ktorá bude ôsmou persónou na poste splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, nahradí na čele úradu Ábela Ravasza, ktorý úrad viedol od apríla 2016.

Prioritnou úlohou novej vládnej splnomocnenkyne bude podľa jej predchodcu zvládnutie situácie súvisiacej s rizikami pandémie nového koronavírusu v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok