USA sú novým ohniskom, hlásia najviac nakazených na svete

TA3 SITA TASR
30.3.2020 06:45

Vo svete je nakazených koronavírusom viac ako 720 tisíc ľudí, pandémia si vyžiadala dokopy už 34 tisíc obetí. V USA v priebehu jediného dňa pribudlo viac ako 21 tisíc prípadov ochorenia, zaznamenali tak najvyšší počet potvrdených prípadov koronavírusu na svete.

Rekord v počte úmrtí i nakazených

V priebehu jediného dňa pribudlo 21.333 prípadov ochorenia COVID-19. USA tak zaznamenali najvyšší počet potvrdených prípadov koronavírusu na svete a to 136.880 - viac než Taliansko, Čína či Španielsko.

Spojené štáty zaznamenali aj 518 nových úmrti v súvislosti s koronavírusom v priebehu 24 hodín, informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na údaje zverejnené Univerzitou Johnsa Hopkinsa. Ide zatiaľ o najvyšší nárast, ktorý prekonal údaje z  prechádzajúceho dňa, kedy zomrelo 453 ľudí. Celkový počet úmrtí od začiatku pandémie v USA tak vzrástol na 2409.

Trump predĺžil platnosť odporúčaní

Americký prezident Donald Trump v nedeľu predĺžil platnosť odporúčaní o obmedzení sociálnych kontaktov až do konca apríla. Trump tak zmenil svoj doterajší optimistický tón, keď len pred pár dňami vyjadroval želanie, aby boli reštriktívne opatrenia prijaté v USA v súvislosti s pandémiou koronavírusu zmiernené už do polovice apríla.

Pôvodná 15-dňová platnosť odporúčaní o obmedzení medziľudských kontaktov, na ktoré vyzývala americká federálna vláda, mala vypršať v pondelok. Trump ju v nedeľu predĺžil do 30. apríla.

Prezidentove pôvodné nádeje na znovuoživenie americkej ekonomiky do polovice apríla sa stretli s realitou v nedeľu, keď expert na infekčné ochorenia Anthony Fauci uviedol, že pandémia koronavírusu si môže vyžiadať v Spojených štátoch 100.000 až 200.000 ľudských životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok