V SR zrejme zomrel na nákazu prvý človek, obetí vo svete pribúda

TA3 TASR SITA ČTK
31.3.2020 14:47

Množstvo nových prípadov sa vláda snaží eliminovať sprísnenými opatreniami, zamestnancom a firmám predstavila balík pomoci a ľudí naďalej vyzýva k tomu, aby zostali doma. Ako bude pokračovať boj proti nákaze koronavírusom? Udalosti s vami opäť sledujeme online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:45 Americký prezident Donald Trump v utorok miestneho času varoval, že Spojené štáty majú pred sebou "veľmi bolestné" dva týždne. Krajina totiž zápasí s nárastom ľudí nakazených novým koronavírusom. "To budú veľmi bolestné, veľmi, veľmi bolestné dva týždne," povedal Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome.

Trump označil pandémiu koronavírusu za "morovú ranu". "Chcem, aby sa každý Američan pripravil na ťažké dni, ktoré sú pred nami," vyhlásil prezident.

0:05 Európsky parlament vyzval v utorok Európsku komisiu, aby posúdila, či nový zákon o ochrane proti koronavírusu, ktorý prijala maďarská vláda, je v súlade s európskou legislatívou. K právnej norme, ktorú v pondelok odsúhlasil maďarský parlament a vzápätí ho podpísal aj maďarský prezident János Áder, sa v utorok vyjadril predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

23:35 Jedinou stále neprerušenou európskou futbalovou súťažou zostáva liga v Bielorusku. Kým mnohí označujú takéto riešenie aktuálnej situácie za nezodpovedné, samotní Bielorusi to chvália.

23:10 Celkovo zdravý 13-ročný chlapec z južného Londýna sa stal najmladšou obeťou koronavírusu v Spojenom kráľovstve. V utorok neskoro večer o tom na svojej webovej stránke informovala stanica Sky News. Ismail Mohamed Abdulwahab zomrel v pondelok v skorých ranných hodinách v londýnskej nemocnici King's College Hospital.

22:40 Wall Street v utorok opäť klesla po pondelkovom zotavení. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average má za sebou najhorší prvý kvartál vo svojej histórii, keď od januára do konca marca stratil vyše 23 %.

22:00 Počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 sa v Kanade v utorok za menej ako deň zvýšil o 35 percent na 89. Potvrdené prípady koronavírusu SARS-CoV-2 stúpli o 15 percent na 7708.

21:50 V dôsledku šírenia nového koronavírusu nemohla Slovenská pošta zabezpečiť plynulé odosielanie zásielok do väčšiny krajín EÚ. Dôvodom bolo obmedzenie letov a nedostatok prepravných kapacít. Od apríla sa to ale čiastočne zmení.

21:30 Pozrite si aj našu reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa venovali ekonomickým opatreniam a novému odhadu šírenia nákazy.

20:50 Do Spojených štátov a Kanady odleteli v utorok dve lietadlá, ktoré odtiaľ repatriujú 257 občanov Maďarska a 18 občanov SR uviaznutých pre pandémiu koronavírusu, uviedol pre agentúru MTI maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

20:40 Počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Česku sa v utorok zvýšil na 3257. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz. Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, dosiaľ v Česku podľahlo 31 pacientov. Vyliečilo sa 45 ľudí.

20:20 Vláda bude môcť posúvať termín nároku na vyplácanie podpory v nezamestnanosti až do skončenia tzv. koronakrízy. Spresnil to na brífingu po skončení utorkového rokovania vládneho kabinetu minister práce Milan Krajniak. Pôvodne sa navrhovalo, aby sa podporné obdobie v nezamestnanosti predĺžilo o mesiac.

20:15 Autoservisy, niektoré pneuservisy, stanice STK a EK, sú opäť otvorené. Aj v nich platia prísne bezpečnostné opatrenia. Na vaše otázky odpovedal Július Hron, predseda Cechu predajcov a autoservisov SR.

20:10 Z Veľkej Británie sa vrátilo na Slovensko v rámci repatriácie približne dvesto Slovákov. Tri autobusy zamierili na východ do Košíc. Repatrianti budú v karanténena stredoškolskom internáte za prísnych bezpečnostných opatrení.

20:00 Slovenskí vojaci nasadení na misiách v Lotyšsku, Afganistane a v Iraku zostanú na nich dlhšie, ako bolo plánované. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu, kvôli ktorému ozbrojené sily nemajú kapacity na cvičenie ich náhradníkov. Informoval  tom zástupca hovorcu OS SR Peter Poldruhák.

19:50 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 499 ľudí.

19:45 Rodičia nemusia od 1. apríla uhrádzať poplatky za prevádzku škôl a školských zariadení v pôsobnosti mesta Žilina. Finančné prostriedky zaplatené za marec školy zohľadnia po opätovnom nástupe detí do škôl. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

19:40 Dokopy viac ako 2300 telefonátov súvisiacich so záujmom o ochranné rúška pred novým koronavírusom eviduje počas posledného týždňa samospráva Lučenca. Informoval o tom Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta.

19:35 Počet oficiálne potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie prekročil v utorok celosvetovo 40.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov zhromaždených do utorka 18.20 h SELČ.

19:30 Pozrite si vyhlásenie ministra Mareka Krajčího po rokovaní vlády, kde objasnil úmrtie pacienta z Bojníc, ktorý zrejme zomrel na koronavírus.

19:20 Pozrite si aj tlačovú besedu ministra financií Eduarda Hegera a ministra sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, ktorí predstavili ďalšie opatrenia vlády.

19:25 Slovensko má pravdepodobne prvé úmrtie na ochorenie COVID-19. Po utorkovom rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako uviedol, pitva u 53-ročného muža potvrdila, že mal obojstranný zápal pľúc a skonal na kardio-respiračné zlyhanie. Patológ ešte bude skúmať pôvod zápalu pľúc, pacient však mal potvrdené ochorenie na nový koronavírus. "Preto je veľmi zarážajúce, že tento pacient bol deň predtým prepustený z nemocnice," konštatoval šéf rezortu zdravotníctva. Predtým bol hospitalizovaný v bojnickej nemocnici.

Ako Krajčí konštatoval, na základe týchto informácií Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal ex offo konanie voči poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Ako minister uviedol, v tomto prípade išlo podľa všetkého k zlej diagnostike. "Pacienti so zápalom pľúc nemajú byť prepúšťaní do domácej starostlivosti," dodal. Pokiaľ išlo podľa neho o takto zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ide o individuálne zlyhanie a verí, že sa takéto prípady nebudú opakovať.

18:55 Čo robia umelci v čase pandémie? Aj oni trávia svoj čas doma, pretože divadlá sú zatvorené a koncerty zrušené. Z Anglicka nám poslal pozdrav slovenský spevák Alan Murin.

18:40 V Taliansku za posledných 24 hodín podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 837 ľudí. Počet mŕtvych v krajine tak stúpol na 12.428, informovala v utorok spravodajská televízia BBC.

18:20 Daňovníci budú môcť podať daňové priznanie k dani z príjmu, ako aj zaplatiť daň, definitívne až po skončení pandémie. Vláda totiž v utorok schválila návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, ktorý počíta s odsunutím termínu podania daňového priznania až na koniec mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. V rovnakej lehote musí daňovník daň z príjmov aj zaplatiť. Ministri schválili aj návrh na skrátené legislatívne konanie k návrhu, už onedlho by sa tak mal dostať aj na rokovanie parlamentu.

18:15 Ústredná vojenská nemocnica potrebuje 300 metrov prádlovej gumy, určenej na zadnú stranu ochranných štítov pre zdravotníkov. V tejto súvislosti prosí verejnosť o pomoc pri jej zaobstaraní. Od utorka umiestnili na oboch vrátniciach pri vstupe do areálov zberné nádoby, do ktorých je možné gumu vhodiť. Nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti.

17:50 Bývalý vicepremiér Richard Raši mal tesne pred odchodom z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu rozdávať odmeny. Informovala o tom podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová na tlačovom brífingu. Vicepremiérka predstavila aj ďalšie plány s využitím eurofondov na boj proti novému koronavírusu.

17:25 Láska nepozná hranice a neporazí ju ani pandémia koronavírusu. Dokazuje to dánsko-nemecká dvojica seniorov, 85-ročná Inga Rasmussen a 89-ročný Karsten Tüchsen Hansen, ktorí sa napriek tomu, že hranice medzi ich krajinami sú zatvorené, každý deň stretávajú pri závore na hraničnom priechode.

17:05 Pozrite si aj tlačovú besedu ministra školstva Branislava Gröhlinga, na ktorej informoval o otvorení školských jedální pre žiakov a seniorov.

16:57 Dánska premiérka Mette Frederiksenová uviedla, že ak by sa krivka šírenia nového koronavírusu naďalej vyrovnávala, Dánsko by mohlo začať rušiť niektoré obmedzenia už na budúci mesiac. Frederiksenová povedala, že ak Dáni budú aj naďalej stáť pri sebe, vláda zváži postupné ukončenie prijatých opatrení už o dva týždne.

16:55 Celosvetovo uznávaný americký neurochirurg James Goodrich, ktorý v rokoch 2004 a 2016 oddelil zrastené dvojčatá, podľahol vo veku 73 rokov pandemickému ochoreniu COVID-19.

16:50 Rezort školstva plánuje otvoriť školské jedálne, ktoré budú vydávať stravu pre žiakov, študentov a seniorov. Otvorené však budú za prísnych hygienických opatrení. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

16:46 O šírení nového koronavírusu sme sa rozprávali s kolegom Vladom Lichvárom, ktorý sleduje dianie okolo pandémie vo svete.

16:43 Počet úmrtí sa v Spojenom kráľovstve za ostatných 24 hodín zvýšil o 393 vrátane 19-ročného mladíka, ktorý nemal iné ochorenie. Celkovo tak po infikovaní novým koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo 1808 osôb.

16:41 Vláda s pripomienkou schválila podmienky podpory zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb, ktorí v čase vyhlásenia hrozby šírenia koronavírusu uzatvorili svoje prevádzky.

16:30 Pandémia koronavírusu si naďalej vyberá krutú daň na starom kontinente. Štvrtou najviac zasiahnutou európskou krajinou je Francúzsko. Aká je situácia nám povedala naša spolupracovníčka, Alena Vrbovská.

16:21 Ľudia si budú môcť posunúť odklad splátok svojich úverov, hypoték či lízingov. Informoval o tom na sociálnej sieti predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po rokovaní so zástupcami finančného sektora.

16:06 Vláda prijala viaceré zmeny v Zákonníku práce v súvislosti s novým koronavírusom a mimoriadnym stavom na Slovensku. Týkajú sa napríklad toho, že zamestnávateľ bude oprávnený nariadiť výkon práce z domu, upraviť sa má aj rozvrhnutie pracovného času, predlžuje sa o mesiac podporné obdobie v nezamestnanosti.

15:56 Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s ministrom financií Eduardom Hegerom. Diskutovali o opatreniach, ktoré vláda ohlásila v súvislosti so zmiernením dosahov aktuálnej krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu na ekonomiku Slovenska. Médiá o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

15:52 Poslanci ruskej Štátnej dumy schválili návrh zákona, ktorým sa zvyšuje trest za nerešpektovanie karantény v čase epidémie. Po novom za to hrozí až 7 rokov väzenia. Zákonodarcovia zároveň schválili sprísnenie trestov za šírenie nepravdivých správ o koronavíruse. Vinníci môžu dostať až 5 rokov väzenia. V Rusku je podľa oficiálnych štatistík nakazených vyše 2300 ľudí. Úrady evidujú 17 úmrtí.

15:50 Novootvorené laboratórium pre výskum polymerázových reťazových reakcií, ktoré vybudovali Číňania v irackom Bagdade, vykonáva denne 720 testov na nový koronavírus a pomohlo počas terajšej odstávky irackého národného centrálneho laboratória.

15:41 Nový zákon o ochrane proti šíreniu koronavírusu, ktorý včera schválil maďarský parlament, už podpísal aj prezident János Áder. Od polnoci tak u našich južných susedov vstúpili do platnosti pravidlá, ktoré premiérovi Viktorovi Orbánovi umožňujú vládnuť prostredníctvom dekrétov. Maďarský líder sa stal terčom tvrdej kritiky médií z celého sveta.

15:33 Predseda Zahraničného výboru NR SR Juraj Blanár zvolá počas stredajšieho zasadnutia parlamentu výbor. Pýtať sa chce na dôvody zastavenia repatriácie slovenských občanov. Informoval o tom Blanár s tým, že bude žiadať o účasť na výbore aj ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý je dočasne poverený riadením rezortu diplomacie.

15:27 Susedné Česko prekonalo hranicu troch tisíc nakazených koronavírusom. Ochoreniu COVID-19 zatiaľ podľahlo 24 ľudí, 25 pacientov sa vyliečilo. Vláda predĺžila opatrenia týkajúce sa obmedzení voľného pohybu, uzavretia reštaurácií a maloobchodného predaja do 11. apríla. Viac informácií máme od nášho pražského spolupracovníka Davida Vozdeckého.

15:14 Policajný prezident Milan Lučanský rokuje o situácii na hraniciach aj s maďarským kolegom. Lučanský prízvukuje, že je potrebné dbať na opatrenia, ktoré vydá nielen Slovenská republika, ale aj každá iná krajina, na ktorej území sa slovenskí občania zdržujú.

15:10 Za zmeškanú technickú a emisnú kontrolu sa naďalej nebude pokutovať. A to ani po tom, ako dostali stanice technickej a emisnej kontroly výnimku a od pondelka 30. marca môžu byť otvorené. Pred rokovaním vlády to uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) s tým, že platiť to bude dovtedy, kým sa STK nedostanú do normálneho režimu.

14:51 Minister zdravotníctva Krajčí informoval okrem tretieho vyliečeného pacienta aj o tom, že v prípade rizikového pacienta s výraznými komplikáciami, ktorý je vo vážnom stave, nastalo mierne zlepšenie.

Krajčí sa vyjadril aj k názoru autorít zo Svetovej zdravotníckej organizácie, že povinné nosenie rúšok nemusí mať očakávaný efekt, a že rúška by mali nosiť len infikovaní vírusom. Krajčí s takýmto názorom nesúhlasí: "Myslím si, že každý by mal rúško nosiť, lebo ak ho nosíme všetci, efekt sa približuje stavu kolektívnej imunity."

14:40 V boji s pandémiou koronavírusu nariadil panamský prezident Laurentino Cortizo nezvyčajné karanténne opatrenia. Od 1. apríla po dobu 15 dní budú mať ženy aj muži vymedzené odlišné dni v týždni, počas ktorých budú môcť opustiť svoje domovy. Informoval o tom spravodajca britského denníka The Guardian pre Latinskú Ameriku.

14:28 Slovensko registruje tretieho vyliečeného pacienta z ochorenia Covid-19. Pred rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ide o 39-ročného hospitalizovaného pacienta z okolia Banskej Bystrice.

14:24 Mobilné aplikácie sledujúce pohyb osoby infikované novým koronavírusom sa v Nemecku budú môcť používať len na dobrovoľnom princípe. Uviedla to nemecká ministerka spravodlivosti Christine Lambrechtová. "Ide o skutočný zásah (do práv ľudí), ak máte k dispozícii takéto dáta. Preto súhlasím s tými, ktorí tvrdia, že ak existuje riešenie, ktoré naozaj preruší reťazce infekcie, je to možné len vtedy, ak tí, čo majú tieto aplikácie v mobilnom telefóne, ich používajú dobrovoľne," vyhlásila Lambrechtová.

14:07 Michalovskej nemocnici pomáhajú od pondelka aj armáda a polícia. "Zaisťujú vyššiu bezpečnosť pacientov a zdravotníkov," vysvetlila Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia, do ktorej patrí aj michalovská nemocnica. Príslušníci 22. mechanizovaného práporu Michalovce a michalovského okresného policajného riaditeľstva pôsobia pri štyroch vstupoch do nemocnice, pri hlavnom vchode, kde je umiestnený triážny stan, pri urgentnom príjme, onkologickom centre a ambulantnom pavilóne.

13:58 Od začiatku apríla bude v Košickom samosprávnom kraji platiť mimoriadny cestovný poriadok v prímestskej autobusovej doprave. Jeho základom bude prázdninový režim. Ako informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková, celkovo dôjde k dočasnému zrušeniu 853 spojov v kraji, ktoré prevádzkujú zmluvní dopravcovia KSK.

13:42 Približne štvrtina lekárov Britskej národnej zdravotnej služby je v súčasnosti chorá alebo v karanténe. Informoval o tom prezident Kráľovského kolégia lekárov Andrew Goddard. Ten varoval, že pandémia vážne ovplyvňuje prevádzku nemocničných oddelení, a to najmä v dvoch najväčších mestách Spojeného kráľovstva.

13:34 V Poprade prijali nové opatrenia, ktoré by mali zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. V meste začali od pondelka s dezinfekciou autobusových zastávok. Verejné priestory, ktoré chce samospráva dôkladne vyčistiť, budú postupne pribúdať, pôjde napríklad aj o cesty a ulice.

13:20 Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, v prvom čítaní schválila návrh zákona, ktorý vláde udelí právomoc na vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

13:12 Pozrite si tlačovú besedu poslancov strany Smer-SD, Roberta Fica, Petra Žigu, Ladislava Kamenického, Jána Richtera a Erika Tomáša o ekonomických opatreniach vlády.

13:01 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 69 na 549. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Podľa ministerstva bolo doteraz zaregistrovaných 13 úmrtí a osem ľudí sa uzdravilo.

12:42 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky o opatreniach vlády na podporu ekonomiky. Zamestnávateľom prekáža najmä to, že predstavené ekonomické opatrenia sa zatiaľ nedotkli veľkých firiem.

12:40 V Českej republike podľahol v utorok ochoreniu COVID-19 ďalší človek, aktuálne evidujú už 24 mŕtvych a 3002 nakazených. Najnovšou obeťou je žena narodená v roku 1946, ktorá bola hospitalizovaná v Nemocnici sv. Anny v Brne, kam ju v sobotu previezli z nemocnice v Opave. Za pondelok v Česku pribudlo 184 infikovaných, sedem úmrtí a 14 vyliečených. Len v pondelok tam na koronavírus testovali 5313 ľudí, čo je dosiaľ najvyšší počet za jeden deň.

12:38 Mesto Bratislava hľadá lekárov, zdravotnícky personál, sociálnych pracovníkov, psychiatrov a ďalších ľudí, ktorí pomôžu zabezpečiť fungovanie karanténneho mestečka pre ľudí bez domova na Zlatých pieskoch v hlavnom meste.
"Domáca karanténa je jedným z najúčinnejších opatrení na spomalenie šírenia vírusu. V Bratislave však žije vyše 4000 ľudí bez domova, ktorí v prípade potreby domácej karantény nemajú kam ísť," napísal na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

12:32 Rakúsko začne od utorka ako druhá krajina v Európe po Islande robiť náhodné testy na nový druh koronavírusu. Prvé výsledky štúdie dvoch tisícov otestovaných Rakúšanov by mali byť známe začiatkom budúceho týždňa. Štúdiu vedie v spolupráci s Červeným krížom a Lekárskou univerzitou vo Viedni výskumný inštitút SORA, ktorý je za jej vyhodnotenie aj zodpovedný.

12:25 Za 24 hodín zaevidovali v Španielsku ďalších 9222 prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 94.417. Ochoreniu COVID-19 tam doteraz podľahlo 8189 ľudí. Počet úmrtí dosiahol za jeden deň 849. Španielsko má druhý najvyšší počet obetí po Taliansku, kde si vyžiadalo najmenej 11.591 ľudských životov.

12:21 Platforma smepripraveni.sk prináša jednotnú a funkčnú databázu dobrovoľníkov z radov zdravotníckych pracovníkov. V čase kritickej situácie spôsobenej pandémiou nového koronavírusu má byť podporou pre zdravotnícke zariadenia. Autori z občianskej iniciatívy Hackvirus.sk ju predstavili na tlačovej konferencii na pôde Ministerstva zdravotníctva SR.

12:15 Zamestnávatelia čelia podľa APZ SR globálnemu rozpadu priemyselnej výroby vo svete. "Dnes sme sa tu stretli v mene spoločností, ktoré zamestnávajú na Slovensku viac ako 1,5 mil. ľudí. Chceme vyrábať a zamestnávať ďalej v plnom rozsahu. Mnoho našich členov vyrába ďalej aj v tomto ťažkom období a zatiaľ pomoc od štátu nepotrebuje, no mnohí áno. To, čomu dnes čelíme, je globálny rozpad priemyselnej výroby vo svete. Znižuje sa dopyt aj odbyt. Malé, stredné aj veľké firmy potrebujú urýchlenú pomoc štátu," povedal prezident APZ Alexej Beljajev.

zamestnavatelia_ac1100ae-17f3-fe38.jpg

12:14 Zamestnávateľom prekáža najmä to, že predstavené ekonomické opatrenia sa zatiaľ nedotkli veľkých firiem. Práve tie ťahajú ekonomiku Slovenska. "Naša ekonomika je otvorená a nedá sa odstrihnúť od zahraničia. Každé jedno zatvorenie firiem na západe sa nás dotýka. Preto je nutné prijať opatrenia, ktoré západné krajiny už majú. Ťažko sa západným krajinám vysvetľuje, prečo ešte SR takúto podporu pre veľké firmy nemá. Musíme zriadiť hospodársky krízový štáb, ktorý musí ísť naprieč všetkými rezortmi. Tento štáb musí byť prierezový a na čele štábu by mal byť premiér. Po krízovom období môžeme mať problém naštartovať ekonomiku, pretože chyby, ktoré sa robia, sa nám nemusí podariť napraviť deň po zažehnaní krízy," povedal prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský.

12:06 Slovenskí zamestnávatelia požadujú od vlády urýchlene zriadiť hospodársky krízový štáb, ktorý by prijal ekonomické opatrenia v boji proti hospodárskym dopadom koronavírusu pre všetkých zamestnávateľov aj zamestnancov bez rozdielov.

12:00 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom stúpol v Španielsku o 849. Je to doposiaľ najväčší nárast za 24 hodín.

11:55 Od 1. apríla 2020 budú upravené stránkové hodiny na klientskych centrách, pracoviskách dokladov a dopravných inšpektorátoch. Stránkové hodiny zostávajú skrátené. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

11:48 Austrálski vedci začnú od budúceho týždňa testovať ako možný liek proti novému koronavírusu takmer sto rokov známy prípravok proti tuberkulóze Bacillus Calmette-Guerin. Podľa genetika Gaetana Burgia z Austrálskej národnej univerzity vedci dúfajú, že do troch mesiacov budú mať jasnejšiu predstavu o tom, ktoré lieky sú vhodné a ktoré nie.

11:40 V Poľsku pribudlo 77 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich celkový počet zvýšil na 2132. Počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 je 31. Prvý prípad nákazy v Poľsku zaznamenali 4. marca. Pacient sa podľa lekárov medzičasom vyliečil.

11:32 Personál pľúcneho oddelenia Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorý prišiel do kontaktu s mužom s COVID-19, má negatívne výsledky testov na nový koronavírus. Informoval o tom námestník liečebno-preventívnej starostlivosti bojnickej nemocnice Milan Henčel. Nemocnica zabezpečila deväť odberov. Ak dostane testovacie látky, ktoré aktuálne nie sú k dispozícii, chcela by otestovať ešte niektorých pacientov z pľúcneho oddelenia, kde ležal muž s pozitívnym výsledkom na nový koronavírus, priblížil Henčel.

11:30 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády, Igora Matoviča a generálneho riaditeľa odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martina Smatanu, ktorí hovorili o predpokladanom šírení koronavírusu na Slovensku.

11:15 V najťažšom dni pandémie koronavírusu na Slovensku by mohlo pľúcnu ventiláciu potrebovať 1 030 pacientov, informoval Martin Smatana. Ako uviedol, ide o výrazný pokles oproti predchádzajúcemu scenáru, pretože sa tento počet približuje kapacitám nášho systému. Ako uviedol Igor Matovič, na základe štúdie spred dvoch týždňov vrchol znamenal, že by sme potrebovali päťkrát viac pľúcnych ventilácií, ako máme k dispozícii.

11:10 Každý tretí človek nakazený novým koronavírusom v Taliansku trpel najmä v počiatočnom štádiu ochorenia COVID-19 poruchami dvoch zmyslov - čuchu a chuti. Vyplýva to zo štúdie univerzity v Miláne, ktorú viedol virológ Massimo Galli.

11:06 Ak bude Slovensko vedieť dlhšie dodržiavať súčasné pravidlá, mohlo by zaradiť medzi päť krajín, ktoré najlepšie zvládli pandémiu nového koronavírusu. Informoval o tom Martin Smatana spolu s premiérom. Podľa vládneho analytika sa tak môže Slovensko vyhnúť scenárom, aké sa ukázali v Taliansku, Španielsku či v americkom štáte New York. Vrchol epidémie by na Slovensku mohol byť približne v polovici júla. Podľa Smatanu však je potrebné zvýšiť kapacitu nemocníc a prísne dodržiavať opatrenia približne tri až štyri mesiace.

10:50 Spomedzi 27 nových prípadov nákazy je najmladším novým nakazeným trojročné dieťa a najstarším 80-ročná žena.

Pozitívne testovaní za pondelok sú štyri ženy a dvaja muži z okresu Bratislava, dve ženy z okresu Hlohovec, dve ženy z okresu Nitra, dve ženy z okresu Rožňava a dvaja muži z okresu Trebišov. Ďalej je to jedna žena z okresu Čadca, jedna z okresu Bánovce nad Bebravou, Martin, Michalovce a jedna z okresu Žiar nad Hronom. Ďalej je to jeden muž z okresu Bardejov, Galanta, Nové Zámky, Prievidza, Svidník, Trenčín, Trnava a jeden muž z okresu Žilina.

10:40 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku zvýšil na 61.913, pričom v krajine evidujú už 583 úmrtí na ochorenie COVID-19. Vyplýva to z utorňajších údajov Inštitútu Roberta Kocha. V porovnaní s predošlým dňom pribudlo 4615 nových prípadov infikovaných a 128 úmrtí - čo je doteraz najvyšší denný prírastok. Najviac zasiahnutou spolkovou krajinou je naďalej Bavorsko.

10:31 Posledné opatrenia podľa Matoviča znížili krivku šírenia nákazy až na úroveň, keď sa minimalizuje pravdepodobnosť, že počas vrcholu nákazy nebude pre ľudí zabezpečená zdravotná spravodlivosť a nevyjdú na nich napríklad život zachraňujúce pľúcne ventilátory.

10:25 Smatana uviedol, že opatrenia, ktoré dodnes zaviedli na Slovensku, sa ukázali ako efektívne. Prípady nákazy nestúpajú exponenciálne a Slovensku sa podarilo oddialiť zahltenie nákazou o desiatky dní, čím sme získali čas.

10:23 Matovič na začiatku ocenil ľudí, ktorí sa museli popasovať s novou situáciou. V obchodoch začali platiť nové pravidlá a ľudia museli častokrát stáť von v radoch a čakať na vstup. Matovič zdôraznil, že opatrenia majú zmysel, čo má dokazovať aj analýza IZP.

10:20 Premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí a Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky informovali o tom, ako sa podľa analýz odborníkov má šíriť nákaza na území našej krajiny. Základné informácie už naznačil minister Krajčí v pondelok - vrchol budeme prežívať o približne 110 dní. Pľúcnu ventiláciu vtedy bude potrebovať zhruba 1000 ľudí a okolo 7000 ľudí bude hospitalizovaných so závažnejšími príznakmi ochorenia.

10:13 „Doteraz títo ľudia až tak výrazne neboli zastúpení. Dúfam, že je to len taká výnimka," uviedol premiér o nových nakazených v rizikovej skupine.

10:12 Igor Matovič informoval o nových prípadoch nákazy koronavírusom. Celkovo vyšetrili 688 vzoriek, nákaza sa potvrdila u 27 ľudí. Deviati z nakazených majú vyše 60 rokov a sú tak v rizikovej skupine. Spolu tak máme na Slovensku 363 prípadov nákazy koronavírusom.

10:00 V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 45 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Počet potvrdených infikovaných tak stúpol na 492. Ochoreniu COVID-19 podľahol 59-ročný pacient, ktorý trpel viacerými chronickými chorobami a je v poradí už 16. obeťou.

9:58 Vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave pracujú prírodovedci na odhalení úplnej genetickej informácie nového koronavírusu na Slovensku. V tlačovej správe to uviedla jej hovorkyňa Lenka Miller. Najprv sa na špecializovanom pracovisku Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied vedcom podarilo z vírusu izolovať vzorky nukleovej kyseliny Sars-CoV-2 prvých pacientov na Slovensku. Teraz vedci pracujú na ich genetickom preskúmaní. Výskum má priniesť bližšie informácie o pôvode vírusu a zároveň môže byť hodnotným podkladom pre ďalší vývoj liečiv.

9:51 Kritizovaný zákon o ochrane proti koronavírusu, ktorý umožní vláde maďarského premiéra Viktora Orbána vládnuť pomocou dekrétov, začal v krajine platiť v utorok od 00.00 h. Prezident János Áder v odôvodnení podpísania zákona odmietol kritiku opozície, podľa ktorej je táto právna norma neohraničená časom a poskytuje vláde premiéra Viktora Orbána neobmedzené právomoci. "Zákon je účinný iba do ukončenia epidémie a právomoci kabinetu sú v ňom jasne špecifikované," odkázal Áder. "Toto nie je čas na vytĺkanie politického kapitálu," zdôraznil prezident.

9:43 V dôsledku tlaku na financie firmy spôsobeného šírením nového koronavírusu sa v taliansko-americkej automobilke Fiat Chrysler Automobiles dohodli na znížení platov. Informáciu zverejnil šéf spoločnosti Mike Manley. Podľa Manleyho tento krok predstavuje "spoločnú obetu" zamestnancov firmy, keďže automobilka musela pre pandémiu odstaviť závody v Európe a Severnej Amerike. To bude mať vplyv na produkciu a výsledky spoločnosti.

9:25 Sieť obchodov so športovými potrebami vo Francúzsku zablokovala predaj masiek na šnorchlovanie, keď sa zistilo, že po úpravách môže v nemocniciach poslúžiť ako ochrana pred novým koronavírusom.

9:21 Ekonomické opatrenia, ktoré pripravila vláda, neodpovedajú na potreby viacerých ekonomických sektorov vrátane živnostníkov a ľudí v slobodnom povolaní v kreatívnom priemysle. Upozornila na to Zora Jaurová z Fóra kreatívneho priemyslu. Vysvetľuje, že logika podpory sa zameriava na firmy s fyzickými prevádzkami a živnostníkov, ktorí majú viac-menej pravidelné mesačné tržby: „Kreatívnu ekonomiku však tvorí množstvo profesií a ekonomických činností, ktoré zaznamenali zo dňa na deň výpadok prakticky na nulu bez toho, aby im niekto zavrel prevádzku."

9:07 V Španielsku dnes vstúpili do platnosti drastické a sporné opatrenia v boji proti pandémii, týkajúce sa sprísnenia obmedzení voľného pohybu ľudí a zákazu vychádzania. Všetci zamestnanci firiem, ktoré nepatria medzi základné vo fungovaní hospodárstva, musia zostať do 9. apríla doma. Zamestnanci, ktorých sa zákaz týka, majú podľa vlády naďalej dostávať plat a hodiny, ktoré neodpracovali, si majú nahradiť neskôr.

9:01 Koniec epidémie koronavírusu v ázijsko-tichomorskom regióne je ďaleko a súčasné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia získavajú čas pre krajiny, ktoré by sa mali pripravovať na rozsiahle komunitné prenášanie nákazy. Uviedol to riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre západné Tichomorie Takeši Kasai. "Poviem to jasne. Koniec epidémie v Ázii a Tichomorí je ďaleko. Pôjde o dlhodobý boj a my nesmieme poľaviť v našej ochrane," povedal Kasai na virtuálnom brífingu.

8:50 V Česku aktuálne evidujú 3001 nakazených osôb. Chorobe dosiaľ podľahlo 23 ľudí a ďalších 25 sa z nej vyliečilo. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok ráno zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva, informuje spravodajský server iDNES.cz a dodáva, že sa tak zhruba naplnila týždeň stará prognóza českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky, podľa ktorej mali v ČR evidovať na konci marca približne 3000 prípadov.

8:47 Predseda vlády Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí a generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana budú informovať na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutoční o 10.00 h, o predpoklade ďalšieho šírenia koronavírusu na Slovensku. Následne sa uskutoční aj rokovanie vlády.

8:35 V Číne pribudlo 48 nových prípadov nákazy koronavírusom a ďalších päť úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v utorok Národnou zdravotníckou komisiou. Všetky nové prípady infekcie sú "dovezené", to znamená, že pozitívne testované boli osoby, ktoré sa vrátili do Číny zo zahraničia.

8:29 Prvé opatrenia na minimalizáciu ekonomických dopadov pandémie považuje Slovenský živnostenský zväz pre živnostníkov za nedostatočné. "Pomôžu síce vykryť ich mzdové náklady (v uzavretých prevádzkach a prevádzkach, kde veľmi poklesli tržby), ale neriešia krízové financovanie prevádzkových nákladov firiem, resp. umožňujú ho len formou úverov," povedala generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Miriam Bellušová. Upozornila na to, že ďalšie zadlžovanie živnostníkov predstavuje veľké riziko z hľadiska ich budúceho fungovania a prežitia.

8:11 Počet nakazených sa v pondelok na Slovensku zvýšil na 336. V nedeľu testovali vyše 401 ľudí, u 22 z nich zistili nový typ koronavírusu. Celkovo máme 7 196 testovaných pacientov s negatívnym výsledkom.

7:50 Na zastavenie repatriácií upozornil aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus. Ak chcú slovenskí občania v zahraničí využiť v čase koronavírusovej krízy pomoc rezortu zahraničných vecí na návrat domov, majú poslednú šancu na registráciu. „Predpokladám, že približne od polovice budúceho mesiaca budeme musieť repatriačný proces uzavrieť. Súvisí to aj s tým, že sme jasne vyzvali občanov SR, aby po 12. marci už nikam necestovali,“ upozornil Klus.

7:43 Svetová zdravotnícka organizácia sa na tlačovej konferencii v Ženeve vyjadrila k noseniu rúšok. Podľa šéfa núdzových operácií Mikea Ryana nemusia mať taký účinok, ako sa očakáva.

7:16 Ministerstvo zahraničných vecí prestáva od polnoci 2. apríla prijímať žiadosti o registrácie občanov SR v zahraničí, ktorí majú záujem o repatriáciu. Následne pristúpi k ukončeniu repatriácií. Aké sú dôvody?

6:30 Premiér Igor Matovič ešte včera vo večerných hodinách avizoval, že uzavreli kľúčovú dohodu pre minimalizáciu ohrozenia života ľudí. Čo nás čaká?

6:00 Udalosti okolo pandémie sme sledovali aj v pondelok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok