V SR pribudlo vyše 20 nakazených, Česko hlási ďalších mŕtvych

TA3 TASR SITA ČTK
28.3.2020 07:06

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom na Slovensku sa blíži k 300. Prijali sa nové opatrenia, viac sa testuje, zo zahraničia sa vracajú domov Slováci a nemocnice zásobujú ochrannými pomôckami. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo šírenia koronavírusu sme s vami sledovali aj počas soboty.

V SR pribudlo vyše 20 nakazených, Česko hlási ďalších mŕtvych
SITA/AP (ilustračné foto)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:25 Dvanásť obyvateľov domova dôchodcov v severnom Nemecku zomrelo na nákazu novým koronavírusom. Podľa úradov 12 obyvateľov domova v meste Wolfsburg zomrelo od pondelka 23. marca. Starosta Klaus Mohrs povedal, že u niektorých sa neprejavili nijaké príznaky ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom. Patogénom sa nakazilo 72 zo 165 obyvateľov domova a oddelili ich od tých, ktorí mali negatívne výsledky testov na koronavírus.

23:14 Izraelský veľvyslanec v Nemecku Jeremy Issacharoff sa zotavil z ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2.

22:20 Počet oficiálne potvrdených úmrtí na nový koronavírus po celom svete v sobotu prekročil 30.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádzala z oficiálnych údajov zhromaždených do soboty 20.00 h SEČ.

22:00 Španielsko zastaví na dva týždne všetku ekonomickú aktivitu, "ktorá nie je nevyhnutná". Vláda sa tak snaží intenzívnejšie bojovať proti pandémii nového koronavírusu, ako v sobotu v televíznom prejave oznámil premiér Pedro Sánchez. Nariadenie začne platiť v pondelok 30. marca.

21:50 Cesta na Slovensko cez Českú republiku bude po 30. marci možná iba s platnou verbálnou nótou. Na svojej internetovej stránke o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. Slováci, ktorí pri ceste na Slovensko prekročia hranice ČR, musia o vydanie verbálnej nóty požiadať veľvyslanectvo SR v krajine, v ktorej sa nachádzajú najneskôr 48 hodín pred cestou.

21:45 Americký prezident Donald Trump v sobotu oznámil, že uvažuje o vyhlásení "karantény" v celom štáte New York a v priľahlých oblastiach, aby tamojší obyvatelia nešírili nový koronavírus do ostatných častí USA.

21:31 V Česku zomreli v sobotu po nákaze novým koronavírusom ďalší dvaja ľudia, celkovo tam majú 11 úmrtí. Potvrdených prípadov nákazy je v ČR 2541. Nové údaje oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch večer na brífingu.

20:28 Francúzsko v sobotu hlásilo 319 ďalších úmrtí na nový koronavírus v nemocniciach. Celkový počet úmrtí počas pandémie v krajine je 2314.

20:20 Úrad verejného zdravotníctva na základe záverov z ústredného krízového štábu povolil od pondelka 30. marca prevádzku zberných dvorov na Slovensku. Stalo sa tak na základe návrhu ministra životného prostredia Jána Budaja. Šéf envirorezortu týmto návrhom reagoval na podnety prichádzajúce na ministerstvo životného prostredia, ktoré sa týkali opatrení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu.

"Pre zachovanie správne fungujúceho odpadového systému je dôležité, že sa nám promptne podarilo upraviť fungovanie zberných dvorov v tomto neľahkom období," povedal minister životného prostredia. V platnosti aj naďalej podľa envirorezortu zostáva nevyhnutnosť používania ochranných pomôcok a všetkých opatrení slúžiacich na ochranu zdravia, ktoré boli prijaté v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

20:00 Neprehliadnite ani Hlavné správy TA3, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:43 V týchto dňoch vám prinášame pozdravy z domova od našich umelcov. Sklár a dizajnér Achilleas Sdoukos čerpá energiu na chate v dedinke Moravské Lieskové. Pozrite si jeho videoodkaz.

19:22 Skutočnosť, že turisti pre koronavírusovú pandémiu prestali navštevovať svetoznámu rímsku Fontánu di Trevi, má za následok, že talianska metropola prichádza o značné sumy peňazí, ktoré zvyčajne venuje na pomoc ľuďom v núdzi. Tieto príspevky totiž pochádzajú práve z mincí vhadzovaných do fontány poverčivými návštevníkmi.

19:11 Vyše 100 ľudí zomrelo v Turecku na nový koronavírus, oznámil v sobotu minister zdravotníctva Fahrettin Koca. V krajine zaznamenali aj 1704 nových prípadov nákazy.

19:00 Počet úmrtí na nový koronavírus v Taliansku prekročil v sobotu 10.000, nových obetí na životoch je 889.

18:52 Po ochromení verejného života v Rakúsku koronavírusovou krízou chce tamojšia vláda vytvoriť podmienky na jeho návrat do normálu aj prostredníctvom hromadného testovania ľudí na prítomnosť protilátky chrániacej pred novou nákazou. Testovanie sa očakáva už v horizonte dvoch alebo dvoch týždňov.

18:15 Počet potvrdených chorých v Česku stúpol v sobotu podvečer na 2541, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Rýchle rastie počet testovaných osôb, celkovo bolo urobených 36.374 testov. Stále platí, že ochoreniu podľahlo v ČR deväť ľudí a 11 sa uzdravilo. V sobotu okolo 16.00 h bolo nakazených 2477.

Za piatok pribudlo 373 prípadov nákazy, čo bolo zatiaľ najviac od vypuknutia pandémie. Súviselo to aj s intenzívnejším testovaním ľudí. Takisto rezort českej obrany na Twitteri informoval, že do soboty eviduje 12 nakazených koronavírusom, v karanténe je 907 príslušníkov armády. Pri kontrole hraníc sa koronavírusom infikoval vojak 44. ľahkého motorizovaného práporu v Jindřichovom Hradci. Lieči sa doma a má ľahký priebeh ochorenia, uviedla Česká televízia.

18:06 Nie je to po prvý raz, kedy ľudstvo čelí kríze obrovských rozmerov. O pandémiách v minulosti sme si viac povedali s Máriou Holubovou z Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

17:49 Ruská vláda nariadila pozastaviť od nadchádzajúceho pondelka dopravu cez všetky priechody na hraniciach Ruskej federácie v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Oznámila to v sobotu prostredníctvom vyhlásenia.

17:20 O necelé dva týždne sa začína Veľká noc – najväčší kresťanský sviatok. Kostoly, inak plné veriacich, pre pandémiu zívajú prázdnotou. Kde nájsť silu na prežitie neľahkého obdobia, ako môže pomôcť viera a či sa vôbec dá pripraviť na Veľkú noc, o tom všetkom sme sa porozprávali s bratislavským pomocným biskupom Jozefom Haľkom.

17:15 Obyvatelia rómskej osady Podskalka v meste Humenné, ktorí sa v poslednom období vrátili zo zahraničia, povinnú izoláciu v súvislosti s prevenciou šírenia nového koronavírusu dodržiavajú. Informoval o tom Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

"Aktuálne evidujeme v izolácii 11 dospelých a tri deti. Obdobie dodržiavania sa im končí 7. apríla. Pre jednu rodinu sa 14-dňová karanténa končí v sobotu 28. marca," uviedol Škuba s tým, že na dodržiavanie ich izolácie dohliadajú príslušníci miestnej občianskej poriadkovej služby, a tiež terénni sociálni pracovníci, ktorí im zabezpečujú i nákupy. V snahe dodržať karanténu hneď po príchode bol pre jednu z týchto rodín opätovne zabezpečený aj prívod elektrickej energie. Ako Škuba doplnil, ďalší príchod osôb zo zahraničia v najbližšom období samospráva avizovaný nemá.

16:52 Na Úrade vlády v kancelárii predsedu vlády rokuje v sobotu koaličná rada vládnych strán a hnutí OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. V sobotu o tom informoval premiér Igor Matovič s tým, že v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu budú zrejme do neskorej noci riešiť ekonomické opatrenia. Prezentáciu výsledku rokovania očakáva v nedeľu 29. marca.

16:38 Pandémia zabila v Európe vyše 20.000 ľudí. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov zhromaždených do soboty 15.15 h SEČ. Európa je teraz najviac postihnutým kontinentom s 20.059 úmrtiami z celkového počtu 337.632 osôb nakazených. Ochorenie COVID-19 spôsobené vírusom usmrtilo v Taliansku 9134 ľudí a v Španielsku 5690 ľudí - sú to dve najhoršie zasiahnuté krajiny na svete, v ktorých zaznamenali tri štvrtiny všetkých úmrtí v Európe.

16:20 Celkom 1019 úmrtí si vyžiadala nákaza novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 v Spojenom kráľovstve, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na sobotňajšie údaje britského ministerstva zdravotníctva. Nakazených je viac ako 17.000 ľudí.

16:15 Dolná komora poľského parlamentu v sobotu schválila pravidlá, ktoré ľuďom vo veku nad 60 rokov, osobám v karanténe a izolácii povolia voliť prostredníctvom pošty. Poľská vláda plánuje v máji uskutočniť prezidentské voľby aj napriek pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

16:13 Najrizikovejšej skupine obyvateľov pomáha počas preventívnej karantény aj Dobrovoľnícke centrum Košického kraja. Za posledné dni vyrobilo pre seniorov 1600 ochranných tvárových rúšok a zriadilo im aj telefonickú linku. "Do aktivít sa hlásia ďalšie desiatky dobrovoľníkov," priblížila hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Anna Terezková.

15:57 Polícia vyzýva vodičov nákladných vozidiel, aby využili aktuálnu priechodnosť hraníc a nezdržovali sa na parkoviskách na území Slovenskej republiky bezdôvodne. "Aktuálne sú všetky otvorené hraničné priechody prejazdné pre kamióny. Napriek tomu sa mnoho z nich zdržuje na parkoviskách na území SR bezdôvodne," uviedla polícia. Dodala, že výzvy budú vodičom kamiónov adresované aj osobne prostredníctvom príslušníkov Policajného zboru. Polícia tiež pripomenula, že v nedeľu 29. marca platí pre kamionistov výnimka a môžu jazdiť.

15:33 Japonský premiér Šinzó Abe v nedeľu vyhlásil, že jeho krajina je v kritickej fáze pri boji proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu, nie však v situácii, v ktorej by musela vyhlasovať núdzový stav.

14:55 V skutočnosti je to s najväčšou pravdepodobnosťou oveľa horšie.

14:40 Chcete im pomôcť? Neváhajte, Nadácia TA3 dáva šancu každému, aby im v kritickej situácii podal pomocnú ruku.

14:30 Študentov z Francúzska, Nemecka a Portugalska, ktorí boli na Slovensku v rámci výmenných pobytov, dopoludnia z Bratislavy odviezli slovenské autobusy. Celkovo sa na Slovensku nachádzalo v rámci výmenného študentského programu Erasmus 36 francúzskych, 40 nemeckých a 10 portugalských študentov.

14:20 Uvítali by náhradu tržieb.

14:00 Ak máte respirátor s filtrom, vráťte ho alebo aspoň prekryte rúškom. Aj taká výzva zaznela na tlačovej besede, pozrite si ju celú.

13:30 Berú ľudia karanténu vážne? Prijíma Slovensko dostatočné opatrenia proti šíriacemu sa koronavírusu? O tom sme sa rozprávali so šéfom Komplexnej centrálnej záchrannej služby Jánom Culkom.

13:20 Pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie budú otvorené aj v nedeľu, keď budú zatvorené všetky iné prevádzky, ako potraviny či drogérie. Po rokovaní ústredného krízového štábu to oznámil hlavný hygienik Ján Mikas. Informoval tiež, že štát chce zachytiť všetkých Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia, a aj tých, čo prichádzajú späť individuálne. Zamedziť sa tým má tvorbe ohnísk nákazy po celom Slovensku.

13:10 Štát umožní otvoriť na Slovensku ďalšie prevádzky, no len za prísnych hygienických podmienok. Tie zavádza aj v súčasnosti otvorených prevádzkach, ako sú predajne s potravinami či drogériou. Po rokovaní ústredného krízového štábu to oznámil premiér Igor Matovič.

12:45 Počas piatka bolo vyšetrených celkovo 747 vzoriek, z toho negatívnych bolo 724. Krajčí dodal, že dvaja pacienti sú na jednotke intenzívnej starostlivosti a jedna osoba je v kritickom stave, tá je na umelej ventilácii.

12:40 Minister Krajčí informoval, že na Slovensku pribudlo počas piatka 23 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 292. V týchto údajoch zatiaľ nie sú zahrnuté výsledky od súkromných laboratórií.

12:35 Zdravotné poisťovne Dôvera a Union očakávajú výpadky príjmov spôsobené situáciou okolo nového koronavírusu v desiatkach miliónov eur. Aj Všeobecná zdravotná poisťovňa predpokladá, že opatrenia súvisiace s obmedzením šírenia nového koronavírusu budú mať dosah na príjmy, ako aj na jej výdavky.

12:20 Všetky otvorené hraničné priechody sú aktuálne od 10.00 h prejazdné. Otvorený je aj hraničný priechod Brodské. Na sociálnej sieti o tom informovala polícia. Doprava je pre nákladné vozidlá z dôvodu prijatia opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 už niekoľko dní skomplikovaná. V okolí Bratislavy a v smeroch na otvorené hraničné priechody s Maďarskom sa tvoria časté kolóny.

12:05 Počet obetí nákazy stúpol v Španielsku za 24 hodín o 832. Nákaze doposiaľ v krajine podľahlo 5690 ľudí.

11:30 Krajina v obave z druhej vlny nákazy oznámila ďalšie opatrenia.

11:20 Po dvojtýždňovej karanténe v Austrálii sa americký herec Tom Hanks a jeho manželka Rita Wilsonová vrátili do Spojených štátov. Prominentných manželov vyfotografovali, ako sa smejú počas jazdy autom v Los Angeles, uviedol portál TMZ zameraný na celebrity. Zábery vznikli krátko po tom, ako prileteli na menšie letisko v okolí mesta, kde si Hanks podľa denníka New York Post po pristátí kľakol na zem a následne aj zatancoval.

11:05 Európe hrozí nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny. Dodávatelia varujú, že nové zásielky budú čoraz vzácnejšie, pretože pandémia koronavírusu brzdí globálny pohyb produktov aj ľudí potrebných na zber plodín. Vlády hľadajú spôsoby, ako zmierniť akýkoľvek nedostatok, vrátane „zelených pruhov“, ktoré umožnia rýchly pohyb čerstvých produktov cez hranice EÚ, či náboru zberačov, a to uvoľnením cestovných pravidiel pre migrujúcich robotníkov.

10:55 Čaká nás niečo podobné aj u nás?

10:45 Ako vidno z príspevku Igora Matoviča na sociálnej sieti, rokovanie krízového štábu trvalo dlho.

10:30 Viac ako polovica ľudí, u ktorých v Južnej Kórei potvrdili nákazu novým koronavírusom, sa už uzdravila. Úrady súčasne hlásili 146 ďalších prípadov nakazenia a päť úmrtí za uplynulý deň. Celkovo sa z 9478 nakazených ľudí vyliečilo 4811.

10:20 V Maďarsku zomrel 11. pacient na ochorenie COVID-19. Počet potvrdených nakazených novým druhom koronavírusu za jeden deň stúpol o 43, oznámil vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Najnovšou obeťou je znova starší pacient, ktorý trpel viacerými chronickými ochoreniami.

10:00 Asi zabudli, že Poľsku sa po novom nemôžu združovať viac ako dve osoby.

9:45 Uplynulé dni trávili v zariadeniach ministerstva vnútra v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese.

9:15 Minister školstva Branislav Gröhling pri príležitosti Dňa učiteľov poďakoval všetkým pedagógom, ktorí odvádzajú prácu v aktuálnej náročnej situácii v súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom. Ako doplnil, na druhej strane ich zároveň prosí, aby boli v tejto situácii ústretoví aj smerom k rodičom.

8:55 Ako dlho bude Nemecko pokračovať v nadštandardných opatreniach? Šéf úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej uviedol, že to tak skoro nebude. "Nehovoríme o zmierňovaní skôr ako 20. apríla. Dovtedy zostávajú všetky opatrenia v platnosti," povedal Helge Braun v rozhovore pre noviny Tagesspiegel. Starší ľudia budú podľa neho musieť dodržiavať obmedzenia pohybu a medziľudského kontaktu dlhšie než mladí ľudia.

8:35 Spojené štáty sú stále smutným lídrom v počte nakazených a ich náskok sa každým dňom zvyšuje.

8:15 Premiér Igor Matovič bude mať okolo 12:00 brífing, na ktorom oznámi rozhodnutie Ústredného krízového štábu. Pribudnú ďalšie prísne opatrenia?

7:50 Ikonický prechod pre chodcov pred nahrávacím štúdiom na ulici Abbey Road v Londýne premaľovali, keďže momentálne sú komunikácie britskej metropoly vzhľadom na pandémiu COVID-19 prázdne. Prechod preslávili v lete 1969 členovia skupiny The Beatles, keď na ňom zapózovali pre fotografiu, ktorá sa dostala na obal ich predposledného štúdiového albumu "Abbey Road".

7:15 V piatok neskoro večer pristáli na bratislavskom letisku dve čínske lietadlá, ktoré priviezli 2,2 milióna chirurgických rúšok a jeden milión krvných rýchlotestov na diagnostikovanie infekcie koronavírusu SARS-CoV-2.

7:05 Neprehliadnite našu reláciu Pozrime sa na to. V piatok večer sme sa venovali tomu, čo znamená naozaj dodržiavať karanténu a ako sa v nej správať tak, aby sme ju prežili bez ujmy na zdraví.

7:00 Situáciu ohľadom nového koronavírusu sme sledovali aj v piatok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok