Briti plánujú nové nemocnice. Španielom odporúčajú zostať doma

TA3 TASR
28.3.2020 17:59

Celkom 1019 úmrtí si vyžiadala nákaza novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 v Spojenom kráľovstve, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na sobotňajšie údaje britského ministerstva zdravotníctva. Nakazených je viac ako 17.000 ľudí.

Osoby vo veku 33 až 100 rokov

Počet úmrtí sa od piatku zvýšil o 260, uvádza na svojej webovej stránke stanica Sky News. Väčšinu z týchto obetí zaznamenali v Anglicku. Národná zdravotná služba spresňuje, že úmrtia zasiahli osoby vo veku 33 až 100 rokov. Okrem 13 mali všetci z nich aj ďalšie zdravotné problémy. Sedem z nových úmrtí hlásili v Škótsku, kde celkový počet obetí stúpol na 40. Dvaja ľudia zomreli v Severnom Írsku, kde zaznamenali celkovo 15 obetí.

Vo východnej časti Londýna má byť otvorená dočasná nemocnica, nazvaná NHS Nightingale Hospital, s kapacitou 4000 pacientov. Výstavba ďalších dvoch nemocníc je naplánovaná v mestách Birmingham a Manchester.

V piatok bolo ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, potvrdené u britského premiéra Borisa Johnsona, ministra zdravotníctva Matta Hancocka a hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo profesora Chrisa Whittyho. Pozitívny test na koronavírus mal aj následník trónu princ Charles, najstarší syn kráľovnej Alžbety II.

Dva týždne doma

Španielsko zastaví na dva týždne všetku ekonomickú aktivitu, "ktorá nie je nevyhnutná". Vláda sa tak snaží intenzívnejšie bojovať proti pandémii nového koronavírusu, ako v sobotu v televíznom prejave oznámil premiér Pedro Sánchez. Nariadenie začne platiť v pondelok 30. marca. "Všetci pracovníci v ekonomickej oblasti, ktorých aktivita nie je nevyhnutná, musia zostať dva týždne doma," uviedol premiér. Sánchez chce zastaviť cestovanie zamestnancov do firiem, ak nepatria medzi základné vo fungovaní hospodárstva. Premiér ľuďom nariadil, aby "zostali doma, akoby bol víkend".

V Španielsku už takmer dva týždne platia pravidlá, na základe ktorých sa ľudia musia zdržiavať doma a zatvorená je väčšina obchodov, ale zamestnanci mohli dosiaľ chodiť do svojich úradov a tovární, ak nemali možnosť pracovať z domu. Najnovšie ohlásené opatrenie v Španielsku, ktoré má druhý najvyšší počet úmrtí na koronavírus na svete, nasleduje po podobnom kroku v Taliansku, ktoré má v súčasnej pandémii najvyšší počet obetí na životoch.

V Španielsku podľahlo ochoreniu COVID-19, spôsobenému koronavírusom, za posledný deň 832 ľudí a pribudlo tam viac ako 8000 nových prípadov nákazy. Celkový počet úmrtí v krajine 5690 a celkový počet infekcií 72.248. Zdravotnícke úrady však uviedli, že každodenný nárast infekcií sa zrejme spomaľuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok