Pribudli ďalšie prípady, Slovensko má celkovo 336 nakazených

TA3 TASR SITA
30.3.2020 12:23

Čo prinesie nový týždeň v boji proti celosvetovej pandémii? Slovensko sa rozhodlo otvoriť niektoré prevádzky a vláda predstavila masívnu pomoc zamestnancom a firmám. Nakazil sa prvý vysokopostavený štátny úradník. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli ďalšie prípady, Slovensko má celkovo 336 nakazených
SITA/Tomáš Bokor/MZVEZ SR

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Nemecká vláda neplánuje zmierniť prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine, ktoré zaviedla pred týždňom. "Potrebujem, aby ostali všetky opatrenia zachované v plnom rozsahu," uviedol v Berlíne hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert.

0:15 Účinné respirátory sa zo dňa na deň stali nedostatkovým tovarom, mnohí si preto pri ochrane zdravia pomáhajú svojpomocne.

23:30 Poľskí lekári odcestovali v pondelok do Talianska, kde by mali pomôcť talianskym kolegom a získať skúsenosti s bojom proti koronavírusu. "Misia má za cieľ pomôcť preťaženým talianskym lekárom a poskytnúť im pár chvíľ oddychu," povedala Aleksandra Rutkowská z nadácie Poľské centrum medzinárodnej pomoci.  "Takisto chceme získať skúsenosti v prípade, že ich Poľsko bude potrebovať," dodala.

23:15 Ministerstvo zahraničných vecí prestáva od polnoci 2. apríla prijímať žiadosti.

23:05 Iniciatívu zobrali do vlastných rúk aj niektorí starostovia.

22:50 Počty prípadov koronavírusu v ťažko zasiahnutých krajinách ako Taliansko a Španielsko sa podľa šéfa krízového tímu Svetovej zdravotníckej organizácie Michaela Ryana "potenciálne stabilizujú", ako však tvrdí, nie je čas uvoľňovať prísne opatrenia určené na obmedzenie a sledovanie jeho šírenia. "Teraz musíme vírus potlačiť a to sa nestane samé od seba," povedal novinárom na pravidelnej tlačovej konferencii.

22:35 Aj v pondelok sa toho nielen v súvislosti s pandémiou udialo viac ako dosť, pozrite si Hlavné správy.

22:20 Počet oficiálne potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom od vypuknutia pandémie prekročil v pondelok celosvetovo 35.000. Z celkovo 35.905 úmrtí zaznamenali 26.076 v Európe. V dvoch najpostihnutejších krajinách sveta - v Taliansku a v Španielsku - zaznamenali 11.591 a 7340 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Čína doteraz eviduje 3304 úmrtí.

22:10 Minister obrany Jaroslav Naď sa stretol s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Témami stretnutia bola napríklad situácia ľudí bez strechy nad hlavou, ktorí sú odkázaní na pomoc, ale aj problémy mestských častí Bratislavy, ktoré sa v týchto dňoch stali nárazníkovými zónami ľudí prechádzajúcich cez hranice, "často nekoordinovane a bez ochranných prostriedkov".

21:55 Prvé tri osoby v Lučenci dostali pokutu za nedodržiavanie povinnej karantény v súvislosti so šírením nového koronavírusu. „Aktuálne je v našom regióne 208 obyvateľov v izolácii. Nie všetci to však berú dostatočne vážne, preto musel Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Lučenci pristúpiť k prvým sankciám za nedodržanie povinnej karantény,“ uviedol Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta. Každej z troch osôb bola uložená pokuta vo výške 250 eur.

21:40 Budeme tankovať lacnejšie.

21:25 V Bulharsku v pondelok vyhlásili povinné nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Bulharský minister zdravotníctva Kiril Ananiev, uviedol, že príslušné opatrenie sa vzťahuje na interiéry aj exteriéry. Zdravotníckych rúšok je v bulharských lekárňach aktuálne nedostatok a ak sú aj k dispozícii, zákazník si môže kúpiť iba päť kusov.

21:15 V dôsledku šírenia koronavírusu sa nezamestnanosť v Rakúsku zvýšila na rekordnú hodnotu. Podľa organizácie pre trh práce Arbeitsmarktservice od 15. do 29. marca pribudlo 179.000 nezamestnaných. Najväčší nárast počtu nezamestnaných o 58.300 zaznamenala oblasť ubytovania a gastronómie, po nej nasleduje stavebníctvo so zvýšením zhruba o 22.000. Treťou najviac postihnutou oblasťou - vzostup približne o 18.300 osôb - sú ostatné služby, najmä však ľudia pracujúci na čiastočný úväzok.

21:00 Čo hovoria na vládne opatrenia veľké firmy? O tom sme sa rozprávali s viceprezidentom Zväzu automobilového priemyslu Pavlom Prepiakom.

21:05 V Českej republike sa nákaza potvrdila u 2942 ľudí. Chorobe COVID-19 podľahlo 23 ľudí, uviedol podľa spravodajského servera Novinky.cz český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Od pondelňajšieho rána sa počet úmrtí zvýšil o šesť. Vyliečených zostáva 11 ľudí.

Pokrývku nosa a úst nebudú pri vychádzaní musieť mať deti do dvoch rokov a vodiči, ktorí sú v motorovom vozidle sami, povedal po rokovaní českej vlády Vojtěch. Česká vláda tiež schválila nariadenie, že do karantény budú musieť ísť všetci ľudia, ktorí pricestujú do ČR.

21:00 Od pondelka sú otvorené ďalšie obchody a servisy. Ako sa dodržiavajú prísne hygienické opatrenia? V druhej časti sme sa venovali dištančnému vzdelávaniu, ktoré podľa prieskumu Študentskej rady vysokých škôl nefunguje. Pozrite si Tému dňa.

20:50 Čo bude so zamestnancami, ktorí pracujú na dohodu? Ako to bude so živnostníkmi? Kto bude mať nárok na náhradu príjmu počas pandémie? Na otázky odpovedal Jozef Mihál, štátny tajomník ministerstva práce.

20:40 Zdá sa, že Angela Merkelová sa vírusom nenakazila. Aj tretí test na nový koronavírus, ktorému sa podrobila nemecká kancelárka, bol negatívny. Merkelová je v domácej karanténe od nedele 22. marca.

20:30 Zatiaľ najvyšší denný nárast hlásia z Francúzska.

20:20 Jeden z najúspešnejších muzikálových spevákov Marián Vojtko si chvíle doma kráti aj štúdiom scenára k novému muzikálu Kat Mydlář.

20:10 Mestský cintorín a Urnový háj v Krematóriu v Košiciach bude opätovne pre verejnosť otvorený od stredy do piatka. Mesto Košice o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že detské ihriská aj minerálny prameň na Aničke zostávajú uzatvorené.

20:05 Anglická futbalová Premier League pripravuje plán dokončenia ročníka. Pre kompletné odohratie sezóny zostáva uskutočniť 92 duelov. Podľa informácií denníka Independent plánuje Premier League pokračovať v júni a júli pred prázdnymi tribúnami. Všetky zápasy by sa mali odohrať na menších štadiónoch v okolí Londýna a Birminghamu a boli by k dispozícii televíznym divákom. Kluby by sa presťahovali do hotelov, kde by boli v izolácii a mali by k dispozícii lekársky personál.

20:00 Pozrite si aj celú tlačovú besedu štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa po pristátí lietadiel so slovenskými občanmi z Írska a Fínska.

19:40 Repatriácia Slovákov, ktorí uviazli v zahraničí, pokračuje.

19:20 Počet nakazených sa zvýšil o 4050, čo je najnižší počet nových prípadov od 17. marca.

19:10 "Práve sme uzavreli kľúčovú dohodu pre minimalizáciu ohrozenia života ľudí," oznámil slovenský premiér na sociálnej sieti. Čo to bude?

19:00 Slovenský výrobca nábytku Decodom ohlásil hromadné prepúšťanie až 903 z 1 170 zamestnancov. Vládou oznámené ekonomické opatrenia sú totiž podľa firmy nedostatočné. Od 16. marca musel Decodom na základe rozhodnutia vlády zatvoriť všetkých 17 svojich maloobchodných predajní na Slovensku.

18:50 Ruský prezident Vladimir Putin vyzval obyvateľov Moskvy, aby rešpektovali nariadenia o zákaze vychádzania s tým, že ide o opatrenie nevyhnutné na spomalenie šírenia vírusu. Pohrozil aj následkami za nedodržiavanie nariadení.

Obyvatelia Moskovskej oblasti majú od pondelka povolené opustiť svoje domovy len zo zdravotných dôvodov a v prípade cesty do práce a návšteve obchodov s potravinami a lekární. Na území Moskvy zaznamenali už vyše 1000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

18:30 Ministerstvo zdravotníctva úmrtie muža potvrdilo.

18:10 Obmedzenie voľného pohybu v ČR, ktoré má brániť šíreniu koronavírusu, česká vláda opätovne predĺžila do 11. apríla. Doposiaľ platilo do 1. apríla. Česká vláda chce tiež zriadiť Centrálny riadiaci tím COVID-19. Fungovať by mal ako dočasný poradný orgán vlády.

18:00 Americký country spevák a skladateľ John Prine bol hospitalizovaný a je v kritickom stave po tom, ako sa uňho prejavili príznaky ochorenia COVID-19. Do nemocnice prijali 73-ročného hudobníka ešte vo štvrtok.

people-john-prine-61470-9b459dd6d0f8471cb549245d922e197b_ac1100ae-1741-548c.jpg

17:40 Obmedzenia súvisiace s pandémiou sa dajú využiť rôzne. V Holandsku ich využili na krádež umenia.

17:20 V Británii doposiaľ podľahlo chorobe COVID-19 1415 ľudí, čo je o 180 viac ako v nedeľu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Za posledných 24 hodín podľahlo v Anglicku nákaze ďalších 159 ľudí. Počet prípadov úmrtia na chorobu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 tak v Anglicku stúpol na 1284.

17:00 Bez príznakov nákazy koronavírusom, ale na pochybách. Takýto ľudia budú mať napokon možnosť nechať sa otestovať za poplatok. Súkromné laboratóriá obnovujú testovanie aj pre samoplatcov. Pôvodne dostali od štátu zákaz, ale teraz tak môžu robiť, ak majú dostatok kapacít. Na prvom mieste totiž majú byť objednávky od štátu, ktoré sú v štádiu prípravy.

16:57 Na pomoc v boji s ochorením COVID-19 sa od pondelka pripravuje v štvordňovom Kurze sanitárov v núdzovom stave aj 47 vojakov. Po absolvovaní kurzu na pôde Základne výcviku a mobilizačného doplňovania Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Martine budú pôsobiť ako sanitári pre potreby ministerstva zdravotníctva.

16:50 Poľsko očakáva rapídny nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom, uviedol v pondelok minister zdravotníctva Lukasz Szumowski. "V nasledujúcich týždňoch očakávame rapídny nárast počtu prípadov nákazy. Číslo porastie exponenciálne," vyhlásil Szumowski.

V pondelok Poľsko potvrdilo 122 nových prípadov a štyri nové úmrtia. Celkovo sa v Poľsku nakazilo 1984 ľudí, 26 chorobe podľahlo a siedmi sa vyliečili.

16:47 Počet úmrtí na COVID-19 v New Yorku stúpol na vyše tisíc. Veľké množstvo mŕtvych pribudlo v posledných dňoch. Nakazených je tam vyše 60 tisíc ľudí. V Central Parku vzniká poľná nemocnica, ktorá bude mať pre infikovaných pacientov 68 lôžok.

16:45 V Banskobystrickom kraji od pondelka pribudla nová infolinka o novom koronavíruse, na ktorej obyvatelia získajú bližšie informácie a odporúčania o ochorení COVID-19. Zriadil ju Okresný úrad v Banskej Bystrici z dôvodu odľahčenia infoliniek regionálnych úradov verejného zdravotníctva a tiež linky 112. Informoval o tom BBSK na sociálnej sieti.

Na otázky obyvateľov kraja budú na čísle 0961 699 555 a 048/4306555 odpovedať zaškolení dobrovoľníci - študenti medicíny a budúci záchranári.

16:40 Obyvateľ osady Háj v Gelnici, pre ktorého nedisciplinovanosť obohnali policajnými páskami 80 ľudí, pravdepodobne nemá Covid-19. Test na prítomnosť nového koronavírusu bol v jeho prípade negatívny. Pre porušenie nariadenia o povinnej karanténe však teraz dostane pokutu. Ústredný krízový štáb ešte na začiatku krízy avizoval, že štát bude takýchto ľudí pokutovať vyše 1600 eurami. Realita je však odlišná.

16:31 Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne je momentálne hospitalizovaných päť pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, ďalší dvaja pacienti čakajú na výsledky testov. Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, hospitalizovaní pacienti s potvrdeným ochorením sú v stabilizovanom stave. Osem pacientov s potvrdeným ochorením už prepustili do domácej karantény a 14 potvrdených prípadov ponechali v domácej karanténe – ich zdravotný stav si nevyžadoval hospitalizáciu.

16:17 Vrchol pandémie sa na Slovensku očakáva o 110 dní. Pľúcnu ventiláciu vtedy bude potrebovať približne 1000 ľudí a okolo 7000 ľudí bude hospitalizovaných so závažnejšími príznakmi ochorenia. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že takýto vývoj sa očakáva vtedy, ak budú platiť súčasné opatrenia na zníženie šírenia nákazy.

Predikčný model každodenne aktualizujú, hovorí Krajčí. "Nahrávame doňho nové údaje a takisto ak vláda prijme nejaké opatrenia, tak aj tie menia tú krivku," uviedol.

16:11 Prípadné ochorenie poslanca na Covid-19 nemusí znefunkčniť parlament. Tvrdí to šéfka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS). Zároveň pripustila situáciu, že by mohol byť niektorý z poslancov pozitívne testovaný na koronavírus. „Keby sa ukázalo, že bol niekto nakazený alebo je pozitívne testovaný na Covid-19, je možné otestovať poslancov a dokonca opakovane. Dá sa teda urobiť, aby bol parlament funkčný,“ povedala Cigániková.

16:04 Pozrite si tlačovú besedu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu o projekte Pomôžme si. Ide o internetovú službu s cieľom pomôcť ľuďom v núdzi.

15:54 Národná transfúzna spoločnosť zaznamenala v dôsledku pandémie 74-percentný pokles darcov krvi na celom Slovensku. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Spoločne s generálnou riaditeľkou NTS Renátou Dundovou vyzvali ľudí, aby prišli darovať krv.

15:48 Maďarský parlament schválil v pondelok hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP kritizovaný zákon, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde prijímať mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva.

15:40 Žilinský samosprávny kraj sprístupnil pre zdravotníkov v karanténe viac ako 500 lôžok v piatich stredoškolských internátoch v Žiline, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Nižnej a v Martine. "Internáty pri našich stredných školách ostali po prerušení vyučovania prázdne a tak sme ich kapacity poskytli ako núdzové ubytovanie. V prvom rade budú slúžiť zdravotníkom, ktorí musia byť izolovaní a zároveň nechcú vystaviť riziku svoje rodiny a blízkych," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

15:37 V Českej republike sa nákaza koronavírusom potvrdila u 2878 ľudí, pričom sa nakazilo už 144 zdravotníkov. Ochoreniu COVID-19 zatiaľ podľahlo 17 osôb, vyliečilo sa 11 ľudí. Za nedeľu sa ich počet zvýšil o 160, čo je najmenší nárast za šesť dní.

15:34 Španielska princezná Mária Terézia Bourbonsko-Parmská sa stala prvou obeťou koronavírusu z radov členov kráľovských rodín. Podľa televízie CNN o tom informoval jej mladší brat, princ Sixtus Henrich Bourbonsko-Parmský, ktorý je známy ako karlistický pretendent na španielsky trón pod menom Henrich V.

15:20 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko je hrdý na to, že futbalová liga v krajine sa hrá momentálne ako jediná v Európe. Aj napriek pandémii koronavírusu odštartovala tento mesiac bez obmedzení, teda aj s divákmi na tribúnach.

15:17 Vysoké školy prijali viaceré kroky v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou a prijatými preventívnymi opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Ako informovali zo Slovenskej rektorskej konferencie, vysoké školy upravujú harmonogramy letných semestrov, zmeny sa dotknú uchádzačov o štúdium aj študentov.

14:58 Mesto Žilina dnes otvorilo Krízové centrum, ktorého úlohou bude pomáhať najohrozenejším skupinám obyvateľstva. Sústreďovať sa v ňom budú všetky podporné činnosti pre seniorov, občanov v sociálnej núdzi či karanténe, ktorí potrebujú pomoc. Centrum bude koordinovať prácu dobrovoľníkov, jeho úlohou bude tiež zabezpečovať distribúciu osobných ochranných prostriedkov pre ohrozené skupiny, ľudí v núdzi či seniorov.

14:55 Aj česká vláda zaviedla viaceré ekonomické opatrenia. Samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré teraz nemôžu podnikať, dostanú mesačný príspevok 15 tisíc českých korún, teda v prepočte 570 eur. Naopak pre zmenu legislatívy nebudú mať podnikatelia nárok na náhradu zisku. Viac sa dozviete od popredného českého ekonóma Vladimíra Pikoru, s ktorým sa rozprával spolupracovník TA3 David Vozdecký.

14:43 Prvé výsledky európskeho testovania štyroch prípravkov na liečbu ochorenia COVID-19 vyvolaného novým koronavírusom majú byť k dispozícii do konca tohto týždňa.

14:40 O vládnych opatreniach, ktoré majú pomôcť najmä malým firmám sme sa rozprávali s Vladimírom Sirotkom, prezidentom Slovenskej asociácie malých a stredných podnikateľov.

14:30 Britský princ Charles, ktorému minulý týždeň zistili nový koronavírus, po siedmich dňoch ukončil obdobie samoizolácie. Urobil tak po konzultácii s lekárom a v súlade s príslušnými odporúčaniami britskej vlády. "Po konzultácii s lekárom princ z Walesu ukončil svoju samoizoláciu," uviedol v pondelok hovorca Charlesovho paláca Clarence House.

14:21 Boxer Andrej Csemez je prvý slovenský športovec s pozitívnym testom na nový koronavírus. Nakazil sa pravdepodobne v polovici marca na olympijskej kvalifikácii v Londýne.

14:17 Klienti azylového centra Betánia v Malackách sú zdraví. Mesto zrušilo režimové opatrenia, ktoré zaviedlo pri podozrení na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. V azylovom centre Betánia na malackom sídlisku Juh pristúpili k obmedzenému režimu po tom, ako troch klientov tohto zariadenia testovali s podozrením na infekciu koronavírusom SARS-CoV-2. "Podozrenie sa našťastie nepotvrdilo, výsledky testov boli negatívne," informovala Pilzová.

14:10 Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach je aktuálne hospitalizovaná len jedna pacientka, u ktorej bolo potvrdené ochorenie COVID-19. "Keďže mala už negatívne výsledky vzoriek, v najbližších dňoch bude, ak to jej klinický stav dovolí, prepustená," informovala v pondelok hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková. Ženu hospitalizovali počas víkendu 21. až 22. marca, keď sa jej zdravotný stav zhoršil, pred tým bola v domácej liečbe. Následne sa jej stav stabilizoval.

14:03 Rehoľné sestry zo štyroch kongregácií na Slovensku sa spojili, aby v čase zápasu s novým koronavírusom boli k ľuďom bližšie. Od utorka 31. marca na bezplatnej linke 0800 188 610 bude k dispozícii telefonická "služba ucha". Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska.

13:50 Zákazníci čakajú v rade pred predajňou metrového textilu v Bratislave. V platnosti sú nové opatrenia vlády SR, ktoré umožnili otvoriť ďalšie obchody, služby a prevádzky, na tieto miesta je však potrebné vstupovať regulovane.

textil-rad_ac1100ae-ddb6-7137.jpg

13:40 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre sa zapojila do pomoci nemocniciam. Na katedre informatiky fakulty prírodných vied začali ešte koncom minulého týždňa tlačiť ochranné štíty pre zdravotníkov. Na UKF vyrábajú model, ktorý získali zo Španielska. „Ide o masku, ktorá nepotrebuje skrutky, ale funguje na určitej forme klipu. Spotrebuje menej materiálu, a tak je 3D tlač aj rýchlejšia,“ informovali o tom pracovníci katedry.

13:38 Nový interný odhad Inštitútu zdravotnej politiky predpokladá, že vrchol pandémie v SR by mal nastať v polovici júla. Nakaziť by sa vtedy malo približne 3,1 percenta populácie. Informoval o tom Denník N s odvolaním sa na slová ministra zdravotníctva Mareka Krajčího v Rádiu Expres.

13:33 Armáda pripravuje prvých vojakov na úlohu sanitárov počas núdzového stavu. Ide o začínajúcich profesionálov, ktorí dostávajú základný zdravotnícky výcvik. Ústredný krízový štáb ich môže využiť v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb alebo v prípade potreby karanténneho strediska na Lešti.

13:25 Česko sprísnilo opatrenia pre Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia. Cez Česko je možné vrátiť sa individuálnou prepravou už len s nótou od slovenského veľvyslanectva z krajiny, z ktorej Slováci cestujú. Individuálna preprava z Letiska Václava Havla už nie je možná, no zabezpečuje ju rezort diplomacie autobusmi.

13:20 Trenčianska radnica začala v pondelok s dezinfekciou vybraných verejných priestorov. Dezinfekciu bude vykonávať dvakrát do týždňa. Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, dezinfekciu vykonávajú pracovníci Mestského hospodárstva a správy lesov dvojpercentným roztokom chlórnanu sodného.

13:10 Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák, ktorému v nedeľu spolu s jeho manželkou potvrdili pozitívne testy na ochorenie COVID-19, neprišiel do kontaktu so žiadnym členom novej vlády Igora Matoviča. Naposledy sa Hlivák zúčastnil rokovania vlády 27. februára. Uviedol to tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

13:06 Švédsko je v Európe ojedinelým úkazom. Kým v ostatných krajinách prijímajú prísne opatrenia v boji proti koronavírusu, život vo vyspelom severskom štáte sa príliš nezmenil. Otvorené sú bary, reštaurácie i materské školy. Podľa oficiálnych údajov sa vo Švédsku nakazilo viac ako tritisíc ľudí.

"Dopyt po zdravotnej starostlivosti v Štokholme rýchlo rastie. Zdravotný systém je však zatiaľ o krok pred vírusom," povedal v pondelok vedúci predstaviteľ verejného zdravotníctva v Štokholmskom regióne Björn Eriksson. Podľa neho nemocnice v tejto situácii zdvojnásobili svoje kapacity.

12:55 Zvýšenie ochrany najviac ohrozených rizikových skupín obyvateľstva, zabezpečenie dôkladnejšieho dodržiavania už zavedených opatrení a nosenie rúšok zakrývajúcich nos a ústa v supermarketoch sú tri nové opatrenia v boji s pandémiou v Rakúsku. Informoval o tom rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

12:51 Irán oznámil v pondelok ďalších 117 úmrtí na nový druh koronavírusu, čím sa ich doterajší počet zvýšil na 2757. Pribudlo aj 3186 nakazených - celkovo ich tak evidujú už 41.495.

12:43 Ministerstvo zdravotníctva uviedlo aj presnejšie informácie o nových nakazených: jeden muž z okresu Malacky, štyria muži a tri ženy z okresu Bratislava, muž z okresu Prievidza, dvaja muži z okresu Vranov nad Topľou, traja muži a žena z okresu Trenčín, dve ženy z okresu Banská Bystrica, muž z okresu Senica, muž z okresu Ilava, jeden muž a jedna žena z okresu Nové Zámky a žena z okresu Topoľčany.

12:30 Celkovo tak na Slovensku máme 7 196 testovaných pacientov s negatívnym výsledkom.

12:18 Počet nakazených sa na Slovensku zvýšil na 336. V nedeľu testovali vyše 401 ľudí, u 22 z nich zistili nový typ koronavírusu.

12:05 Na ekonomický dosah pandémie nového koronavírusu, ktorá vplýva aj na prevádzku audiovizuálnych médií, reaguje Rada pre vysielanie a retransmisiu viacerými opatreniami, dočasne zjednodušujúcimi administratívu i niektoré zákonné povinnosti pri zmenách vo vysielaní. „Všetky dočasné zmeny vo vysielaní, vynútené súčasnou situáciou, je možné jednoducho nahlásiť e-mailom a nie je pre ne potrebné meniť licenčné podmienky," informovala hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.

12:00 Proti neúmernému posilneniu právomocí vlády maďarského premiéra Viktora Orbána v súvislosti s opatreniami kabinetu v boji proti šíreniu nákazy protestovali Maďari v nedeľu večer na Facebooku. Podľa spravodajského servera 444.hu išlo o prvú on-line demonštráciu v krajine. Protest zorganizovala skupina aHang.

Petíciu proti návrhu zákona, ktorý by umožnil maďarskej vláde vládnuť pomocou dekrétov, podpísalo už zhruba 100.000 odporcov. Živé vysielanie demonštrácie, na ktorej vystúpila s prejavom desiatka rečníkov, sledovalo na Facebooku 6000 ľudí.

11:57 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 812. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo celkovo 7340 ľudí.

11:46 Bratislavský Ružinov apeluje na zodpovedné správanie v čase šíriaceho sa nového koronavírusu aj novými informačnými tabuľkami v rámci kampane Zostaň doma. Na území mestskej časti by ich malo pribudnúť zhruba 200, cielené sú špeciálne na mladšie generácie.

11:40 Mesto Bratislava v čase prepukajúcej epidémie nového koronavírusu nakúpilo jednorazové rúška drahšie ako kritizovaná Správa štátnych hmotných rezerv SR pod vedením, v súčasnosti už odvolaného, Kajetána Kičuru. Tvrdí to Transparency International Slovensko. Primátor hlavného mesta Matúš Vallo deklaruje, že magistrát urobil zodpovedné rozhodnutie a v danom čase uprednostnil záujem ochrany zdravia všetkých pred cenou za rúško.

11:36 Štátny inštitút odborného vzdelávania rozšíril svoju internetovú stránku o mimoriadne sekcie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. V nových častiach stránky doplnených do hlavného menu užívatelia nájdu užitočné informácie, oznamy, odkazy či videá týkajúce sa odborného vzdelávania, súťaží a ostatných aktivít ŠIOV v momentálnej situácii. K dispozícii je aj kontaktný formulár, prostredníctvom ktorého môže verejnosť posielať otázky.

11:30 Letecká spoločnosť EasyJet v dôsledku pandémie nového koronavírusu pozastavila všetky lety. Letecký prepravca sa zároveň s odbormi dohodol na platenom voľne pre všetkých členov posádok a vyzval ich, aby šli pomáhať do nemocníc. Dotknutí zamestnanci spoločnosti Easy Jet budú od 1. apríla dostávať 80 percent svojej mzdy prostredníctvom vládneho programu zachovania pracovných miest.

10:20 Počet prípadov nákazy v Indii presiahol v pondelok 1000. Indická vláda však napriek tomu uviedla, že nemá v pláne predĺžiť zavedené trojtýždňové obmedzenia pohybu ľudí, ktoré sú v platnosti do 14. apríla. V Indii do pondelka pribudlo 92 nových prípadov, čím ich celkový počet dosiahol 1071, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Z uvedeného počtu nakazených ochoreniu Covid-19 podľahlo 29 osôb a 99 sa už z neho vyliečilo.

10:03 Epidémia koronavírusu v Spojenom kráľovstve vykazuje prvé náznaky možného spomaľovania. Myslí si to expert Neil Ferguson, ktorý funguje aj ako poradca britskej vlády v boji s koronavírusom. Prísne epidemiologické opatrenia pritom v Británii platia len asi týždeň. "Domnievame sa, že epidémia sa momentálne začína spomaľovať," uviedol v rozhlasovej relácii BBC profesor Ferguson. Nové prípady nákazy stále pribúdajú, avšak tempo nárastu sa podľa Fergusona spomalilo.

10:50 Obyvatelia Prievidze si môžu rúška na zamedzenie šíreniu nákazy novým koronavírusom po novom zakúpiť i v automate. "Rúškomat" v mestskej časti Necpaly pri mäsiarstve vznikol z iniciatívy miestneho podnikateľa a dobrovoľníčok, okrem ochranných pomôcok si v ňom bude možné zakúpiť i dezinfekciu. Automat sprístupnili cez víkend a už ho museli niekoľkokrát dopĺňať.

10:48 V priebehu uplynulých dvoch mesiacov zanechalo ochorenie COVID-19 zásadnú stopu v doménovom priestore internetu. Záznamy transparentnosti vydávania certifikátov od hlavných certifikačných autorít ukázali významný nárast počtu SSL certifikátov pre webové stránky používajúce v názvoch slová „corona“ alebo „covid“.

10:42 Situácia v Spojených štátoch sa zhoršuje. Dianie priamo tam sleduje náš spolupracovník Igor Teleky, ktorý si pripravil podrobnosti aj o tom, ako sa verejnosť a médiá pozerajú na kroky amerických predstaviteľov.

10:33 Učitelia niektorých stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja ušili počas uplynulých dní stovky rúšok. Tie by mali pomôcť vodičom autobusov prímestskej dopravy a zamestnancom zariadení sociálnych služieb v TSK.

10:30 Slovenská ekonomika by sa mala ku koncu tohto roka prepadnúť v stálych cenách o 6,1 %. Po Národnej banke Slovenska pokles očakávajú aj bankoví analytici. Vyplýva to z marcovej makroekonomickej predikcie vybraných bánk, ktorú zverejnila NBS. Analytici sú však optimistickí na budúci rok, keď už očakávajú rast hrubého domáceho produktu.

10:23 V Maďarsku v pondelok stúpol počet nakazených novým druhom koronavírusu na 447 a zomreli ďalší dvaja pacienti. Celkový počet obetí ochorenia COVID-19 vzrástol na 15. Primár Centra hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 povedal, že najnovšími obeťami sú pacienti vo veku nad 90 rokov, ktorí trpeli aj ďalšími chronickými chorobami.

10:06 Šéf organizačného výboru OH v Tokiu Joširo Mori očakáva tento týždeň rokovania o novom termíne hier s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom. Minulý týždeň ich pre pandémiu koronavírusu spoločne odložili na budúci rok.

9:54 Austrália ešte viac sprísňuje opatrenia proti šíreniu pandémie. Proti nedodržiavaniu obmedzení ide bojovať vysokými pokutami. Potvrdené prípady pribúdajú v Austrálii čoraz pomalšie. V krajine zistili koronavírus dokopy 4200 ľuďom.

9:50 Všeobecní lekári sú aj v súčasnej situácii k dispozícii pre pacientov. Výrazné zatváranie ambulancií sa nezaznamenalo. Niektoré zmenili svoju prevádzku. Lekári tak sú v ambulanciách, ordinujú, avšak bez fyzického kontaktu s pacientmi. Vyplýva to z minulotýždňových údajov, ktoré poskytli samosprávne kraje.

9:43 Pozrite si, čo radí profesor MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura a LF UPJŠ v Košiciach. Jeho vyjadrenie k pandémii uverejnilo ministerstvo zdravotníctva.

9:40 V Českej republike sa nákaza koronavírusom potvrdila u 2837 ľudí. Za nedeľu sa ich počet zvýšil o 160, čo je najmenší nárast za šesť dní. Ochoreniu COVID-19 spôsobenému týmto koronavírusom zatiaľ podľahlo 17 osôb, vyliečilo sa 11 ľudí.

Medzi obeťami nového koronavírusu v ČR je aj zdravotná sestra, ktorá pracovala v pražskej Thomayerovej nemocnici, kde sa nákaza rozšírila.

9:30 Španielsky operný spevák Plácido Domingo, ktorý je nakazený novým koronavírusom, bol hospitalizovaný v nemocnici v Mexiku po tom, čo sa zhoršil jeho zdravotný stav. Informoval o tom cez víkend portál Opera News.

9:23 Združenie automobilového priemyslu je znepokojené opatreniami, ktoré na podporu ekonomiky v nedeľu zverejnila vláda. Podľa zástupcov automobiliek je podpora priemyslu oproti iným krajinám nedostatočná a mala by zahŕňať aj veľké podniky. Automobilkám tiež chýbajú opatrenia na podporu dočasného skrátenia pracovného času (kurzarbeit/short time work), ktoré by im umožnili zachovať pracovné miesta.

9:19 Počet ľudí infikovaných koronavírusom sa v Nemecku zvýšil o 4751 na 57.298, napísal v pondelok na svojej webovej stránke Inštitút Roberta Kocha, hlavný nemecký orgán na kontrolu chorôb. Ochoreniu Covid-19 podľahlo ďalších 66 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 455. Iné údaje o počte nakazených koronavírusom uvádza denník Die Welt, podľa ktorého je ich v Nemecku už 62.435.

9:10 Vodiči kamiónov hlásia z niektorých hraničných priechodov kolóny. Na kolónu upozorňujú šoféri na hraničnom priechode Čunovo - Rajka smerom do Maďarska a tiež na D2 na hraničnom priechode Brodské smerom do Česka si kamióny počkajú asi 15 minút.

9:05 Mesto Handlová rozdalo v uplynulých dňoch viac ako stovku základných rúšok medzi tamojších lekárov. Ochrannými pomôckami plánuje vybaviť i záchranárov. Rúška chce tiež zbierať, aby ich mohlo potom rozdať tým, ktorí ich potrebujú.

9:00 Iniciatíva slovenských maloobchodníkov víta opatrenia vlády, ktoré kabinet oznámil v nedeľu na podporu zamestnávateľov a živnostníkov. Niektoré opatrenia však iniciatíva považuje za nedostatočné, neriešiace problémy maloobchodu.

8:55 Mesto Bánovce nad Bebravou pristúpilo k intenzívnejšej dezinfekcii lavičiek, autobusových zástavok a odpadových nádob, a to vrátane stojísk. Opatrením reaguje na zmiernenie šírenia nového koronavírusu.

"Na dezinfekciu sa používa prípravok, ktorého základnou účinnou látkou je kyselina chlorná. Prípravok bezpečne ničí všetky vírusy a baktérie, no je netoxický, nedráždivý a biologicky odstrániteľný," priblížila bánovská radnica.

8:45 Sýrske ministerstvo zdravotníctva v nedeľu potvrdilo, že žena, ktorá zomrela po tom, ako ju hospitalizovali, bola nakazená koronavírusom. Ide tak o prvé oficiálne zaznamenané úmrtie na chorobu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 v tejto krajine

8:25 Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich. Zároveň sa sväté omše nebudú slúžiť verejne až do odvolania. Rozhodli o tom biskupi Slovenska vzhľadom na pokračujúci zákaz zhromažďovania ľudí, čím sa má zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

8:00 Vo veku 70 rokov zomrel v nedeľu na následky ochorenia COVID-19 populárny japonský komik Ken Šimura. Ide o prvú celebritu v Japonsku, ktorá podľahla chorobe spôsobenej novým koronavírusom.

7:25 Štát povolil od pondelka otvoriť na Slovensku ďalšie prevádzky. Sú medzi nimi napríklad očné optiky, stanice technickej a emisnej kontroly, záhradkárstva či stavebniny. Rozhodol o tom ústredný krízový štáb pod podmienkou dodržania prísnych hygienických nariadení. Tie sa musia zaviesť aj v doteraz otvorených prevádzkach, ako sú predajne s potravinami či drogériou.

7:00 Južná Kórea potvrdila v pondelok 78 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čím celkový počet infikovaných vzrástol na 9661. Krivka šírenia koronavírusu však postupne klesá, keďže predchádzajúci deň bolo zaznamenaných nových prípadov 105, píše kórejská agentúra Jonhap.

6:50 V priebehu jediného dňa pribudlo 21.333 prípadov ochorenia v USA. Zaznamenali tak najvyšší počet potvrdených prípadov koronavírusu na svete a to 136.880 - viac než Taliansko, Čína či Španielsko.

6:30 Medzi obeťami nového typu koronavírusu v Českej republike je aj zdravotná sestra, ktorá pracovala v pražskej Thomayerovej nemocnici, kde sa nákaza rozšírila. Žena zomrela doma.

Správu priniesli v nedeľu neskoro večer české portály Novinky.cz a iDNES.cz. "Môžeme potvrdiť, že doma zomrela zdravotná sestra z Thomayerovej nemocnice. S ohľadom na prianie rodiny, k tomu neposkytneme žiadne ďalšie informácie," uviedol hovorca nemocnice Petr Sulek. Žena je tak zrejme prvou obeťou nákazy medzi zdravotníkmi v Českej republike.

V Česku podľa portálov zomrelo už 16 ľudí, ktorí boli nakazení novým koronavírusom, v nedeľu ich pribudlo päť. Uzdravilo sa 11 ľudí.

6:25 O danej situácii predseda ÚVO informoval aj predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

6:20 Vláda pripravila balík prvých opatrení na pomoc ekonomike.

6:00 Situáciu ohľadom nového koronavírusu sme sledovali aj v nedeľu. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok