Chýba krv, darcovstvo počas pandémie kleslo o tri štvrtiny

TA3 SITA
30.3.2020 15:48

V čase pandémie nového koronavírusu kleslo na Slovensku darcovstvo krvi o 74 %. Na tlačovom brífingu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako upozornil, v nemocniciach však stále musia prebiehať výkony, ktoré zabezpečujú zdravotnú starostlivosť pre akútne stavy. Požiadal preto občanov, aby sa aj napriek mimoriadnej situácii rozhodli darovať krv.

Povinné meranie i dezinfekcia

"Verím, že aj teraz Slováci prejavia svoje srdce a ponúknu krv na liečbu pre tých, ktorí to najviac potrebujú," konštatoval. K darcovstvu krvi vyzvala aj generálna riaditeľka Národnej transfúznej služby Renáta Dundová. Ako informovala, NTS sprísnila hygienické podmienky a preventívne opatrenia. Zaviedli tiež povinné meranie teploty a dezinfekciu rúk.

Darcovia zároveň v 'check-liste' dostávajú tri otázky navyše. Ich cieľom je zistiť, či za posledné dva týždne neboli v zahraničí, či neboli v kontakte s osobou, ktorá bola v zahraničí alebo sa nachádza v karanténe. Darcovia musia taktiež zodpovedať, či nemali v horizonte uplynulých 14 dní respiračné problémy, respektíve príznaky ochorenia COVID-19. Až následne vstupujú do čakárne, kde absolvujú štandardný postup.

Ak ochoriete, treba to nahlásiť

NTS zároveň zaviedla časenky, darca sa teda môže objednať na konkrétny čas. Dundová však upozornila, že to neznamená, že o darcovstvo NTS nemá záujem. Zavedenie časeniek ho má riadiť a zároveň chrániť darcov. "Spoločne musíme riadiť darcov krvi v čase tak, aby bolo dostatok krvi v čase pandémie. Nevyčerpajme si možnosť hneď teraz," konštatovala. Dundová taktiež informovala, že mobilné odbery sú nateraz zrušené.

Nové opatrenia sa týkajú aj spracovania krvi. NTS ukladá červené krvinky do chladiacich boxov na 14 dní. Ak sa u darcu vyskytne ochorenie, má povinnosť oznámiť to NTS. V darovaných krvných doštičkách NTS likviduje baktérie a vírusy, keďže majú exspiráciu iba päť dní. Darovaná plazma už štandardne podlieha štvormesačnej karanténe. "Koronavírus nie je krvná nákaza a k dnešnému dňu nebol potvrdený žiadny prípad prenosu koronavírusu krvou," dodala generálna riaditeľka NTS.

Dundová taktiež informovala, že pred pandémiou darovalo krv týždenne v priemere 3 400 Slovákov, dva týždne dozadu to však bolo len 887. Po minulotýždňovej výzve NTS však už počet darcov stúpol na 3 688. Napriek tomu výzva na darcovstvo stále trvá, zásoby krvi totiž treba dopĺňať neustále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok