Zablokovali predaj masiek na šnorchlovanie. Chránia pred nákazou

TA3 TASR
31.3.2020 09:32

Sieť obchodov so športovými potrebami vo Francúzsku zablokovala predaj masiek na šnorchlovanie, keď sa zistilo, že po úpravách môže v nemocniciach poslúžiť ako ochrana pred novým koronavírusom.

Zablokovali predaj masiek na šnorchlovanie. Chránia pred nákazou
Facebook.com/Czech Technical University in Prague

Pridali filter z 3D tlačiarne

Upravená maska na šnorchlovanie predávaná v reťazci Decathlon pod názvom Easybreath bude môcť byť použitá aj pre pacientov, ktorí potrebujú pomoc pri dýchaní, a to pridaním filtra vytlačeného v 3D tlačiarni. Ako prví to zistili lekári v Taliansku. Decathlon v rámci ústretovosti dal súhlas na nové využitie svojej masky. Po zisteniach, že šnorchlovacia maska môže poslúžiť na tento účel, sa reťazec Decathlon rozhodol zablokovať predaj tohto svojho produktu v internetových obchodoch.

Masky na šnorchlovanie, ktoré u nás a v ČR predával známy obchodný reťazec, zhromažďuje a prerába pre zdravotníkov aj česká vysoká škola ČVUT. Pridáva k nim filter a dodáva im tým najvyššiu ochranu FFP3.

Od začiatku epidémie vo Francúzsku v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu zomrelo šesť lekárov. Posledný prípad zaznamenali v nemocnici v meste Metz, kde je nakazených viac ako 40 lekárov a zdravotníkov, pričom mnohí z nich sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Vedenie tejto nemocnice v pondelok večer upozornilo, že má katastrofálny nedostatok voľných lôžok a vyzvalo na prevoz pacientov do iných nemocníc.

Ochranných prostriedkov je stále málo

Francúzsko, podobne ako aj ostatné štáty zasiahnuté epidémiou, zápasí s nedostatkom ochranných prostriedkov pre ľudí v prvej línii kontaktu s nakazenými novým koronavírusom. Štyri továrne, kde sa vo Francúzsku vyrábajú masky triedy FFP2, zvýšili svoju produkciu a v priebehu apríla stúpne z obvyklých 15 miliónov na 40 miliónov kusov. Nemocnice a liečebne dlhodobo chorých ich však týždenne potrebujú odhadom asi 40 miliónov, uviedol podľa spravodajského portálu France 24 Elyzejský palác.

V snahe uspokojiť tieto potreby Francúzsko objednalo v Číne miliardu masiek a organizuje s Čínou letecký most na ich prepravu. Prvá časť zásielky - 8,5 milióna masiek - dorazila do Francúzska v pondelok. Druhú časť - 12 miliónov kusov - čakajú vo Francúzsku v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok