Pandémia prudko zvýšila kriminalitu, zločinci sa prispôsobili

TA3 TASR
27.3.2020 10:51

Počas pandémie koronavírusu sa prudko zvýšila kriminalita, vyplýva zo správy európskeho policajného úradu Europol. Túto skutočnosť úrad EÚ pripisuje tomu, že zločinci a organizované skupiny rýchlo prispôsobujú svoje metódy. Vyšetrovatelia zistili nárast prípadov počítačovej kriminality, podvodov, krádeží a falšovania, varoval Europol vo svojej správe.

Pandémia prudko zvýšila kriminalitu, zločinci sa prispôsobili
SITA/AP (ilu)

V správe sa uvádza, že od vypuknutia krízy značne stúpol predaj falšovaných ochranných výrobkov vrátane masiek, dezinfekčných gélov a liekov. Europol tiež informoval, že v marci v rámci celosvetovej policajnej operácie proti falšovaným liekom zhabali približne 34.000 falšovaných chirurgických masiek. Falšované lieky zahŕňajú antivírusové lieky, lieky proti malárii chlorochín a vitamíny.

Výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová to označila za neprijateľné. Podľa nej takáto trestná činnosť môže "počas zdravotníckej krízy ohroziť ľudské životy". Europol taktiež varoval pred počítačovou kriminalitou, ktorej prospelo najmä to, že veľa ľudí dnes pracuje z domu, kde môže byť ich dátové a sieťové pripojenie menej bezpečné.

Europol predpokladá rýchly nárast prípadov podvodov. "Podvodníci veľmi rýchlo prispôsobili známe vzorce a využili strach a obavy obetí počas krízy," uvádza sa v správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok